Njuz (Sokantno): Teoreticar zavere izmislio zaveru, a zatim otkrio - da je deo nje!

Koje su to teorije?

Kao sto znamo iz udzbenika istorije kroz epohe je sprovedeno bar 100 miliona zavera o kojima niko nigde nije teoretisao u vreme kada su se desavale. :think:

Prva je na primer ona kad je Homo Sapiens istrebio Neandertalca odnosno Kain Avelja, kasnije su se ljudi stalno tako medjusobno istrebljivali i ubijali i ima dosta podataka o tome sta je ko kome tacno radio (svi su naknadni)...

Pa mozemo zakljuciti da je tako i danas, tj. o zaverama koje se realno sprovode bas i ne sme da se teoretise u medijima, na ulici itd.

E sad naravno ima i zavera o kojima u eri demokratije javno teoretisu svi (uglavnom su politicke i geopoliticke prirode) a koje se pretezno pokazu kao tacne. U suprotnom bi se svaka vrsta politickog opozicionarenja ispostavila kao besmislena, pa bi takav poredak postao totalitaran, ali o tome takodje nigde ne bi smelo da se prica (osim u inostranstvu).

Poslednja izmena:
Inace sam pojam "teorija zavere" postoji samo u engleskom jeziku, zar ne?

Na primer u SFRJ su disidenti bili klasicni teoreticari zavere u negativnom smislu, ali ih niko nije tako dozivljavao nego su njihove teorije i kod nas i na zapadu prihvacene kao tacne. Sto je dalje dovelo do veoma teskih posledica, propasti jednog skoro besrekornog poretka i gurnulo nas u agoniju u kojoj zivimo danas itd.

Poslednja izmena:
Teorije zavere se kreiraju na obrnut nacin od naucnih dostignuca,prvo se nadje resenje pa se posle traze dokazi.
I to je tako sa vecinom teorija,od ravne zemlje do antivakcinasa i ljudi gustera.
A psiholozi su i opisali profil prosecnog teoreticara zavera...

Možda ste i vi čuli da je broj vakcinisane dece u poslednje vreme u Srbiji i posebno Beogradu dramatično pao? Toliko da nam možda i ove zime preti epidemija već iskorenjenih bolesti.
Ali, zašto ljudi veruju starletama, a ne nauci? Zašto ljudi veruju u besmislene teorije zavere poput toga da ljudi nisu sleteli na mesec, da je Zemlja ravna ploča ili da vakcine izazivaju autizam?
Naučnici su najzad otkrili.
Pojednostavljeno, ljudi veruju u teorije zavere kako bi se osećali posebnim.
Dve nezavisne studije objavljene u časopisima Social Psychology i European Journal of Social Psychology ukazuju da je neobrazovanim ljudima lako manipulisati.
Prva studija je bila nazvana “Znam stvari koje oni ne znaju” a u njoj je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. Naučnici su otkrili kako su ljudi koji su podržavali teorije zavere najviše verovali u to da imaju dostupne informacije koje niko drugi nema. Takođe su otkrili da su oni koji su hteli da budu jedinstveni verovali u neke određene teorije.
“Ove studije sugerišu da teorije zavera mogu da služe ljudskoj želji da u nečemu budu jedinstveni, naglašavajući motivacionu podlogu takvih verovanja”, pojasnio je Anthony Lantian sa Univerziteta Grenoble Alps u Francuskoj.
U drugoj studiji pod nazivom “Previše posebni da bi bili nasamareni” otkriveno je kako je želja da se istaknu u gomili neke ljude dovela do iracionalnih stavova.
U njoj je otkrivena još jedna zanimljiva stvar: teorija zavere koja je bila izmišljena tokom istraživanja dobila je više podrške kada je učesnicima rečeno da manji broj ljudi veruje u nju.
Dakle, što posebnije to bolje. A samim tim i što gluplje i luđe to bolje.
“Zajedno, ovi rezultati potvrđuju ideju da se uverenja o zaverama mogu usvojiti kao sredstvo za postizanje osećaja jedinstvenosti”, napisali su autori Roland Imhoff i Pia Karoline Lamberty sa Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu u Nemačkoj. izvor: geek.hr

Sta pricas trustnoone, je li po tebi moderni covek istrebio neandertalca ili nije? :think:

Reci da nije je isto sto i negiranje holokausta. Ili genocid nad indijancima, pa razne druge stvari, mislim... Toliko toga je bilo da spisku nema kraja...

Zavere su krajnje blaga forma destrukcije u odnosu na ratove itd. Pa ako postoje ratovi i slicne stvari, koliko tupav treba da budes da bi zakljucio da zavera nema :dash:

Osim istorije njima se bavi i filozofija, pa bi filozofi i intelektualci po definiciji u svakom dobu trebalo da budu vodeci teoreticari, dok je za narodne mase normalno da disciplinovano pasu ono sto im se servira.

Sto se tice citiranog teksta, nije mi jasno kako je impresivni spisak zavera od pre 5 godina spao na trio "ravna zemlja, vakcine i sletanje na Mesec"

Koliko glup treba biti pa svariti taj spisak... to su zavere?

Poslednja izmena:
Pa svaka religija danas poznata ili nepoznata prosečnom čoveku,počela je od pojedinca koji "pati" (da se izrazim) od “Znam stvari koje oni ne znaju” a njegovi sledbenici su “Previše posebni da bi bili nasamareni”.
Pa kad se polupaju medjusobno jer su različiti,ili tako mislili,bilo je "Znam nešto što ti neznaš,i previše sam poseban da bi me nasamario",zato pridruži se ili nestani. Eto ti Krstaški Ratovi.

A gde su globalno zagrevanje, neoliberalni kapitalizam i vestacka inteligencija, to su isto neke teorije, sto se o tome ne organizuju tribine i naprave ankete...

Kako to da u visestranackom sistemu ne postoji nijedna partija koja je za nacionalizaciju privatne svojine npr., koliko bi ljudi glasalo za nju itd.?

Pa svaka religija danas poznata ili nepoznata prosečnom čoveku,počela je od pojedinca koji "pati" (da se izrazim) od “Znam stvari koje oni ne znaju” a njegovi sledbenici su “Previše posebni da bi bili nasamareni”.
Pa kad se polupaju medjusobno jer su različiti,ili tako mislili,bilo je "Znam nešto što ti neznaš,i previše sam poseban da bi me nasamario",zato pridruži se ili nestani. Eto ti Krstaški Ratovi.

Sta pricas covece, uvek su filozofi i naucnici bili ti koji su smatrali da su posebni, uvek je posao intelektualca bio da bude protiv masovnog poretka?

Kriticka nastrojenost je oduvek osnovna odrednica intelektualizma, pobogu?

Poslednja izmena:
Sta pricas trustnoone, je li po tebi moderni covek istrebio neandertalca ili nije? :think:

Reci da nije je isto sto i negiranje holokausta. Ili genocid nad indijancima, pa razne druge stvari, mislim... Toliko toga je bilo da spisku nema kraja...

Zavere su krajnje blaga forma destrukcije u odnosu na ratove itd. Pa ako postoje ratovi i slicne stvari, koliko tupav treba da budes da bi zakljucio da zavera nema :dash:

Osim istorije njima se bavi i filozofija, pa bi filozofi i intelektualci po definiciji u svakom dobu trebalo da budu vodeci teoreticari, dok je za narodne mase normalno da disciplinovano pasu ono sto im se servira.

Sto se tice citiranog teksta, nije mi jasno kako je impresivni spisak zavera od pre 5 godina spao na trio "ravna zemlja, vakcine i sletanje na Mesec"

Koliko glup treba biti pa svariti taj spisak... to su zavere?

Ja sam tekst naveo kao psiholosku analizu ljudi koji veruju u sve sto im YT servira.I to po principu-sto nerazumljivije pricam,ispascu pametniji,pa ga ljudi slusaju i veruju oni koji uglavnom nemaju nikakvo znanje,a on ih ubedi zato sto "cim koristi pametne reci,mora da je u pravu".A ove teorije zavera sam cisto naveo kao primer,nista manje nisu opasne po mentalno zdravlje ni one -WIFI kuva mozak,HAARP,chemtrails...iluminati..da ne nabrajam,ima ih more.
Rekoh ti kako nastaju...Skupe se njih par (ili jedan) i kaze,e to nije tako.Aj' da trazimo dokaz.Pa se menjaju teze,pogresno ili nepotpuno formiraju cinjenice...i eto ti jos jedne teorije zavera.

Pa svaka nauka je nastala po prinicpu "Znam nesto sto glupi narod ne zna", i svaka filozofija je oduvek bila usmerena protiv svega sto postoji, aman.
Nauke su nastajale potrebom coveka da shvati svet oko sebe.Nekome to ide od ruke,nekom ne,nismo svi talentovani za sve...A filozofija je (po mom misljenju) nastala od previse dokonih ljudi,koje je mrzelo da bilo sta rade,pa su poceli da filozofiraju,da bi opravdali o cemu misle dok danima sede i ne rade nista.
U novinama je sad popularna teorija o osiromasenom uranijumu. ni nje nema na "popularnom spisku" iako je ocigledno apsurdna.

Da,i to.
Mada jos nije dokazano ni da nije imao neke posledice na zdravlje ljudi,kao sto nije dokazano ni da je i dan danas opasan.
To je jedna od vrlo mutnih i vrlo interesantnih (za Srbe i tuzna) tema koje tek treba da se obrade.

A filozofija je (po mom misljenju) nastala od previse dokonih ljudi,koje je mrzelo da bilo sta rade,pa su poceli da filozofiraju,da bi opravdali o cemu misle dok danima sede i ne rade nista.

Super ti je misljenje, bistar si i talentovan nema sta :lol:

Rekoh ti kako nastaju...Skupe se njih par (ili jedan) i kaze,e to nije tako.Aj' da trazimo dokaz.Pa se menjaju teze,pogresno ili nepotpuno formiraju cinjenice...i eto ti jos jedne teorije zavera.

Dobro a reci nam kako nastaju realne zavere?

Na primer Neron kad je zapalio Rim, je l' se isto tako skupilo par drugara-vlastodrzaca i rekli "ajmo da pravimo sranje, istorija ce me zapamtiti kao velikog pesnika a ne zaverenika."

Ili dodje na vlast vojna hunta negde u Juznoj Americi, kako se oni organizuju?

Poslednja izmena:
Super ti je misljenje, bistar si i talentovan nema sta :lol:

Dobro a reci nam kako nastaju realne zavere?

Na primer Neron kad je zapalio Rim, je l' se isto tako skupilo par drugara-vlastodrzaca i rekli "ajmo da pravimo sranje, istorija ce me zapamtiti kao velikog pesnika a ne zaverenika."

Ili dodje na vlast vojna hunta negde u Juznoj Americi, kako se oni organizuju?

Mesas babe i zabe.
Teorije zavera su naucna fantastika,teme za zaglupljivanje masa.
Realne zavere su nesto sasvim drugo,i nemaju nikakve dodirne tacke sa teorijama zavera.
A Neron nema veze ama bas ni sa jednim od njih.I da li je stvarno onm zapalio Rim ili su ga zapalili napadaci,koji su iskoristili njegovo ludilo?

Pa sto se onda ne teoretise o realnim zaverama nego se gubi vreme na fantastiku, nije valjda zabranjeno?

I ja sam primetio da tom spisku popularnih teorija fali neka daska u glavi.

Ako se lazne teorije podmecu da bi se zaglupljivale mase, to je samo dodatna u nizu realnih zavera koju si sam otkrio, a o kojoj se takodje nigde ne teoretise.

A Neron nema veze ama bas ni sa jednim od njih.I da li je stvarno onm zapalio Rim ili su ga zapalili napadaci,koji su iskoristili njegovo ludilo?

Zar se ni danas ne zna? Sad ne znam sta je veca teorija, pardon, zavera, od te dve mogucnosti koje si naveo :lol:

Poslednja izmena:
Zanimljivo, sve lepsa od lepse podvale. I tada se manipulisalo informacijama kao danas u informatickoj eri.

Пожар је изазвао велику штету у уништио је већи део античког града пре него што је стављен под контролу, након шест дана. Поједини антички извори кривили су императора Нерона за пожар, док су га други хвалили због организовања мера за спречавање ширења пожара и помоћи жртвама.

Нерон је за пожар окривио хришћанску заједницу, услед чега је отпочео један од првих прогона хришћана у античком Риму.[1] Највероватније је да је пожар избио случајно
.

Ispada da je ta udzbenicka scena u kojoj on peva na balkonu o svom nedelu samo legenda.

Poslednja izmena:

Back