Norveška najbolja za život, Srbija na 67. mestu

DraGo70

Iskusan
Poruka
6.561
05.10.2009. - 10:25 - 24 sata

Program UN za razvoj objavio je godišnju listu zemalja čiji redosled ukazuje koje su zemlje najbolje za život, a koje najgore, pre svega, prema životnom standardu u tim zemljama, obrazovanju i dužini života njihovog stanovništva.
Prema ovoj listi najbolja za život ljudi, među 182 obrađene zemlje, je Norveška, a najgori Niger. Za Norveškom slede Australija, Island, Kanada, Irska, Holandija, Švedska, Francuska, Švajcarska, Japan, Luksemburg, Finska, SAD, Austrija, Španija, Danska Belgija, Italija, Lihtenštajn.

BLAGOSTANJE

Srbija se ove godine našla na 67. mestu. Njeni najbliži susedi se nalaze uglavnom na istom delu liste - Bugarska je 61, Rumunija 63, Crna Gora 65, Albanija 70, Makedonija 72, a Bosna i Hercegovina 76. na listi.
Ima i onih koji su znatno bolje rangirane na ovoj listi UN. To je, pre svega, Grčka koja se nalazi na 25. mestu, zatim Slovenija kao 29. zemlja po uslovima za život, Češka koja je 36, Slovačka 42, Mađarska 43. i Hrvatska 45.
Da ni mnogim velikim silama nije lako da u svemu budu najbolje pokazuje činjenica da je Rusija 71. na ovoj listi, Kina 92. i Indija na 134. mestu, pogotovo ako se zna da je Kuba zauzela 51. mesto liste od 182 zemlje.
Prema ovoj listi, ove godine najgora zemlja za život je Niger (182), odmah iznad njega je Avganistan, pa Sijera Leone, Centralnoafrička Republika, Mali, Burkina Faso.
Iraka nema na listi, a Iran je, na primer, na 88. mestu.
Uz listu je dato upozorenje da je napravljena na osnovu indeksa razvoja čovečanstva (HDI) izračunatog uglavnom iz podataka prikupljenih pre nastanka ovogodišnje globalne privredne krize, naveo je Rojters.
Indeks razvoja čovečanstva veoma je složena kategorija koja uzima u obzir veliki broj činjenica.
Najvažniji podaci su o dužini i zdravlju stanovništva, o nivou njihovog obrazovanja i životnom standardu. Ali, obuhvata i veliki broj drugih podataka - od poslovnih mogućnosti do ravnopravnosti polova i prisutnosti žena u političkom životu.
 
Srbija se ove godine našla na 67. mestu. Njeni najbliži susedi se nalaze uglavnom na istom delu liste - Bugarska je 61, Rumunija 63, Crna Gora 65, Albanija 70, Makedonija 72, a Bosna i Hercegovina 76. na listi.


Da ni mnogim velikim silama nije lako da u svemu budu najbolje pokazuje činjenica da je Rusija 71. na ovoj listi, Kina 92. i Indija na 134. mestu,.


Srbija je otprilike na mestu gde i komsije iz regiona.
Bravo Tadiću:lol:

Rusija?:eek: Iza nas?:eek:
Ccc Putine:mrgreen:
 
Jest vala, sve sto treba da se uradi je sledece: izadjes iz kuce i u prvo poljance zabodes cevke, po mogucstvu sto deblje, crno zlato zatim preraditi, zavaliti se i brojati kintu

Naftu je imao i Irak pa se nije usrecio.
Naftu nema Svajcarska npr. pa nije siromasna.

Ali najjače je kad se odmah krene u poredjenje sa norveškom:mrgreen:

A gde ti ovde vidis poredjenje? Ugledati se na nekog i porediti se sa nekim su dve potpuno razlicite stvari, raspitaj se kod pametnijih.
 

Back
Top