Nova konfa / da ili ne

BigMazi

Ističe se
Poruka
2.832
Kako svake 5 godine dodje u proseku vreme za kupovinu nove konfiguracije, eto me ponovo :)

Trenutno jos od 2008-e godine imam

E8400 3.00GHZ
4GB DDR2 @ 800
HD5670 512MB DDR5
P35 DSL4 (valjda) Gygabite Motherboard

Pojavila se ponuda i trenutno sam na budzetu do 35000, mogu da predjem nekih 3-4k najvise preko toga.
Bez hard diska, bez monitora i bez cd-roma, to cu da prenesem iz starog kompa.

Trenutno najbolje sto sam mogao da sklopim je sledece.

MB AM3+ 890FX MSI 890FXA-GD65, PCIe/DDR3/SATA3/GLAN/7.1/USB3 - 8,000 dinara
DIMM DDR3 4GB 1600MHz KINGSTON KHX1600C9D3/4G, CL9 - 2,600 dinara
Kuciste 550W MS Industrial Gemini 550, midi tower - 3,000 dinara
VGA AMD Radeon 7750 MSI OC 1GB/DDR5/HDMI/DVI/128bit/R7750-PMD1GD5/OC - 11,500 dinara
CPU AM3 AMD Phenom™ II X4 955,3.20GHz/6MB BOX Black Edition 45nm - 11,000 dinara

36,100 dinara

E sad ono sto mene muci jeste to da je ovo sklopljeno maltene u dinar gornje granice mog budzeta.
Da sam mogao vise odlucio bih se za GTX650 ( http://www.winwin.rs/racunari-i-kom...1gb-ddr5-hdmi-dvi-128bit-n650-pe-1gd5-oc.html ), ali posto ne mogu pitam se da li je pametno da uzmem 7750 i da racunam da cu sa njom naredne 2-3 godine sve fino da igram. Najvise mi treba zbog snimanja na youtube, imam partnerstvo sa kompanijom i maltene zivim od toga trenutno a budzet se povecava vremenom tako da cu kroz 2-3 godine sigurno da uzmem nesto dosta jace.

Igram tj snimam na rezoluciji 1280x720, AA i AF max 2x, vsync uvek OFF i ostali detalji po mogucstvu high/ultra high itd. Tako da visoke rezolucije nisu toliko bitne, monitor mi podrzava max 1680x1050 tako da i ako hocu da igram bez snimanja ne treba mi vise od toga. Trenutno i sa mojom starom konfom sve radim bez problema, ali dolaze 2 godine kada koliko vidim grafika ima da se podigne na visi nivo, tj uopste zahtevnost igara pa moram da obezbedim neki solidni minimum.

Ukoliko bih uzeo GTX650 (iako to ne mogu sada), to je 3,500 dinara preko toga a u tom slucaju moram da uzmem i napajanje koje kosta oko 3,000 + kuciste od recimo 2,000 najjeftinije. Ako oduzmem gore navedeno kuciste sa napajanjem od 3,000, tu dodje trosak od 2000 + 3,500 za graficku... 5,500. Uzimam na rate sa licnom kartom, iznosi do 35,000 mogu da se uzmu tako a ostalo mora uz doplatu sto trenutno ne mogu. Cisto da znate zbog cega sam se ogranicio sa 35,000 :)

Hvala na svakom savetu i preporuci. Kupujem iskljucivo u winwinu tako da ako je moguce, imajte u obziru te cene (ali zelene, zbog kupovine u prodavnici a ne preko interneta).

Konfiguracija je za te pare relativno dobra , a što se tiče tvog pitanja oko igara 7750 je onako , osrednja kartica . S njom ćeš moći solidno da se igraš , ali već sad imaš naslova koje nećeš moći da teraš u punoj rezoluciji sa svim detaljima , pogotovu sa AA . Njoj je konkurencija 6850 (isti cenovni rang) , koja je nešto brža ali troši više struje pa zahteva jače napajanje . Treba uzeti u obzir i da ti procesor nije baš najjači , tako da očekuj određena ograničenja kod igranja .

Nije mi baš najjasniji taj posao kojim se baviš (to oko youtube ) i ne znam koliko ti je nova konfiguracija baš sada potrebna , ali ja lično bih se malo strpio i skupio još jedno 100 evra , jer negde za te pare počinju malo ozbiljnije konfiguracije .

Sto se tice youtube-a, snimanje Frapsom, walkthrough/playthrough + stream na twitch.tv. U principu tu mi treba malo bolji procesor jer Fraps jede njega, iako trenutno sa starom konfom radim sve nove igrice bez problema (borderlands 2, darksiders 2, dark souls prepare to die etc), verujem da cu imati problema sa sledecom godinom. Far Cry 3, Dead Space 3 itd kolko vidim bice na novom engineu pa samim tim racunam i vecu zahtevnost, iako po informacijama koje sam nasao za ovu konfu sto bih je kupio prelazi recommanded requirements za vecinu igara. Kao sto rekoh, meni rezolucija ne treba veca od 1280x720 (jer je to 720p rezolucija na yt), AA i AF nikad ne stavljam vise od 2x zato sto nakon uploada youtube odradi svoju kompresiju pa se to i ne primecuje a i nema potrebe jer ne snimam klipove zbog grafike vec zbog prelazenja igre, u nekim slucajevima sa pricanjem na engleskom pa je samim tim tu zabava bitna dok je grafika i detalji kao sto su AA,AF,vsync itd zanemarljivi. Nisam "gejmer" koji pati za grafikom, vise sam oldschool ako tako mogu da kazem, ali eto ako vec mogu da zaradim onda i da ulozim pa da prilozim solidnu grafiku.

Jedina igra koja mi je pravila problem u prethodne 5 godine jeste La Noire, samo tokom snimanja ali je relativno poznato da njoj treba barem slabiji Quad CPU da bi radila kako treba, i to je pravila problem sa fps-om tokom snimanja, dok je igranje bilo bez problema. Tako da ono, jos jednom, ne koristim max rezoluciju, ne koristim vise od 2x AA i AF, vsync je uvek off, detalji su mi bitni u toj rezoluciji i to je to. Tokom snimanja FPS mi je lockovan na 30 tako da mi ne treba vise ni od toga.

Fora je u tome sto placanje ovog kompjutera necu ni da osetim posto je u 12 rate, a za 35000 mislim da je dobra prilika jer cu u tom slucaju da imam dva kompjutera koji su sasvim solidni trenutno za gejming i coop igre sa devojkom :) Jedina dilema je oko te graficke kartice, znam da je bolja od moje stare 5670 512mb, ali ne znam da li ce da mi odradi posao za naredne 2,3 godine. U medjuvremenu ja planiram i5 ili i7 procesor i dobru graficku, ali recimo da je ovo samo prolazno a opet da poboljsam i budem miran. Uvazam ovo poslednje da ni procesor nije bas najbolji, ali u odnosu sa starom konfom koja mi vec odradjuje posao, verujem da ce da mi nova produzi "radni vek" za godinu dve ?

Btw ako mogu da znam na koje si naslove mislio ? Verujem da si mislio sa punim AA i AF u rezoluciji vecoj od 1680x1050, posto trenutno nemam problema ni sa jednom :)

Poslednja izmena:
Aha , sad mi je jasnije , nisam lepo iščitao tvoj prvi post ;) Za rezoluciju 1280x720 mislim da nećeš imati problema sa 7750 ni sa tim novijim igrama , naročito ako ograničavaš AA . Danas se ljudi mahom lože da igraju 1920 x 1080 ili 1920 x 1200 :mrgreen: pa rekoh zbog toga . Što se tiče Frapsa , mislim da ti je za njega važnija brza memorija i brz disk nego procesor . Za Far Cry 3 neki preporučuju i više memorije ( 6GB ) ali mislim da će ti dobro raditi i sa 4 , ako ne puštaš ništa u pozadini . U krajnjoj liniji , memorija može kasnije i da se dokupi .

Dakle , što se tiče profesionalnog igranja bićeš miran par godina (osim ako ne kreneš da puštaš puni HD na youtube :mrgreen: ) , a za ostalo , jbg , koliko para toliko muzike ;)

To je to :) U svakom slucaju, drugar mi je preporucio sledece, da uzmem 3k jeftiniju maticnu, uzmem GTX650 i ostavim ono isto navedeno napajanje jer ima slicnu konfu i nema problema pa cu da vidim u radnju kasnije :) Tom zamenom prelazim samo 2,900 dinara sto je sasvim okej.

Ova umesto gore navedena.
MB AM3+ 770 MSI 870-C45 (FX) V2, PCIe/DDR3/SATA2/GLAN/7.1

Slabije za punu HD rezoluciju :) Svestan sam toga kakva mi graficka treba, a sto se tice Frapsa ja snimam na staroj ATI od 500gb i nemam problema, ram cu da dokupim kasnije tako da je sve ok. Hvala puno ;)

Back