Nostalgija

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.905
FORUM.jpg

Autorska tema

Svako od nas ima sećanja na neke prošle lepe i tužne dane. Najradije se sećamo lepih dana.

Nostalgija je tuga za danima, mesecima i godinama koji su prošli i nikada se neće vratiti.

Nostalgično se sećamo dragih osoba, dragih uspomena.

Oni koji žive duže u inostranstvu mogu da osećaju tugu i čežnju za svojim krajem u kome su se rodili, živeli, radili dok nisu otišli u inostranstvu.

Godine koje su prošle bile su i tužne i srećne. Ja se ponekad nostalgično sećam nekih godina i tada se osećam srećnom.
Dovoljna je jedna pesma da probudi sećanja.

Da li osećate nostalgiju?

Da li se sa osmehom sećate nekih prohujalih dana i godina ili vam ta sećanja bude tugu?

Pogledajte prilog 1482815
Autorska tema

Svako od nas ima sećanja na neke prošle lepe i tužne dane. Najradije se sećamo lepih dana.

Nostalgija je tuga za danima, mesecima i godinama koji su prošli i nikada se neće vratiti.

Oni koji žive duže u inostranstvu mogu da osećaju tugu i čežnju za svojim krajem u kome su se rodili, živeli, radili dok nisu otišli u inostranstvu.

Godine koje su prošle bile su i tužne i srećne. Ja se ponekad nostalgično sećam nekih godina i tada se osećam srećnom.

Da li se sa osmehom sećate nekih prohujalih dana i godina ili vam ta sećanja bude tugu?
O daa.. možda spadam u te nostalgičare, ali mene često ponese vraćanje na te trenutke, izmame mi osmeh na licu, jako često. Nekako je ljudski um tako stvoren, da ipak duže pamti lepe trenutke i da ih vraća onda kada osetimo potrebu da imamo nešto lepo u mislima...

Не волим да живим у прошлости...
Углавном се осмехнем кад се сетим прошлости...
иако је било много више разлога за плакање и страс.
Изабрао сам тако.
Носталгија? Нисам од тих...лепо је сетити се неких ствари...
али, живот иде даље...

Nostalgija je u mom životu vrlo prisutna. Nije to patnja ili nešto kao želja da se vratim u prošla vremena. To je nedostajanje-s'tim da mi je vrlo dobro danas jer sam te trenutke doživela-ali da sentimentalno reagujem na svakojake okidače da se na razne situacije i događaje sećam, pa kao-stane vreme.
Mislim da nostalgija ne sme da poprimi oblik patnje za prošlim vremenima. Prošlo je-prošlo odavno. Bilo je realno u jednom trenutku... u drugom je postalo nerealno. Sećanje samo može da nas navede i na plač trenutno, ali... to je vreme iza nas, a tu je i vreme ispred nas.

Nostalgičan sam vrlo za periodom adolescencije i rane mladosti. Gde god da idem (posebno u kasno leto i ranu ili poznu jesen) neke stvari me podsećaju na to, jer držim taj period vrlo romantičnim. A brzo je prošlo, mada sam u duši i dalje adolescent i ponosan na to.

E sad, zašto imam takvu melanholično-nostalgičnu reakciju i burne asocijacije na teenage period i sve što je u vezi sa teenage godinama, ja zaista ne znam, ali je to možda zato što taj period obliluje nekom specifičnom eksplozivnošću, nevinošću i velikim emocijama, potresima, željom da se sve proživi, da se sve otkrije, istraži... i sve je novo, sve osećamo po prvi put, takodje smo skloni nekim slatkim avanturama koje skrivamo od drugih i skloniji smo destrukciji i samo-destrukciji, ekstremima... odrasli ljudi su u mnogo čemu dosadni u odnosu na tinejdžere, nažalost. Kažem nažalost jer ne bi trebalo da bude tako, uvek nam je potrebna zabava i avantura i eksperimentisanje i jake, burne emocije, ali je kapitalistička matrica uspešno sprovela svoj teror i uništila to u mnogim odraslim ljudima.

Evo jedna pesma u to ime:

Jedina stvar koja mi probudi nostalgiju su neka rana prijateljstva, gde nije bilo bitno ko je ko, gde se okupljalo po 15 ljudi za jednim stolom, gde nisi morao da dogovaraš viđanje sa nekim dve nedelje unapred, a i to je pitanje... Sad sa sestrom moram da dogovorim nedelju dana unapred... To mi probudi nostalgiju, nekako je sve bilo dosta lakše, dosta nasmejanije, sad i kad sedneš sa nekim to su odmah neke teme koje mi nisu puno zanimljive... Šta znam.

Da, volim i osećaj kad prođem nekim delom grada ili pored nekog mesta gde sam nekad provodio lepe trenutke sa nekom devojkom, ne kao tužan sam što nije više ili šta god, već prosto se setim tog lepog osećaja u trenutku i uživam opet na kratko u prolazu :)

Fino je kad pričam o prošlosti i evociram uspomene kad mi s nekim zapadne takva tema ali ne dozvoljavam da me obuzme nostalgija jer je to osećanje psihološka varka.

Autorska tema

Живимо у несрећном времену. Неким блискима је било боље а ја сам био млад.

@Lule Mislim da si delimično u pravu. Mnogi ljudi se sećaju samo lepih stvari iz prošlosti. Ali, postoje i oni koji se sećaju i lepih ali i ružnih dana iz prošlosti.

Sve je individualno. Svako od nas je drugačiji.

Kada mi se probude sećanja, najviše volim ona koja su lepa, ali ne zaboravljam ni ružne i tužne dane.

Nostalgija je u biti žaljenje jer nam se približava smrt. Pa se onda prisjećamo mladosti koju često malo i uljepšamo. Ako imamo lijepih uspomena, onda je nostalgija razumna mada ne treba pretjerivati s njom. Ima jedan drugi vid nostalgije, nostalgija nerealiziranosti. To bi bilo kad nismo zadovoljni s svojim životom i što smo ostvarili u njemu, pa smo nostalgični na te mlade dane u kojima smo mogli nešto ostvariti da smo imali pamet i saznanja iz zrelijih dana. Taj vid nostalgije je vrlo opasna emocija.

Autorska tema

Pokušavam da se rešim nostalgije, jer mi ni osmeh ne izaziva. Ostala je samo tuga i bol koji mi kida srce u komade.

Back