Nobelovac tvrdi da je pre našeg postojao još jedan Univerzum

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
42.600
sahisti igraju na intuiciju?

pripremaju se oni i to debelo , analiziraju razne poteze i varijante
Naravno da se pripremaju, ali daleko od toga da mogu da znaju sve partije napamet :P
Mozes otvaranja i zavrsnice da naucis, ali sredisnjicu tesko :P
Ni kompjuter ne zna partije napamet nego kao sto sam rekao
koristi procenu pozicije pa ide kroz stablo i racuna da li koji
potez vodi u bolju ili losiju poziciju. Fora je da covek
ni ne racuna lose poteze nego grabi ka boljima,
dok kompjuter nerazumski racuna i lose poteze,
tj sve kombinacije. E sad kompjuter jako brzo
danas to racuna, pa je bolji od coveka.

Poruka
20.950
crne rupe su odavno nagađali, da ne kažem predvideli:
http://static.astronomija.org.rs/dubokisvemir/cnrerupe2/pojam.htm

------------------------------------------------------------------------------------------

sredinom XX veka su fizičari imali trip o crnim rupama koji je bio estetski vrlo elegantan ali u osnovi više magija
to je bila vrlo sumnjiva teza da ako zamislimo vrlo kratak vremenski period možemo dozvoliti da se ni iz čega stvori par čestica-antičestica ( :roll: ) koji će munjevito nestati onako kako je i nastao,

no... ?????????

ako se takav par stvori na horozontu događaja crne rupe, moglo bi se desiti da česticu koja je bliža horizontu crna rupa usisa, a da ona dalja pobegne, što bismo mogli tumačiti kao gubljenje mase crne rupe
stiven hoking je vođen tom idejom izračunao vreme "isparavanja" crne rupe

-----------

penrouz je napisao knjigu CAREV NOVI UM
preporučujem vam je
ja sam uživao u njoj, preskočivši najmanje polovinu, usled potpunog nepoznavanja užasne matematike koju je autor koristio da argumentuje svoje stavove
To je “kreacija para” i predstavlja samo jednu od manifestacija ekvivalencije mase i energije. Manje crne rupe začas “ispare”, tj njihova masa pređe u energiju.