Nik Hornbi

Nick Hornby je muški Bridget Jones.

High Fidelity je zabavna knjiga o krizi identiteta glavnog junaka. Priča o pop-kulturi je, zapravo, ono što mi se jedino dopalo. Odlična ekranizacija istoimenog dela, sa John Cusackom, promišljeno izabran glumac za ulogu tunjavca, koji nema pojma šta će sa sopstvenim životom.

"Fever Pitch", ili kako su preveli "Stadionska groznica", ostavila me je ravnodušnim. Volim engleski fudbal, ali nisam navijač Arsenala, i ta fudbalska poetika mi je def. trash. Najsličniji ovoj knjizi je film "Footbal factory".

Kod "About boy" sam definitivno odustao od Hornbija.

Hmmm ne bih se slozila sa tim da je Nik Hornbi muska Helen Filding, niti da je Robi “High Fidelity” muska Bridzit Dzons iz prostog razloga sto je konfuzni Robi beznadezan slucaj, depresivni 30 something (upotrebicu mozda grubu rec ali..) loozer, za razliku od vesele Bridzit (in my humble opinion) :P . U periodu kad se pojavila ta knjiga bila je knjizevni imperativ u Beogradu, i morali ste da je procitate ako niste zeleli da ispadnete glupi u drustvu :? . Meni i dalje nije jasno sta je to tako velicanstveno u toj knjizi da su je na sva usta preporucivali, jer je po meni to je jedna velika (rock’n’roll) literarna prevara. :P

"Sve o decaku" je bolja, u svakom slucaju budi neka pozitivna i lepa osecanja… pa ako vec moram da biram biram nju.

Cini mi se da je mozda “Kako biti dobar” vredna citanja, bar po temi koju obradjuje. Nisam je jos procitala, ali planiram… ipak jos nisam odustala od Nik Hornbija :P

High Fidelity jeste ok, do danas je naslov ostao nepreveden, ako neko ima ideju rado bih cula...
Kako bilo, jedan deo mi se dopao kao istinit :D

"People worry about kids playing with guns and teenagers watching violent movies; we are scared that some sort of culture of violence will take them over. Nobody worries about kids listening to thousands of songs about broken hearts and rejection and pain and misery and loss.
The unhappiest people I know, romantically speaking, are the ones who like pop music the most; and I don't know whether pop music has caused this unhappiness, but I do know that they've been listening to the sad songs longer than they've been living the unhappy lives."
:wink:

Back