Nina Živančević u UK Parobrod

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
128.839
Razgovor o novoj knjizi Nine Živančević, Jedini izvor svetlosti (Kulturni centar Novi Sad, 2023) nagrađenom rukopisu za poetsko stvaralaštvo 2021. državne institucije Centre national du Livre(CNL) održaće se u utorak, 4. jula od 19 časova u UK Parobrod.

UK-Parobrod_N-Z.jpg


Osim autorke, koja se glasom Evropljanke odupire nepravdi, štiteći potlačene i marginalizovane, o Jedinom izvoru svetlosti govoriće: Vladimir Kopicl, književnik iz Novog Sada i Boris Lazić, književnik iz Nice, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književnog programa u UK Parobrod.

”Stihovi u ovoj zbirci podstaknuti su iskustvom izmeštanja, udaljavanja i otuđenja, promišljanjem pojmova varvarstva i civilizacije, etike bola i bola etike, podstaknuti rekapitulacijom ličnih i porodičnih istorija, dijalozima sa pesnicima, filozofima ali i lekarima u pandemijskom paklu… Jedini izvor svetlosti je fragmentarna celina, kao i autorkine prethodne knjige, ali ne više koncipirana kao zbir krhotina iskustva koje su rastočila histerična ubrzanja, već sjedinjena u moćan poliloški sliv”, prema rečima prof. Vladislave Gordić Petković, iz recenzije ”Bal pod maskama : tematski imperativi Nine Živančević”. Dragana Nikolić zaslužna je za dizajn korica Jedinog izvora svetlosti.

Nina Živančević (rođena 1957. u Beogradu) književnica i prevoditeljka. Objavila je mnoge knjige poezije, proze, eseja, intervjua i naučnih studija. Priredila i prevela antologiju američke poezije Novi glasovi i prevela Priče o običnom ludilu Čarlsa Bukovskog,Težinu i blagorodnost Simon Vej i dr. Živi u Parizu.

sinhro.rs
 

Back
Top