Nogomet i košarka u Hrvatskoj i Srbiji

Odbojka i vaterpolo su olimpijski sportovi sa velikom bazom navijača i igrača u Srbiji. Mnogo omladine trenira baš te sportove, uz naravno fudbal, košarku i rukomet. Ne mogu se porediti sa MMA koji nikad nije ni bio olimpijski sport, a i boksom kojeg su izbacili sa sljedećih olimpijskih igara.

Zato što su beogradski klubovi bili istorijski najdominantniji u tim sportovima od uspostavljanja u Srbiji, a kada je neko na vrhu generacijama, teško ga se je tako izbaciti. Ali zato Novi Sad dominira u nekim drugim timskim sportovima. Dok je Crvena zvezda najtrofejnija po broju nacionalnih prvenstava u fudbalu i košarci, Partizan u vaterpolu, Vojvodina je najtrofejnija u odbojci i rukometu.

Osvojili su dva.
Zašto je u nogometu Vojvodina koja dolazi iz Novog Sada grada od 300 000 stanovnika mnogo slabija od Hajduka koji dolazi iz grada Splita od 160 000 stanovnika? Vojvodina je samo 2 puta osvojila prvenstvo a Hajduk čak 18 puta. Zašto je u košarci Zadar sa 70 000 stanovnika osvojio 11 prvenstava a Niš i Kragujevac sa 180 000 i 140 000 stanovnika nemaju niti 1 osvojeno prvenstvo? Meni je to zaista neshvatljivo.

Boks nije izbačen sa Olimpijskih igara.
Jeste. Neće ga biti na narednim ljetnim igrama 2028.

Važnost nekog sporta se gleda po novcu, sponzorima, broju ljudi na tribinama, broju ljudi koji to gledaju na televiziji, broju pratitelja, lajkova, komentara i pregleda na društvenim mrežama, a boks je u svemu tome makar 100 puta jači nego vaterpolo i odbojka.
Pa i po tim parametrima je važnija. Odbojka u top 5 najpopularnijih i najgledanijih u svijetu.
https://ipv6.topendsports.com/world/lists/popular-sport/fans.htm
https://bestdiplomats.org/most-popular-sports-in-the-world/
A i ovo je nebitno za nas. Zna se koji su popularniji u Srbiji.

Uostalom da napraviš ankete na ulicama New Yorka, Londona, Berlina, Pariza, Rima, Madrida, Moskve, Pekinga i pitaš ljude tamo da nabroje 10 boksača i 10 vaterpolista ili odbojkaša šta misliš kakvi bi bili rezultati jel bi više njih znalo nabrojati boksače ili vaterpoliste i odbojkaše?
Mi nismo u tim gradovima. Ovdje nas zanima uglavnom sportska scena u Srbiji.

Zašto je u nogometu Vojvodina koja dolazi iz Novog Sada grada od 300 000 stanovnika mnogo slabija od Hajduka koji dolazi iz grada Splita od 160 000 stanovnika? Vojvodina je samo 2 puta osvojila prvenstvo a Hajduk čak 18 puta. Zašto je u košarci Zadar sa 70 000 stanovnika osvojio 11 prvenstava a Niš i Kragujevac sa 180 000 i 140 000 stanovnika nemaju niti 1 osvojeno prvenstvo? Meni je to zaista neshvatljivo.
Jer je Hajduk bio dominantan u fudbalu još od Kraljevine Jugoslavije pa nadalje. Vojvodina to nije. Samo je u dva navrata u SFRJ uzele titule i nikad više. To nema puno veze sa gradovima odakle klubovi dolaze već sa uspostavljenom klupskom infrastrukturom i budžetom koji se akumulira nakon godina uspješnog rada. Iz istog razloga je nemoguće danas zamisliti da neki treći klub iz Beograda uzme titulu prvaka države u fudbalu.

Pa i po tim parametrima je važnija. Odbojka u top 5 najpopularnijih i najgledanijih u svijetu.

Jer je Hajduk bio dominantan u fudbalu još od Kraljevine Jugoslavije pa nadalje. Vojvodina to nije. Samo je u dva navrata u SFRJ uzele titule i nikad više. To nema puno veze sa gradovima odakle klubovi dolaze već sa uspostavljenom klupskom infrastrukturom i budžetom koji se akumulira nakon godina uspješnog rada. Iz istog razloga je nemoguće danas zamisliti da neki treći klub iz Beograda uzme titulu prvaka države u fudbalu.
Po kojim parametrima je odbojka važnija od boksa? Jel se ti zezaš? Boksači imaju 100 puta više pratitelja, lajkova, komentara, pregleda na YouTubeu, Facebooku, Instagramu, Twiteru, TikToku nego odbojkaši. Boksači zarađuju 100 puta više novca nego odbojkaši. Što se tiče anketa na ulicama New Yorka, Londona, Berlina, Pariza, Rima, Madrida, Moskve, Pekinga i ostalih gradova širom svita ako tamo mnogo više ljudi zna nabrojati najbolje boksače nego najbolje odbojkaše onda je to dokaz da je boks globalno daleko popularniji od odbojke.

Poslednja izmena:

Dakle ti smatraš da su Hajduk, Split, Zadar u nogometu i košarci ostali jaki zato jer su odmah u početku bili dobri pa se to kasnije samo množilo i nastavljalo. Zanimljiva teza ali ipak netočna po meni jer da je to razlog onda bi se to dešavalo u svim državama. A nije se dešavalo. Na primjer u engleskom nogometu prva dva prvenstva je osvojio Preston North End Football Club pa ih kasnije nigdi nije bilo a danas igraju drugu ligu. U talijanskom nogometu prva tri prvenstva je osvojila Genoa a nakon toga ne me mogu ni prići klubovima iz Milana, Torina, Rima. Po meni je objašnjenje sljedeće. Dakle Novi Sad, Niš, Kragujevac nikad nisu mogli parirati beogradskim klubovima a splitski i zadarski odnosno dalmatinski klubovi jesu zagrebačkim zato jer Splićani, Zadrani i općenito Dalmatinci mnogo više vole Split, Zadar i Dalmaciju nego što stanovništvo Novog Sada, Niša, Kragujevca voli te svoje gradove i svoje regije Vojvodinu i Šumadiju. Dokaz je muzika. Split, Zadar, Dalmacija imaju o sebi valjda milijardu pjesama. To su najopivaniji gradovi i regija na ovoj planeti kugli zemaljskoj. Kada i koliko ti možeš čuti na televiziji, radiju, internetu neke pjesme o Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Vojvodini, Šumadiji? Pa rijetko i ne baš tako često. Dok već o Beogradu ima itekako. Znači u Srbiji se sve svodi na Beograd a ostalo kao da ne postoji. A u Hrvatskoj ipak nisu svi toliko oduševljeni Zagrebom i ne smatraju da Zagreb više vridi od ostalih dijelova Lijepe naše. Čak su Hajduk i Zadar u nogometu i košarci uvik imali više publike na tribinama nego Dinamo i Cibona.

Od 1996. godine do 2024. godine. Jel to skoro 30 godina?
1996 ? mislis na onu bronzu iz 1998 u francuskoj pa ste odmahceo taj period bili bolji ...objansio sam tu ste imali trenutno bolji nastup...
ali odmah posle francuske na prvenstvo evrope seniste kvlaifikovali vi, nego MI a bili smo u istoj grupi...
sve do negde 2010 nije tu iblo neke osetljive prednosti izmejdu vas i nas tako da prduckas kada pomenes od 1996...

J. Na ne znam na osnovu čega smatraš da padamo u nogometu?
trojka modric brozovic kovacic je mozda bila jedna od dve najbolje vezne trojke na svetu ako ne i najbolja, po meni jesu...
naravno glavni sraf te trojke je modric... a i ovi su u posrtaju... jedan ima 34 a drugi 32 i na sigurnom su padu karijere...
osetio se odlazak i mandzuke jer ste podobro otupeli u samom spicuali su to ova trojica nekako kompenzovali!
bez te trojke .... a to se retko radja da imas takvu trojicu...
dakle pad vam ne gine, i neka prosecnost ili nesto malo ispredp rosecnosti ako uspete...

ne usmnjam da ce te uvek imati taj veci nacionalni naboj nego nasi manekeni koji su dobri samo preko u klubovima a za reprezentaciju su kisela voda..

Po kojim parametrima je odbojka važnija od boksa?
:rotf: :rotf: :rotf:
Jel se ti zezaš? Boksači imaju 100 puta više pratitelja, lajkova,
:rotf::D:hahaha:
pregleda na YouTubeu, Facebooku, Instagramu, Twiteru, TikToku nego odbojkaši. Boksači zarađuju 100 puta više novca nego odbojkaši. Što se tiče anketa na ulicama New Yorka, Londona,
englezi samo u fudbalu umeju ostalo su na nivou lihtenstajna...

a ameri su virtuozi u bejzbolu ragbiju, sportove koje niko izvan amerike ne podnosi...
u kosarci da NIJE AFRO CRNACA bili bi na nivou CESKE!

SVABA JE IPAK BOLJI OD ENGLEYA PIRGAVIH jer pored fudbala ume i rukomet.

samo ti natsavi da gledas veslanje ritmicko plivanje , ultimat fajt za nedorasle i naivne umove, ali obavezno i akva fitnes da ubacis!
bez toga nema sporta !

:rotf::rotf::rotf:
kakav raspad ebo te led!

totalni krsh....

covek se raspada!

to njihovo je pocelo sa tim nenormalnim uspesima kosarkasa , potom djokovica, pa se utopilo sa jokicem ....

to sadjokovicem sto jeindividualni sport koji ej najpraceniji na citavom svetu NE MOGU DA PREZALE NIKOGA.

zato djokovica najvise i pljuju jer to pljuvanej potice odavde gde ovi nesrbi i kompleksasi ne mogu da prebole cinjenicu da je najuspesniji teniser ikada

SRBIN !

:mazi:

Po kojim parametrima je odbojka važnija od boksa? Jel se ti zezaš? Boksači imaju 100 puta više pratitelja, lajkova, komentara, pregleda na YouTubeu, Facebooku, Instagramu, Twiteru, TikToku nego odbojkaši. Boksači zarađuju 100 puta više novca nego odbojkaši. Što se tiče anketa na ulicama New Yorka, Londona, Berlina, Pariza, Rima, Madrida, Moskve, Pekinga i ostalih gradova širom svita ako tamo mnogo više ljudi zna nabrojati najbolje boksače nego najbolje odbojkaše onda je to dokaz da je boks globalno daleko popularniji od odbojke.
Pročitaš samo pola odgovara. Članci su vrlo jasni. Odbojka ima više ljudi koji prate taj sport. To je zvanična statistika a ne lični dojam kao u slučaju tvoje statistike. I to nisu samo fanovi. Neuporedivo više ljudi učestvuje u odbojkaškom sistemu, što od igrača i trenera do stručnog štaba i organizatora. Samim tim kumulativno se obrne više novca u globalu u odbojci jer novac mora proći kroz sve te ruke. Ne uspoređuju se samo najbolji bokseri, koji zaista zarade dosta novca, sa prosječnim odbojkašem.

Zanimljiva teza ali ipak netočna po meni jer da je to razlog onda bi se to dešavalo u svim državama. A nije se dešavalo. Na primjer u engleskom nogometu prva dva prvenstva je osvojio Preston North End Football Club pa ih kasnije nigdi nije bilo a danas igraju drugu ligu.
Potpuna omašena komparacija. Ti klubovi su samo napravili uspjeh u jednom kratkom periodu i nikad više. Nisu se adaptirali kroz vrijeme kao Hajduk. Hajduk je osvajao kroz sve faze titule. Ima 2 titule iz Kraljevine Jugoslavije, 1 titulu u Banovini Hrvatskoj (koja je dio Kraljevine Jugoslavije), 2 titule SR Hrvatske (koja je dio SFRJ), 7 titula SFRJ i 6 titula u sadašnjoj Republici Hrvatskoj. U Srbiji, Beograd koji je ostvario na početku bolji rezultat i osvojio 5 titula u Kraljevini Jugoslaviji, posle Drugog svjetskog rata nije osvojio nijednu titulu (iako i dan danas igra Super ligu).

Splićani, Zadrani i općenito Dalmatinci mnogo više vole Split, Zadar i Dalmaciju nego što stanovništvo Novog Sada, Niša, Kragujevca voli te svoje gradove i svoje regije Vojvodinu i Šumadiju. Dokaz je muzika. Split, Zadar, Dalmacija imaju o sebi valjda milijardu pjesama. To su najopivaniji gradovi i regija na ovoj planeti kugli zemaljskoj. Kada i koliko ti možeš čuti na televiziji, radiju, internetu neke pjesme o Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Vojvodini, Šumadiji? Pa rijetko i ne baš tako često. Dok već o Beogradu ima itekako.
Opet izmišljena statistika koja je pritom apsolutno netačna.
Potpuno ignorisana činjenica da je upravo Vojvodina najdominantnija u Srbiji kada je u pitanju odbojka i rukomet. Ne vrti se sve oko dva sporta u životu. Ovako ispada da više niko ne voli ništa u Hrvatskoj sem Zagreba jer u poslednjih 20 godina Dinamo ima 18 titula. U rukometu u Hrvatskoj od osamostaljenja samo Zagreb je bio prvak države. Toliko o tom lokal patriotizmu.

1996 ? mislis na onu bronzu iz 1998 u francuskoj pa ste odmahceo taj period bili bolji ...objansio sam tu ste imali trenutno bolji nastup...
ali odmah posle francuske na prvenstvo evrope seniste kvlaifikovali vi, nego MI a bili smo u istoj grupi...
sve do negde 2010 nije tu iblo neke osetljive prednosti izmejdu vas i nas tako da prduckas kada pomenes od 1996...

trojka modric brozovic kovacic je mozda bila jedna od dve najbolje vezne trojke na svetu ako ne i najbolja, po meni jesu...
naravno glavni sraf te trojke je modric... a i ovi su u posrtaju... jedan ima 34 a drugi 32 i na sigurnom su padu karijere...
osetio se odlazak i mandzuke jer ste podobro otupeli u samom spicuali su to ova trojica nekako kompenzovali!
bez te trojke .... a to se retko radja da imas takvu trojicu...
dakle pad vam ne gine, i neka prosecnost ili nesto malo ispredp rosecnosti ako uspete...

ne usmnjam da ce te uvek imati taj veci nacionalni naboj nego nasi manekeni koji su dobri samo preko u klubovima a za reprezentaciju su kisela voda..
Mislim i na 1996. i 1998. godinu. Glupo je uopće raspravljati o nogometu. Samo pogledaj na koliko europskih i svjetskih prvenstava smo se mi plasirali a na koliko vi i koliko puta smo mi prošli grupu a koliko vi od raspada SFRJ do danas. To je kao da ja pričam da niste vi mnogo bolji od nas u košarci nego samo malo. Brozović nema 34 godine nego 32 a Kovačić nema 32 godine nego 30. Modrić ima 39 godina. Zašto bi bio pad kada oni odu? Zar će Hrvati prestati igrati nogomet nakon njih? Šta ne postoje Martin Baturina, Petar Sučić, Luka Sučić?

Potpuna omašena komparacija. Ti klubovi su samo napravili uspjeh u jednom kratkom periodu i nikad više. Nisu se adaptirali kroz vrijeme kao Hajduk. Hajduk je osvajao kroz sve faze titule. Ima 2 titule iz Kraljevine Jugoslavije, 1 titulu u Banovini Hrvatskoj (koja je dio Kraljevine Jugoslavije), 2 titule SR Hrvatske (koja je dio SFRJ), 7 titula SFRJ i 6 titula u sadašnjoj Republici Hrvatskoj. U Srbiji, Beograd koji je ostvario na početku bolji rezultat i osvojio 5 titula u Kraljevini Jugoslaviji, posle Drugog svjetskog rata nije osvojio nijednu titulu (iako i dan danas igra Super ligu).

Opet izmišljena statistika koja je pritom apsolutno netačna.
Potpuno ignorisana činjenica da je upravo Vojvodina najdominantnija u Srbiji kada je u pitanju odbojka i rukomet. Ne vrti se sve oko dva sporta u životu. Ovako ispada da više niko ne voli ništa u Hrvatskoj sem Zagreba jer u poslednjih 20 godina Dinamo ima 18 titula. U rukometu u Hrvatskoj od osamostaljenja samo Zagreb je bio prvak države. Toliko o tom lokal patriotizmu.
Pa nogomet i košarka su glavni sportovi. Ajde rukomet dobro. Ali tko normalan prati odbojku? Odbojka je ženski sport.

Pa nogomet i košarka su glavni sportovi. Ajde rukomet dobro. Ali tko normalan prati odbojku? Odbojka je ženski sport.
To možda u tvom selu. U Srbiji je odbojka popularnija od rukometa. Posle fudbala i košarke treći je sport po popularnosti. U samom Brazilu je recimo drugi odmah posle fudbala. Vjerujem da bi priča bila drukčija i u Hrvatskoj da postoje neki rezultati.

Mislim i na 1996. i 1998. godinu. Glupo je uopće raspravljati o nogometu. Samo pogledaj na koliko europskih i svjetskih prvenstava smo se mi plasirali a na koliko vi i koliko puta smo mi prošli grupu a koliko vi od raspada SFRJ do danas. To je kao da ja pričam da niste vi mnogo bolji od nas u košarci nego samo malo. Brozović nema 34 godine nego 32 a Kovačić nema 32 godine nego 30. Modrić ima 39 godina. Zašto bi bio pad kada oni odu? Zar će Hrvati prestati igrati nogomet nakon njih? Šta ne postoje Martin Baturina, Petar Sučić, Luka Sučić?
slabo ce te od njih imati vajde kao od ovih. ono sto su bili MODRI BROZOVIC KOVACIC retko majka radja istovremeno , to je tri svetskog renomea i po meni spada u najbolji trio veznjaka u svetu ikada , eto u rpvih pet sigurno. niej preterivanje vec realnost. taj trio je doneo to sto ste imali. necu time zanemariti ucinak mandzuke koji je veliki, i narvano RAKITICA koji eto spada u onu trojku pa je to velika cetvorka srednjeg reda....
sa rakiticem modricem kovacicem brozovicem , nema zime... ali njihovo je proslo.

e sada vi se ko i svaki balkanci osilite pa mislite ocemo te rezultate stalno , ko da ste vi brazil nemacka il francuska ...

niste. nemate taj sistem kao sto mi tek nemamo. tu mnogo treba raditi.

kako god postovanje za ono sto su ocinili ovi vasi velikani i naklon do poda.

realnost je realnost. ok u fudbalu ste bolji. repreyentativnom, a klupskom , treba jos mleka da pijete da biste kao brend bili blizu beogradskim blizancima...

dinamo je bez obzira na kvalitet lakrdija po pitnaju svega ostalog.... i niakda nece biti to sto je bila crvena zvezda recimo - PRVAK EVROPE,PRVAK SVETA,
NIKADA
partizan je bio kako vi volite da kazete DOPRVAK evrope , davno , pre davno ali je bio...

srbija je zemlaj kosarke, vaterpola, odbojke, TENISA , (muski i zenske u svim tim sportovima su osvajali visine) dok ste vi u tome daleko iza osim u vaterpolu gde ste dosta blizu ali ipak se zna ko je bolji.

zauvek ce te progoniti cinjenica da je je dan SRBIN djokovic najbolji kada u istoriji najplacneijeg individualnog sporta...

da je JOKIC TRI PUTA BIO mvp nba lige medju svim onim crncima!
srbin bajo moj ....

srbin djokovic srbin jokic srbin tesla srbin pupin srbin andric nobelovac

leb te ebo, dovoljno za vjeciti kompleks pucanstva u njihovoj lijepoj demorkacijiskoj drzavici....

To možda u tvom selu. U Srbiji je odbojka popularnija od rukometa. Posle fudbala i košarke treći je sport po popularnosti. U samom Brazilu je recimo drugi odmah posle fudbala. Vjerujem da bi priča bila drukčija i u Hrvatskoj da postoje neki rezultati.
Možda je kod žena popularna odbojka ali kod muškaraca ne virujen.

slabo ce te od njih imati vajde kao od ovih. ono sto su bili MODRI BROZOVIC KOVACIC retko majka radja istovremeno , to je tri svetskog renomea i po meni spada u najbolji trio veznjaka u svetu ikada , eto u rpvih pet sigurno. niej preterivanje vec realnost. taj trio je doneo to sto ste imali. necu time zanemariti ucinak mandzuke koji je veliki, i narvano RAKITICA koji eto spada u onu trojku pa je to velika cetvorka srednjeg reda....
sa rakiticem modricem kovacicem brozovicem , nema zime... ali njihovo je proslo.

e sada vi se ko i svaki balkanci osilite pa mislite ocemo te rezultate stalno , ko da ste vi brazil nemacka il francuska ...

niste. nemate taj sistem kao sto mi tek nemamo. tu mnogo treba raditi.

kako god postovanje za ono sto su ocinili ovi vasi velikani i naklon do poda.

realnost je realnost. ok u fudbalu ste bolji. repreyentativnom, a klupskom , treba jos mleka da pijete da biste kao brend bili blizu beogradskim blizancima...

dinamo je bez obzira na kvalitet lakrdija po pitnaju svega ostalog.... i niakda nece biti to sto je bila crvena zvezda recimo - PRVAK EVROPE,PRVAK SVETA,
NIKADA
partizan je bio kako vi volite da kazete DOPRVAK evrope , davno , pre davno ali je bio...

srbija je zemlaj kosarke, vaterpola, odbojke, TENISA , (muski i zenske u svim tim sportovima su osvajali visine) dok ste vi u tome daleko iza osim u vaterpolu gde ste dosta blizu ali ipak se zna ko je bolji.

zauvek ce te progoniti cinjenica da je je dan SRBIN djokovic najbolji kada u istoriji najplacneijeg individualnog sporta...

da je JOKIC TRI PUTA BIO mvp nba lige medju svim onim crncima!
srbin bajo moj ....

srbin djokovic srbin jokic srbin tesla srbin pupin srbin andric nobelovac

leb te ebo, dovoljno za vjeciti kompleks pucanstva u njihovoj lijepoj demorkacijiskoj drzavici....
Kako znaš da ćemo imati slabo vajde od njih? Zar si ti vidoviti Milan ili baba Vanga pa možeš budućnost čitati? Možda ćemo baš sa njima osvojiti zlato ili makar ponoviti srebro i broncu. O Đokoviću i Jokiću niti ne razmišljamo a kamoli da nas to progoni.

Back