notebook

G

gost78

Gost
hocu da kupim povoljan, legalan, notebook racunar (dvojka, eventualno trojka) - da li neko od vas ima pozitivno iskustvo sa ovim kod nas i da li mozete da mi preporucite neku firmu?
 
Mali broj firmi se bavi zvanično prodajom polovnih laptopa, a ako ih i ima onda su njihove cene u principu veće nego istih takvih od privatnih lica.

Ja bih ti savetovao da potražiš po oglasima ili mnogo bolje ako imaš nekog u inostranstvu da ti on to kupi jer su polovni laptopi znatno jeftiniji u zapadnoj Evropi a naročito Americi. E sad, šta je legalno a šta ne, to sam proceni.

Pazi na bateriju, 90% polovnih laptopa ima problem sa baterijom. Ne uzimaj ništa ispod 400MHz, 128MB RAM i barem 8GB diska, jer ako je manje od toga mrzećeš ga posle mesec dana.

Ja sam uzeo jedan Sony F430 pre dve godine (PIII na 450), kupio 256MB rama, novu bateriju i 30GB disk, i radi mi i dan danas pod XP-jem kao san.
 
Po meni, sada bi ti idealno resenje bila neka PIII na 600-700 Mhz, 128 Mb rama i 20 gb diskom. Sto se tice marke, gledaj da bude jedan od sledeca tri: Dell, HP, Asus. Ove marke su dokazale da imaju najmanji rpocenat kvarova od svih. Ovo je posebno vazno u slucaju kad kupujes polovan laptop.

NAJVAZNIJE !!! Pre nego sto ga kupis, testiraj bateriju koliko traje i vidi da li to odgovara tvojim potrebama. Nova baterija nije ni malo jeftina.

Ovakvu masinu bi trebalo da nadjes u oglasima za nekih 400-500 eura, sto je trenutno najbolji odnos cena-performanse.

Jos jedna jako bitna stvar je da proveris kako rade sarke i preklapanje. Kod mnogih polovnih laptopova se desava da su malo naprsle, sto posle nekog vremena rezultira lomljenjem ili gubljenjem slike na ekranu ili slicno. Popravka je po pravilu skupa, pa obrati paznju.

Ukoliko te zanima, mozda bih mogao da kontaktiram jednog drugara koji znam da je prodavao polovne laptopove, ali na tebi bi bilo da proveris na licu mesta sta kupujes.
 
Mako:
Sto se tice marke, gledaj da bude jedan od sledeca tri: Dell, HP, Asus. Ove marke su dokazale da imaju najmanji rpocenat kvarova od svih. Ovo je posebno vazno u slucaju kad kupujes polovan laptop.

HP je, bez konkurencije, najlošiji laptop od "jačih" firmi na tržištu. Imaju loše delove, uglavnom loše performanse i jako loš software. Ono što ja uglavnom predlažem mojim klijentima koji ga koriste je da formatiraju disk i instaliraju "čist" operativni sistem jer je softver koji se uz HP dobija originalno prava katastrofa, ne može se čak ispravno ni deinstalirati gomila đubreta koji dolaze s njim. Za Dell i Asus se slažem da su dobri, dodao bih Sony (GRX serija, FX serija) i Toshibu (serije 5000, sve osim 1800, koja nije baš naročita). Compaq je čudna biljka, isto kao i IBM, imaju nekih sjajnih mašina (fantastična serija Compaq 2800 npr.) kao i nekog neopevanog đubreta (stariji modeli uglavnom.)

Eto, nadam se da je ovo bilo od pomoći.

Ako te interesuju brojevi, pogledaj neke testove koje sam radio, mašine od 1100 do 2400Mhz: (u listi su i desktopi i laptopi zajedno, ne očekuj desktop performanse kod laptopa, naročito zaostaju kod performansi diska - svetlo zelena linija na grafu)

http://www.milovanovic.com/htmls/PCMark2002.htm
 

Back
Top