Normalna temperatura zdravih ljudi više nije 37 stepeni

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
358.265
688z387_temp-6707da367cc0c.jpg

Normalna telesna temperatura ljudi niža je nego što se mislilo i što piše u medicinskim udžbenicima. Istraživači su u najnovijoj studiji koristili podatke iz elektronskih zdravstvenih kartona, da bi izračunali normalnu temperaturu za različite grupe ljudi.Oni su isključili ljude koji imaju neke hronične bolesti ili stanja koja utiču na temperaturu, kao što su dijabetes, prehlada, kašalj, upala sinusa, urinarnih puteva, pluća ili groznica.

Istraživači sa Stanforda su otkrili da je normalna temperatura 36,64 stepena Celzijusa ili oko 98,0 stepena Farenhajta.
Ova temperatura varira u zavisnosti od doba dana, pola i starosti osobe.

range.jpg

Naučnici su koristili tehniku zvanu LIMIT (Laboratorijsko informaciono rudarenje za individualizovane pragove) da bi izdvojili ljude koji nemaju bolesti ili stanja koja utiču na povišenje temperature.Ovo je zanimljiva metoda koja može da se primeni i na druge podatke, pa pokazuje i da su mršavi, stariji ljudi obično hladniji, kao i da treba obratiti više pažnje na blago povišenu temperaturu kod njih, čak iako je ona niža od 37 stepeni Celzijusa.Predloženo je da se nova normalna temperatura od 34,64 stepena Celzijusa nazove Vunderlihova konstanta, po nemačkom lekaru koji je prvi merio telesnu temperaturu ljudi.

Zašto raste temperatura tela kada smo bolesni

Kada se razbolimo, naročito ako imamo neku infekciju, telesna temperatura raste zbog aktivacije imunološkog sistema u borbi protiv mikroorganizama - bakterija i virusa. Ovaj proces poznat je kao febrilna reakcija.Kada telo prepozna prisustvo patogena, bele krvne ćelije (leukociti) oslobađaju signalne proteine - citokine. Citokini stimulišu hipotalamus (deo mozga koji reguliše telesnu temperaturu) da povisi „zadatu temperaturu”.
Povišena temperatura stvara nepovoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama. Mnoge bakterije i virusi ne mogu da prežive na višim temperaturama, što pomaže telu da se efikasnije izbori sa infekcijom.Viša temperatura pomaže i da se ubrzanju metabolički procesi, uključujući bržu proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, koja su ključna u borbi protiv infekcija.Iako groznica ima zaštitnu ulogu, visoka temperatura može biti opasna ako pređe određenu granicu, pa je važno pratiti je i, po potrebi, snižavati i konsultovati lekara.(preuzeto sa politika)

Pogledajte prilog 1624159

Normalna telesna temperatura ljudi niža je nego što se mislilo i što piše u medicinskim udžbenicima. Istraživači su u najnovijoj studiji koristili podatke iz elektronskih zdravstvenih kartona, da bi izračunali normalnu temperaturu za različite grupe ljudi.Oni su isključili ljude koji imaju neke hronične bolesti ili stanja koja utiču na temperaturu, kao što su dijabetes, prehlada, kašalj, upala sinusa, urinarnih puteva, pluća ili groznica.

Istraživači sa Stanforda su otkrili da je normalna temperatura 36,64 stepena Celzijusa ili oko 98,0 stepena Farenhajta.
Ova temperatura varira u zavisnosti od doba dana, pola i starosti osobe.

Pogledajte prilog 1624160

Naučnici su koristili tehniku zvanu LIMIT (Laboratorijsko informaciono rudarenje za individualizovane pragove) da bi izdvojili ljude koji nemaju bolesti ili stanja koja utiču na povišenje temperature.Ovo je zanimljiva metoda koja može da se primeni i na druge podatke, pa pokazuje i da su mršavi, stariji ljudi obično hladniji, kao i da treba obratiti više pažnje na blago povišenu temperaturu kod njih, čak iako je ona niža od 37 stepeni Celzijusa.Predloženo je da se nova normalna temperatura od 34,64 stepena Celzijusa nazove Vunderlihova konstanta, po nemačkom lekaru koji je prvi merio telesnu temperaturu ljudi.

Zašto raste temperatura tela kada smo bolesni

Kada se razbolimo, naročito ako imamo neku infekciju, telesna temperatura raste zbog aktivacije imunološkog sistema u borbi protiv mikroorganizama - bakterija i virusa. Ovaj proces poznat je kao febrilna reakcija.Kada telo prepozna prisustvo patogena, bele krvne ćelije (leukociti) oslobađaju signalne proteine - citokine. Citokini stimulišu hipotalamus (deo mozga koji reguliše telesnu temperaturu) da povisi „zadatu temperaturu”.
Povišena temperatura stvara nepovoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama. Mnoge bakterije i virusi ne mogu da prežive na višim temperaturama, što pomaže telu da se efikasnije izbori sa infekcijom.Viša temperatura pomaže i da se ubrzanju metabolički procesi, uključujući bržu proizvodnju i aktivnost belih krvnih zrnaca, koja su ključna u borbi protiv infekcija.Iako groznica ima zaštitnu ulogu, visoka temperatura može biti opasna ako pređe određenu granicu, pa je važno pratiti je i, po potrebi, snižavati i konsultovati lekara.(preuzeto sa politika)
37 nije nikada ni bila normalna temperatura.36/9 je vec povisena temperatura,a 37 do 38 su opasne temperature.To su takozvane upalne temperature i tesko im je uci u zariste.

Poslednja izmena:
Ameri vole da rade sa celim brojevima pa su zaokružili na 37, "good enough" (dovoljno dobro) mentalitet.

Oni mrze da se izražavaju u decimalanom sistemu. Umesto da kažu da je jedan celzijusov stepen 1,8 farenhajta (malte ne 2) oni će da kažu 9/5 (devet petina).
p.s. Inače za pretvaranje farenhajta u celzijuse treba napomenuti da je nula celzijusovih za njih 32 farenhajta.

37C je ujeb temperatura, , vrlo retko nije....

Ja sam opusten kad je izmedju 36, 4 do 36, 8 C...
Iskreno voleo bih da svakome mere temperaturu krvi , a ne ispod miske...ali cenim da postoji neka korelacija izmedju ispod miske i temperature krvi..

Ja volim kad je temperature krvi u gornjoj granici...e sad da li je to zato sto mi je imunitet bolji kad je tih 0.1C visa temperatura krvi ili zato sto mi je manje/vise viskozna krv ili zato sto se brze krece kroz tkiva limfa i krv, zbog prosirenih kapilara i limfnih kanala, ne znam.

Ali mi odgovara gornji opseg temeprature krvi , dok recimo u hirurgiji mi roknu hladnije...cak i kad nije ono hipotermicko zbog tkiva...npr kad ti drze telo na 4C...nekoliko sati..

E sad ne znam za vas, ja imam senzore koji mi kazu kad mi je telo u odbrani , i to traje od prilike 4h, tj imam 4h da pomognem telu da se uopste ne razbolim...vazi i za viruse i za bakterije i za ne znam gljivice, i za kovid..
Tada nemam temperaturu , tj normalna je ali moje stanje je alarmirano...
Kad mi poraste temperatura na 37C , tad je prva bitka izgubljena...front je probijen..

Ali to je mozda samo kod mene slucaj...Ja volim da zaobidjem viruse i prehlade u tih 4h kad sam napadnut ...mnogo jeftinije prodje organizam, nema posledica, nema bolesti , nema oporavak, nema nekih cudnih pojava koje imas kad si bolestan...

Ali ako to pricam sa medicinarima, nisam siguran da ce gledati na mene kao na normalnog...ali ako sam negde medju ljudima koji mi veruju , moje procene ce se pokazati ispravnim...Doduse narodna medicina je na mojoj strani...
vruci caj, mlaka supa, preventivno masiranje prepecenicom dok se ne dobije temperatura, su sve proverene metode..

Neke babe koje znam imaju 36 , 3 i 36,4C...
Ne bih verovao da nisam video...tako da ...stalno imaju toliko...

Back