Njega Zene poslije 40

ovako..
meditira.gif


Jednom sam bila na meditativnom povlačenju, gde se žena od šezdeset
godina za nedelju dana pretvorila u devojčicu. Bože, kako je sijala. One
što su se u pauzama između meditacija mazale svim i svačim, nisu sijale.
Lepota dolazi iznutra nije faza. To se doslovno dešava. I onda sam rešila
da hoću i ja to. Jednom tako dođem umorna s posla i nadrndana, pa umesto
da dremnem odem na sprat da meditiram. Nekih sat i po vremena sam
sedela. Silazim u dnevnu sobu, a deca me u čudu gledaju ''Ko si sad ti?
Gde je ona što je otišla na sprat?''

Nekako nas i uče da se ne mrštimo da ne bi postale ružne. Ali, kakvo je
naše unutrašnje stanje, kakve su nam emocije, misli i kako to dovesti u
red?

Mislim, nije reklama za meditaciju. Viđala sam takve ljude da sa liturgije
izlaze. Svako treba da radi u skladu sa svojom religijom. Ali da radi sa onim
što je unutra. Spoljašnjost se posle sama posloži. I lepota i zdravlje, pa i
životne okolnosti.
 
Dermatolozi i stručnjaci za kožu slažu se: koža počinje da se razgrađuje već u dobi od 25 godina. Osim toga, godinama se teško obnavlja - fatalna kombinacija! Efekte možda nećemo uočiti odmah, ali kasnije postaju uočljiviji u vidu bora i staračkih pjega. Ne možemo zaustaviti unaprijed zadani proces starenja, niti svi starimo isto, jer hormoni i način života imaju veliki utjecaj na naš kasniji izgled i vitalnost. Ali jedno je sigurno: proces starenja će definitivno početi. Pitanje je, dakle, šta je potrebno koži da i dalje deluje što glađe i da ne izgubi sjaj? Otkrivamo kako pravilno njegovati zrelu kožu stariju od 50 godina.
Kako hormoni tokom menopauze utiču na kožu?

S menopauzom, proizvodnja estrogena i progesterona se smanjuje, a koža gubi sposobnost proizvodnje sebuma, kolagena i lipida i vezivanja vlage. Koža gubi tonus i elastičnost u sva tri sloja kože (epidermis, dermis i subkutis), a bore postaju dublje. Tamni krugovi ispod očiju postaju sve vidljiviji, pore se mogu proširiti, a staračke pjege postaju sve vidljivije.

Uz proces starenja i menopauze, smanjuje se i sposobnost regeneracije, tako da koža postaje osjetljivija i gubi vitalnost. Sveukupno postaje tanji, krhkiji i primjetno suvlji. Koža se više ne može boriti protiv slobodnih radikala, vezati i neutralizirati antioksidante. Osim toga, koža brže stari zbog oksidativnog stresa, zbog čega se proces može odgoditi kroz zdrav način života, malo sunca, puno sna i manje stresa u cjelini. Naravno, genetika takođe igra veliku ulogu u tome koliko brzo vizuelno starimo.

Šta je potrebno koži nakon 50. godine?

Od 50. godine nadalje, koži je potrebno znatno više njege nego koži u dobi od 20, 30 ili 40 godina. Budući da se aktivnost stanica i sinteza kolagena smanjuju, žlijezde lojnice proizvode manje masti i vlagu se teže skladištiti, potrebni su joj vlaga i masnoće (lipidi) izvana kako bi izgledala punašno i mladoliko. Krema treba da štiti tokom dana, a da podrži fazu regeneracije hranljivim kremama noću.

Za malo više njege možete koristiti i intenzivnu njegu s maskama, serumima, uljima za lice i pilingima voćnih kiselina kako biste dugoročno osigurali kožu visoko učinkovitim sastojcima. Međutim, koliko oni mogu biti koncentrirani ovisi i o dotičnom tipu kože ili stanju kože. Osetljiva ili iritirana koža ne podnosi sve i uvek joj je potreban poseban tretman ili, obrnuto, potrebni su joj proizvodi koji ne opterećuju i ne iritiraju kožu.
Najefikasniji sastojci za njegu lica starijih od 50 godina uključuju:

1. Hijaluronska kiselina – visoko kompatibilna hidratacija za punu kožu.
2. Ko-enzim Q10 – stimuliše obnavljanje ćelija, jača vezivno tkivo, deluje protiv slobodnih radikala i obezbeđuje elastičnost kože.
3. Vitamini A (Retinol), C i E – Retinol se bori protiv bora i smanjuje pigmentne mrlje i sužava pore. Vitamini C i E se također bore protiv slobodnih radikala, a vitamin E ima i regenerirajući i zaštitni efekat ćelija.
4. Pantenol – umiruje kožu
5. Peptidi – čine kožu otpornijom, jačom i povećavaju nivo vlažnosti.
6. Kolagen – pomaže u zadržavanju vlage u koži i može dovesti do glađe kože kada se koristi redovno. Međutim, kolagen ne može napuniti kožu izvana.
7. Visokokvalitetna biljna ulja za više vlage i njegovan ten.


Kako pravilno njegujem svoje lice nakon 50. godine?

Ovo su najvažniji koraci u čišćenju lica i njezi lica:


1. Operite lice:

S obzirom na to da koža s godinama postaje suša i slabije zadržava vlagu, trebali biste raditi s blagim proizvodima koji štite kožnu barijeru i ne iritiraju je. Stoga se trebate osloniti na proizvode bez alkohola. Nežna, ali efikasna ulja za čišćenje su dobar izbor za veoma suvu kožu; gelovi ili kreme za pranje su takođe veoma pogodni za normalnu ili mešovitu kožu ili osetljivu kožu.

2. Koristite toner:

Kako biste očistili lice, uklonili ostatke sredstva za umivanje i kamenac iz vode i optimalno pripremili kožu za sljedeće proizvode za njegu, preporučujemo pH neutralan, hidratantni tonik.

3. Redovni piling:

Kako biste kožu oslobodili mrtvih ćelija, stimulisali obnavljanje ćelija i posvijetlili pigmentne mrlje, potrebno je redovno piling kože. Koža tada izgleda vitalno i svježe. Žene sa osetljivom kožom i rozaceom treba da budu oprezne sa hemijskim pilingom jer iritiraju kožu. U zavisnosti od toga koliko ste tanke puti, treba biti oprezan sa krupnozrnatim pilingom. Bolje je osloniti se na piling enzima ili piling voćnih kiselina. Ovo možete koristiti otprilike jednom do tri puta sedmično. (Poštujte uputstva proizvođača).

4. Kreme protiv starenja:

Kao što je već opisano, kreme sa puno vlage su važne kako bi koža izgledala puna i čvrsta. Vitamin C također stimulira proizvodnju kolagena i istovremeno smanjuje pigmentne mrlje. Retinol (vitamin A) se preporučuje za noćnu upotrebu ako imate jake bore - žene s osjetljivom kožom trebaju biti oprezne jer aktivni sastojak može iritirati. Kreme koje sadrže peptide ili ceramide su također odlične.

5. Serumi:

Serumi daju licu ciljane aktivne sastojke ili suzbijaju nedostatak, kao što je vlaga. Možete ga koristiti kao lijek ili ga koristiti svakodnevno, ovisi o kojem problemu je riječ ili je stvar ukusa.

6. Maske za lice:

Maske za lice su također idealne za vlaženje, smirivanje ili jačanje kože - ovisno o tome šta želite. Maske se koriste do tri puta sedmično, tako da su dodatak za podršku koži.
 
Imam 51 godinu, pa me zanimaju savjeti Kako da njegu svojr koze prilagodim Tim godinama. Svaki savjeti je dobrodosao
Ja nikad nisam odustala od običnog dečijeg sapuna. Za lice. Onaj Merimin.

Samo njime čistim lice od neke svoje 14-e. Nikad kao tinejdžer nisam imala probleme s aknama - što je možda do genetike, jer ni moj sin nije imao. Ali kad me je dermatolog pitao čime čistim lice, obzirom na to da sam pušač, rekla mi je da ne prestajem sa sapunom već da samo par puta nedeljno uzmem gazu i koristim je pride. Tako da ne kupujem nikakve preparate "za staru kožu" i slično, već se držim Merime i onoga što mi je dermatolog rekao. Dosad je palilo, videćemo kasnije.
 

Back
Top