Nova autobuska stanica u Beogradu

Zasto je Beograd nekada imao dusu a danas je nema? Zato sto je tvoje vreme proslo? Zasto oduzimas danasnjoj deci iz Beograda da je to najbolji Beograd i sa najsirom dusom koji je postojao? Za napomenu, i moj deda je pricao da je Zemun iz 1930. najbolji Zemun svih vremena, da je bio mesto sa dusom. Meni je najbolji Zemun svih vremena i sa najboljim ljudima onaj iz 70-80-tih, pa sad vidi.

Aaaaa, mislis na Lawrence Street, skroz u pi.c.hki materini, to kao da pricas o Mirijevskom bulevaru u Beogradu. Ja sam samo dva puta isao severnije od Engligtona, mnogo je daleko bre. Nije cudo da si razocaran timTorontom, to je teska periferija, daleko od icega.

Ako te ne bude mrzelo da odes na sever, mozda i razumes koliko Mirijevo (ili Micigen kako ga sada zovu u slengu) i Lawrence nemaju nikakvih dodirnih tacaka. Inace, dok sam bio u Kanadi, sve sto mi je bilo u krugu od 450milja, nije mi bilo daleko :) A to ukljucuje - sta? Ako si me citao mozda ces povezati koji grad ;)
Edit.
Totalno smo totisli na drugu stranu, ovo vise nije prica o Beogradu. A jos vaznije, meni za pola sata pocinje vikend, ovde stize 3 sata kasnije nego u Torontu.
Da da trolujemo temu najstrasnije, al nas jos nisu obrisali. Uostalom ti uglavnom pricas oz Zemunu, a ja o Sumadiji :)A Beograd je tu negde izmedju. Uostalom autobuska stanica je prigradska i medjugradska. :)

Srecan vikend na zapadnoj obali (ako sam dobro izracunao iz onog sto si napisao)

Da da trolujemo temu najstrasnije, al nas jos nisu obrisali. Uostalom ti uglavnom pricas oz Zemunu, a ja o Sumadiji :)A Beograd je tu negde izmedju. Uostalom autobuska stanica je prigradska i medjugradska. :)

Srecan vikend na zapadnoj obali (ako sam dobro izracunao iz onog sto si napisao)
Novi BAS je sa zemunske strane reke, pa ja ne trolujem.

Uzgred, pitanje za @Platin , a gde je sad stanica Lastinog prigradskog saobracaja ako je izmestena i Lastina-Avala stanica? Znam da u Zemunu Lastini busevi okrecu na Keju kod GSP okretnice ali da li postoji neka njihova centralna stanica?

Fala na zeljama za lep vikend (da, pacificka obala, more, planine, sume...), takodje.

Uzgred, pitanje za @Platin , a gde je sad stanica Lastinog prigradskog saobracaja ako je izmestena i Lastina-Avala stanica? Znam da u Zemunu Lastini busevi okrecu na Keju kod GSP okretnice ali da li postoji neka njihova centralna stanica?

Fala na zeljama za lep vikend (da, pacificka obala, more, planine, sume...), takodje.
Не бих знао. Нит' су на вестима јављали, нит' ја користим Ласту.

IMG_20241004_092256.jpg

Prigradski peroni zasad bez klupa i trema, a međunarodni

IMG_20241004_092423.jpg

AV će otvarati peron po peron svaki drugi dan :hahaha:
Nece ali predsednik Nigera moze da posluzi da zajedno ovekovece otvaranje BAS stanice kad bude dosao u posetu.....medjunarodno krstenje.....moze na 43 peronu mala bista za Niger....klupica kao u Tasmajdanskom parku sto imamo za neku drzavicu...
Ja bih bas voleo specijalnu Niger klupicu na BAS stanici kod nekog perona..

Aj nek je u zdravlje, moze i dve africke zemlje...samo da nije Bler i Klinton klupica i bista....

Upoznajem se sa kulturnim razlikama Beograda i ostatka Srbije. Bilo mi malo čudno kako to da promenim 3 autobusa, a ni u jednom ne platim vožnju. A veseli vozač samo mi klima glavom da prođem kad je video da u ruci držim 1000 dindži. I tako sva tri vozača gradskog. I onda mi sinulo zašto su gradski toliko puni ljudi. Stoka beogradska se voza za dž. A ostatak Srbije plaća. Što bi rekao gradonačelnik Šapić: Pa eto, opet iz budžeta 30 miliona evra za neplaćene karte GSP Beograd.
Odgovorio :)
Do juče je svaka vožnja bila 120 dinara pa izračunaj koliko su se nakrali. Sad neka država finansira pakistanske vozače i samogoruće kineske autobuse otpadajućih točkova.

Skontao sam zasto ima toliko prostora za poveci parking koji nije za BAS nego preko puta buvljaka i ovamo kod comtrade...za kamione...
Pa da kamioni parkiraju i pokupe autostopere, one koji nemaju za kartu....prvi put neko misli i na autostopere....znas kako je tesko sad do Vrcina pa tamo da lovis kamiondzije za zapadnu EU....

Jeste, ukusi su privatna stvar.

No, postoji li u tom Beogradu moderniji i urbanisticki uobliceniji kvart? Nabrojte ih. Napomena, BnV je radjen po nekim urbanistickim standardima posle 2010-te a ne po standardima iz 1985, verovatno zato sto je glavni investitor iz nekoke tamo zabiti u Dubaiju (ili slicno, ne znam bas tacno odakle su). Kazem, moglo je to bolje, mogao je da nikne i Monmart na obali reke, nije, ali je ipak bolje od shina, stovarista gradjevinskog materijala, betonskih baza gradjevinskih firmi, auto otpada i zapisanih i za.sra.nih parkinga za autobuse iz unutrasnjosti. Bolje je i od bloka 30, bloka 70, 63 i 9b na NBGD, bolje je i od Cerak Vinograda, Mirijeva, Vrachara i Dortjola. Jedino nije bolje od Zemuna :D
Nije bolje od Cerak Vinograda. Vinogradi su građeni planski, namenjeni za miran, porodičan život, sa mnogo zelenila koje i danas postoji. Svi stanovi imaju velike terase. U blizini je Vidikovca, supermarketa, Košutnjaka, bazena, sa relativno čistim vazduhom.
I naselje se nalazi u stalnoj postavci Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.

Bolje biti sendvicar sa mozgom nego kontras bez mozga - Milo Manara.
Jarane, ja samo kazem da je to mnogo bolje nego ono sto je bilo. A takvi kao ti ni ne zasluzuju bolje od te praonice novca. No, sve to je resivo, izglasajte novu vlast i ona ce, kako najavljuju i obecavaju, da sruse taj BnV do temelja.

Kako prepoznajem bolide na forumima? Pa kad forumas poteze izraze "sendvicar", "bot" odmah znas da imas posla sa covekom ogranicene inteligencije koji je naucio da treba te reci da koristi kad upadne u forumasku nevolju.

Ides na ignore. Adio.
Niko neće da ruši BnV, jer bi rušenje koštalo jako mnogo, plus nadoknada ljudima koji su tu kupili stanove.
Beograd je jedan od retkih gradova koji imaju kaskadnu vizuru prema reci, koja zbog BnV više ne postoji. Napravljen je i ogroman problem centru grada, jer BnV sprečava dotok svežeg vazduha sa reke i podiže temperaturu u centru; u suštini, napravljeno je još jedno be(ha)tonsko toplotno ostrvo koje pogoršava uslove u ionako pretoplom toplotnom ostrvu koje je centar grada. Upravo zato što ne može da se ruši, predstavlja još jedan vid nepopravljive štete koju je ova banda napravila Beogradu. Upropašten Trg Republike, upropašten Cvetni trg, upropaštena Slavija, bezumna seča drveća, a sad još hoće da poseku 66 hektara samonikle šume u Mirijevu, da bi napravili blok zgrada sa 1500 stanova. Neverovatno.

Opet to je subjektivno tvoje misljenja. Toronto ne figurira kao prelep grad ali apsolutno niko ko se malo razume u struku ne kaze to sto ti kazes, da je Beograd lepsi od tog grada. Toronto obiluje arhitektonskim celinama (celim kvartovima) i zgradama koje su i starije (posto ne volis modenu arhitekturu) i monumentalnije od bilo koje beogradske. Kratko sam ziveo u Torontu da bih ga toliko dobro upoznao ali grad je fenomenalan za Beograd, miks kultura, arhitektonske celine od viktorijanskog perioda, preko klasicizma do moderne arhitekture. Svetski grad, sto Beograd nije a tesko da ce ikad i biti. Ma kako ga voleli i bili neobjektivni.

Hram S.Save je preteran za okolinu? Pa jeste ali je idejno resenje jos iz 1930-te, mozes misliti kako je tek tad bio preteran za okolinu.
Toronto, za razliku od Beograda, nije do temelja rušen 30 (trideset) puta.
Postojali su planovi, davno još, koji bi Beograd pretvorili u nešto jako lepo i monumentalno, planovi francuskog arhitekte Albana Chambona. Ovako bi izgledale Terazije sa Terazijskom terasom:
5715737_orig.jpg

Dvorski kompleks:
images.jpeg

Muzej Srbije kod Tašmajdana:

1346809_orig.jpg

Ali...Prvi svetski rat.

Lasta: neke linije u pravcu Mladenovca okreću na Trošarini, neke na novoj stanici. U pravcu Grocke neke linije na novoj stanici, neke na Trošarini. U pravcu Obrenovca neke linije na novoj stanici, neke na oktetnici u BnV. Barajevo neke linije okreću na Banovom brdu, neke na novoj stanici. Kad se možda izgradi stanica/stajalište Jug kod Autokomande možda neke linije budu preusmerene tamo. Mada će biti, ako to urade, zanimljiv haos kad gomila buseva bude izlazila/ulazila na tu okretnicu.
A još će zanimljivije da bude kad u novembru sruše tramvajski most, ukinu tramvaje i buseve koji ih budu menjali usmere na Brankov most. Moje saučešće svima koji žive preko reke.

Beograd ima onoliko lica koliko ima ljudi u njemu. Svako od nas moze da ima potpuno razlicitu perspektivu. Svako od nas postoji u Beogradu neko vreme i iz tog vremena gleda Beograd. Svako lepo ili istinito vidjenje Beograda mi je interesatno jer mogu da pogledam istu stvar kroz necije drugacije oci i kroz neko drugo iskustvo. Beograd nije isti kad si mlad, i kad si star. Ljudi koji govore da je Beograd bio razlicit u neko (koje) vreme, gledaju mozda iz perspektive detinjstva u Beogradu, ili skole, ili studija, ili onih koji rade ili su radili. Sve su to razlicita vidjenja.

Moje vidjenje je obojeno mojim iskustvom. Rodjen sam, isao u skole, studirao, a pritom i radio u Beogradu. A onda sam dobranu polovinu zivota proveo negde drugde (sto je takodje dragoceno iskustvo za mene). A onda sam opet dosao da zivim i radim u Beograd. Sad vec neko znacajnije vreme. Preskocicu motive i razloge i pomenucu samo impresije nekog ko je bio, nije bio, bio, pa opet nije bio, pa opet bio i biva u Beogradu - sve mereno u decenijama ili mozda polovinama decenija.

Beograd moje mladosti je naravno poznavanje svake Beogradske rupe, na svim stranama Beograda. Taj neki Beograd, nacin zivota i svasta ostalo je snimljen u mnogo filmova, koji jesu mozda apstraktna dela, ali koji govore o vremenu, shvatanjima i ponasanjima. Tako da ne moram o tome da pricam. Ko god je gledao neki film iz nekog perioda neke generacije vise ili manje ce da se slozi da je to bilo otprilike tako.

Naj interesatnija iskustva se sticu dovoljno dugim zivotom negde ili sa druge strane dovoljno dugim ne-zivotom negde drugde ili u Beogradu. Dobra vecina ljudi koje ja znam se krece izmedju 2 tacke postojanja kad je u pitanju inostranstvo. Ja sam se kretao izmedju 3 tacke. Kad neko negde nije dugo tu, pa je tu, moze vise da primeti sta se promenilo. Tako da pogled na Beograd u mom slucaju je pogled iz jedne od te tri tacke, ali isto tako ako nije Beograd tacka postojanja onda je perspektiva iz te tacke u kojoj se trenutno postoji.

Sta se desilo? Prvo i osnovno - nazidalo se. Nije se samo nazidalo u Beogradu. Nazidalo se u svim tackama mog vidjenja. Negde cak vrlo dramaticno. Sta je sledeca impresija? Sledece je broj automobila i vrsta automobila. I onda kad se te dve impresije malo smire onda krenu ljudi. Koji su se mogu slobodno da kazem isto nazidali koliko se nazidao Beograd.

Sad dolazi onaj svakodnevni Beogradski zivot. Ni taj zivot vise nije isti, i on se nazidao. Nazidao se onoliko raznovrsno koliko se nazidao Beograd i koliko su se nazidali ljudi.

Onaj neki Beograd iz doba moje mladosti, osim nekolicine stvari koje se bas i nisu promenile, bez obzira na svu nazidanost, sigurno nije isti kao ovaj Beograd.

Taj neki Beograd je imao neki ritam, neki duh, neka stremljenja i neke snove (sto bi sad moglo da se nazove nostalgija). Ovaj sad Beograd je jedan sizofrenican grad koji je nepredvidljiv, raznovrstan na jedan nacin i krajnje monoton na neki drugi nacin, sa potpuno neocekivanim ljudima. Ovaj sad Beograd me vise podseca na neki Pariz (koji meni nije bas nesto omiljen) a ona starija varijanta me vise podseca na Nju Jork (koji je meni prilicno omiljeno mesto). Naravno da je sve to krajnje subjektivno.

Ali mozda najveca impresija ovog novijeg Beograda je da je da kako ga ja vidim vrlo negostoljubivog (i to ne mozda za one koji dolaze da ga vide ili ga proputuju) nego za nas koji zivimo u njemu. Nije da nije postojala doza negostoljubivosti u onom Beogradu, ali sada to nekako malo previse udara u glavu. Pritom ovde misllim na 'centar' grada - poteg mozda od kalenic pijace do kalemegdana. Moj snazni utisak kad dodjem u 'centar' je: 'sta ces ovde? ajde gubi se negde drugde.' Kao da se Beograd brani cak i od nas koji zivimo u njemu.

I onda sta? Pa nista, Beograd je sad toliko veliki, i sa tolikom ponudom na svakoj tacki da je cesci slucaj da se ode negde 'okolo' van centra grada, i tada se primeti da su to ustvari novi mali centri grada gde sve funkcionise lokalno bez neke narocite potrebe da se ode u 'centar' grada. Odatle moja opaska da je Beograd selo koje je onako nepovezano sastavljeno od lokalnih 'centara' - u kojima se odvija zivot za sebe.

Ja sam starobeogradjanin. Zivim s ove strane reka nadomak Sumadije i svoju blizu okolinu zovem Sumadijski venac (pojam koji ne postoji ali opisuje jedno vidjenje i prostor). Ponekad i to vrlo retko prelazim u ravnicu bila ona Ca Ca Ca, Novi Beograd, ili Zemun a onda naravno ista takva nazidanost van tog uzeg dela.

Koliko god je u vreme moje mladosti Novi Beograd bio pojam nepreglednog prostranstva, sad me je Novi Beograd sabio u mega gradjevine, enormnu prenaglasenu prenazidanost i potpuno nepoznate bulevare, naselja i mesta. Savrseno se vise ne snalazim po njemu bez navigacije. Naravno iz istog razloga i ne idem tamo cesto, jedva ponekad. A tek ono iza... novog beograda - i dalje prenazidana terra-inkognita u kojima sam se u poslednjih nekoliko godina recimo 'zadesio' (pritom obicno pojma nemam gde sam uopste)

U Zemunu nisam bio ne pamtim. A inace volim taj neki ravnicarski duh Zemunskog brda. Istini za volju lakse mi je bilo da nedavno odem u Novi Sad, nego u Zemun.

Zakljucak se sam namece. Beograd vise nije grad. On je vec postao megalopolis i kao i svaki megalopolis ima tacke kongregacije.

Ovde cu samo da dodam jednu prilicno davnu impresiju i da zavrsim ovo sto niko nece citati.

U Pariz sam putovao vozom. Poslednja stanica ako se ne varam gar-de-lion. Voz ide kroz nepreglednu ravnicu sa poljima i selima onda TRI sata voz prolazi kroz naselja sa nekim kucama i soliterima i pogled seze daleko i u toj daljini jos kuca i solitera. I posle ta TRI sata konacno posle mnogih sve guscih solitera voz ulazi u stanicu. I to malo traje, kao u usporenom filmu. Da bi na kraju covek izasao sa perona i poceo da gleda kuda dalje i shvatio da jos uvek nije ni blizu 'centra' grada. Naturalno uskace u metro (koji je meni bio naj fantasticnija stvar mog zivota do tada) i bira kuda i kako ce u bilo koju tacku grada. Pariski metro je bila vrsta impresije koju sam ja tako zarko pozeleo da imam u Beogradu, ali to se naravno nece desiti dok sam ziv. U to sam nekako sasvim siguran.

Svaka cast onome koji je dovde citao. Hvala na paznji.
Beograd se nadzidao, ali nekvalitetno. Moje detinjstvo je vezano za Lekino brdo, Đeram i Zvezdaru kod Čingrijine. Odavno više ne živim tu, već na Zemunskom keju, u onim visokim soliterima. Planiram da se uskoro selim, a gde, videću. Možda u neko gradsko naselje, kao što su Cerak Vinogradi, ili Cerak, ili Filmski ili Studentski grad. Samo da je što dalje od trendy, in, hype lokacija i takvih ljudi i da ima što više zelenila.
Razumem šta si hteo da kažeš time da osećaš kao da ti ceo kraj kaže "gubi se, ne pripadaš ovde". I ja se tako osećam kad prođem, retko, Kajmakčalanskom, Čingrijinom, Đorđa Kratovca, Kruševačkom...neki novi urbanistički oblici i njima pripadajući novi ljudi, a ni sa takvim urbanizmom ni sa takvim ljudima nemam ništa zajedničko.
No...ovaj grad je nekad bacao svetla daleko. To više nije slučaj.

Nije bolje od Cerak Vinograda. Vinogradi su građeni planski, namenjeni za miran, porodičan život, sa mnogo zelenila koje i danas postoji. Svi stanovi imaju velike terase. U blizini je Vidikovca, supermarketa, Košutnjaka, bazena, sa relativno čistim vazduhom.
I naselje se nalazi u stalnoj postavci Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.
Cerak Vinogradi su bolji? Tvoje vidjenje. Pitaj nekoga da li bi se selio iz BnV za Cerak, cisto istine radi. Cerak-Vinogradi su izgradjeni bogu iza nogu (zato i kontakt sa zelenilom), za podoficire bivse JNA i socijalisticke trudbenike DMB i IMR, poprilicno zapusteno i nefunkcionalno naselje (sam kazes da se mora na Vidikovac ili dole u Rakovicu za vecinu normalnih potreba). Meni je to naselje sinonim za jos jedan socijalisticki promasaj, pokusaj necega u akademskom smislu ali promasaj u realnom zivotu.

Uzgred, MoMa u NYC ima poprilican broj YU (pa i beogradskih) arhitektonskih dela na svom spisku ( Zapadnu kapiju, Muzej Vazduhoplovstva, Sava centar, 25.maj, stari toranj na Avali, pa redom blokovi 22, 23 NBGD, Bez.Kosa, Cerak-V...), ta "stalna" (kako lazno prenose nasi mediji pa si i ti "seo" na takvu pricu) izlozba je u stvari nesto sto se zove "Toward a Concrete Utopia: Arhitekture in Yugoslavia 1948-1980". Ta izlozba je vise, hmm, onako sprdnja sa pravcem koji je imala arhitektura u FNRJ/SFRJ nego omaz nekim vrhunskim arhitektama, neki brutalan rad u betonu, sa teznjom da se promovise drustveni sistem - posveceno navodnom socijalistickom trudbeniku, nekom zajednistvu a u sustini promasaj (daleko od toga da je prilagodjeno obicnom coveku, bez sadrzaja), hladan arhitektonski eksperiment koji je otudjio coveka. U ustini, ako si ziveo zadnjih 40 godina u BGD, nekako su prolazili ti socijalisticki blokovi sa NBGD blize Sava centru i danasnjem Uscu (zbog blizine centra grada) a svi koji su recimo ziveli u bloku 44, na Vidikovcu ili Mirijevu su gledali nekako da se prebace negde blize gradu, negde gde ima jos necega sem betonskih kutija kojima su se arhitekte igrale.
Ta izlozba nije stalna, ta izlozba je napravljena pre 30-40 godina da pokaze arhitektonski pravac te drzave ( ima tu jos betonskih naselja i gradjevina iz Splita, Zagreba...) i moze se naci u spisku njihovih izlozbi ali je ne mozes fizicki posetiti, bar je ja nisam video tamo.

Niko neće da ruši BnV, jer bi rušenje koštalo jako mnogo, plus nadoknada ljudima koji su tu kupili stanove.
Beograd je jedan od retkih gradova koji imaju kaskadnu vizuru prema reci, koja zbog BnV više ne postoji. Napravljen je i ogroman problem centru grada, jer BnV sprečava dotok svežeg vazduha sa reke i podiže temperaturu u centru; u suštini, napravljeno je još jedno be(ha)tonsko toplotno ostrvo koje pogoršava uslove u ionako pretoplom toplotnom ostrvu koje je centar grada. Upravo zato što ne može da se ruši, predstavlja još jedan vid nepopravljive štete koju je ova banda napravila Beogradu. Upropašten Trg Republike, upropašten Cvetni trg, upropaštena Slavija, bezumna seča drveća, a sad još hoće da poseku 66 hektara samonikle šume u Mirijevu, da bi napravili blok zgrada sa 1500 stanova. Neverovatno.
Beograd ima terazijski greben i zgrade ivicom tog grebena te od njega nema i nikada nije imao vizuru reke ( reka se videla samo kroz "rupu" Terazisjkog parka u sastavu Balkanske i Prizrenske ulice, inace nastalu bombardovanjima 1941-45 - tu su srusene neke zgrade i ceo moj zivot je trajala rasprava sta uraditi sa tom "rupom").

Ko je radio "istrazivanje" koje potvrdjuje da BnV sprecava dotok svezeg vazduha? Shvatas li koja je stupidnost da napises da zgrade (koje nisu u cvrstom frontu) od 10-15 spratova sprecavaju dotok svezeg vazduha gradu koji je 50m na visoj poziciji od mesta gde se gradi. Opet, postoji li istrazivanje koje potvrdjuje da ce zbog BnV porasti tepmeratura na tim istim Terazijama ili recimo kog zgrade Vlade? Mnogo proizvoljnih tvrdnji a da da niko nije poceo da meri i racuna da bi dokazao svoje tvdrnje.

Vi ste samo jedna ekipa koja s.e.r.e i to vam je opsta karakteristika, da nesto znate ne bi ziveli u toj nesredjenoj i korumpiranoj zemlji, utekli bi ste odatle.

Toronto, za razliku od Beograda, nije do temelja rušen 30 (trideset) puta.
Postojali su planovi, davno još, koji bi Beograd pretvorili u nešto jako lepo i monumentalno, planovi francuskog arhitekte Albana Chambona. Ovako bi izgledale Terazije sa Terazijskom terasom:
Pogledajte prilog 1622236
Dvorski kompleks:
Pogledajte prilog 1622238
Muzej Srbije kod Tašmajdana:

Pogledajte prilog 1622239
Ali...Prvi svetski rat.
Znas, to "opravdanje" o tome da je Beograd rusen preko 30 puta bi imala smisla da je u Beogradu postojalo nesto arhitektonski vredno od doba starog Rima do kraja XIX veka. U sustini Beograd je dobio nesto vrednije arhitektonsko nasledje izmedju dva svetska rata i deo toga je srusen 1941-44 a sva ostala ratna rusenja su nevazna za izgled Beograda 1930 ili 1990.

Toronto je jednom rusen, do temelja je spaljen 1810-te tako da u njemu nema toliko starih zgrada kao recimo u Montrealu ili Quebec-u (iako su to stariji gradovi).

Back