Quantcast

НОВА АФЕРА Испумпали 14 милиона евра из ЕПС у приватне џепове

комшија

Legenda
Poruka
68.958
https://srbin.info/ekonomija/nova-a...esignal&utm_medium=push&utm_campaign=web_push

НОВА АФЕРА Испумпали 14 милиона евра из ЕПС у приватне џепове

Ангажовање чак 390 радника за обезбеђивање примене софтвера, који још увек није у функцији, у тако великом систему какав је Електропривреда Србије је потпуно непотребно јер то преузеће имао довољно сопствених кадрова за извођење тог посла, сматра стручна јавност у Србији.

1575886158200.png


11:06 09.12.2019.

Заменик председника Странке слободе и правде Борко Стефановић је пре неки дан изнео податак да је за примену софтвера ЕПС двема фирмама Ђердап услуге и Емпорио тим платио као најповољнијем понуђачу на тендеру седам милиона евра како би оне ангажовале својих 390 запослених на тим пословима.

Оно што је занимљиво је да је уговором прецизирано да то не буду само послови везани за информатичке и припремне сегменте већ исто тако опште, правне и финансијске.

Стефановић је додао да је реч о софтверу који је ЕПС својевремено набавио од фирме Проинтер блиске Славиши Кокези, председнику Фудбалског савеза Србије такође по цени од седам милиона евра а који још увек није у функцији.

Према Стефановићевим речима на тај начин је из предузећа под контролом државе испумпано 14 милиона евра у приватне џепове. Такође, запитао се да ли је ако се зна да ЕПС има више од 30 хиљада запослених међу њима нема ни једног који би могао да буде ангажован на овим пословима, него је потребно да се запосли додатна радна снага.

Истоветно мишљење има и део стручне јавности. Добар познавалац збивања у ИТ сектору Србије који је желео да остане анониман каже за Данас да у таквим пословима све зависи од конкретне ситуације, величине или дужине пројекта али да се ипак цифра од 390 људи чини превеликом.

– ЕПС јесте велики систем али у Србији постоје фирме које ову или сличну врсту посла за подручје целе земље, дакле за далеко већи број корисника, обављају са тимом од 50 људи – тврди наш саговорник.

Правни експерт Бранко Павловић такође каже да је реч о превеликој цифри додатно ангажованих људи.

– Када је реч о стручном делу имплементације тог пројекта везаног за ИТ услуге ЕПС би требало да консултује домаћу памет то јест научне институте који се баве том облашћу и да њихови експерти раде на спровођењу тих ИТ активности а не приватне фирме. ЕПС је компанија под контролом државе и управо би зато требало да ангажује домаће научне институте што видимо овде није случај – каже Павловић.

Он додаје да је посебно проблематично што је ЕПС ангажовао додатну радну снагу и када је реч о финансијским и правним пословима јер за тим нема никакве потребе.

– ЕПС већ има своје стручне службе које се баве правним, финансијским и општим стварима тако да нема логике да се плаћа нешто за чим не постоји било каква потреба. Једноставно у оваквим стварима се код нас све ради на потпуно погрешан начин – тврди Павловић.

Професор Економског факултета у Београду Љубодраг Савић, пак не види ништа спорно у чињеници да је ангажовано чак 390 запосленика друге две компаније на спровођењу тог пројекта.

– Једноставно није исто када сте ангажовани за имплементацију неког посла а имате комплетну своју екипу далеко га лакше и прецизније обављате него да зависите од стручних служби у компанији где пројекат обављате. У овом другом случају морате да молите за услугу понекад и не зависи све од вашег рада. У првом имате контролу над целим процесом.

Није неуобичајено да те екипе у својим редовима имају и стручне службе без обзира што посао обављају у предузећима које их већ имају. Ангажована страна гарантује и одговорна је према наручиоцу посла да он буде урађен квалитетно и у року. Логично је онда ослонити се на свој тим и више веровати људима са властитог платног списка него другима.

Тако да у конкретном случају, у сегменту ангажовања бројчано великог тима за спровођење одређених услуга, не видим ништа спорно – каже Савић.

Везано за овај случај контактирали смо јуче и надлежне у Електропривреди Србије међутим до закључења овог броја нашег листа нисмо добили никакве одговоре.
1575886263100.png
 

snejks

Elita
Poruka
17.844
a pošto može komšija dva puta da otvara istu temu red je da ja ponovim i ovde šta sam sve tamo napisao
post1
Falš softver , inače mnogo teška reč , s obzorom da je Borko jedan običan idiot on ne zna da se veliki softver pravi za potrebe preduzeća koje ga nabavlja u ovom slučaju EPS, softver za ovako veliku kompaniju je kao kada se pravi rukavica za ruku ili šije odelo po meri , ne postoji standardan softver za sve potrebe , ne postoji univerzalan softver koji svugde funkcioniše , implementacija softverskoga rešenja traje godinama, ne zna to Borko - to znaju programeri i oni koji će da ga implementiraju. Ali šta nepismen narod zna on samo čuje ovaj dao pare a softver još ne radi.
Pa taj softver treba da zameni neki već zastareli softver koji će primiti ko zna koliko raštrkanih baza iz ko zna sve kakvoga softvera i ko zna sve koliko starog softvera i sve to objediniti u jedan gde će svi oni imati potreban pristup to zahteva i mašine i obuku zaposlenih.
Pa data centar koji se gradi nisam tačno siguran sada gde? Kraljevo mislim ili Kragujevac i koji treba da objedini sve državne strukture i službe u jednu je koštao do sada kao svetog petra kajgana i još nije gotov a gradi se preko 3 godine ,
Ali to Borko ne zna ...kao ni gomila budala koji se nalazi ovde na krstarici , oni znaju samo da pljuju.
post 2
Ovo šta je Borko ovde nalupetao je za medalju.
7 miliona evra je negde oko 840 miliona dinara , softver iliti nabavka u kojoj je EPS kupovao sve to je po zakonu morao da ide kao javna nabavka jer ne može direktor nijednog javnog preduzeća samo tako da napiše ček nekome. Zbog visine nabavke (iznad 10 miliona dinara) je morao biti otvoren postupak- ovo bolje znaju pravnici, i za svako dodatno pitanje se rok produžavao. i posle okončanja celog postupka donosi se odluka na koju ide još vreme žalbe.itd. Znači cela nabavka nema teorije da je prošla neprimećeno i bez odgovarajućih zakonskih postupaka. Znači nije moglo biti ni protivpravno ni nelegalno Isti nije mnogao da prođe ni bez dokumentacije debljine barem jedne biblije.
post 3
Emporio Tim , nego jel to firma Slobodana Zdravkovića , bivšeg direktora PIO postavljenog 2009-e godine dok je vladala DS?
citat sa istinomera " nosilac liste Udruženja građana „Snaga Obrenovca – Milorad Grčić“. „Snaga Obrenovca“ bila je tada koalicioni partner Demokratske stranke "
https://www.istinomer.rs/akter/milo...MItoqd2pOh5gIVBeAYCh0qDgJ-EAAYASAAEgIFGvD_BwE
znao sam da su mi odnekuda poznati članovi stranaka kada ono DS opet.

i da dodam :
nabijem ja te vaše kvazi informatičare na onu moju stvar
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.