НИС истражује нафту у РС

dragon x

Buduća legenda
Poruka
47.473
Новоформирано заједничко предузеће "НИС-а" и "Њефтегазинкора", у Републици Српској, почиње истраживања како би се потврдиле резерве од 10 милиона тона нафте у том српском ентитету.


У Републици Српској ове године ће почети истраживања која би требало да потврде постојање резерви од 10 милиона тона нафте, најављено је на свечаности у Влади РС поводом почетка рада новоформираног предузећа за истраживање и производњу нафте и гаса на територији РС "Јадран - Нафтагас".

Истраживања, од којих се очекује да ће допринети енергетској сигурности РС, планирана су у три регије, а почеће у Посавини.

Генерални директор "Јадран - Нафтагаса" Предраг Раденовић прецизирао је да ће истраживања почети на локацијама од Приједора према Броду и да ће се наставити према граници са Србијом. прецизирао је Раденовић.

Истраживања ће трајати до 2013. године, а у случају успешних резултата истраживачких радова, експлоатација нафте и гаса у РС могла би да почне 2014. године.

Максимална количина производње на налазиштима, према Раденовићу, може бити достигнута до 2020. и требало би да износи до 770.000 тона годишње.

Челник "Јадран - Нафтагаса" је подсетио да се нафта на територији РС истражује већ око 100 година, али да ће сада "течно злато" бити тражено савременим метода и новим технологијама, због чега очекује да ће резултати истраживања бити успешни.

Свечаности су присуствовали председник и премијер РС Милорад Додик и Александар Џомбић, министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић, генерални директор НИС-а Кирил Кравченко и генерални директор "Њефтегазинкора" Јуриј Смирнов.

Председник и премијер РС изразили су пуну подршку Владе РС пројекту истраживања нафте у Српској, као и очекивање да ће то бити успешна инвестиција која ће потврдити да има нафте у српском ентитету.

Овај пројекат подржао је и министар Шкундрић који очекује да ће бити потврђене и веће резерве нафте од очекиваних.http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/Економија/837160/НИС+истражује+нафту+у+РС.html
 
Nešto sam čuo da u Bosni leže ogromna nalazišta nafte i to od onog "ludog", ovo nije moj stav, Dejvida Ajka. I izgleda ječovek u pravu! Sada moram da pronađem taj video gde je to govorio. A za Kosovo sam takođe čuo da ima jedno ogromno jezero pitke vode, možda najkvalitetnije na ovom području.

Pozz!

Кажу да се велико налазиште налази и у фбих, а један дио се протеже дуж ентитетских граница.....ко зна, битно је да су истраживања кренула.
 

Back
Top