Од девет филмова који су номиновани за најбољи филм погледао сам шест. Њих ћу и прокоментарисати у наредних постова.
Избор побједника који су добили фигурицу Оскара немам намјеру коментарисати, Оскар ко Оскар, некад награда оде у праве руке, у различитим категоријама наравно, некад се гледа "минули рад", а често су у позадини неки други разлози и мотиви, политички, промоција неких "вриједности", или пак једне агенције, и то је тако.
Е сад од 9 који су били у новимовани у категорији за најбољи филм, "
Ford vs Ferrari" нисам (још) погледао, прича ми дјелује стереотипно, биографски филм, који чести робују задатом калупу, скептик сам према таквим филмовима, могуће и решим, видјећу када га погледам.
Добитника Оскара "
Парасите" нисам гледао, корејске историјске филмове готивим, више су него добри, код других жанрова немам добро мишљење, према овом имам одбојност, могуће и ту грешим, сама фигурица Оскара не мора ништа значити, заправо када је добије неамерички филм или на неенглеском, увијек су ту политички разлози.
"
Јојо Rabbit" свакако нећу гледати, ни да ми плате, имам одбојност и према том жанру, и према таквом приступу када се обрађују те теме, а имам и етичке разлозе према таквом приступу, ко воли, нек изволи.
Идем на филмове које сам погледао. Пуцам са првим.
The Irishman
Скорсиз је окупио "момке из краја", старе мајсторе, покушао кроз обраду ове приче вратити дух 1970их, прича о свијету криминала, гдје важе посебна правила. Прича о кримосима из тих времена и легендерном синдикалном вођи Хофи је већ често била тема у филму, интригантне личности, и овдје је то занимљива прича, филм јесте гледљив, међутим то је филм који припада другом времену, 1970им, 80им па и 90им када је урађено пуно одличних филмова по овој матрици, овако је заробљен у једном клишеу, са предвидивом радњом и обртима. Глумачка екипа старих мајстора, са нагласком на ово "старих", уложили су велике напоре да вјерно дочарају 30ак година млађе жестоке момке, нису увијек успјели.
Дијалози, монолози, наратор који нас води кроз причу у служби оваквог филма, глуми се не може наћи замјерки, ипак су то стари мајстори.
Филм је ушао у конкуренцију за Оскара, имаће своју публику, неки ће примијетити да би и због Скорсиза и због глумачких легенди које се појављују у филму, боље било да није снимљен.
Оцјена 7/10.