Нова.рс: Да ли је на помолу коалиција Народне странке и Двери са Заветницима, Покс-ом и Новим ДСС

Poruka
52.834
http://www.nspm.rs/hronika/nova.rs-...dveri-sa-zavetnicima-poks-om-i-novim-dss.html
Хроника
Нова.рс: Да ли је помолу коалиција Народне странке и Двери са Заветницима, ПОКС-ом и Новим ДСС

Pogledajte prilog 1233486
среда, 05. октобар 2022.
Народна странка, Двери, Нови ДСС, Заветници и ПОКС заједно са групом интелектуалаца објавили су Декларацију о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно - правни поредак Србије. Ово је први пут да се све те партије окупљају око неке теме, па се поставља питање да ли је на помолу нова коалиција.Одмах након избора раскинута је коалиција Уједињени за победу Србије у којој је била Народна странка са ССП, ДС и још неколико мањих партија и покрета. Заветници су изашли самостално на изборе, док су Двери и Нови ДСС били у савезима са фракцијама ПОКС-а.

Све те партије, десно оријентисане, окупиле су се око Декларације о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно – правни поредак Србије, о чему су одржали и конференцију за новинаре.

Питали смо функционере тих странака да ли је окупљање око Косова увод у коалицију.

Стефан Јовановић, посланик Народне странке, каже за Нова.рс да се њихов став није променио око евентуалне будуће сарадње.

“НС је спремна да сарађује са свим оним странкама које не сарађују нити планирају да сарађују са режимом који предводи Александар Вучић”, наводи он.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, истиче да окупљање за одбрану КиМ тренутно нема никакве везе са предизборним коалицијама већ са темом која је од прворазредног националног и државног интереса.

“Има још таквих тема око којих можемо сарађивати и Двери су потпуно отворене у том правцу. Не бих искључио ни будуће предизборне и постизборне коалиције, али то сада није тема”, каже Обрадовић за Нова.рс.

Он наводи да свакако очекује да та четири посланичка клуба заједно наступе по питању Косова у Скупштини, као и да ће разговарати и о другим облицима заједничког јавног наступа.

“Ово је време сабирања националних снага и уједињавање свих српских патриота. Зато су Двери иницирале формирање Патриотског блока пре избора, јер у том укрупњавању видимо будућност српске политичке сцене”, каже Обрадовић.

Чланови НС, Двери, Заветника, Новог ДСС и ПОКС-а уз групу интелектуалаца, међу којима су Матија Бећковић, Слободан Антонић, Емир Кустурица, Данило Баста и други, објавили су Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије и припремили Декларацију о реинтеграцији КиМ у уставно – правни поредак Србију.

У њој се између осталог наводи да су неприхватљиви сви предлози који подразумевају поделу, размену територија, одрицање од Косова и Метохије, предају дела или целе територије, чланство “Косова” у УН, или на било који начин угрожавају будућност целовите покрајине у саставу Србије. У Декларацији они се позивају на Резолуцију 1244, Устав Србије и Косовски завет.

(Нова)
puno babica - kilava deca
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.