Nov sistem u Srbiji?

Zajednicki problemi u komunizmu, kapitalizmu, fasizmu i raznim drugim sistemima razlog zasto dolazi do eventualne korupcije sistema je naravno viseslojan no izdvojio bih 2 problema:
izgleda da si hteo o ekonomskim sistemima, a onda samo skrenes na drustveno-politicke, i pocnes o oligarhijama
Zato sto je to sve uvezano i isprepleteno.
Svako ima svoje vidjenje, ja sam dao svoje, a ne mora se svako sloziti.
pa ja zato kazem da treba znalac da ti rascivija, ne mozes samo da izlopatas pojmove i sisteme,a da ne znas o cemu pricas, nema sta tu da se slazem ili ne slazem, ne mozes da prodjes ispit UOPSTE

znaci zadajte sebi, ili svima temu:
  1. ekonomska uredjenja, kapitalisticki, komunisticki, ili kombinacija kao kina
  2. ili zadajte drustveno-politicki sistemi, pa o njima, kako smo ja i momcilo shvatili temu, demokratija vs diktatura, pa da se osvrcemo na devijacije oligarihije itd Политика Републике Србије функционише у оквиру парламентарне демократије, тачније као парламентарна република. Уређење власти почива на подели власти на законодавну, извршну и судску.
mora da se zna o cemu se prica, a ne moze samo da se kaze isprepletano, - raspetljaj onda, ako znas

Poslednja izmena:
Na papiru je to tako, no realnost je malo drugacija...
ja sam shvatio, i momcilo da je to tema, racunam i forum je politika, nije ekonomija
https://sr.wikipedia.org/wiki/Политички_систем_Србије
a onda vidim hteli bi i o ekonomiji, korupcije nema bez mita, tj para, ali ybg ja tako ne znam da diskutujem zbrkano, kao da lopatam sneg, ili kao da drobim samo

mislim, znam i ja da skacem sa teme na temu, npr, mita nema bez mitarstva, a ona su u religiji, mada neki cak i ne veruuiemo u njih, ali kazem da se nije religiozna ideja korumpirala, ne bi ni drustveno-politicka, ni ekonomska, ajd sad

Poslednja izmena:
Bravo.
Primer: meni se desilo da su imbecili iz poreske svaku uplatu iz inostranstva (za moju firmu u Srbiji) knjizili dva puta. I onda mi poslali upozorenje da ce dq mi zatvore firmu ako u roku od 48 sati ne platim porez koji dugujem i da ce da me tuze.
Naravno, moj advokat i knjigovodja su to resili vrlo brzo, ali niko nije odgovarao za to iz poreske, a objasnjeno mi je da ako ih budem tuzio, da ce da mi se nakace i da mogu slobodno da zatvorim firmu.

E, to ti je, izmedju ostalog, Srbija.
U poreskoj uglavnom radi Žuta ekipa a oni su poznati po ...

Tako su onomad celom narodu beogradskom poslali da plate infostan od pre par godina, ko imao sačuvano domaćinski - nije platio a ko je onako šano dušo pa zna da je platio al nema dokaz morao je da puni Žutima kese

Nema tu tužbe.
A uostalom ako radiš po zakonu kako se hvališ - ne mogu ti ništa, kaže moj advokat.
"Prenesi tom dobrom i poštenom čoveku da ih tuži slobodno, samo ako ima sve pokriveno i ćist wc zbog sanitarne, da Pere ruke i usta redovno"

Mito, korupcija, ugradnja/davanje državnih poslova rodbini/poznanicima, katastrofa u zdravstvu itd...

Sada pitanje je kako bi trebao da izgleda novi sistem i odakle bi promene trebale da počnu?

Mora da se poveća broj policajaca, da svaka zgrada ima po jednog uniformisanog i 3 policajca u civilu, koji bi vodili evidencije o građanima. U firmama težiti da broj doušnika bude 50%, tako da Marinika ima uvid u misaona kretanja među radništvom i seljaštvom kao i među povodljivom inteligencijom

I da se naša tajna služba zove Sekuritatea.

Poslednja izmena:
ja sam shvatio, i momcilo da je to tema, racunam i forum je politika, nije ekonomija
Ekonomija i politika su jako povezani i uticu jedno na drugo, mozes ih razdvojiti na fakultetu pa se specijaliziras za jedno, ali kad posmatras bilo koju zemlju u celini onda moras obratiti paznju na sve, sto se uredjenja R. Srbije na papiru to je jedno, a realnost je drugo. Po pravilima su mnoga ovlastenja pod nadleznosti premijera, a neke pod ovlastenjem predsednika- no znamo kako je to sve u realnosti, a sto se institucija tice one vise lice na privatno vlasnistvo nego na drzavne institucije, de facto je sva moc skoncentrisana u relativno maloj grupi ljudi, odnosno de jure parlamentarna republika, a de facto oligarhija.
Odnosno citav sistem je truo.

Slažem se, ali ko će da ih bira, ko će da ih štiti u radu?
Napravi se i razradi se najpre neka ideja, šta ne valja kod nas, kako bi nešto što ne valja trebalo da funkcioniše, šta je potrebno da se uradi da bi se ono što ne valja ili poboljšalo ili stavilo u stanje da ne šteti građanima i samom državnom sistemu (ovde misli na to da se pare građana ne koriste neracionalno i da se ne zadužujemo bez neke krajnje potrebe).
Kada se okupi neka masa kojoj su ove ideje ok i koji su spremniji da se za njih zalažu i promovišu ih, stvoriće se neki krug zaštite tj. neće tako lako moći da im se našteti od strane aktuelne vlasni, njihovih simpatizera i sl.

Добровољна хијерархија.

гледајте студенте код њих директна демократија прераста у добровољну хијерархију !

бољи пропушта бољег од себе
Утопија, као и комунизам, или поштен капитализам, или ненасилан национал- социјализам....
Просвећени апсолутизам.
Нећеш ти ово никада укапирати, иако сам ти објашњавао годинама

...
Pogresna logika, jer nekima ma kakva plata bila nece biti dovoljna da sacuvaju obraz kao onom vasem iz Banja Luke.

Ljudi se ne tretiraju kao objekti na kojima se praktikuje Pavlovljev refleks a to obe vlasti iz Srbije i RS praktikuju od prvog dana.

Ови са крстарице су сви потенцијални тирани, срећом па нису много паметни.

Нису они чули ни за тиранију мноштва (тиранија демократије), нека иду да гледају Сократову Смрт !

Добровољна хијерархија.

гледајте студенте код њих директна демократија прераста у добровољну хијерархију !

Нећеш ти ово никада укапирати, иако сам ти објашњавао годинама

...

Ови са крстарице су сви потенцијални тирани, срећом па нису много паметни.

Нису они чули ни за тиранију мноштва (тиранија демократије), нека иду да гледају Сократову Смрт !
Objasnjavao sad jednoj novinarki da su ovi protesti Vitgenstajnov eufemizam o leptiru promena a ona me pita a sta mislite da ce Vucic uraditi. Rekoh da je zmija kija sikce i koja je slatkoreciva isti qurazz a ona spusti mikrofon i uz hvala okrenu se.

Rezimski mediji i ovi jel kao slobodni su isti i rade samo za vlast. Nazalost i ovaj forum sto dopusta vredjanje srba iz Srbije od bosanskih srba deo je te pameti.

Добровољна хијерархија.

Dobrovoljna hijerarhija kao drzavno uredjenje?
U nekim manjim plemenima to moze i opstati, ali tesko da moze u Srbiji, pre ili kasnije bi doslo do problema i raslojavanja.

Кад би завапили сви за Богом да видиш како би нам кренуло!
Kad bi zavapili za istinom, postenjem ... kao studenti
Nema veze religija sa tim. Ima veze to da mi silom prilika nismo imali državu vijekovima. Da smo navikli da varamo i potkradamo državu.
Religija je tu da uvede neku moralnost, nesto vise od prostih poriva
Ali spc religiju to ne interesuje, kad je neko CUO da oni pricaju nekom mafijasu da nije hriscanski valjati drogu
ubijati, krasti?
Niko ni cuo nije tako nesto a kamoli video

Kad bi zavapili za istinom, postenjem ... kao studenti

Religija je tu da uvede neku moralnost, nesto vise od prostih poriva
Ali spc religiju to ne interesuje, kad je neko CUO da oni pricaju nekom mafijasu da nije hriscanski valjati drogu
ubijati, krasti?
Niko ni cuo nije tako nesto a kamoli video
А то је посао за СПЦ, дакле? :roll:
Какав ли је однос Ватикана по том питању, и ко је у џамијама задужен за то?

А то је посао за СПЦ, дакле? :roll:
Какав ли је однос Ватикана по том питању, и ко је у џамијама задужен за то?
Ako drugi gresi ne moras ni ti, mada je spc najnezainteresovanija da objasnjava sta je moralno a sta ne
Mada sto sam video oni paze na svoju moralnost, nije ista kao nasa ali imaju je
koliko sam video katolici na sluzbi i propovedaju, objasnjavaju o cemu se radi i kako treba dok za muslimane znamo kako su zadrti

Не морам; али, нико ко такође греши тада нема право да мени спочитава моје грешке.
СПЦ је најмање крива за све ове данашње проблеме.
Није СПЦ крива за све ове данашње проблеме, крива је што је не занима њихово решавање.

Back