Nova opcija i poredak - LOGOKRATIJA

Zoroastar

Domaćin
Poruka
3.783
Nova opcija i poredak - LOGOKRATIJA

Već duže vremena, a pogotovo nakon vidljivih rezultata "demokratskih promena", u Srbiji se oseća potreba za rešenjem, koje bi bilo ne samo adekvatno, nego i popularno, odnosno prihvaćeno od strane većine.

Ma koliko ljubitelji demokratske opcije, kao i svojevremeno ljubitelji komunističke ideologije, tvrdili da ovo što je posle famoznog "petog oktobra" nastalo u Srbiji nije "prava demokratija", kao što, po ljubiteljima komunizma, ono što je bilo u Srbiji i SFRJ nije bio "pravi komunizam" - činjenica je da poredak koji je sada u Srbiji jeste nastao na bazi demokratske ideologije.

Stvarnosna odstupanja od "idealno-demokratske" zamisli nisu rezultat loše primene, nego logična pojava.
Kada, na primer, a polazeći od ideologije kapitalizma, narodu obećate da će imati bolji život ako se izvrši privatizacija, tačnije prodaja društvenih preduzeća, to u stvarnosti ne može da se ostvari.
Moglo se pretpostaviti da će zainteresovani "privatizeri", odnosno kupci "privatizovati", odnosno kupiti samo već uspešna preduzeća. a da će neuspešna, koja su činila većinu, i dalje ostati neuspešna.
I otkud je tako nešto moglo da proizvede bolji život i gde? Samo u priči, odnosno ideologiji.

Da skratim priču: alternativa demokratiji, a onda i svim antidemokratskim opcijama i porecima (komunizmu, diktaturi, monarhiji itd.), je LOGOKRATIJA.

Šta je logokratija?

Pojednostavljeno rečeno logokratija je vladavina logosa, logike, stanja stvari, zakona, znanja i nauke i, uopšte, onoga što je tačno.

U logokratskom poretku glavnu reč imaju znalci i preduzetnici, koji svoju sposobnost dokazuju i tako što demosu, narodu, obezbeđuju održiv pristojan život.
Sledeći po značaju faktor u logokratiji je demos, odnosno građanstvo, koje u vlasti učestvuje na dva načina:
1) preko stalnih veća građana, kao nevladinih ombudsmana
2) preko zahteva nosiocima izvršne vlasti da mu obezbeđuju održiv (a ne na kreditima i zaduživanju zasnovan) pristojan život, odnosno ekonomsku, socijalnu i ličnu bezbednost.
Iz prethodnog proističe i pravo demosa, odnosno građana da vlastima koje im po tom pitanju ne izlaze u susret otkazuju građansku poslušnost, što će biti ugrađeno i u Ustav.

Ova tema svakako traži širu eksplikaciju, ali o logokratiji ćete više saznati na sajtoivima pokreta i organizacija koje se zalažu za tu opciju, kao što su ANTIPOLITIČARSKI POKRET SRBIJE-USTANAK, Pokret za kvalitetno društvo - ALTERNATIVA, Srpski ekološki pokret i drugi.
A u najskorije vreme ova tema će biti obrađivana i medijski.

O logokratiji se već tu i tamo pisalo i govorilo, premda prava razrada tek predstoji.
Evo jednog viđenja logokratije i logokratskog sistema, sa kojim se doduše ne slažem u potpunosti, ali koje je ipak "na pravcu":


"A logokracija je zapravo reproducirana i usavršena liberalna demokracija. Ja ju nazivam vladavinom znanosti. U "Sumi ekonomije" pokazao sam da je liberalna demokracija sinteza u razvoju raznih oblika društvene vladavine. To je politički instrument koji je neposredno svrsishodan za ostvarivanje transhistorijskih ciljeva vrste. Stoga je presudno važno da se on održi u postojanju, a moći će se održati tek ako bude mogao evoluirati u formu logokracije. Tamo gdje nema ove evolucije, a čini se da je nigdje nema u dovoljnoj mjeri, demokracija se pretvara u ohlokraciju. Općepoznata je stvar da se demokracijom, danas uspješnije služe razni lupeži, varalice, probisvjeti, destruktivni društveni pokreti i ološ uopće nego pošteni i produktivni pripadnici društva."
http://www.petar-bosnic-petrus.com/hr/o-meni/intervju/

A ima ih i još:

http://www.galaksija.com/politicka_ponerologija/vizija_buducnosti.htm
 
Poslednja izmena:

Back
Top