Nikolić bio gost najtraženijeg Bugarina koji se krije u Srbiji!

antitiranin

Aktivan član
Poruka
1.933
Bugarski begunac, za kojim je raspisana međunarodna poternica, Cvetan Vasilev, pre desetak dana viđen je u “Srpskoj fabrici stakla”, čiji je i vlasnik. Na otvaranju nove peći, gost odbeglom Bugarinu bio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Bugarska je za njim raspisala Interpolovu poternicu, po kojoj je Srbija dužna da postupi, ali se on i dalje slobodno šeta po Srbiji. Informaciju da se krije u Srbiji juče je objavila agencija “Fokus” pozivajući se na bugarsko tužilaštvo.

Vasilev je većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke “Korpbank”, nad kojom je u junu kontrolu preuzela Narodna banka Bugarske. Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi sa više od 3,7 milijardi dolara, a Vasilev je optužen za proneveru, zbog čega je i na međunarodnoj poternici.

Pre raspisivanja poternice 28. jula, Vasilev je pobegao iz Bugarske zbog sumnjivog poslovanja čime je izazvao najveću bankarsku krizu u Bugarskoj. U međuvremenu, sud je naredio da mu se zapleni celokupna imovina.

Gost Cvetana Vasileva bio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Bugarin je prvi put došao u staklaru u februaru, kada je pokrenuo novu peć, u koju je uloženo 20 miliona evra. Na svečanosti je bio i Nikolić.

Da se ovaj Bugarin krije u Srbiji potvrdio je i njegov advokat Konstantin Simeonov, koji je izjavio da Vasilev “radi na planu oporavka banke”. Advokat kaže i da je njegov klijent spreman da se vrati u Bugarsku, ali pod uslovom da bude povučena poternica. Bugarsko tužilaštvo, međutim, ima “tvrđi stav” i navodi da je “potraga u nadležnosti Interpola, čiji je Srbija član“.

Zaposleni u paraćinskoj staklari kažu da je Cvetanov u Paraćinu bio pre desetak dana.

- Za Vasileva ili “Gazdu”, čuli smo da je u junu pobegao iz Bugarske u Austriju, i iznenadili smo se kada se pre desetak dana pojavio u “Staklari”, kažu zaposleni u “Staklari”.

Iako je viđen u fabrici, lokalna policija “nema podataka da je Vasilev boravio na području Pomoravskog okruga”.

Vasileva banka je većinski vlasnik konzorcijuma “Glas industri”, koji je 2012. kupio “Staklaru” od “Srbijagasa” za 35 miliona evra, a zatim uložio 150 miliona, a broj zaposlenih smanjen sa 1.650 na 850.

Cvetan Vasilev je bio zainteresovan i za ulaganja u jamske rudnike uglja u Srbiji i izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju struje.

- Reč je o investicijama od milijardu evra, zbog njega su češki investitori istisnuti iz već dogovorenog posla za TE Štavalj, kažu sindikalci iz rudnika Resavica.

izvor:Blic
 

Back
Top