Nizak holesterol

Pera zdera

Buduća legenda
Poruka
42.644
Vadio sam krv, krvnu sliku, urin i urinokulturu i sve je ok osim sto mi je malo nizi holesterol [oba].
Konkretno nista nisam nasao na netu sta je uzrok i sta mogu da budu posledice. Laicki znam [cuo sam] da ne valja visok holesterol ali za nizi nemam pojma.
Ako neko moze pouzdano i sa sigurnoscu da mi protumaci bio bih mu zahvalan

.

Snimanje veb stranice_7-11-2025_171928_mail.google.com.jpeg

.

Не могу поуздано и са сигурнишћу да протумачим, али низак холестерол је опаснији од високог. Узми неку сланину за прву помоћ, док не стигне прави одговор.
Znaci da pojacam hranu, hvala svakom slucaju

Nizak holesterol se smatra kada
Ukupni je ispod 3 mmol/L
LDL ispod 1.5 mmol/L

Mogući uzroci

Nedovoljan unos masti (posebno zdravih masti)
Hronične infekcije ili upale
Hipertireoza (pojačan rad štitne žlezde)
Bolesti jetre ili pankreasa
Malapsorpcija (slaba apsorpcija hranljivih materija u crevima)
Neke vrste raka u poodmakloj fazi
Prekomerna upotreba lekova za snižavanje holesterola

Mogući simptomi

Slabost, umor, nervoza
Promene raspoloženja (depresija, anksioznost)
Smanjena koncentracija
Smanjeno lučenje polnih hormona
Veći rizik od moždanog udara /paradoksalno, zbog krhkih krvnih sudova/

Šta treba uraditi

Proveriti štitnu žlezdu (TSH, T3, T4)
Proveriti jetrene enzime
Lekarski pregled radi isključivanja drugih oboljenja
Umeren unos zdravih masti_ maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, jaja, riba /posebno losos i skuša/
Uravnotežena ishrana sa dovoljno proteina i složenih ugljenih hidrata
da zaključim
Nizak holesterol nije uvek dobra stvar _ može ukazivati na poremećaj metabolizma ili neku prikrivenu bolest. Potrebna je detaljna laboratorijska analiza i individualni pristup.

Nizak holesterol se smatra kada
Ukupni je ispod 3 mmol/L
LDL ispod 1.5 mmol/L

Mogući uzroci

Nedovoljan unos masti (posebno zdravih masti)
Hronične infekcije ili upale
Hipertireoza (pojačan rad štitne žlezde)
Bolesti jetre ili pankreasa
Malapsorpcija (slaba apsorpcija hranljivih materija u crevima)
Neke vrste raka u poodmakloj fazi
Prekomerna upotreba lekova za snižavanje holesterola

Mogući simptomi

Slabost, umor, nervoza
Promene raspoloženja (depresija, anksioznost)
Smanjena koncentracija
Smanjeno lučenje polnih hormona
Veći rizik od moždanog udara /paradoksalno, zbog krhkih krvnih sudova/

Šta treba uraditi

Proveriti štitnu žlezdu (TSH, T3, T4)
Proveriti jetrene enzime
Lekarski pregled radi isključivanja drugih oboljenja
Umeren unos zdravih masti_ maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, jaja, riba /posebno losos i skuša/
Uravnotežena ishrana sa dovoljno proteina i složenih ugljenih hidrata
da zaključim
Nizak holesterol nije uvek dobra stvar _ može ukazivati na poremećaj metabolizma ili neku prikrivenu bolest. Potrebna je detaljna laboratorijska analiza i individualni pristup.
Hvala drug.
Prvo sto cu da uradim pojacacu hranu pa ponovo kontrola.
Hvala jos jednom

Vidi se da slabije jedeš , vrednosti su u periodu gladovanja sigurno više od 12 h, tako da ne znam ni koliko je nalaz reprezentativan. Samo malo pojačaš ishranu zdravim mastima. Ne znam boluješ li od neke bolesti , koristiš li neku terapiju itd.
Ne tumači se nečije zdravstveno stanje samo uz laboratorisjki nalaz.

Poslednja izmena:
Ne bolujem od nicega, ne pijem nikakvu terapiju a za hranu si u pravu,
Pre vadjenja krvi nisam jeo sigurno 17-18 sati da bi mi rezultati bili dobri.
I jesu osim holesterola zbog kog sam mozda uzalud zabrinut

Ja imam nizak, imao sam nula..i kad kazem nula mislim nula...sto niko ne moze da poveruje, ali eto.....znak da ti se negde talozi masnoca u organizmu....
Kod mene je mozda genetski mozda iz decijeg doba...sigurno pre 18...nemam smetnje, ali definitivno talozenje....

Sto se tice jetre...ona je dobra...solidna i sada..iako sam imao i tri puta kovid i pre toga mononukleozu i povecane bilirubine , ast alt, sad je to sve u normali...tako da zivot ide svojim tokom sto se tice jetre, nije jetra direktno povezana sa nula ldl hdl, ali nesto jeste...a posledica jeste talozenje masti, mozda manje, ali talozenje...

Lekovi za smanjenje holesterola kod mene izazivaju porast holesterola, sa nula na neku , smanjenu ali ipak vecu vrednost od nula...
Na zalost kad kazem , niti lekar opste prakse niti kardiolog nece da upute na enerologa jer ih ima malo , ili kazu da to nije za to...
Kazu , sve sto moze da ti zasmeta je kod spermogeneze...da smanji plodnost i nista vise ili kolicinu semena...tako mi kazu...ako me lazu ,lazu, verovatno zbog ostalih vitamina koji su svi ok tako kazu...

Nesto slicno kao sto nece muskarca bez patoloskih promena da salju kod urologa nego ga salju kod dermatologa ako ima STD.

Sto se tice simptoma, ja jedem normalno hranu , ne volim previse masno i prija mi posno u smislu povrca, ne volim ni skrobno jer povlaci masno , izuzetno puno masno mi smeta, muka mi i nije zuc, ali mi jetra oseti , a ja osetim jetru...

Retko ce zbog nejela da bas bude hdl i ldl nizak...to je bas retko...hoce secer, to hoce da ode na nisko ako si gladan, ako si u kretanju , a nisi jeo , i slicno ali ja nisam cuo da je neko oterao svoj ldl i hdl nejelom u manjak....

Poslednja izmena:
Hranim se zdravo.
Svaki dan supa ili corba + nesto kasikom obavezno.
Ne veceram nikad

То "здраво" је релативно, ако хоћемо да знамо која храна је стварно здрава за сваког појединачно, треба да одемо код нутриционисте да испита која храна нам прија а која изазива алергије и запаљенске процесе у телу. У сваком случају, неко ти је можда рекао да је здрава исхрана без масти. Холестерол је друга супстанца по важности у организму, одмах након воде. Исто као што не треба да уносимо премало или превише воде, тако исто не треба да уносимо премало или превише масти, али опет горе је ако уносимо премало, може брже да доведе до поремећаја и болести. Холестерол је кључан за изградњу нервног система, за правилно лучење хормона, за здраву младалачку кожу и косу.

"здраво" је релативно, ако хоћемо да знамо која храна је стварно здрава за сваког појединачно, треба да одемо код нутриционисте да испита која храна нам прија а која изазива алергије и запаљенске процесе у телу.
,,,bez nikakve zle namere,,,ali nutricionisti ne raspolazhu konkretnim znanjem o tachnoj potrebi hrane ,,,niti raspolazhu opremom kojom bi to uchinili,,,
,,,veoma chesto,,, takoreći uvek sve se svodi na opshte chinjenice,,,
,,,i zato struchna konsultacija sa doktorom,,,za pochetak kod matichnog/e ,,,je prvi korak ka reshavanju zdravstvenog peoblema,,,
,,,nemam nishta protiv nutricionista,,,daleko bilo,,,

Eh na forumu.....

Na forumu je moguce smao ono sto ljudi veruju da je moguce, inace nije moguce....samo mediokritet, nista drugo...

Isto kao i kod triglicerida _ nije moguće da laboratorijski nalaz za „ukupne masti u krvi“ /total lipids ili total fats/ bude #_nula kod živog čoveka._#
Masti /lipidi/ nisu samo energetska rezerva, već i strukturna komponenta svih ćelija _ svaka ćelijska membrana sadrži fosfolipide i holesterol, #_pa je vrednost 0 biološki nemoguća_# .
Ako laboratorija prikaže nulu ili vrednost kao „<0.1 mmol/L“, to obično ukazuje na tehnički problem: _moguća je greška na aparatu, _oštećen ili hemoliziran uzorak, _pogrešan unos podataka, _razređen ili kontaminiran uzorak,_ ili da je koncentracija ispod granice detekcione metode.
Zbog toga je nalaz koji pokazuje nulu verovatno laboratorijska anomalija, a ne stvarno stanje pacijenta.
Najbolje je ponoviti analizu iz novog uzorka i konsultovati biohemičara ili laboratorijskog tehničara da provere da li je u izveštaju zabeležena neka napomena ili greška.
Uz svo dužno poštovanje @Umri_muski ovo je istina o lipidnom statusu.

Back