Николић : Пре ћемо ићи на нове изборе него у савез са Тадићем

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Home Новости Главне вести Пре ћемо ићи на нове изборе него у савез са Тадићем
Пре ћемо ићи на нове изборе него у савез са Тадићем
Вечерње новости, 11.01.2011.
Нећемо правити владу са Демократском странком, чак ни ако математички и политички буде немогуће да се створи били каква владајућа коалиција. Пре ћемо ићи на нове изборе него у савез са Тадићем. То је за ”Новости” изјавио Томислав Николић, председник Српске напредне странке поводом јавне дебате коју је лансирао Ивица Дачић, да се спрема блок напредњака и демократа.

- Значи, не постоји никакав сценарио по ком бисте са главним ривалом формирали власт?
- Не постоји. И не знам колико ћу то пута да поновим. Нека запамте сви шта сам рекао и нека ме ставе на стуб срама ако после избора погазим реч. Само нек се са том прежваканом темом престане! Хоћу да победим ДС и да их пошаљем у опозицију.

- Чак и по цену понављања избора, што би додатно коштало државу?
- Теорија о понављању избора је бесмислена. Довољно је да једна странка, поред СНС и ДС, уђе у парламент и да може да се формира већина.

- Зашто је онда Дачић отворио тему, ако се баш ништа не ваља иза кулиса?
- Вероватно није добио уверавања да ће бити на листи са ДС, па га већ хвата паника. Јер, ако се створи референдумска ситуација између СНС и ДС, социјалисти неће моћи ни цензус да пређу. Сада покушавају да оборе нама рејтинг са тезом да имамо договор са ДС. Што и демократама одговара.

- Опужујете ли то ДС да стоји иза спекулација да се тајно договарате са Тадићем?
- ДС ужива у позицији да са стране гледа ову полемику. Да није тако, Тадић би питао Дачића зашто то ради и ућуткао га. Не, он га пушта и даје му медијски простор.

- Постоји ли нека друга странка власти на коју рачунате после наредних избора?
- Рачунам само на странке националних мањина, али једино ако добијемо највише гласова. Они ће у нама увек имати партнера. Осталима је, очигледно, добра власт ДС, па ће да деле њихову политичку судбину. Са нама нема шта да траже. Ко сматра да ова власт није добра нека дође да разговарамо и да се заједно боримо
за изборе. Не може на обе столице.

- Подносите потписе грађана за промену Устава, како мислите да добијете подршку двотрећинске већине у парламенту?
- Ми смо за смањење броја посланика са 250 на 125, што доноси уштеду од 500 милиона динара годишње. Нека остале странке кажу за шта су. Не гајим наду да ће две трећине посланика да подржи наш предлог. Али, хајде да дођемо до заједничког предлога јер је за измену Устава потребан и референдум. Позивам их
све на дијалог.

- Које делове Устава не бисте дали да се мењају?
- Преамбула Устава која говори о Косову и Метохији не сме да се пипне. Као ни све друге формулације о статусу јужне српске покрајине које помиње највиши државни акт. У то се не дира! То нећемо подржати.

- ДСС вас оптужује да, у ствари, баш ударате на преамбулу?
- Рекао сам вам шта не дам да се дирне у Уставу, а шта желим да изменим. Не бих да полемишем са портпаролом ДСС.

- Да ли бисте прихватили Динкићев предлог о измени Устава ради регионализације?
- Не. Ту могућност треба потпуно избацити из Устава. Али, могу да разговарам, на пример, о повећању надлежности локалних самоуправа, укидању округа, уставном положају АП Војводине... Да ништа не умањимо грађанима покрајине, али да ниједној будали никада не падне на памет да Војводину одвоји од Србије.

- Постоји ли минимум шанси да, после свих међусобних оптужби, сарађујете у будућности са ДСС?
- Минималне шансе постоје јер наша врата за њих нису затворена. Ни са њихове стране још нико није дефинитивно та врата затворио.

- Коштуница је поручио да ДСС неће учествовати ни на митингу који сте организовали?
- Позваћу ових дана председника ДСС да видим да ли постоје објективни разлози да они не учествују на митингу или не.

- Лидер ДСС поручује да сарадња није могућа док не расправите о политици према ЕУ и Косову?
- Разјаснили смо све око тога на састанку у СНС, али Коштуница као да хоће да то другачије представи јавности. Чак и да нисмо, има прилике да разговарамо око ЕУ и Косова, да претресемо и последњи детаљ, и нас двојица у четири ока и наша два страначка председништва. Сада хоћемо ванредне изборе и због тога ми
није јасно зашто одбијају да дођу на митинг.

- Шта сте разјаснили кад непрекидно око ЕУ полемишете и показујете суштинске разлике?
- Линија ДСС је: нема даљег пута ка ЕУ док не разрешимо са Бриселом да је Косово наше. Ми кажемо: сарађујемо, испуњавамо услове, разговарамо са Бриселом све до часа кад би нам неко рекао определите се - или ЕУ или Косово. Тада и ми прекидамо пут ка ЕУ.

- А, мислите да нам Брисел неће поставити тај услов?
- Верујем да ће међународна заједница понудити Србима и Албанцима да потпишу решење за КиМ пре уласка у ЕУ. Тим решењем нећемо бити задовољни ни ми ни Албанци до краја. Искрено, верујем да ћемо морати да попустимо и једни и други.

- Хоћете ли прихватити измену изборног система у години пред изборе?
- У принципу, овај пропорционални систем не би требало да се мења, али подржаћу измене ако се договоримо. Сада не знам шта треба да подржим. Нисам видео ни нацрт закона, нису ми позната ни решења која би се променила.

НИСАМ ВИДЕО ВАЖНЕ АМБАСАДОРЕ

- Многи вас у јавности оптужују да сте ”у канџама” страних дипломата који креирају вашу политику?
- Чиста бесмислица. Госпођа Ворлик је амбасадор САД, а ми се још нисмо састали. Чујем да постоје и нови енглески и француски амбасадори, али ми се још нисмо видели. Били су код мене, на пример, амбасадори Азербејџана, Турске... Ко год се јави и тражи пријем ми га угостимо. Немогуће је да било ко мени наређује, а
увек ћу водити рачуна шта кажу Русија, Кина, САД, ЕУ.

НЕ РУШИМ ВЛАСТ НА УЛИЦИ

- Шта очекујете да се деси на митингу који сте заказали за 5. фебруар?
- Митинг ће бити величанствен и импресиван. Показаће нашу снагу и шта грађани мисле о власти. Циљ нам је да се све одржи безбедно и, уместо по мраку у петак, одложили смо скуп за суботу у подне. Нећу да рушим власт на улици, али нећу ни да само седим и чекам.

...............
Ово је одлична вијест. Сада се и Николић поред Вучића изјаснио да нема колаиције СНС-ДС. Врло је добро што је и речено да ће се пре ићи на поновљене изборе него на велику коалицију. Мислим да би велика коалиција била јако лоша ствар за Србију и драго ми је да и Вучић и Николић не желе никако са ДС.
 
To je moj PREDSEDNIK!
:worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth::worth:

Ovo je tvoj predsednik! :per:

1-politika-blic-mnogo-vise-trosimo-nego-sto-zaradjujemo-slika3.jpg
 

Back
Top