Quantcast

Nikola Tesla

M-1980

Iskusan
Poruka
6.823
Nikola Tesla (10 July 1856 – 7 January 1943) was an inventor and a mechanical and electrical engineer. Born in Smiljan, Croatian Military Frontier, he was an ethnic Serb subject of the Austrian Empire and later became an American citizen.[2] Tesla is best known for many revolutionary contributions in the field of electricity and magnetism in the late 19th and early 20th centuries. Tesla's patents and theoretical work formed the basis of modern alternating current electric power (AC) systems, including the polyphase power distribution systems and the AC motor, with which he helped usher in the Second Industrial Revolution. Contemporary biographers of Tesla have regarded him as "The Father of Physics", "The man who invented the twentieth century"[3] and "the patron saint of modern electricity."[4]

cak su i ameri posteniji od zapadnog suseda
 
Poslednja izmena:

super nezgodna

Zainteresovan član
Poruka
165
Jedan odlomak iz biografije i rodoslova Nikole Tesle.

...Za razliku od majčine loze, o precima Teslinog oca Milutina ima manje podataka. Još iz rimskog vremena, blizu mesta Raduča, gde je rođen Teslin otac, Milutin, postojalo je mesto Tesleum, po rečima Save Kosanovića, Teslinog sestrića.

Po Teslinom kazivanju, njegova se porodica ranije prezivala Draganić. Ovo prezime vodi poreklo iz užičkog kraja, odakle su i "vidoviti" Tarabići. Kod Karlovca postoji selo sa ovim imenom. Prezime Tesla postojalo je samo u Lici. Postoji predanje u porodici da su članovi jedne grane dobili nadimak "Tesla" zbog njihove nasledne osobine koju su bezmalo svi imali, a to su vrlo široki istureni prednji zubi, koji su mnogo ličili na istureno sečivo drvodeljske sekire.

Teslin deda Nikola oženio se Anom Kalinić i u braku izrodio četvoro dece. On potiče iz stare graničarske porodice, iz sela Raduča u Lici. Kao graničarski narednik u Napoleonovoj vojsci dobija odlikovanje za hrabrost. Tada je Vojna krajina, od 1809. do 1814, pripadala Napoleonovim Ilirskim provincijama, dok kasnije, opet, potpada pod vlast austrijske monarhije.

Milutin Tesla rodio se 3. februara 1819. godine u selu Raduču. Zajedno sa bratom Josifom završio je nemačku osnovu školu u Gospiću, a kasnije ih otac upisuje u vojnu školu ili "matematiku", kako su je zvali Ličani, želeći da postanu krajiški oficiri.

No, Milutin, sklon sanjarenju, filozofiji i umnom životu, zaključuje da kruta vojnička disciplina ne odgovara njegovoj pesničkoj prirodi i napušta vojnu školu, upisujući se na bogosloviju u Plaškom, koju uspešno završava 1845. godine. Neposredno posle toga ženi se sa Đukom Mandić, ćerkom uglednog prote Nikole Mandića iz Gračaca. Onda biva rukopoložen za đakona, zatim za sveštenika i odlazi na službovanje, prvo u Štikadu, a zatim u Senj, gde je bio od 1846. do 1852. godine.
Majčin dar

U Senju mu se rodio sin Dane i kćeri Milka i Angelina. Kasnije biva premešten u Smiljan, gde dobija sina Nikolu i ćerku Maricu, a od 1863. postaje gospićki paroh do smrti 1879. godine.

Tesla opisuje oca ovim rečima: "Moj otac bio je veoma obrazovan čovek, pravi prirodni filozof, pesnik i pisac. Za njegove propovedi govorili su da su rečite kao Abrahamove u Santa Klari. Imao je izvanredno pamćenje i često je znao da navodi poduže stavove iz raznih dela na raznim jezicima. Često je u šali, govorio, da bi mogao ponovo napisati neko klasično delo kada bi se ono izgubilo. Njegov stil bio je čuven. Njegove rečenice bile su kratke i jezgrovite, a pune dosetki i satire. Njegove primedbe, pune humora, bile su uvek nešto naročito i karakteristično... Otac je imao čudnu naviku da govori sam sa sobom. Često je vodio uzbudljive razgovore zapadajući u žestoku polemiku, menjajući visinu glasa. Slučajni slušalac zakleo bi se da se u sobi nalazi više osoba.

Iako moram sav svoj pronalazački dar pripisati majčinom uticaju, ipak je vaspitanje koje sam dobio od oca bilo od velike pomoći. Ono se sastojalo iz raznih vežbi, na primer iz pogađanja tuđih misli, pronalaženja grešaka u načinu izražavanja, iz ponavljanja dugih rečenica ili računanja napamet. Ti svakodnevni zadaci imali su za cilj da mi se pojača pamćenje i rasuđivanje, a naročito da se razvije kritičko osećanje, što je bez sumnje vrlo korisno".

Milutin se isticao kao pravdoljubiv čovek, i svoje članke je objavljivao u novinama, boreći se za srpske interese u Lici pod pseudonimom "Rodoljub Pravičić".

Nikola Tesla, iako potiče iz skromne svešteničke porodice, dosegao je najviše svetske vrhove u nauci, od kojih zastaje dah. Za svoje zasluge u elektrotehnici dodeljena mu je jedinica magnetne indukcije u međunarodnom sistemu jedinica pod nazivom tesla, što je i najveće priznanje jednom naučniku.
 

Prisoner

Elita
Poruka
20.991
Nikola Tesla (10 July 1856 – 7 January 1943) was an inventor and a mechanical and electrical engineer. Born in Smiljan, Croatian Military Frontier, he was an ethnic Serb subject of the Austrian Empire and later became an American citizen.[2] Tesla is best known for many revolutionary contributions in the field of electricity and magnetism in the late 19th and early 20th centuries. Tesla's patents and theoretical work formed the basis of modern alternating current electric power (AC) systems, including the polyphase power distribution systems and the AC motor, with which he helped usher in the Second Industrial Revolution. Contemporary biographers of Tesla have regarded him as "The Father of Physics", "The man who invented the twentieth century"[3] and "the patron saint of modern electricity."[4]

cak su i ameri posteniji od zapadnog suseda
Daa, na Božić, u hotelskoj sobi......
 

*~Anti~*

Poznat
Poruka
7.275
Evo malo da čituckate: ;)

„...Prva javna proba Teslinog višefaznog sistema naizmeničnih struja bila je izvršena na Svetskom sajmu u Čikagu, na Kolumbijskoj izložbi, koja je otvorena 1893. godine radi proslave četristogodišnjice otkrića Amerike. Ovo je bio prvi svetski sajam za koji se moglo upotrebiti električno osvetljenje pa su se arhitekti koristili prilikom koja im se pružila da postignu neobične efekte u osvetljenju terena i zgrada u toku noći, kao i za unutrašnje osvetljenje u toku dana. Vestinghausovo električno društvo je dobilo pravo da instalira na ovom sajmu uređaj za električnu snagu i osvetljenje, i iskoristilo je u punoj meri ovu priliku da se posluži Teslinim sistemom i pokaže njegovu svestranost. Ono je izvršilo celokupno snabdevanje strujom za osvetljenje i pogon.

Dok je Svetski sajam u Čikagu bio, u stvari, spomenik Tesli, on je, povrh toga, imao ličnu izložbu da na njoj prikaže svoje najnovije pronalaske. Jedna od njegovih „atrakcija“ bilo je metalno jaje koje se okreće oko sebe. Jaje je bilo stavljano tako da leži na okrugloj ploči pokrivenoj somotom. Čim bi Tesla zatvorio prekidač, jaje bi se uspravilo i, dubeći vrhom, obrtalo bi se velikom brzinom kao omađijano. „Mađioničarstvo“ ovog podviga dopalo se publici, koja je slabo razumela objašnjenje da ova pojava ilustruje princip obrnutog magnetnog polja izazvanog višefaznim naizmeničnim strujama. Prikazao je i druge neobične stvari, kao staklene cevi koje, lebdeći u vazduhu ili držane u njegovim rukama, sijaju na isto tako „volšeban“ način.

Ali najneobičniji podvig bio je kada je propustio kroz svoje telo struju napona od 1.000.000 volta. To je bila naizmenična struja vrlo visoke učestalosti kao i visokog napona. On je pronašao i način kako da dobije te struje. Bilo je prošlo osam godina od kada je Edison, napadajući naizmenične struje visokog napona kao smrtonosne, odbio da se interesuje za Teslin višefazni sistem. Sada je Teslin sistem davao elektricitet za veliki svetski sajam, a Edisonov sistem jednosmerne struje bio je zanemaren. Poslednji Teslin pobednički potez, da bi odgovorio na Edisonov napad da je naizmenična struja smrtonosna, bio je kad je, bez i najmanje ozlede po sebe, propustio kroz svoje telo najjači do sada proizvedeni napon u toku nekoliko minuta. Ova Teslina majstorija učinila ga je omiljenim u javnosti i njegova se slava pronela širom sveta. Na žalost, ona je zasenila njegov daleko najvažniji rad na višefaznim strujama...“

Džordž O’ Nil, Nenadmašni genije, Život Nikole Tesle, prevod Ivan Bošković, Beograd, 2006.
 

freak tb clan

Ističe se
Poruka
2.372
Da te smijem izvredjati sad bih to uradio. Da li smo mi Srbi ikad ponudili uslove Tesli da radi kod nas, a kad kazes da nista nije uradio za nas, sve sto je uradio, uradio je za globalno dobro. Ja licno nikad nisam cuo da se Tesla u Americi obogatio pa znaci da nije posao ni za novcem. E Srbi, Srbi, i kad imamo nekog da se ponosimo mi ga opet kritikujemo, to je sramota!

Osim sto mu niko nije pomoga neki su ga i blejali u pocetku . Amerika mu je zahvalna pa ima i bolji muzej nego u Srbiji . Al sta ces takav smo mi narod .
 

Koča

Elita
Poruka
15.222
hehehe...zar jos uvek postoje rasprave sa zapadnim nam susedima, sta je bio Tesla...

Cija li se ono zastava, pored americke, vijorlia na Nijagari povod 150 godina od rodjenja Tesle...hehe
 
Poslednja izmena od moderatora:

gost 10000

Veoma poznat
Poruka
10.853
meni je interesantno kako se u madosti kockao.....da se jedva otrgao od poroka.....pošo je bio predan u svemu šo je radio...i to davao celog sebe.....to je bilo jako teško.....i ono....šo se droožio sa mark tvenom....i šo je pridavao značaj štampi..i stalno pisao u novinama.....bio je veliki vizionar....ko i svaki genije.....skroz zanimljiv..a jednom je bio i u beogradu...cela 3 sata.... tako da......bilo mu je stalo kolko i nama do njega...
 

Orion ST

Elita
Banovan
Poruka
15.156
Ajde ne lupetajte vise da je Tesla Srbin kada to nije.U Hrvatskoj u svakom gradu ima ulica sa njegovim imenom i da je on Srbin toga ne bi bilo.Znate i sami koliko nas ujke vole...
Tesla jest bio Srbin, ali bio je i hrvatski građanin. Uostalom za sebe je uvijek govorio: "Ponosim se svojim srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom". Zato ga Hrvati časte kao svog i dodjeljuju mu ulice.

"Eriksson Nikola Tesla"
 

vuk_

Domaćin
Poruka
3.873
Tesla jest bio Srbin, ali bio je i hrvatski građanin. Uostalom za sebe je uvijek govorio: "Ponosim se svojim srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom". Zato ga Hrvati časte kao svog i dodjeljuju mu ulice.

"Eriksson Nikola Tesla"
Ovaj, to je bila austrougarska domovina, ili kako vec..... :whistling:

Negde sam prochitao da je ovaj citat sporan, mozda neko zna vishe?
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
Овде је изречена гомила бесмислица, нетачних ствари и полуистина. Тесла никад није био "лојалан хрватски грађанин", нити му је Хрватска била "једина домовина". То су паушалне оцене које немају везе са стварношћу. Штавише, модерна хрватска држава је све оно против чега се Тесла борио и против чега је говорио, а да се данас дигне из гроба и понавља своје речи по медијима, добио би епитет не "лојалног хрватског грађанина", него хрватског националног непријатеља.

Подсећамо се, Тесла истицао не своје српско порекло, него своје српство, њиме се дичио и чак отворено "србовао", и ту мислим на покличе "Живело Српство" и ону о "најслађој мисли". Подсећамо, на Теслиној сахрани интонирана је песма, по Теслиној жељи и његова омиљена, чији су стихови "Тамо је село моје, тамо је Србија". Подсећамо опет, Теслин став о Хрватској и Хрватима је такав да Хрватска земља није земља Хрвата, већ Хрвата и Срба, да Хрвати нису засебан народ у односу на Србе, и да Хрвати не говоре некаквим различитим језиком. Дакле, против онога што стоји као основан разлог постојања Хрватске као засебне државе. Даље, Тесла је ватрени подржавалац краља Алескандра и његове диктатуре, што је потврдио и нагласио у свом есеју објављеном у Њујорк Тајмсу, а где је између осталог рекао да је природан положај Срба да руководе заједничком државом, и да прави Хрвати то цене са захвалношћу јер је цена њихове слободе плаћена српском крвљу (ово болдујем јер су исте ове речи, само изречене од Пунише Рачића, изазвале негодовање хрватских посланика некон којег је избио атентат у Скупштини у којем је убијен Стјепан Радић), што га директно ставља не у раван "хрватских лојалних грађана", него директно међу "великосрбе" и "хрватске издајнике". Коначно, и његова подршка младом краљу Петру, главнокомандујућем ЈВУО илити четника. То нису ствари за играње.

Хрватска као Хрватска има врло мало права (можда чак и нимало) да Теслу истиче као свој "бренд", јер Тесла једино то у овом моменту јесте, чак мање права него да то чини са римским царевима рођеним на тлу Хрватске, јер је против Теслиних земљака и Теслиних идеолошких истомишљеника водила грађански рат. Шта рећи и на то да једини живи Теслин потомак који још увек носи презиме Тесла живи у Србији судбином избеглице, иако се ради о девојчици која никакав злочин није могла починити, а која је свеједно остала без свог дома и без права на живот у сопственом завичају. Говорим о моралном праву, јер ствар подсећа на бизарну ситуацију попут оне да нека хипотетичка Немачка која се није денацификовала слави Ајнштајна као "великог немачког научника", иако је овај био Јевреј.

Коначно, Тесла никад није "стално изјављивао" оно о "хрватској домовини". То је полуистина. Не ради се уопште о јавној изјави или било чему, већ о приватној телеграмској преписци са Мачеком и једном обичном културном одговору и ничем више. Мачекова телеграм-честитка је гласила: "Великом сину народа српског, а домовине Хрватске, вођи човјечанства у борби са природом, честита у име хрватског народа др. Влатко Мачек", а Теслин одговор: "Хвала на много цијењеној честитки и почасти. Једнако се поносим мога српскога рода и моје хрватске домовине. Живјели сви Југославени!" Шта овде примећујемо осим куртоазног одговора? Ништа сем тога да Тесла одбија да помене Хрвате и да се служи синтагмом "хрватска домовина", а не "домовина Хрватска" коју користи Мачек, да му на његово инсистирање о Хрватима одговара са "Живјели сви Југославени" и да телеграм адресира на "Загреб, Југославија", а не "Загреб, Хрватска, Југославија" и слично.

А колико се тај телеграм злоупотребљава и предимензионира до те мере да засењује чињеницу да је Тесла био не Србин, него ватрени Србин, ватрени подржавалац краља Александра и његовог сина, и све његове званичне изјаве и записе у којима је стално апострофирао своје српство, понекад помињао Лику и Аустрију, а Хрватску готово никад, а посебно никад неку своју "оданост" или "приврженост" њој, види се и у оваквим цитатима, којима, нажалост, обилује штампа у Хрватској и у ФБиХ, где се на пример каже:

Nije se dao angazirati u sluzbi mracne politike ni bratoubilastva. "Podjednako volim svoj srpski narod i svoju hrvatsku domovinu", odgovorio je na pitanje zasto se ne zeli staviti ni na jednu stranu u bratoubilackom srpsko-hrvatskom ratu 1941-1945.

http://www.bhdani.com/arhiva/158/t1588.htm
Где се види колико се неприродан значај даје том телеграму, па не испада само да је то Тесла "увијек изјављивао", "стално говорио", "непрестано у срцу свом носио", него се тај одговор Мачеку још ставља и у контекст Другог светског рата.

Да поновим, Теслино име је данас само један "бренд", и једино из тог разлога он може бити значајан Хрватској, и да се ту не бирају средства.
 
Poslednja izmena:

Orion ST

Elita
Banovan
Poruka
15.156
Овде је изречена гомила бесмислица, нетачних ствари и полуистина. Тесла никад није био "лојалан хрватски грађанин", нити му је Хрватска била "једина домовина". То су паушалне оцене које немају везе са стварношћу. Штавише, модерна хрватска држава је све оно против чега се Тесла борио и против чега је говорио, а да се данас дигне из гроба и понавља своје речи по медијима, добио би епитет не "лојалног хрватског грађанина", него хрватског националног непријатеља.

Подсећамо се, Тесла истицао не своје српско порекло, него своје српство, њиме се дичио и чак отворено "србовао", и ту мислим на покличе "Живело Српство" и ону о "најслађој мисли". Подсећамо, на Теслиној сахрани интонирана је песма, по Теслиној жељи и његова омиљена, чији су стихови "Тамо је село моје, тамо је Србија". Подсећамо опет, Теслин став о Хрватској и Хрватима је такав да Хрватска земља није земља Хрвата, већ Хрвата и Срба, да Хрвати нису засебан народ у односу на Србе, и да Хрвати не говоре некаквим различитим језиком. Дакле, против онога што стоји као основан разлог постојања Хрватске као засебне државе. Даље, Тесла је ватрени подржавалац краља Алескандра и његове диктатуре, што је потврдио и нагласио у свом есеју објављеном у Њујорк Тајмсу, а где је између осталог рекао да је природан положај Срба да руководе заједничком државом, и да прави Хрвати то цене са захвалношћу јер је цена њихове слободе плаћена српском крвљу (ово болдујем јер су исте ове речи, само изречене од Пунише Рачића, изазвале негодовање хрватских посланика некон којег је избио атентат у Скупштини у којем је убијен Стјепан Радић), што га директно ставља не у раван "хрватских лојалних грађана", него директно међу "великосрбе" и "хрватске издајнике". Коначно, и његова подршка младом краљу Петру, главнокомандујућем ЈВУО илити четника. То нису ствари за играње.

Хрватска као Хрватска има врло мало права (можда чак и нимало) да Теслу истиче као свој "бренд", јер Тесла једино то у овом моменту јесте, чак мање права него да то чини са римским царевима рођеним на тлу Хрватске, јер је против Теслиних земљака и Теслиних идеолошких истомишљеника водила грађански рат. Шта рећи и на то да једини живи Теслин потомак који још увек носи презиме Тесла живи у Србији судбином избеглице, иако се ради о девојчици која никакав злочин није могла починити, а која је свеједно остала без свог дома и без права на живот у сопственом завичају. Говорим о моралном праву, јер ствар подсећа на бизарну ситуацију попут оне да нека хипотетичка Немачка која се није денацификовала слави Ајнштајна као "великог немачког научника", иако је овај био Јевреј.

Коначно, Тесла никад није "стално изјављивао" оно о "хрватској домовини". То је полуистина. Не ради се уопште о јавној изјави или било чему, већ о приватној телеграмској преписци са Мачеком и једном обичном културном одговору и ничем више. Мачекова телеграм-честитка је гласила: "Великом сину народа српског, а домовине Хрватске, вођи човјечанства у борби са природом, честита у име хрватског народа др. Влатко Мачек", а Теслин одговор: "Хвала на много цијењеној честитки и почасти. Једнако се поносим мога српскога рода и моје хрватске домовине. Живјели сви Југославени!" Шта овде примећујемо осим куртоазног одговора? Ништа сем тога да Тесла одбија да помене Хрвате и да се служи синтагмом "хрватска домовина", а не "домовина Хрватска" коју користи Мачек, да му на његово инсистирање о Хрватима одговара са "Живјели сви Југославени" и да телеграм адресира на "Загреб, Југославија", а не "Загреб, Хрватска, Југославија" и слично.

А колико се тај телеграм злоупотребљава и предимензионира до те мере да засењује чињеницу да је Тесла био не Србин, него ватрени Србин, ватрени подржавалац краља Александра и његовог сина, и све његове званичне изјаве и записе у којима је стално апострофирао своје српство, понекад помињао Лику и Аустрију, а Хрватску готово никад, а посебно никад неку своју "оданост" или "приврженост" њој, види се и у оваквим цитатима, којима, нажалост, обилује штампа у Хрватској и у ФБиХ, где се на пример каже:Где се види колико се неприродан значај даје том телеграму, па не испада само да је то Тесла "увијек изјављивао", "стално говорио", "непрестано у срцу свом носио", него се тај одговор Мачеку још ставља и у контекст Другог светског рата.

Да поновим, Теслино име је данас само један "бренд", и једино из тог разлога он може бити значајан Хрватској, и да се ту не бирају средства.
U to koliko je točno ovo što pišeš, neću ulaziti, vjerojatno ima istine. Je li štogod van konteksta, također nisam u ovom trenutku u mogućnosti provjeriti.
Također, neću ulaziti u to je li Hrvatska Tesli bila domovina, jer je to apsurdno analizirati. Hrvatska mu jest bila domovina rođenjem i tu nema spora.
Moguće je da je bio ekstremni nacionalist, iako o tome ne znam ništa. :???:
Pravo Hrvatskoj da koristi Teslu kao brand ne može nitko osporiti, a to je li bio "lojalan" građanin ili krvožedni Taliban :mrgreen:, svejedno je u kontekstu njegovih postignuća (koliko znam, nikoga nije ubio zbog svojih uvjerenja).
Činjenica je, međutim, da je podrijetlom iz ovih krajeva, i da Hrvatska s pravom polaže na njega, budući da ima mnogo manje zajedničkoga sa Srbijom (ne kažem Srbima), negoli sa Hrvatskom.
O nedavnom ratu ne želim govoriti, to su stvari za druge teme. Ovdje je bitan Tesla.
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
Хајде да се оставимо државности и "државности" једног ентитета који није имао све одлике државности 1000 година, а био држава. Може се и отворити тема "Континуитет државе Хрватске од Битке на Гвозду до 1941." или тако нешто, па да се тамо о томе расправља. Ово је тема о Тесли за коју је већ ионако штета што се свела на препуцавања око Теслиног идентитета, уместо да се бави његовим делом. Али и то са његовим идентитетом опет има више везе са темом, него погледи на хрватску историју и државност Хрватске кроз векове.
 

Orion ST

Elita
Banovan
Poruka
15.156
Хајде да се оставимо државности и "државности" једног ентитета који није имао све одлике државности 1000 година, а био држава. Може се и отворити тема "Континуитет државе Хрватске од Битке на Гвозду до 1941." или тако нешто, па да се тамо о томе расправља. Ово је тема о Тесли за коју је већ ионако штета што се свела на препуцавања око Теслиног идентитета, уместо да се бави његовим делом. Али и то са његовим идентитетом опет има више везе са темом, него погледи на хрватску историју и државност Хрватске кроз векове.
Jeste, off-topic sam. Imaš pravo. :ok:
 

Bogart

Poznat
Poruka
9.746
Također, neću ulaziti u to je li Hrvatska Tesli bila domovina, jer je to apsurdno analizirati. Hrvatska mu jest bila domovina rođenjem i tu nema spora.
Има итекако спора, због тога што Хрватска постоји као географски појам и као држава, као српско-хрватска регија и као суверена држава хрватског народа, тако да је ту веома битно о чему се говори. На пример, неко не може бити "лички патриота" и "лојалан грађанин Лике", јер Лика није држава, а да јесте, питање је колико би се уопште такве квалификације могле односити на све који су у њој рођени.

Друго, кад се каже да је "Тесла рођен у Хрватској", да ли се исто тако може рећи да је неко ко је рођен у Белом Манастиру пре 100 година или у Дубровнику пре 300 такође "рођен у Хрватској", иако ти делови тада нису били део хрватске државе/субјекта? Ако се не варам, Тесла је рођен у једном ентитету који политички није био део краљевине Хрватска-Славонија, тако да се може говорити једино о хрватској регији, јер је Лика као таква део регије по имену "Хрватска".

Стога је потпуно неправилно рећи да му је "Хрватска била домовина". Шта је "домовина"? Па ваљда држава одакле је неко и коју тај неко сматра својим домом. Регија може бити само завичај, или "домовина" у том неком завичајном смислу. Теслина једина домовина је била Југославија, и то она Југославија коју модерна хрватска мисао посматра као угњетача и опресора. То је веома битно.

Moguće je da je bio ekstremni nacionalist, iako o tome ne znam ništa. :???:
Pravo Hrvatskoj da koristi Teslu kao brand ne može nitko osporiti, a to je li bio "lojalan" građanin ili krvožedni Taliban :mrgreen:, svejedno je u kontekstu njegovih postignuća (koliko znam, nikoga nije ubio zbog svojih uvjerenja).
Činjenica je, međutim, da je podrijetlom iz ovih krajeva, i da Hrvatska s pravom polaže na njega, budući da ima mnogo manje zajedničkoga sa Srbijom (ne kažem Srbima), negoli sa Hrvatskom.
O nedavnom ratu ne želim govoriti, to su stvari za druge teme. Ovdje je bitan Tesla.
И ово није у потпуности тачно. Као прво, Тесла итекако има везе са Србијом и Београдом, дакле, Србијом баш као Србијом, јер је баш у тој Србији на њеним улицама 1892. узвикивао "Живило Српство!". У то време, Србија је постојала као држава, и Теслин јасан афинитет према њој. Хрватска, нарочито не у данашњем, модерном смислу, једноставно није постојала.

Друго, Тесла није био ватрени националист, него само кажем да је којим случајем данас жив и да говори оно што говори, да би био оптужен за ватрени национализам. У сваком случају, да се региструје на овај форум и да говори оно што је говорио, такве епитете би од неких добио.

А право Хрватске да користи Теслу као бренд је спорно по премного основа. То наравно није препрека свим добронамерним грађанима Хрватске да осећају удео у Теслином делу тиме што су његови земљаци, али ако се већ користи као државни бренд, мора се користити у целини, а не да се његов лик шминка и дотерује, сакрива нешто што је непожељно, а истиче само нешто што је пожељно. Једино тако је могуће да се такав нашминкани Тесла у Хрватској воли, а да се не деле сличне емоције према Србији, Србима, српској мањини... или другим Србима из Хрватске, попут Момчила Ђујића или Јована Рашковића, да се једни тумаче као непријатељи Хрватске, а други као "синови хрватске домовине", а само у односу на то да ли се "исплати" некога величати или не. Ту мора да постоји строга непристрасност.

А ето, и ти као грађанин Хрватске, и засигурно са нескривеним симпатијама према Тесли и као неко ко је прошле године сигурно преко хрватских медија пратио приче о Теслиној биографији и његовим речима и говорима, сигурно ниси могао чути да је био ватрени подржавалац Александрове диктатуре, подржавалац младог краља Петра II и да је давао такве изјаве попут оне да је "цена хрватске слободе плаћена српском крвљу, и да сваки прави Хрват то памти са захвалношћу". Гледајмо реално, како би била оцењена изјава неког Србина у Хрватској да преко најутицајнијег медија изјави како су заправо Срби својом крвљу извојевали слободу Хрвата и Хрватске? Сигурно не као изјава "лојалног грађанина" или некога ко се "поноси својом домовином".
 

Quiet Rebel

Ističe se
Poruka
2.112
Ne mogu da citam sve sto ste pisali, ali vidim oko cega se NA ZALOST vodi polemika.
Ovo je citat uzet iz wikipedie, koji vam moze dati odgovor na pitanje oko kojeg polemisete.
Evo u kom je kontekstu covek napisao tu mnogima ocigledno famoznu recenicu.

Често се наводи извесна Теслина изјава како се "поноси српским родом и хрватском домовином", а заправо се ради о формулацији коју је употребио Владко Мачек у једној честитки коју је послао Тесли на који је Тесла одговорио истим речима. Председник Хрватске сељачке странке Влатко Мачек 1936. године послао је Тесли у Њујорк телеграмску честитку у којој му се обратио "великом сину народа србског а домовине Хрватске". Тесла се у узвратном телеграму захваљује и саопштава како се "једнако поноси србским родом и хрватском домовином"
 

Quiet Rebel

Ističe se
Poruka
2.112
Evo nekih Teslinih izjava...

- „Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да je то дело једног Србина.“
- „Ja сам, као што видите и чујете, остао Србин и преко мора, где се испитивањима бавим. То исто треба да будете и ви и да својим знањем и радом подижете славу српства у свету.“
-„Поносан сам што сам потекао из земљорадничког витешког народа, који je y непрестаној љутој борби за своје идеале и европску културу задужио Европу и свуда заслужио част и поштовање читавог света, нарочито велике Америке.“


A sad bi sve neznalice zaslepljene nacionalizmom mogle da prestanu da lupetaju! Preterali ste ga s tim sta je reko, ciji je i koju je zemlju vise voleo. Jadno...
Tesla je bio iznad tih glupih podela i radio za dobrobit citavog covecanstva.
Ne postovati lik, delo i genijalnost ovog coveka je svetogrdje.
 
Poslednja izmena:

Keyser

Obećava
Poruka
56
"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci koljenovići Draganići iz Zadra.Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali.U liku su moji preci došli preko Novog Vinodola.Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola.Moj pradjed , stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje.On je imao isturene prednje zube pa ga je narod zvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otuda sadašnje prezime Tesla.To je zapravo nadimak.Moj djed je bio časnik u Ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota."
 

Orion ST

Elita
Banovan
Poruka
15.156
"Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci koljenovići Draganići iz Zadra.Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali.U liku su moji preci došli preko Novog Vinodola.Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola.Moj pradjed , stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) i tamo se oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje.On je imao isturene prednje zube pa ga je narod zvao Tesla prema alatki kojom se obrađuje drvo i otuda sadašnje prezime Tesla.To je zapravo nadimak.Moj djed je bio časnik u Ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota."
I mene zanima odkud taj citat, jer nikad prije nisam čuo za njega. Možeš li ostaviti podrobnije podatke? :)
 
Poslednja izmena od moderatora:

Koča

Elita
Poruka
15.222
I mene zanima odkud taj citat, jer nikad prije nisam čuo za njega. Možeš li ostaviti podrobnije podatke? :)
ma koji crni dnevnici Nikole Tesle...vidis ovaj ga citiro od reci do reci, a veli neki dnevnik, ako se ne vara peti... Mislim da je svaki dnevnik dostupan pa lepo da cujemo koji, kad, gde, koja strana...

A i ne treba ti sve to...prelistaj bar i wikipedia biografiju Tesline keve, pa dovoljno da se samo nasmejes ovome...O caletu da ne pricam...
 
Poslednja izmena od moderatora:

Keyser

Obećava
Poruka
56
riječ je o Teslinim dnevnicima, napisao sam ti gdje se i čuvaju, i napisao sam da je peti ako se nevaram.

Oprosti, ja ne čitam wikipediju, niti se zamaram perverznim idejama kako Srba, tako Hrvata.
 
Poslednja izmena od moderatora:

Koča

Elita
Poruka
15.222
Sto ne odgovoris na prosto pitanje...Gde si ti saznao za ovaj citat...

da, vecina njegovog rada je ostala neotkirvena...lepo si reklo...Ali njegovo poreklo i stavovi nikad nisu dolazili u pitanje...
 
Poslednja izmena od moderatora:
Top