Њоњаве пјесметине

Svetozar ot Ružičić

Veoma poznat
Poruka
11.403
Тема посвећена песмама које остављају утисак претеране и неискрене сентименталности. Замишљена је као негативна тема али с разумевањем да је њоњавост релативна ствар тј. да оно што је њоњаво за једног није нужно и за другог. Дакле, ако вам се свиђа нека од окачених песама, нема потребе да вас то тангира на било који начин.

DALL·E 2024-12-16 23.26.22 - A drawing of a sad person listening to overly sentimental music, ...jpg

Ја баш хтео да упоредим песму Бијелог Дугмета и Црвене Јабуке, као пример једне која је њоњава ( ова од Дугмета ) и једна која није ( од Јабуке. )
Eto vidiš, a meni baš deluju iskalkulisano i proračunato (frontmeni Jabuke i Orkestra) u pokušaju da ribare ženska srca, pogotovo Žera, ajde još kod ovog picopjevca su nekako tonovi i alajnovani sa njegovim karakterom (što ne umanjuje patetiku)

Eto vidiš, a meni baš deluju iskalkulisano i proračunato (frontmeni Jabuke i Orkestra) u pokušaju da ribare ženska srca, pogotovo Žera, ajde još kod ovog picopjevca su nekako tonovi i alajnovani sa njegovim karakterom (što ne umanjuje patetiku)
Плави оркестар баш и нема тугаљиве песме. Осим "Сава тихо тече" и "Боље бити пијан него стар", не могу да се сетим ниједне друге. А те две песме тешко да бих могао да сврстам у њоњаве. Посебну ову прву која је у суштини верзија пољске песме, "Хеј соколи" ( обрађена на милион начина код нас нпр. "Дунав тихо тече" и "Прстен и златни ланац". )

Плави оркестар баш и нема тугаљиве песме. Осим "Сава тихо тече" и "Боље бити пијан него стар", не могу да се сетим ниједне друге. А те две песме тешко да бих могао да сврстам у њоњаве. Посебну ову прву која је у суштини верзија пољске песме, "Хеј соколи" ( обрађена на милион начина код нас нпр. "Дунав тихо тече" и "Прстен и златни ланац". )
A ti baš želiš da bude striktno tužbalica sa ljubavnom posvetom, ali fora je što je Plavi Orkestar toliko usran da čak i kad pokuša da se razgali i bude veseo zapadne u onu vrstu artificijelne, anemične kvaziživotvorne energije. Patetic.

A ti baš želiš da bude striktno tužbalica sa ljubavnom posvetom, ali fora je što je Plavi Orkestar toliko usran da čak i kad pokuša da se razgali i bude veseo zapadne u onu vrstu artificijelne, anemične kvaziživotvorne energije. Patetic.
Каквих све има, и какви су све популарни, Плави Оркестар је океј. То гађење спрам Плавог Оркестра ми никако не иде у главу.

Ево једне њоњаве ( или њањеве, користе се оба термина ) песме од Бијелог Дугмета. Са њиховог првог албума. Занимљива је и прича иза текста песме.

Бијело Дугме - Селма

Није чак ни тугаљива већ депресивна, просто да се убијеш, што је малчице превише за обичну песму о симпатији којој је писац помогао да унесе кофере приликом њеног одласка да студира у другом гладу. Уместо да јој каже шта осећа, он њој каже, "Путуј и молим те немој да се ослањаш на прозор."

Back