nintendo banuje Switch2 konzole ako...

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
90.046
1763771767861.jpeg

Nintendo Switch2 hibridna konzola je počela sa prodajom 5. juna 2025.
Nije prošlo puno vremena i na Zapadu su se mnogi opekli i uveliko vode debate kako da vrate funkcionalnost ne baš jeftinoj konzoli jer su od nintenda dobili trajno isključenje.

Sem novog hardvera nintendo je uveo i nova pravila u borbi sa piraterijom.
Medjutim, čak i da vas piraterija ne zanima možete biti isključeni za online aktivnosti samo zato što niste pročitali Terms Of Use - ni tudji hardver ne sme da se koristi na ovoj konzoli.

Primera radi, morate da koristite samo express memorijske kartice odobrene od nintenda koliko god možda za istu cenu mogli da pazarite veći kapacitet od drugog proizvodjača.
Ovo je po meni malo preterivanje ali...

Sve ono što je prolazilo na prvoj Switch konzoli kao npr. piratski kertridž na koji ste mogli da stavite više igara sada možete da zaboravite.

Blokirane konzole se uveliko uvaljuju preko kupoprodajnih sajtova po veoma "povoljnim cenama"
Razlog?
Ta konzola je trajno blokirana i vlasnik pokušava da preko neupućenog kupca povrati svoj novac.

Takvu konzolu ćete lako prepoznati ako iz glavnog menija ne možete da se konektujete u nintendo shop ili da pročitate nintendo news
Tada igrice rade isključivo u offline režimu i za jednog igrača.

Takodje vodite računa kako otvarate nalog (preko bilo kog uredjaja komp tablet mobilni) jer kasnije promene parametara mogu da dovedu do neprijatnih situacija kao npr. gubitak regularno plaćene igrice pa i blokadu naloga...

1763772286850.jpeg

Kupujte samo u ovlašćenim prodavnicama (bilo kod nas bilo po inostranstvu)
Izbegavajte oglase sa sumnjivo niskim cenama uz igre reči "malo korišćeno i vraćeno u kutiju", "malo korišćeno sve u perfektnom stanju" i sl. verbalne lukavštine... Još ako nema lične provere da li konzola može na internet...

i zaboravite na piratski softver jer kada se igrica instalira slede složene provere
Neke čak zahtevaju i otvaranje naloga kod proizvodjača kao npr. EA kad hičete da igrate FC26 po prvi put (dok to ne uradite možete igrati samo offline a igrica vas stalno podseća na registraciju).

Nova tehnologija, nove mogućnosti...
A jako je interesantno da se opekli oni kojima je sve ovo ipak dostupnije nego nama...

Poslednja izmena:
Pitao sam Copilot Ai šta se sme menjati na kreiranom nintendo nalogu bez bojazni za gubitkom kupljenog softvera, novca na nalogu i da promena ne izazove banovanje

SME DA SE MENJA:
e-mail adresa
lozinka
nickname
profilna slika
2-step verifikacija
roditeljska kontrola

NE TREBA DA SE MENJA
region/zemlja - gubi se pristup sredstvima na e-shopu (novac, kupljeni sadržaj vezan za stari region)

može doći do blokade odredjenih funkcija ili nemogućnost korišćenja sadržaja kupljenih u drugom regionu

nintendo dozvoljava promenu regiona samo ako je neophodno (preseljenje npr.)

NE MOŽE DA SE MENJA:
datum rodjenja - jednom unet ostaje trajno, nintendo ne dozvoljava promenu
(ne dozvoljava ni Gospod Bog prim.S.M.)

ID naloga (e-mail koji se koristi za prijavu) - možeš menjati email, ali sam ID naloga ostaje vezan za kreirani profil

1763917656169.jpeg

Žao mi je ali - ne domosim dobre vesti.

Reč je o nintendo poslovnoj politici, pošto imaju para i nije im frka neće skoro menjati pravila kupovine online.

Kreirao sam nalog ali kada sam izabrao Evropu pa Srbiju nisam mogao da preuzmem bundle igricu MarioKart World.
Još manje da instaliram EA FC26 - i ovoj igri treba internet obaška i linkovanje ka EA nalogu (to sam imao zbog Sims4 na kompu) ili kreiranje ako nemate.

Pa dobro da vidimo śta kažu nintendo pravila?
Kaže: mora evropska zemlja u kojoj postoji e-shop od nintenda
I sad tu dolazimo do problema koji se zove poznavanje jezika.
Odaberem UK pošto sa engleskim nemam problema koliko sa belgijskim ili švedskim.
Jeste, sada je nintendo WEB sajt na engleskom kao i e-shop na konzoli
Medjutim - plaćanje je u funtama.
1 funta - 133 dinara, nije strašno

Ono što je strašno glasi nema konverzije evra u funte sa domaćih VISA i Mastercard kartica.
Znači ostadoh u šoku!
Može da se plaća Microsoftu, battle.net-u koji su u dolarima, može da se plaća EA, Steam, EPIC gde može da se izabere €,pa gde konverzija gde ne treba ali...

ali nintendo nema nameru - UK koristi funte i tačka!

Uffff.... Počinje razmatranje da promenim profilno UK sa zemljom iz EU ali italijansku, španski, nemački, francuski... meni to sve isto kad ne razumem.
Jedino zbog tog plaćanja...

I taman da pokrenem postupak kad proverih još neke informacije od kojih mi nije bilo dobro...
Kaže džaba śto su VISA ili Mastercard vezani za evro koji se koristi po EU državama ako su kartice izdate u Srbiji.

Nema nintendo ništa protiv Srbije nego ima čudnu politiku.
Recimo Španija i Nemačkka su evro zoni, koriste istu valutu, obe imaju i nintendo predstavništvo te samim tim i e-shop
Nintendo politika naime glasi - ako ste Španac vi sa VISA i Mastercard možete da kupujete samo u Španiji, u Nemačkoj online ne možete.

Sve bolje od boljeg...
Ostajemo osudjeni na domaće prodavnice gde se igre mogu kupiti samo dok traju zalihe...
A ionako nemaju sve već top naslove i par osrednjih.
A najbolje glasi - ono što bi u evrima online platili 8.000 dinarato ovde sa svim dažbinama košta 10-12.000 dinara

Mora da se piše protest nintendu...
Ajd što ne daju hakeraj pa isključuju odmah nego ne daju ni da kupiš original ko čovek
Mislim, odlučite se...

Da se ne lažemo

Piraterija dolazi sa Zapada i ne postoji ništa ljudskom rukom proizvedeno a da nije bilo hakovano
Pa kakve smo igrice igrali na ZX Spectrumu, C64, CPC464, Atari 520/1040, Amiga 500/600/1200?
Koje smo Windowse koristili sem ako nisu išli uz računar?
Ok Windiws 11 je malo pooštrio politiku, ali to je daleko od mene svetlosnim godinama jer sam keširao i Win11 i Office21

Game Boy i pocket su imali tzv. Bootleg kertridže sa više igara
Game Boy color je već imao Action Replay i hakerske kertridže, prvi je služio za štelovanje broja "života" ili "vremena"

Game Boy Advance još uvek nudi hakerski kertridž u koji se ubaci SD kartica na koju ste preko kompa poskidali tzv. "ROM"-ove sa interneta

Nontendo DS/3DS familija konzola takodje ima hakerski kertridž s tim da su se 3D/2D konzole prvo morale "čipovati" tj flash-ovati sa novim softverom koji poništava nintendo zaštitu a na SD karticu stavite igrice sa internet portala jer se vode pod "zastarelo"

Switch takodje ima hakerski flash pa i dualboot kartice pa smo sad malo hakeraj a malo regular...

Tako će biti i sa Switch2 konzolom ali ne odmah

Trenutno čekam odgovor nintendo kompanije.

Ako traže od korisnika da plaćaju softver zašto su uveli besmislene online restrikcije?
Pitanje je prosto: kako da korisnik sa VISA ili MasterCard karticom plati željeno kao na svim gejmerskim platformama tipa Xbox, battle.net, Steam, EPIC, Electronic Arts, Ubisoft i dr. gde je plaćanje na relaciji euro-euro ili euro-dolar (automatska konverzija) ako nintendo nastupa lokalno folklorno?
Šta mi znači registracija na n3mačkom, francuskom ili španskom predstavništvu nintenda ako posle plaćanja dobijem verziju Pokemona na tom jeziku? Kao štobznamo, Pokemoni se lokalizuju, možda dve verzije nude izbor jezika ali ne i ostale.

Sad će oni tuc-muc, ćuru-ćuru i okruglo oa na ćoše
Ne vredi ni da kupujem "kredit kartice" jer mora valuta prema izabranoj regiji/zemlji.
Kod nas se nude dopune u evrima ali ne i u dolarima, funtama, jenima...
A i to je sačuvaj i sakloni k9liko košta pa igrica od 50 ispadne 120
Kome sve treba ja to da plaćam?

A ovamo - piraterija no no
Pa šta ste gospodo preduzeli?
Odredili birokratske gluposti i restrikcije bez smisla.

Ovo što pišeš mi ubija svaki delić želje da nabavim Switch 2.

Kada se prvi Switch pojavio, ljudi su ga relativno brzo "prokljuvili" i napravili emulatore za PC, Yuzu i Ryujinx (posle ih je Nintendo stopirao pa su ljudi prestali da ih razvijaju, ali svakako da mogu i dalje da se koriste). Zahvaljujući njima, evo već godinama igram Mario Kart 8 Deluxe sa ćaletom na PC koristeći Yuzu. Nada da će nešto slično da urade i sa "dvojkom" je mnogo tanja zbog svih tih mera i začkoljica, ali uvek možemo da se nadamo.

Javi kakav je Mario Kart World.

Javi kakav je Mario Kart World.
Mariokart World je... pa... neočekivano fantastičan
Mislio sam da će to biti samo nastavak reda radi
Medjutim ima nešto što oni zovu "open world"
Gigabajti staza i staza
Kada se izabere FREE ROAM krećeš i nikad ne znaš gde ćeš završiti
Naime, tokom vožnje imaš pravo da voziš gde god hočeš odnosno da poput legendarnog Out Run-a izabereš glavno skretanje (mada pistoje i usputna)

Još otkrivam detalje (i otključavam dodatne likove i vozila) ali bih za sada izdvojio:

- uletanje u šlepere na putu i njihovo privremeno preuzimanje gde rušiš sve pred sobom
- preuzimanje helikoptera (takodje na odredjeno vreme)

Jedan jako važan dodatak (bilo u trci bilo free roam) je - ptičje pero
Funkcija mu je višestruka ali najvažnija je naskakanje na lebdeće bonus objekte ili upadanje na tajne staze ili bočne staze.
A sve mora da se uradi brzo čak i na najlakšem nivou.

Ipak, moram da priznam da sam se zakucao na EA FC26

:zurka:

E sad...
Igrice se zaista učitavaju brzo.
Ogromna većina Switch igrica će raditi bolje i stabilnije na Switch2, recimo Minecraft.
Čak razmišljam da je Microsoft namerno zeznuo nintendo verziju zbog svog Xboxa ali opet - naplaćuju, medjutim na Switch2 ova igra radi normalnije.
Zatim Mortal Kombat 11 - mnogo brže učitavanje i animacija koja klizi...

Zatim dolazimo do veoma važne stavke - interni kapacitet konzole.
Switch je imao 32Gb inicijalnog prostora, to je za današnje uslove dovoljno da stane jedan FC26 za prvi Switch pošto je verzija za Switch 2 - skromnih 72Gb bez downloada dodatnog materijala.

Switch 2 ima 256Gb interne memorije za skladištenje, ali AAA igre prosto jedu prostor.
Zatim i sistem koristi deo tog prostora.
Praktično to znači da možemo instalirati 4 TOP igrice a onda morati da dokupimo trenutno veoma skupu micro SD express kartucu sa dodatnih 256Gb

Za sada su express kartice tek u povoju i trebaće bar godinu dve dok se ne omasove i postanu jeftinije

Sledeća manje-više novost je nintendo membership na 1,3,6 i 12 meseci
Sa ovom pretplatom se pristupa igranju online aktuelnih naslova bez potrebe da ih kupite kao DLC ili fizički.
Naravno "magija" traje koliko traje pretplata.

Pored aktuelnih hitova i najprodavanijih igara nude se emulatori Game Boy, Game Boy Advance, NES, SNES, Cube i nintendo 64 konzola na Switch 2
Uglavnom je reč o igranju najvećih hitova sa istih ali samo uz pretplatu.

Podsetio bih da je pretplata vezana za region i gubi se promenom iz ovog ilinonog razloga ako menjate.

Nažalost FC26 za dodatnu funkcionalnost takodje traži pretplatu.
Jedino da gejmeri ignorišu ovaj bezobrazluk za dodatnim cedjenjem novca kako bi odustali od ove pohlepne politike.

Ne znam kako je ovo EA regulisao na Playstation 5 ili Xbox-u ali kod nintenda očigledno postoji deal.

@dakyorlando

Evo stigao odgovor posle svega par sati
Iz Nintendo UK sam posavetovan da predjem u Irsku nintendo ispostavu jer - oni naplaćuju u evrima a ne u funtama a takodje koriste engleski jezik (što je bitno kad kupuješ lokalizovani Pokemon DLC)

U engleskom stilu izrazili žaljenje što Srbija nema e-shop, a izrazio bih i ja da ne plaćamo ionako skupe igre još skuplje zbog marži. Obaška kod nas možeš da kupiš samo šta imana stanju... a i to da platiš ohoho...

Posle promene sugerisa og parametra (Irska) na WEB nalogu uključio sam konzolu i odmah je tražila update informacija te restart.
Poklon Mariokart World (bundle uz konzolu) nije imao primedbi (olakšanje)
EA FC26 je tražio update download zbog promene, malo me zbunio nekom porukom ali se posle dva restarta sve normalizovalo.
Uostalom to je fizička igra pa mogu da je re-instaliram, Mariokart je vezan za nalog.

E sad se nadam da sve ovo nije bilo "brigo moja predji kod drugoga" (iz Engleske u Irsku) a to neću znati sve dok ne probam da pazarim preko Mastercard kartice.
Koliko sam razumeo tekstove po internetu džaba meni Mastercard ako je nintendo u Irskoj a ja u Srbiji.
Sve ovo do plate ostaje misterija i rado ću javiti da li funkcioniše.
Ima mnogo naslova, sve u evrima, a ima i na popustu...

Generalno nintendo mi je trebao kao ručna konzola i apsolutno prihvatam da TV konzole nude bolje perfirmanse jer rade na struju a ne na bateriju.
Stoji da je Switch 1/2 hibridna konzola pa i ona može na TV (i na struju) ali poenta je handheld i autonomni rad (baterija)

Sad da uporedimo EA FC26 verzije za Switch od 26Gb i Switch2 od 78Gb

Na Switch2 mogu da se odigraju 3-4 utakmice na bateriiji.
Brzo se prazni ali se brzo i puni
Veći ekran troši više na svakom mobilnom uredjaju (mobilni, tablet itd) a ako se isključe ekstra video opcije može se izvuče utakmica više :D

Baterija je vodeći problem a opet sa druge strane, taman da napraviš gejmersku pauzu.
Nisam od onih koji drže punjač na uključenom uredjaju.

Za nekoliko dana ću saznati čiji Ai je u pravu

Google Gemini tvrdi da sa Mastercard euro karticom iz Srbije ne mogu da pazarim online
Microsoft Copilot tvrdi da je kupovina na relaciji euro-euro apsolutno izvodljiva a obaška je dao još par saveta

Dakle dva Ai engine-a sa suprotnim stavovima
Jedino što je sigurno nintendo ne radi konverziju valuta
baš kao što ni TV konzola Sony Playstation 5 to ne radi

Ako izuzmemo youtuber pozere koji pokušavaju da skrenu pažnju NA SEBE i pomoću clickbaitova sebi podignu posećenost te ono par njih koji bi da ne plate nikom ništa upotrebom MIG kertridža, sve ostalo deluje više nego odlično.

1764321519238.jpeg

1764321530619.jpeg

Nintendo je oborio svoj istorijski rekord u startnoj prodaji konzola.
Ni jedna konzola (ni ručna ni TV) se nije grabila ovom brzinom.

Jednostavno je fantastična zver koja melje i sa novim dizajnom dodatno izgleda profesionalno.
Jedina mana eto - nema te baterije koliko ja mogu dugo da igram.
A i da vidim kako ide ta online prodaja kad već ne sme piraterija...

Back