Па, нисам изнела став зато што ни сама нисам баш начисто који ми је став!
Наиме, као клинка увек сам осећала да маторци имају пуно поверење у мене. У нашој кући туђ новчаник, туђа ташна, дневник или писма - биле су ствари које се не дирају! Врло рано су почели да ме пуштају свугде и да имају поверење у мене. Сестра и ја смо, као баш млађе клинке, понекад ћапале дневник једна другој..

..али ионако нисмо имале неких нарочитих тајни једна пред другом.
У глобалу, поверење које су ми маторци указивали никада нисам изневерила...мада је ситних брљотина, за које никада нису сазнали, било на тоне...

ops:
А онда, пре пар месеци, причам са мамом нешто о одрастању, и она ми каже:''Знаш, ја сам вам повремено читала дневнике, тек да пратим шта се дешава. И било ми је јако тешко када сам прочитала да је тебе и твоје друштво полиција ухватила због алкохолисања на јавном месту и кад сам видела у дневнику колико си ти страховала да ми не сазнамо...а никако нисам смела да ти кажем да знам и да те утешим!'' :shock:
Баш ме је то изненадило, зато што сам била апсолутно сигурна да ме не прате (што заиста нису никад чинили) и да ми никада не би дирнули личне ствари...
Међутим, кад сада размишљам као родитељ деце која су на прагу пубертета....хммм...

И ја мислим да је најважнија та основа која се ствара много пре пубертета....али, без обзира што много причам са својом децом, опет мислим да можда и није лоше понекад мало завирити у телефон или дневник. Не због знатижеље, него чисто да се на време сазна ако се дешавају неке ствари са којима дете само не зна да изађе на крај... Наравно, никада не бих пред децом показала да знам и да сам читала...
Не знам...нисам паметна.:-? Имам уграђен јако чврст став о праву на личне ствари и на чување интиме, а са друге стране потреба да заштитим дете од неких негативних утицаја је јача од свега...
(На пример, забринула сам се када је моја ћерка добила неколико СМС са непознатог броја, све нека љубавна садржина...(то ми је она сама рекла). После се испоставило да је зеза нека другарица...а размишљам само шта би било да је то био неки матори перверзњак, а да она упадне у његову мрежу и да не зна да се одупре...

)