Noam Čomski o NATO-ovom bombardovanju Jugoslavije 1999

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
32.253
Danilo Mandić sa Univerziteta Prinston intervjuisao je Noama Čomskog u aprilu 2006.

NOAM CHOMSKY, world-renowned linguist, political analyst, philosopher and activist, has been called "arguably the most important intellectual alive" by the New York Times. Recently, in a British magazine poll, he has been voted by a landslide as the top public intellectual in the world today. According to the Arts and Humanities Citation Index, between 1980 and 1992 Chomsky was cited as a source more often than any other living scholar, and remains the eighth most cited scholar ever. A professor at MIT, he is the author of more than 80 books, including The New Military Humanism: Lessons From Kosovo. His most recent book is Failed States: The Abuse of Power and the Assault on Democracy.

Danilo Mandic: Professor Noam Chomsky, in your, if I am not mistaken, first TV media appearance for Serbian media, thank you very much for being with us.

Noam Chomsky: I am glad to be with you.

1/8)
 
Poslednja izmena:
НАЈПОЗНАТИЈИ СВЕТСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ НОАМ ЧОМСКИ
ЗА „ПОЛИТИКУ”

Косово треба поделити

Оно што су биле српске области треба да буде део Србије, а остало нека буде независно како они то зову, што значи да ће се придружити Албанији

БOСТОН, априла – Ноам Чомски је светски познати лингвиста, политички аналитичар, филозоф и активиста за кога је „Њујорк тајмс” навео да је вероватно „водећи живи интелектуалац”. Недавно, у анкети једног британског часописа, огромном већином изабран је за првог интелектуалца у данашњем свету. Професор је на универзитету МИТ (Масачусетски институт технологије), аутор више од 80 књига, укључујући и „Нови војни хуманизам: Лекције Косова”. Његова најновија књига је „Промашене државе: злоупотреба моћи и насртај на демократију”, а овај интервју дао је специјално за РТС и „Политику”. Разговор с Ноамом Чомским објављујемо у два наставка, данас и сутра.

Управо се одржавају преговори о коначном статусу Косова, САД подржавају Агима Чекуа који је био умешан у етничко чишћење не само у...

– Није био умешан. Он је лично био ратни злочинац, учествовао у протеривању из Крајине.

Шта Ви видите као одговарајуће реaлистично решење за коначни статус Косова и колико се то разликује од онога што заговарају САД сада?

– Већ дуже време ја осећам да је једино реалистично решење за коначни статус Косова у ствари оно што је понудио председник Србије *, мислим, негде око 1993, то јест нека врста поделе са Србима. Сада је остало врло мало Срба, али оно што су биле српске области треба да буду део Србије, а остало нека буде независно како они то зову, што значи да ће се придружити Албанији. Ја просто не видим, ја нисам видео никакво друго могуће решење ни пре десет година.

Недавно је обележена седма годишњица од почетка бомбардовања СР Југославије. Зашто је НАТО започео тај рат или, да боље кажем, зашто су САД започеле тај рат?

– Заправо, ми ту имамо први пут веома ауторитативан коментар са врха Клинтонове администрације, нешто што смо раније претпостављали, сада је потврђено. То долази од Строуба Талбота, који је водио заједнички обавештајни комитет за дипломатију Пентагона и Стејт департмента и то током читавог тог процеса, укључујући и бомбардовање – што је дакле, сам врх Клинтонове администрације. Он је управо написао предговор за књигу свог директора за везу Џона Нориса и у том преговору он каже да, ако заиста желите да схватите какво је било размишљање у врху Клинтонове администрације, треба прочитати Норисову књигу и оно што он каже: да стварни циљ тог рата није имао никакве везе са бригом за косовске Албанце. Стварни узрок било је то што Србија није спроводила тражене социјалне и економске реформе, што значи да је то био последњи угао Европе који се није повиновао неолибералним програмима под управом САД, па је то морало да буде уклоњено. То је становиште самог врха. Опет, могли смо то погодити, али ја нисам никада видео да је то раније речено.

Хоћу да Вас питам о мишљењу интелектуалне елите, како се то уопштено назива у САД и на Западу уопште, јер читајући стичете утисак да ће вам бити опроштено ако замислите да је сваки критичар интервенције НАТО био или „симпатизер Милошевића” или неко кога није брига за геноцид. Шта то значи?

– Пре свега, то је уобичајена појава интелектуалне културе. Један добар амерички критичар, Харолд Розенберг, једном је интелектуалце описао као „чопор независних умова”. Они мисле да су врло независни али они јуришају као крдо, што и јесте истина; ако постоји партијска линија, морате је се држати, а партијска линија је систематична. Партијска линија је повиновање моћима државе и државном насиљу. Допуштено вам је да критикујете, али само на врло уској основи. Можете их критиковати ако то што раде није делотворно, због неке грешке или неких добрих намера које су пошле кривим путем, или нешто тако; као што баш сада видите у случају рата у Ираку, тај тон дебате о ирачком рату. Али погледајте – то је врло слично расправи у „Правди” поводом инвазије Авганистана. Заправо, ја сам то недавно рекао једном пољском репортеру и питао сам га да ли је читао „Правду”. Он се само насмејао и рекао: „Јесте, исто је”. Дакле, ако читате „Правду” осамдесетих година прошлог века онда знате да је то „напор руских војника који ризикују смрт” и онда су ту ти „терористи који нас спречавају да Авганистанцима донесемо правду и мир” јер, наравно, „нисмо ми њих напали, већ смо интервенисали и помогли им на захтев легитимне владе, а терористи нас спречавају да учинимо све добре ствари које смо наумили итд”. Ја сам недавно читао јапанске документе из Другог светског рата против устаника у Кини из тридесетих година. Исто то, знате: „... ми смо настојали да им донесемо рај на земљи, али кинески бандити нас у томе спречавају...” Заправо, не знам ни за један изузетак у историји. Исти је и британски империјализам, мислим да су чак и људи највишег моралног интегритета, као што је био Џон Стјуарт Мил, говорили да треба да интервенишемо у Индији и да освојимо Индију, јер ти варвари не могу себе да контролишу. Постоје зверства, али ми морамо да им донесемо добробит британске управе, цивилизације и тако то.

Сада је у Сједињеним Државама исто то. Узмите бомбардовање Косова, што је био невероватно важан догађај за америчке интелектуалце. Разлог због кога је то морало да се деси јесте оно што се збивало током деведесетих. А деведесете су за Запад, не само за САД већ и за Француску и Енглеску, биле најгоре – можда најниже тачке у интелектуалној историји Запада. Мислим да је то било као комични стрип, представа сатиричне имитације стаљинизма и то буквално. Погледајте „Њујорк тајмс” или читајте француску штампу, британску штампу, све је пуно приче о томе како постоји „нормативна револуција” која преплављује Запад. Први пут у историји, једна држава, конкретно Сједињене Државе, „вођа слободног света”, делује „из чистог алтруизма”, ... Клинтонова политика је ушла у „племениту фазу” са „ореолом свеца” и све тако. Ја цитирам либерале.

Па, баш та хуманитарна шарада је...

– То је пре Косова.

Допустите да вам прочитам нешто што сте рекли у једном интервјуу у време око бомбардовања. Рекли сте да „термин `геноцид`, ако се примени на Косово, представља вређање Хитлерових жртава. Заправо то је екстремни ревизионизам”. Шта сте тиме мислили?

– Прво да фокусирамо период. Ствари које сам цитирао су из позних деведесетих.

Пре Косова?

– Да! Њима је био потребан догађај да оправдају ово масовно самоласкање. Срећом за њих дошло је Косово и сад је требало да ОНИ спрече геноцид. Какав је био тај геноцид на Косову? Знамо из западне документације шта је то било. У години пред бомбардовање, према западним изворима, убијено је око две хиљаде људи, жртве су распоређене. Према британској влади, која је била најјачи јастреб у Алијанси – све до јануара 1999, највећи део убистава починили су герилци ОВК који су надирали, како сами кажу, покушавајући да изазову оштру реакцију Срба, у чему су и успели, како би навели западне хуманитарце да бомбардују. Знамо из западних података да се ништа није изменило између јануара и марта. Заправо до 20. марта они не указују ни на шта, а 20. марта указују на појачање напада ОВК. Било је гадно, али по међународним стандардима било је нажалост невидљиво и било је распоређено на обе стране. Ако је веровати Британцима, највећи део је долазио од стране герилаца ОВК.

А како се доцније испоставило, ОВК је добијала и финансијску подршку и оружје.

– У то време, тих месеци их је помагала ЦИА. И то називати геноцидом је заиста увреда жртава холокауста, јер ако је то геноцид онда је читав свет прекривен геноцидом. Заправо, то делује заиста фрапантно; тачно у исто време када се западни интелектуалци хвале својим величанственим хуманизмом, много гора зверства су се догађала ту преко пута, у Турској. То је унутар НАТО, а не на границама НАТО... „како ми то можемо допустити на границама НАТО”... али шта се дешава унутар НАТО где је то спроводила Турска, која је протерала можда и неколико милиона Курда из њихових домова, уништила око 3.500 села и опустошила целу област, користила све познате методе мучења и масакра које можете замислити, убила ко зна колико људи. Ми не бројимо наше жртве, на десетине хиљада људи. Како су само у томе успели? Тако што су 80 одсто свог оружја добили од Клинтона и када су се зверства повећала, повећао се и доток оружја. Заправо, у једној јединој години, 1997, Клинтон је послао више оружја Турској него за време целог Хладног рата! Све до контраустанка.

О томе није извештавано на Западу. Не извештава се о сопственим злочинима, то је кључно. И управо усред свега тога, „како можемо да толеришемо две хиљаде људи убијених на Косову, све заједно герилци и други...”

-----------------------------------------------------------

Лицемерје „крда независних умова”

Педесета годишњица НАТО-а одржана је усред бомбардовања Југославије. И било је јадиковања у вези с тим што се збивало директно на границама НАТО. Ни речи о много горим стварима које су се догађале унутар граница НАТО, захваљујући огромном дотоку оружја из САД. То је само један случај. Слични случајеви су се догађали свуда где су САД подржавале много горе ствари, али видите то, то је била тема за „крдо независних умова”, то је играло пресудну улогу у њиховом аутопортрету, јер су они пролазили кроз период самохвалисања за величанственост у тој њиховој „нормативној револуцији” и њиховој „племенитој фази”. Тако да је то био Божји дар и због тога нисте могли да постављате никаква питања о томе. У ствари, исто се догађало и у ранијој фази балканских ратова – „То је било страшно”, и тако даље...

-----------------------------------------------------------

* Чомски очигледно мисли на предлог Добрице Ћосића, тадашњег председника Југославије, о подели Косова
 
НАЈПОЗНАТИЈИ СВЕТСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦ НОАМ ЧОМСКИ
ЗА „ПОЛИТИКУ”

Суђење у Хагу било је фарса

Милошевић је починио многе злочине, био је ужасна особа и требало је да му се суди, али хашке оптужбе против њега никада не би могле да се одржеБOСТОН, маја – Постоје сличности између масакра у Сребреници и америчке акције против ирачких побуњеника у Фалуџи, каже Ноам Чомски, по многима најзначајнији светски интелектуалац. У оба случаја жене и деца одвојени су од мушкараца пре него што је почињен злочин, каже он. Чомски је професор на универзитету МИТ у Бостону (Масачусетски институт технологије), аутор више од 80 књига, укључујући и „Нови војни хуманизам: Лекције са Косова”. Овај интервју, у којем је говорио и о бомбардовању СР Југославије 1999. године, дао је специјално за РТС и „Политику”.

Амнести интернешенел је, међу осталима, известио да је „НАТО озбиљно прекршио правила рата у својим операцијама”. Бројне групе заштитника људских права слажу се и документују бројне ратне злочине. Годишњица једног од тих догађаја обележена је недавно. У бомбардовању зграде Радио-телевизије Србије страдало је 16 људи. Зашто су ти злочини остали непокривени извештајима и има ли могућности да неко сноси одговорност за те злочине?

– Ја бих рекао да је о тим злочинима извештавано, али се у њима ликовало. Није да је то било непознато, као бомбардовање радио-станице, да, извештавано је и за ТВ станицу, али „то је у реду”. Јер је ТВ станица описивана као пропагандно упориште, па је зато било исправно бомбардовати. То се стално догађа. То се управо догодило новембра 2004. Један од најтежих ратних злочина у Ираку била је инвазија Фалуџе. Инвазија Фалуџе била је нешто слично Сребреници, ако тако гледате, али... Они су извршили инвазију на Фалуџу; то је било прво што су учиниле инвазионе трупе САД, заузели су општу болницу и бацили пацијенте на под, избацивали су их из кревета на под, везане су им руке на леђима, лекари су бачени на под са рукама на леђима. На насловној страни „Њујорк тајмса” била је слика о томе, уз коментар да је то одлично.

Женевска конвенција забрањује да се нападају болнице.

– То је озбиљна повреда Женевске конвенције и Џорџ Буш би требало због тога да буде осуђен на смрт, чак и по америчким законима. Али, да и не помињем Женевску конвенцију, приказано је то као дивна ствар, „јер је болница у Фалуџи била пропагандни центар”, наводно су давали податке о губицима, па је зато било исправно извршити велики ратни злочин. Дакле, бомбардовање ТВ станице приказано је на исти начин. Заправо, сигурно се сећате да је НАТО понудио да неће бомбардовати ако они пристану да емитују шест сати пропаганде НАТО. И то је сматрано као сасвим у реду. Како се са тим може изићи на крај? Група међународних правника обратила се Међународном суду за Југославију. Поднели су резиме рекавши да би суд требало да испита ратне злочине НАТО. Оно што су цитирали били су извештаји Хјуман рајтс воча, Амнести интернешенела и признања команде НАТО. То је оно што су они поднели. Заборавио сам, али мислим да је Карла дел Понте била у то време; она није хтела то ни да погледа, кршећи законе о Трибуналу, јер је она „имала поверење у НАТО”. То је био одговор.

Зашто поредите масакр у Сребреници са инвазијом на Фалуџу?

– Зато што постоје сличности.

На пример?

– У случају Сребренице, жене и деца су одведени камионима, а онда је, дошло до масакра. У случају Фалуџе, женама и деци је наређено да оду, нису одведени, али мушкарцима то није било дозвољено. И онда је дошло до напада. При том, испоставило се да су путеви били блокирани.

Све у свему, мислим да то није иста прича, али овај део је сличан. Ја сам заиста то споменуо неколико пута – буре протеста, хистерија, знате већ. Хоћу да кажем да ми имамо среће што немамо цензуру, ово је слободно друштво, преовлађује самоцензура. У ствари, Орвел је писао о томе нешто што нико није читао, сви су читали „Животињску фарму”, али скоро нико није читао увод у „Животињску фарму”...

То није објављено.

– Није објављено, већ је тридесет година каније изашло у оквиру његових необјављених радова. Он ту каже да је „Животињска фарма” сатира тоталитарне државе, али да се „слободна Енглеска не разликује много”. У слободној Енглеској непопуларне идеје могу да буду угашене без примене силе и он је дао примере. И овде је врло слично и уопште није важно колико су идеје екстремне. Инвазија на Ирак је савршен пример.

У средишту јавног мњења нигде нећете наћи сугестију да је лоше напасти другу државу. Ако сте напали другу државу, морате да плаћате репарације, морате да се повучете, а вођство мора да буде кажњено. Не знам да ли сте читали Нирнбершке пресуде, где је судија Џексон, шеф тима тужилаца Министарства правде САД, дао веома, веома јасне изјаве о томе да „морамо те људе да осудимо на смрт за злочине које су починили. И када било ко почини злочин, укључујући и нас, и ми морамо да то поштујемо”. Он је рекао: „Ми оптуженима пружамо `пехар са отровом` а ако и ми окусимо из тог пехара, тада се и са нама мора тако поступати”. Не може бити јасније! Они су такође дефинисали агресију. Агресија је дефинисана тако да се односи апсолутно и без изузетка не само на инвазију на Ирак, већ на све врсте других инвазија, у Вијетнаму и многе друге, па чак и терористички рат против Никарагве технички потпада под злочин агресије, како је дефинисано у Нирнбергу.
 
А НАТО бомбардовање Југославије?

– Да, и ту се уопште не поставља питање. У ствари, постојала је независна истражна комисија о бомбардовању Косова, коју је предводио веома поштовани јужноафрички правник, судија Ричард Голдстон, и они су закључили да је бомбардовање било, по њиховим речима „незаконито али легитимно”. Ако је незаконито, то је ратни злочин. Али, они кажу да је било легитимно, јер је било потребно да се заустави геноцид. А онда долази уобичајена инверзија историје. У ствари, судија Голдстон, једна часна особа, касније је признао да су злочини дошли после бомбардовања и да су, штавише, били очекивана последица. Он је то признао пре једно две године на једном предавању у Њујорку, рекавши: „Ипак, упркос томе, можемо наћи некакву утеху у чињеници да је Србија то ионако планирала, а доказ за то да су планирали јесте”, погодите шта – „Операција потковица”, вероватно фалсификат обавештајне службе. И више од тога, чак и да је то била истина, то је нешто што је само кризни план. Ево, Израел има план за сваки случај да, ако дође до конфликта, истера све Палестинце са Западне обале. Значи ли то да Иран има право да бомбардује Израел?

Слободан Милошевић је умро у марту. Какав је по Вама значај његове смрти?

– Милошевић је починио многе злочине, није добра личност, ужасна особа, али оптужбе против њега никада не би могле да се одрже. Он је прво оптужен због Косова. Оптужба је објављена управо усред бомбардовања, што је већ потире. Наводно су коришћени британски и амерички обавештајни извори усред бомбардовања. То не може да се схвати озбиљно. Међутим, ако погледате оптужницу, она се односила на злочине после бомбардовања. Са једним изузетком: Рачак. Ако чак и прихватимо да су тврдње истините, оставимо то по страни. Дакле, уз један изузетак, без доказа да је он у то био умешан или чак да се то уопште догодило, скоро читава оптужница је обухватила време после бомбардовања. Како може да се докаже оптужница? Једино ако Била Клинтона и Тонија Блера такође сместите на оптуженичку клупу. Они су и тада схватили да је то слаба оптужница. Онда су јој додали претходне балканске ратове. Много страшних ствари се тамо догодило. Али најгори злочин за који су хтели да га оптуже био је геноцид у Сребренци.

Међутим, ту постоји мали проблем: наиме, холандска влада која је била одговорна за то, јер су тамо биле холандске трупе, спровела је исцрпну, детаљну истрагу о томе. То је велика истрага од неколико стотина страна и они су закључили да Милошевић ништа није знао о томе и да су у Београду, када се то открило, били ужаснути. Па, замислите да је то ушло у сведочење!

Значи ли то да сте Ви „Милошевићев симпатизер”?

– Не, он је био страшан. У ствари, требало је да он буде свргнут и он би вероватно био свргнут почетком 90-их, да су Албанци гласали, то је било врло близу. Он је урадио разне страшне ствари, али то није била тоталитарна држава. Били су избори, била је ту опозиција, много мутних радњи, али тога има свугде и ја свакако не бих желео да вечерам с њим или да разговарам с њим. Јесте, он је заслужио да му се суди за злочине, али ово суђење није никада могло да буде одрживо, чак и да је било полупоштено. То је била фарса; у ствари, они су били срећни што је умро.

У ком смислу?

– Јер нису морали да прођу кроз читаво суђење. Сада могу да створе слику о томе како би он био осуђен као други Хитлер.

Да је остао жив.

– Али сада не морају то да раде.

-----------------------------------------------------------

Иран као Србија 1999.

У Србији је био један демократски покрет који обећава, пре и, наравно, током бомбардовања. Људи као што је Весли Кларк тврдили су да ће то бомбардовање користити антимилошевићевским снагама, али се то, наравно, претворило у катастрофу. Је ли то била озбиљна процена од стране НАТО?

– Не могу да читам њихове мисли. Када почините злочин, врло је лако да нађете оправдање. Тако је и у личном животу; тако је и у међународним односима. Дакле, да – можда су поверовали. Мислим да постоји уверљив доказ да су јапански фашисти веровали да чине добро када су кренули у Други светски рат. Џон Стјуарт Мил је свакако веровао да је частан и племенит када је тражио освајање Индије. После неких од најгрознијих ствари, о којима сам говорио, ипак, можете лако поверовати да сте частан човек. Мени је било јасно да ће то нашкодити демократском покрету, чуо сам за то и нисам могао да добијем довољно информација, али било је јасно да ће се то догодити. То се управо сада догађа у Ирану. У Ирану постоји демократски покрет, они моле Сједињене Државе да не држе тако оштар ембарго, наравно, да не нападају, јер им то шкоди, а свакако даје снагу најреакционарнијим насилним елементима у друштву.

Данило Мандић
 
zapadne demokratije kao "koljevke slobode" nemaju disidenta, jer je sloboda govora i misljenja, garantovana. jedini problem je da je to do odredjene granice, i onda sledi likvidacija. comski je "sluzbena" opozicija, koji sluzi da dezorijetise protivnika, i da pokaze koliko su amerikanci demokraticni. amerikanci su narod ubica, koji financira ratove drugih drzava,jos od prvog svetskog rata. on kao zivi u kanadi :D
 
Amerikanci nisu "narod ubica" Kiseli. Njihova administracija je ubica. Ovo ostalo može da prođe kao razmišljanje.

Kiseli: sloboda govora i misljenja, garantovana. jedini problem je da je to do odredjene granice, i onda sledi likvidacija.

I upravo taj strah od likvidacije, koji vreba u podsvesti, stvara masovnu autocenzuru, o čemu Čomski argumentovano svedoči.
 
Poslednja izmena:
pismo Vilija Vimera, tadašnjeg potpredsednika Parlamentarne skupštine OEBS, upućeno 2. maja 2000. tadašnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu.
Prevod Nikola Živković, februara 2007:
--------------------------------------------------------------------------------
Berlin, 02. 05. 2000.
Vili Vimer:
Pismo kancelaru Gerhardu Šrederu

Prošlog vikenda imao sam priliku da u slovačkoj prestonici Bratislavi prisustvujem jednoj konferenciji koju su zajedno organizovali Državni sekretarijat SAD i Institut za spoljnu politiku Republikanske partije, a čije su glavne teme bile Balkan i proširenje NATO-a. Konferencija je imala vrlo visok sastav, na šta ukazuje prisustvo velikog broja predsednika vlada, kao i ministara inostranih poslova i ministara odbrane iz tog regiona. Među mnogim važnim tačkama o kojima je bilo reči u okviru pomenutih tema, neke od njih zaslužuju da se posebno istaknu:

1. Organizatori konferencije su tražili da se u krugu saveznika što je moguće brže izvrši međunarodno priznavanje nezavisne države Kosovo.

2.Organizatori su izjavili da se Savezna Republika Jugoslavija nalazi izvan svakog pravnog poretka, a pre svega izvan Završnog dokumenta iz Helsinkija.

3. Evropski pravni poredak je smetnja za sprovođenje planova NATO-a. U tu svrhu znatno je pogodniji američki pravni poredak za primenu i u Evropi.

4. Rat protiv Savezne Republike Jugoslavije je, navodno, vođen da bi se ispravila jedna pogrešna odluka generala Ajzenhauera iz Drugog svetskog rata. Zbog toga se iz strateških razloga tamo moraju naknadno stacionirati američki vojnici.

5. Evropski saveznici su učestvovali u ratu protiv Jugoslavije da bi, de fakto, prevazišli dilemu koja je nastala usled usvajanja "koncepta nove strategije" od strane alijanse u aprilu 1999. godine i nastojanja Evropljana da se prethodno dobije mandat UN ili KEBS-a.

6. Ne umanjujući važnost naknadne legalističke interpretacije Evropljana da se kod širenja zadataka NATO-a preko granica ugovornog područja u ratu protiv Jugoslavije radilo samo o izuzetku, jasno je da je reč o presedanu, na koji se svako može pozvati u svako doba ili će se pozivati.

7. Potrebno je da se prilikom sadašnjeg širenja NATO-a ponovo uspostavi takva prostorna situacija između Baltičkog mora i Anadolije, kakva je bila na vrhuncu širenja Rimskog carstva.

8. Zbog toga Poljska mora biti okružena sa severa i juga demokratskim državama kao susedima, Rumunija i Bugarska da osiguraju kopnenu vezu sa Turskom, a Srbija (verovatno zbog obezbeđivanja vojnog prisustva SAD) da trajno bude isključena iz evropskog razvoja.

9.Severno od Poljske treba ostvariti potpunu kontrolu nad prilazom iz Sankt Petersburga u Baltičko more.

10. U svakom procesu treba dati prednost pravu na samoopredeljenje nad svim drugim odredbama i pravilima međunarodnog prava.

11. Konstatacija da je NATO prilikom napada na Saveznu Republiku Jugoslaviju prekršio sva međunarodna pravila, a posebno sve odgovarajuće odredbe međunarodnog prava, nije osporavana. Nakon ove konferencije koja je protekla vrlo slobodoumno, ne može se, s obzirom na sastav učesnika i organizatora, izbeći ocena njenih poruka.

Čini se da je američka strana svesna i spremna da u globalnom kontekstu i radi ostvarenja svojih ciljeva potkopa međunarodni pravni poredak, koji je nastao kao rezultat Drugog svetskog rata u prošlom veku. Sila treba da bude iznad prava. Tamo gde međunarodno pravo stoji na putu, treba ga ukloniti. Kada je nešto slično doživelo Društvo naroda, Drugi svetski rat nije više bio tako daleko.

Način razmišljanja, koji apsolutno vodi računa samo o svojim interesima, može se samo nazvati totalitarnim.
S prijateljskim pozdravima,

Potpis Vilija Vimera
--------------------------------------------------------------------------------
Istinizavolju, treba reći i to da ovde govorimo o Miloševićevoj SRJ (i Srbiji).
 
Poslednja izmena:
Hannes Hofbauer: Experiment Kosovo: Die Rückkehr des Kolonialismus

http://www.amazon.de/Experiment-Kosovo-Die-Rückkehr-Kolonialismus/dp/3853712851

51%2B5kfUHgaL._SS500_.jpg


http://www.dasbiber.at/node/1487
 
Poslednja izmena:
Па реално гледано, оно што је и СФРЈ требала да уради после Титове смрти, тј. што је Запад очекивао од тадашње Југославије, јесте почетак демократизације друштва, као сама демократизација политичког система, тј. промена из социјалистичког у демократски, те и промене у Уставу, што обухвата економске, правне и остале промене кроз Устав.
Међутим, проблем се састојао у томе што, Устав из 1974. је ишао на штету Социјалистичке Републике Србије, те тадашње руководство СКС је као примаран задатак себи поставило, да уклони направљене грешке у Уставу.
То је наравно успорило све то, па и сам покушај спашавања Анте Марковића, започето 1989.
Све то је допринело деградацији друштва, и његовом разједињавању, не слози, те касније и слому југословенске државе.
Проблеми започети тада, још увек се нису решили ни после ' 95 у тадашњој СРЈ, али је Запад и даље очекивао од СРЈ реформу, и то што брже то боље. НАТО бомбардовање, је у ствари требало то да и убрза, што и на крају некако и јесте.
 

Back
Top