Quantcast

Николу Теслу предложили за свеца

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

NalimInTheHous

Primećen član
Poruka
735
Подршка идеји стигла из Бразила, из Холандије, из Аустралије, Канаде, Новог Зеланда, Аустрије, Француске, САД и наравно Србије.

rep-tesla_310x186.jpg

ТЕСЛИНА научна фондација из Филаделфије упутила је 7. јуна Синоду Српске православне цркве и патријарху Иринеју предлог да се Никола Тесла прогласи за свеца.

- Обожавање Николе Тесле је подигнуто у небеске висине и зато његови млади обожаваоци широм света предлажу да он Србин буде проглашен за свеца. Овај предлог потписало је неколико стотина теслијанаца и он је упућен СПЦ-у - каже Мирна Момчичевић, портпарол Теслине научне фондације.

Подршка идеји стигла из Бразила, из Холандије, из Аустралије, Канаде, Новог Зеланда, Аустрије, Француске, САД и наравно Србије.

- Тесла је био свети дух, човек који је рано открио Бога, а потом и небеска пространства и космичку енергију. Моји преци из Лике су увек говорили да је Никола дете цркве и божји слуга. На њихов наговор почео сам пре пет година да сакупљам потписе и са њима отишао код свештеника, који ме је посаветовао да Светом архијерејском синоду пошаљемо предлог да СПЦ канонизује Николу Теслу као свеца - прича Никола Лончар, први човек Теслине научне фондације.

Спас за цивилизацију - НИКОЛА Тесла је данас једна од најпопуларнијих личности на свету. Само на "Гуглу" о њему има 15 милиона информација. У Америци млади хуманитарци сматрају да Теслине идеје о слободној енергији представљају цивилизацијско откриће које може да доведе до спасења цивилизације од загађења и зато Николу Теслу предлажу за свеца - каже др Милена Бајић, председница Теснине научне фондације из Чикага.

Упркос иницијативи Срба из Канаде да СПЦ научника Николу Теслу прогласи за светитеља, шансе да се то догоди, кажу упућени, веома су мале. Српска црква, за разлику од Римокатоличке, нема прецизно дефинисану процедуру канонизације, али за упис у диптих светих подразумева испуњење одређених услова.

У Патријаршији СПЦ напомињу да је пресудно да ли је "кандидат" за живота био истински верник или је пострадао за веру и народ. Потребно је и да у народу постоји култ хришћанског веровања у предложену личност, али и да се на његовом почивалишту испуњавају молитве верника.

- Пут канонизације води од веровања народа, преко парохијских свештеника до локалног епископа, који предлог формулише и упућује Светом архијерејском сабору - објашњавају у седишту СПЦ. - Уколико утврди да је предложена личност достојна да понесе ореол, Сабор СПЦ доноси одлуку о проглашењу за светитеља. У ранг светаца Српске цркве предложени се уздиже на посебној литургији, када се први пут износи икона са његовим ликом и читају посебне молитве.

Последње придодавање списку светитеља обављено је на пролећном заседањау Сабора, када су за свете проглашени 60 мученика момишићких, који су у околини данашње Подгорице у 17. веку пострадали од Турака. За упис у диптих светих њих је предложио митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

[/CENTER]
 

NalimInTheHous

Primećen član
Poruka
735
Po cemu bi trebao biti svetac.

lično nemam ništa protiv, pošto je Teslin udeo u kreiranju realnosti, naše svakodnevice ogroman, iako to možda nekima deluje zanemarljivo... ne može se zanemariti činjenica, da je on deo nas i naše istorije, i zato, treba mu posvetiti onoliko pažnje koliko zaslužuje... njegovi izumi/patenti su u mnogim segmentima olakšali život ljudima i to svakako treba ceniti i poštovati... :rtfm:

Nije uopste sigurno dal je bio vernik uopste.

29890_tesla-nikola.jpg


Nije mi žao što su ukrali moje ideje, već što nisu imali svoje.

Čovek je rođen da radi, trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti!

Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.

Čvrsto verujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvek u razmeru s radom i žrtvama.

29 poslednjih dana u mesecu je najteže.

Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncentrišemo naše misli o toj istini postajemo skladni s ovom velikom moći.

Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.

Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu)

Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je y neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.

http://najboljicitati.blog.rs/blog/najboljicitati/generalna/2010/07/11/nikola-tesla
 

gost 305754

Poznat
Poruka
9.412
Дар менталне снаге долази од Бога, узвишеног бића, и ако концентришемо мозак на ту истину, почињемо да живимо у складу са овом моћном силом. Мајка ме је учила да тражим сву истину у Библији, стога сам посветио неколико следећих месеци проучавању овог дела“, каже Тесла. Никада није објаснио другима шта је заправо нашао у књизи Откривења, али од 1892. па надаље постао је фасциниран силама природе што ће га довести до највећих открића!
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.