gost 150019
Elita
- Poruka
- 20.524
Drage forumašice, pozivam vas da prozborimo po koju na ovoj, samo zbog vas otvorenoj temi...
Ipak, večeras je vaše veče...

Progon i osuda veštica i carobnica u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, u krajevima koji su bili pod Turcima u vreme kada je na Zapadu besneo najžešci teror nad ženama-vešticama, ovde je imao drugaciju, blažu formu i razlikovao se od terora koji je sprovodio kler nad svojom katolickom pastvom.
Nacin otkrivanja, kažnjavanja ili progona veštica u krajevima pod Turcima zasnivao se iskljucivo na narodnim obicajima, verovanjima i predanjima, a korene su imali još u drevnim, paganskim vremenima; najcešce se zasnivao na - istrebljenju "štetnog vracanja". Progon veštica u pravoslavlju nije imao teološku i teorijsku osnovu kao na Zapadu.
Uglavnom su - što ce se videti iz konkretnih primera - osudivane i progonjene, a rede i smrcu kažnjavane - stare i ružne žene, dok su mlade device, devojke, sasvim retko proglašavane za veštice i "urokljivo ženskinje". U katolickom svetu medu muškarcima je takode bilo i veštica i davola, dok su takvi slucajevi medu pravoslavnom pastvom bili retki.
Pravoslavna crkva nije imala svoje inkvizitore, "božje vojnike" kao katolicizam, niti je propoved popova o vešticama imao teološki karakter. Narod je sam medu sobom tražio veštice i vracare i kretao u njihovo istrebljenje, ali ne da sacuva "cistotu hrišcanske dogme", nego da se odbrani od svekolikog zla - pomora stoke, pomora dece, nerodnih godina, poplava, zemljotresa i gladi - elementarnih nepogoda koje su nailazile u raznim vremenima i prostorima i desetkovale "raju".
Sudski procesi ženama-vešticama u pravoslavnim krajevima cešce su imali neslužbeni nego službeni karakter, pa zato, sem usmenih predanja koje je zapisivao Đordevic, o njima ima manje pisanih dokumenata, za razliku od sveta sa zapada; tamo su procesi bili organizovani po svim protokolima i zasnovani na zakonima i teološkoj literaturi.
Pa znas kako . Ako slavimo to.... nesto , onda bi trebalo da slavimo i sve praznike koje nudi sintoizam , Bramanizam i Judaizam .Dakle, noć veštica i Srbija (pravoslavlje)...
Da li treba slaviti?
Podržavati?
Ignorisati?
Vaše mišljenje?
Pa ima veze sa pravoslavljem taman koliko i deda mraz...Pa znas kako . Ako slavimo to.... nesto , onda bi trebalo da slavimo i sve praznike koje nudi sintoizam , Bramanizam i Judaizam .
Ne vidim , kakve veze toi ima sa Srbima , to jest sa nasom verom .. \
Ako ima Srba Katolika, ili protestanata , oni treba da slave.
Sto se mene tice , nek slavi ko sta oce , samo nemoj da pokusa da organizuje moju decu za Slavlje.
Svasta bi napravio da mi je sin doso iz skole sa pricom da se u skoli organizuje proslava .
Pa ne moraju da organizujuu skolama to . Deda Mraza smo progutali , jer su ga instalirai u gluvo doba komunisticke okupacije . Pre toga smo imali Bozic Batu , koga smo se odrekli . Moramo li ponovo da pravimo od sebe takve budale . I rekoh ,nek slavi ko sta oce , samo nemoj da mi neko po skolama organizuje decu .Pa ima veze sa pravoslavljem taman koliko i deda mraz...
Dakle, noć veštica i Srbija (pravoslavlje)...
Da li treba slaviti?
Podržavati?
Ignorisati?
Vaše mišljenje?
Drage forumašice, pozivam vas da prozborimo po koju na ovoj, samo zbog vas otvorenoj temi...
![]()
Gutamo koka-kolu , sto ne bi i bradatu deduskaru ? Instalirali su ga...korporativni lobisti?Deda Mraza smo progutali , jer su ga instalirai u gluvo doba komunisticke okupacije .
Сигурно је глед`о ову Митровићеву "Фарму"....и они тамо правилиAjde Daco ne brukaj se, gde u pravoslavlju ima Noc vestica?
Оваквеjojjj kako sam videla veceras pro sexy maske![]()
sledece godine cu se i ja maskirati, imam strava ideju :]
mada mi maska [realno] nije potrebna ^^
Србија .... ових задњих 20 година !A sta je Noc vestica
Дачо,Dakle, noć veštica i Srbija (pravoslavlje)...
Da li treba slaviti?
Podržavati?
Ignorisati?
Vaše mišljenje?
Kakva koincidencija slučajnosti...Vest je postavljena tačno u 00:01
Vesni Pešić razbojnik oteo tašnu![]()
Autor: S. N. | Foto: FoNet | 01.11.2009. - 00:01
Vesnu Pešić, predsednicu Političkog saveta LDP-a preksinoć je u Beogradskoj ulici pored Tašmajdanskog parka nanap nepoznati razbojnik i odneo joj tašnu sa nobvcem, kreditnim karticama i dokumentima.
- U petak uveče oko 20 sati, dok sam išla Beogradskom ulicom pored Tašmajdanskog parka, neko mi je iza leđa prišao i skinuo mi tašnu sa ramena. Zatim je sa „plenom“ otrčao prema restoranu „Poslednja šansa“. Bio je to mladji čovek u tamim pantalonama i jakni, sa kupuljačom preko glave. Hitro je trčao uzbrdo i posle nekoliko sekundi sam izgubila iz vida. Vikala sam „lopov, lopov“, ali kao za inat tada na ulici pored mene nije bilo prolaznika. U torbi sam imala mobilni telefon, kreditne kartice, osam čekova, ključeve od stana i četiri hiljade dinara i dokumenta. Ušla sam u prvu radnju i njihovim telefonom zvala policiju i sestru na kuću. Svi brojevi telefona mojih prijatelja ostali su u mom ukradenom mobilnom telefonu. Nekoliko policajaca je celu noć dežuralo ispred zgrade u kojoj živim jer mi je lopov odneo ključeve od stana- rekla je za „Blic nedelje“ Vesna Pešić.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Happy Halloween!
Ignorisati.(kad vec nema "osuditi"Dakle, noć veštica i Srbija (pravoslavlje)...
Da li treba slaviti?
Podržavati?
Ignorisati?
Vaše mišljenje?