Nik Dojl i kolažirani teksas

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
425.050
Umetnik Nik Dojl (1983)je američki umetnik poreklom iz Los Anđelesa, Kalifornija, a trenutno živi i radi u Bruklinu, Njujork. Najpoznatiji po skulpturalnim zidnim radovima od kolažiranog teksasa. Njegova praksa se često bavi temama vezanim za američki identitet i ispituje koncepte kao što su pohlepa, eksces i toksična muškost.

Dojl istražuje mitologije svojstvene tkanini, njenu reprezentaciju Amerike i njene asocijacije na radnu odeću i muškost. On to delimično čini stvaranjem kolaža pilotskih sunčanih naočara, pustinjskih kaktusa i planinskih pejzaža. Oni podsećaju na prošlost, ali dodavanjem veštačke inteligencije, on se takođe okreće budućnosti.

Izjava
Moja praksa je multidisciplinarna i često koristi skulpturu, slikarstvo, mehaničko kretanje i video. Na medije, posebno film, televiziju i fotografiju, gledam kao na izvor slika. Vizuelne medije smatram bazom podataka pop kulture punom narativa koji se odnose na kulturni trenutak. Moje interesovanje leži u tome šta ovi narativi govore o nama kao kulturi i kakvu dozvolu nam ti narativi dozvoljavaju kao pojedincima. Svoj rad smatram delom psihološkog pejzaža medijske kulture. Predmeti, video snimci i mašine koje pravim sadrže psihičku energiju mojih iskustava i života i omogućavaju mi način da se uključim u širu vizuelnu diskusiju. Koristim mnogo uobičajenih materijala koji se često nalaze u lokalnim prodavnicama gvožđarije. Nedavno sam počeo da koristim mnogo teksasa. Ima neku vrstu šizofrene simbolike nabijene američkom istorijom. To je istovremeno simbol ropstva, revolucije, američkog Zapada, muškosti i visoke mode. Govori mi kao o priči o Americi koja je bogata sukobima.

Clip_5.jpg

Back