Quantcast

Никола Трифић: БОРБА ЗА ЋИРИЛИЦУ ДО ПОСЛЕДЊЕГ СЛОВА

Poruka
21.140
Румунска историја је другачија, њихов језик је романски, њихова прошлост је другачија, њихов однос према комшијама је другачији, њихов однос према западу и Русији је другачији ... њихова садашњост је другачија.

Сваки Србин који се залаже за латинизацију српског писма је издајник и требало би да кривично одговара, тако ће и бити када ми Срби дођемо на власт.

Уопште и не желим да понављам разлоге због чега је битно да задржимо ћирилицу, мислим да нисте дебили, већ просто користите ''српску латиницу'' у вашој идеолошкој борби против српског национализма.


Ја бих био пресрећан када би крезуба Србија писала ћирилицом, јер у том случају ми се и не бисмо бавили овим проблемом, односно био би далеко мањи проблем, него што јесте.

Нажалост, крезуба Србија пише латиницом.

Шешељ лично и његови сарадници пишу ћирилицом, али пола радикала, посебно ови Крајишници они пишу латиницом. Зашто ? Зато што су они умерени националисти, а често испољавају ставове који нису уопште и националистички.
Радикали који су постали напредњаци, они још више користе латиницу.
Уђи у школе по Србији, па ћеш видјети да дјеца пишу латиницом. Јесу ли им Крајишници криви за то?
 
Poruka
8.770
Уђи у школе по Србији, па ћеш видјети да дјеца пишу латиницом. Јесу ли им Крајишници криви за то?
Деца нису крива, а остајем при ставу да Крајишници највише користе латиницу.
 

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.955
По уставу фед.БиХ ћирилица јесте једно од два службена писма.
Међутим, у федерацији БиХ школство је у надлежности кантона. У пет од 10 кантона (3 са хрватском већином и 2 са бошњачком) и поред одлуке уставног суда БиХ да морају и ћирилицу уврстити као званично писмо (и усагласити са уставом фед.БиХ), та одлука никад није имплементирана, и у 5 кантона у фед.БиХ ћирилица не само што није званично писмо него се настоји и потпуно протјерати. И то се ради не врло кварне начине, "импресивно" је колико су "на терену" предани у прогону ћирилице.
Ту важи само једно правило, "памти па врати", истим кварностима када ти исти дођу у Српску.
На жалост доста Срба не поклања довољно пажње на бројне пасјачуке, а требало би.

Што се тиче ове горе Емине, она је вјерујем из неког од тих 5 кантона гдје ћирилица јесте званично писмо и учење ћирилице уврштено је у школски програм. Колико се поштује и учи, до наставника је.
To u kantonima đe je Kradeze glavni. Laktašenko se ne žali jerbo je glavni Kradezejac nekad bio Jugosloven i Ćiričar njegov politički haver. Njih dvojica imaju deal da međusobno diskriminišu nepoželjnu naciju.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.202
То су глупости, нико са стране не даје подршку. Не можемо чак ни да кривимо издајнике, јер они би и требало да буду обележени латиницом. Ко је онда крив. Па криви су добар део српских националиста, родољуба, конзервативаца, традиционалиста који из неког разлога не желе да користе ћирилицу.

Технолошки напредак такође није проблем, пошто је данас много лакше користити ћирилицу, него пре 10ак година, када није било фонтова, апликација за ћирилични фонт итд.

И на крају криви су сви режими редом, јер нису имали муда да се обрачунају са онима који промовишу латиницу у јавности.
Хех............ не разумеш ........ СВЕ ОКО НАС ЈЕ НА ЛАТИНИЦИ..... почев од мобилних телефона, преко интернета, комуникација....... итд.итд........... а најважније је деци у школама ОБЈАСНИТИ КОЛИКО ЈЕ ВАЖНА ЋИРИЛИЦА.... ако то успемо - ПОБЕДИЛИ СМО.........
 

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.955
Не него у Федерацији. То свођење на кантоне, општине или МЗ остави за сутра :D

Ne, nego Kradeze kantoni:

"Srbi bez prava u HDZ kantonima

Strateško partnerstvo SNSD i HDZ BiH zapalo je u krizu zbog diskriminacije Srba u kantonima u kojima stranka Dragana Čovića drži vlast.
1583783291189.png


Ćirilica izbačena

Da lider HDZ BiH, uprkos deklarativnom partnerstvu i prijateljstvu s predsednikom SNSD Miloradom Dodikom, ni najmanje ne mari za osnovnim pravima Srba dovoljno govori i to da su jedini kantoni u FBiH u kojima Srbi još nisu dobili status konstitutivnog naroda upravo oni u kojima Čovićeva politička partija drži apsolutnu vlast.

To su Hercegovačko-neretvanski i Posavski kanton, a takođe vredi istaći da je u ustavima Zapadno-hercegovačkog i Livanjskog kantona, u kojima Čovićev HDZ takođe drži vlast, konstitutivnost srpskog naroda uvedena amandmanima, ali su srpski jezik i ćirilica ostali eliminisani iz važećih zakonskih akata."
https://www.rtvbn.com/3878351/srbi-bez-prava-u-hdz-kantonima
 

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.955
Не сасвим са јасан. У једном од два ентитета у БиХ тј. ФБиХ, те подјеле на атоме никог не занимају. :D
Bolji bh entitet ima 10 kantona (zato se zove F BiH), svaki ima svoju skupštinu i ministarstva. U kantonima đe Kradeze drma, Srbi nemaju pravo na ćirilicu, a neđe nisu ni konstitutivni.
 

lil_moon

Iskusan
Poruka
6.955
То ти и пишем, у ФБиХ тачка

Ne, i ćirilica je naše pismo.
"
“I ĆIRILICA JE NAŠE PISMO” Neobična akcija u Federaciji BiH"
16.11.2018.
https://srpskainfo.com/i-cirilica-je-nase-pismo-neobicna-akcija-u-federaciji-bih/

"30.05.2019
OHR: Tri kantona u FBiH ne priznaju bosanski i srpski jezik, te ćirilicu
Ured visokog predstavnika (OHR) danas je podsjetio kako je Ustavni sud Federacije BiH u maju 2018. godine utvrdio da nekoliko odredbi ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona krše Ustav Federacije BiH, jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, srpski i bosanski jezik kao službene jezike i ćirilično pismo kao jedno od dva službena pisma.

Sud je stoga naložio da te tri kantonalne skupštine izmijene svoje ustave u roku od šest mjeseci. Nijedna skupština to do sada nije učinila, upozoreno je iz OHR-a.
"Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stub Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti", rekao je visoki predstavnik.
Visoki predstavnik poziva kantonalne skupštine da bez odgađanja provedu odluku Ustavnog suda te podsjeća da, do donošenja izmjena tih kantonalnih ustava, prеdnost imaju odgovarajuće odredbe Ustava Federacije BiH koje se direktno primjenjuju, saopćeno je iz OHR-a, piše Radio Sarajevo."
https://www.cazin.net/vijesti/u-fbih-ne-priznaju-bosanski-i-srpski-jezik
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.202
Bugarski novinar optužio Rusiju za „prisvajanje“ ćirilice
26.05.2020. SputnjikBugarski pisac i novinar Ognjan Stamboliev optužio je Rusiju za „ignorisanje“ uloge Bugara u prosvećivanju Slovena i stvaranju ruske književnosti, kao i za „prisvajanje ćirilice“. :hahaha: :hahaha::hahaha:
Stamboliev na portalu „Fakti.bg“ tvrdi da izložba pred ulazom u Ruski kulturno-informativni centar u Sofiji, koja je posvećena Danu slovenske pismenosti i kulture, navodno ne pominje „činjenicu da su Bugari vekovima igrali važnu ulogu u prosvećivanju“.
– Na taj način, Rusija je zvanično izbrisala Bugarsku iz istorije pismenosti, koju su stvorila braća Ćirilo i Metodije – izjavio je novinar.
Prema njegovom mišljenju, Rusija, „umesto da zahvali“ Bugarima, navodno skriva i čak u potpunosti negira njihovu ulogu i značaj u krštenju Rusije i stvaranju njene književnosti.
– Oni su čak pokušali da prisvoje ćirilicu i da je učine svojom azbukom – dodao je pisac.
Komentarišući slične izjave brojnih bugarskih političara, portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je još 2017. godine isticala da u Rusiji niko ne pokušava da negira doprinos Prvog bugarskog carstva prilikom stvaranja slovenske pismenosti.
Ona je takođe navela da praznik kao što je Dan slovenske pismenosti, treba da doprinese zbližavanju naroda, a ne da postane uzrok sukoba.
Dan slovenske pismenosti tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku.
Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti.
Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture, a od 2019. praznik se obeležava i u Srbiji.
****************************
Туте-Бугари су тотално искомплексирани.........
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.