Ninova nagrada 2025.

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
5.727
TEMA.jpg

VELIKO FINALE Četiri romana u najužem izboru za NIN-ovu nagradu

Na sastanku održanom 14. januara žiri u sastavu Aleksandar Jerkov (predsednik), Mladen Vesković, Adrijana Marčetić, Tamara Mitrović i Vladimir Gvozden je od deset naslova iz užeg izbora, o kojem smo pisali u prošlom broju, odabrao četiri romana.

Po redosledu pristizanja u redakciju NIN-a to su: „Duž oštrog noža leti ptica“ Tanje Stupar Trifunović („Laguna“), „Lutam sad mrtav svetom“ Borivoja Gerzića („Rende Books“, Beograd), „NGDL“ Marinka Arsića Ivkova (Niški kulturni centar) i „Limeni lijes za Zaimović Zejnu“ („Kosmos“, Beograd) Muharema Bazdulja.
Ceo tekst na sajtu https://www.nin.rs/nin-ova-nagrada/vesti/66272/cetiri-romana-u-najuzem-izboru-za-nin-ovu-nagradu

Šta mislite o Ninovoj nagradi? Da li čitate knjige koje su nagrađene?

Foto: Pixabay com.
https://pixabay.com

NIN ova nagrada je oduvek bila pitanje prestiza.na moju sramotu samo sam citao Pavica i Hazarski recnik i to sam je kupio tada bio izmedju ostalog i zbog onih tarot karata koje su bile u sklopu knjige 🙄.inace bio u ozbiljnoj vezi 90 ih sa devojkom studirala na filoloskom srpsku knjizevnost i vrlo dobro se secam kako su bili odusevljeni time,ko dobije nagradu betseler odmah 😁

Poslednja izmena:
Potrudiću se da pročitam Gerzićevu knjigu, bez obzira ko dobije nagradu.
Da nema NIN-ove nagrade i Sajma knjiga u Srbiji se o književnosti u medijima skoro ne bi ni govorilo. Šira javnost znala bi za savremene pisce koliko zna i za savremene slikare ili vajare. Znači ne bi ništa znala.
Nagrada naravno nije neko veliko mjerilo kvaliteta, ali ne sjećam se da su je dobijale neke skandalozno loše knjige. Komično je da u konkurenciji posljednjih godina bude po 150 romana. Kad su nagradu dobijali Andrić i Crnjanski na spisku je bilo tridesetak romana, iz čitave stare Jugoslavije.

Ja sam podržala bojkot Ninove nagrade od pre nekoliko godina. Neki pisci su još uvek u bojkotu.

Obično ove knjige čitam kasnije, kad prođe euforija koja nastane posle dodele nagrade.

Komično je da u konkurenciji posljednjih godina bude po 150 romana. Kad su nagradu dobijali Andrić i Crnjanski na spisku je bilo tridesetak romana, iz čitave stare Jugoslavije.

U potpunosti se slažem. Danas svako, ko objavi knjigu u prethodnoj godini, šalje knjigu i želi da se takmiči. Nekada je to bilo mnogo drugačije.

U potpunosti se slažem. Danas svako, ko objavi knjigu u prethodnoj godini, šalje knjigu i želi da se takmiči. Nekada je to bilo mnogo drugačije.
I nekad su svi objavljani romani ulazili u konkurenciju. Samo šta tada izdavačke kuće nisu htjele da objavljuju smeće.
Danas svako ko ima pare, ili bar prijatelja vlasnika benzinske pumpe koji hoće da ga sponzoriše, može da objavi knjigu. Ne vjerujem da je moguće napisati toliko loš roman da ga ni jedan izdavač ne bi za pare objavio.

" Marinko Arsić Ivkov je 71. laureat Ninove nagrade za roman „NGDL“ bilo je jasno kada je dobitnik ušao sa članovima žirija i Aleksandrom Timofejevim u Muzičku galeriju Kolarca, a posle više od pola sata napetog iščekivanja.

Nagrađeni pisac je rekao da je on kriv za kašnjenje jer mu je trebalo vremena da se spremi i stigne kad mu je žiri javio lepu vest, a predstavnici medija brzo su saznali i kako je ko u tom telu glasao.

Za roman „NGDL“ Marinka Arsića Ivkova (Niški kulturni centar) glasali su Adrijana Marčetić, Mladen Vesković i Aleksandar Jerkov. Tamara Mitrović je glasala za roman Borivoja Gerzića „Lutam sad mrtav svetom“ (Rende Books), a Vladimir Gvozden je svoj glas dao knjizi „Limeni lijes za Zeimović Zejnu“ Muharema Bazdulja (Kosmos). "

Nastavak na https://www.danas.rs/kultura/marinko-arsic-ivkov-biografija-ninova-nagrada/

Члан жирија Зоран Пауновић није хтео да дође у знак подршке студентима већ је послао коверат са гласовима које додељује. Да сам председник жирија ја то не бих прихватио, једноставно бих га искључио.
:mrgreen:

Back