Nikolić: Vlada što pre zbog Kosova

Poruka
18.128
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da bi trebalo vladu formirati što pre kako bi se otvorilo potpuno novo poglavlje u razgovorima o Kosovu.
Nikolić je u emisiji "Utisak nedelje" TV B92 rekao da mu je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak preneo da ne možemo da budemo previše optimisti da pregovori mogu da budu na jesen, "zato što vrlo dobro znaju da mi ne možemo da ispunimo neke uslove".

Predsednik Srbije je rekao da mu je prilikom posete izaslanik EU i slovački diplomata Miroslav Lajčak poručio da se neće nastaviti pregovori dok Srbija potpuno ne sprovede ono što je dogovoreno. "Zato sam ja insistirao da se kaže šta je dogovoreno," rekao je Nikolić. On je dodao da razgovori treba da se podignu na viši nivo, i da taj viši nivo "nije predsednik, kako je to u javnosti pogrešno interpretirano, već bi to trebalo da je posao novog premijera."

"Ustav kaže da je to nivo premijera, ali Ustav isto tako kaže da vlada može da ovlasti predsednika Republike", kazao je Nikolić i rekao da bi to radio ako ga vlada ovlasti, a ako to želi, da će joj pomoći.

On je rekao, odgovarajući na pitanje da li su to otvaranje kancelarije Prištine u Beogradu i obratno, da Lajčak na kancelarijama "nije previše instistirao, ali je govorio o paralelnim institucijama" i da se treba potpuno sprovesti sve što je do sada dogovoreno.

Predsednik Nikolić je kazao da je drugi dan posle izbora dobio čestitke od državne sekretarke SAD Hilari Klinton, koja mu je najpre čestitala pobedu na izborima, a zatim čestitala demokratske izbore u Srbiji, i rekla da "ćemo sad konačno rešiti pitanje Kosova".

Govoreći o svom sastanku sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton tokom zasedanja konferencije UN u Brazilu o održivom razvoju, Nikolić je rekao da je Klintonovoj rekao da "nikada neće priznati nezavisnost Kosova".

"Nova vlada mora da utvrdi gde postoji sporno tumačenje i da se o tome razgovara", rekao je Nikolić i dodao da nije tačno da će se sastati s predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom.

On je rekao i da mu je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton rekla da će ako se dijalog Beograda i Prištine podigne na viši nivo, i ona sama u tome uzeti učešće.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=07&dd=01&nav_category=11&nav_id=623058

Izgleda da se predsedniku nesto zuri :think:Mozda je i resio da odmrsi Kosovski cvor...?
 
Sa novom Vladom dolazi i novi Ministar Odbrane a sa njim i nova potpuna direktiva nad VS.

VS je za vas SUPERSILA bila, ostala i bice, a cim vas gospodari zamene sa novom igrackom i odsele ... ZNA SE
Ма само да се деси нека велика криза у ЕУ и САД и да добијемо подршку Истока, Руса и Кинеза и ми, Македонци и Грци бисмо за тили час решили питање Албаније и Косова.
 

Back
Top