Nova hapšenja zbog genocida u Srebrenici

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
'18.01.2011.
Izrael: Uhapšen Aleksandar Cvetković zbog genocida u Srebrenici

24SI - Izraelske vlasti saopštile su da su uhapsile bivšeg vojnika vojske bosanskih Srba koji se sumnjiči za ubistva Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine. Ministarstvo pravde je objavilo da je uhapšen Aleksandar Cvetković nakon što je dobijen zahtjev iz Sarajeva za njegovim izručenje

Cvetković je 2006. doselio sa porodicom iz BiH i ima izraelsko državljanstvo koje je dobio na temelju zakona jer je njegova supruga Jevrejka, prenosi u utorak Radio Slobodna Evropa.

Radi se o Aleksandru Cvetkoviću, bivšem pripadniku 10. diverzantskog odreda VRS, koji je osumnjičen da je direktno učestvovao u strijeljanjima zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka na ekonomiji u Branjevu u julu 1995. godine, javkja fena.

Radeći na istrazi protiv bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS, istražioci i tužioci Tužilaštva BiH došli su do saznanja da se osumnjičeni Cvetković krije u Izraelu, nakon čega je od izraelaskih vlasti zatraženo njegovo hapšenje i izručenje Bosni i Hercegovini.

Tužiteljstvo BiH vodi istragu protiv više pripadnika 10. diverzantskog odreda VRS koji su osumnjičeni za izvršenje strijeljanja oko 1.000 zarobljenih bošnjackih muškaraca i dječaka na ekonomiji Branjevo. U Tužilaštvu BiH već je podignuta optužnica u predmetu protiv Franca Kosa i drugih na temelju koje se sudi bivšim zapovjednicima i pripadnicima ovog odreda.

Nadležnim pravosudnim i policijskim organima države Izrael proslijeđen je zahtjev za izručenje, kao i propratna dokumentacija.

Tužilaštvo BiH je izrazilo zahvalnost pravosudnim i policijskim organima Izraela, na pruženoj pomoći i saradnji, i očekuje da će ovaj osumnjičeni uskoro biti izručen Bosni i Hercegovini.'
http://www.24sata.info/vijesti/svij...andar-Cvetkovic-zbog-genocida-Srebrenici.html

'18.01.2011.
Uhapšen Božidar Kuvelja osumnjičen za genocid u Srebrenici

Osumnjičeni za genocid u Srebrenici koji je noćas uhapšen u Čajniču je Božidar Kuvelja /40/ iz naselja Miljeno, javlja dopisnik Srne iz Čajniča. Kuvelja je vozač po zanimanju, neoženjen je, sin poginulog borca, živi sa majkom u porodičnoj kući.

Komšije, prijatelji i sugrađani šokirani su njegovim hapšenjem i teškim optužbama za koje ga tereti Tužilaštvo BiH.

Kuvelja se ranije odazivao na informativne razgovore, a policija mu je nalogu Tužilaštva BiH pretresala kuću.

Kuvelja je osumnjičen da je kao službenik Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina, pri MUP-u Republike Srpske, lično učestvovao u strijeljanju zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice.

Iz Tužilaštva je najavljeno da će Kuvelja u zakonskom roku biti proslijeđen Tužilaštvu BiH, gdje će ga postupajući tužilac ispitati u svojstvu osumnjičenog, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora.'
http://www.ljiljan.ba/bs/vijesti/bih/uhapšen-božidar-kuvelja-osumnjičen-za-genocid-u-srebrenici

Pod hitno pozvati Dodika kao svjedoka odbrane ..
 
Očito da međunarodno pravo nema taj stav o Srebrenici .
Konvencija o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida
je donešena 1948. na bazi iskustva iz 2. sv. rata ..

To tvoje medjunarodno pravo nikad nikakvu istragu nije vrsilo , koja bi pkazala da je u pitanju genocid . No , politicki trenutak je takakv kakav je , pa mi tpimo razne bljuvoine od raznog olosa.
 
Očito da međunarodno pravo nema taj stav o Srebrenici .
Konvencija o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida
je donešena 1948. na bazi iskustva iz 2. sv. rata ..

mozes pricati koliko hoces, dodik je rekao da nema genocida vec ratni zlocin i nema "srebrenizacije" rata u BIH. zbog toga naslovi koji terorisu srbe i vjesti koje su antisrpska propaganda nisu u reduz:)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top