Nije tacno da je u Srbiji sve lose i da je svuda sve bolje!

zemunski kej

Elita
Poruka
20.764
Privukao mi je paznjui ovaj tekst naseg profesora sa Harvarda.Profesor Srboljub Mijailovic,priznajem nikada nisam cuo za coveka kazu da je poreklom odavde ,sto je lako utvrdi\ti zbog imena predaje na Harvardu. Iz teksta i biografije izgleda da je preorao celu Ameriku gde je sve bio, Uporedjujuci zivot tamo i ovamo ,kaze da su tu negde,Amerikamci imaju vise novca ali nemaju porodicu,usamljeni su i nesrecni, Nikada nisam mogao da razumem da budes nesrecan kada imas novca,? Mozda imate nesto da dodate?
https://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/...olje-profesor-sa-harvarda-poreklom-iz-srbije/

Privukao mi je paznjui ovaj tekst naseg profesora sa Harvarda.Profesor Srboljub Mijailovic,priznajem nikada nisam cuo za coveka kazu da je poreklom odavde ,sto je lako utvrdi\ti zbog imena predaje na Harvardu. Iz teksta i biografije izgleda da je preorao celu Ameriku gde je sve bio, Uporedjujuci zivot tamo i ovamo ,kaze da su tu negde,Amerikamci imaju vise novca ali nemaju porodicu,usamljeni su i nesrecni, Nikada nisam mogao da razumem da budes nesrecan kada imas novca,? Mozda imate nesto da dodate?
https://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/...olje-profesor-sa-harvarda-poreklom-iz-srbije/

Сада ће наше форумске пахуљице да те решетају.

После овог болдованог - НЕМАМ ШТА ДА ДОДАМ!!! :dash::dash::dash:

Сада ће наше форумске пахуљице да те решетају.

Nema veze ,dopada mi se tema.Nikada nisam ziveo preko pa i ne znam puno o tome,medjutim uvek sam imao sumnju o zivotu u inostranstvu, Zamisljao sam kako bih funkcionisao u sredini koja mi je strana,da li bih se snasao? Cini se da se nisu svi ni snasli, dok neki zaista imaju zivot kao iz hOLIVUDA..

Danci su najsrećnija nacija na svetu tako da ipak je povezano sa standardom. Ameri su ipak ogromna nacija da bi bili nešto masovno srećni. Najbolje je biti mala, bogata nacija sa dobrim susedima. Velike nacije ako su bogate vrlo često izazivaju mržnje u pola sveta i zamajavaju narode kako moraju intervenisati i bombardovati udaljene zemlje.

Poslednja izmena:

Nije bio ovde zadnjih 20 godina, da vidi koliko smo potonuli.
U svakoj zemlji možda ima nešto bolje ali veliki broj ljudi u razvijenom zemljama kao USA žive lošije i siromašnije nego bilo gde u Srbiji
A ovde vec podjebava, posebno ako poredi njihove ulicare sa nasim.

Znači može da bude i profesor na Harvardu, Srbin gastarbajter razmišlja kao Srbin gastarbajter. Domovino moja, lijepa, mila, najdraža, sve je u teb' najbolje... al' ti se ipak ja vratit' neću!

Nije gastarbajter sigurno .Najverovatnije ima samo nase poreklo rodjen tamo bio par puta ovde pa mu se dopalo, U stvari svima se svidja kada dodju na par dana ,problem je kada su tu duze .Kao i mi kada odemo na more ,super 7~8 dana posle jedva cekas da se vratis kuci,

Kod nas se mnogo drugacije gleda na porodicu,nego kod njih. Da je srece da i nasa deca mogu da dobiju dobar posao i dobru platu,pa da podizu svoju porodicu.Normalno,kod nas se vise posecujemo nego ameri,jos sada i mobilni,pa Skype.A pare su uvek potrebne,ne previse,ali za normalan zivot bez trzavica,bar sto se tice placanja racuna i normalno za hranu i nesto novo kupiti za obuci.Ne mora bas svaki mesec.

Kod nas se mnogo drugacije gleda na porodicu,nego kod njih. Da je srece da i nasa deca mogu da dobiju dobar posao i dobru platu,pa da podizu svoju porodicu.Normalno,kod nas se vise posecujemo nego ameri,jos sada i mobilni,pa Skype.A pare su uvek potrebne,ne previse,ali za normalan zivot bez trzavica,bar sto se tice placanja racuna i normalno za hranu i nesto novo kupiti za obuci.Ne mora bas svaki mesec.

Moj stric je ziveo u Njujorku 20 godina, Njegova cerka mi je rekla da im niko nije usao u kucu ni na kafu a da nije u vezi sa nekim biznisom,A za Dance sam procitao da nikada nikoga ne oustaju u dom,Samo u kafani orgasnizuju druzenja, Srecni su i jer su pametni ,nisu hteli da se prosire na racun Nemacke kada su im ponudili posle kraha Treceg rajha,Nije im zinulo durpe .

Nije sve u novcu, ali mnogo toga jeste.

Moj cale trgovac pre neki dan iz sale pita neke devojke da li su udate da li su vec sta, i njihovo prvo pitanje je bilo da li ima para.

Tako da jeste mnogo toga u novcu, sve dok ga nemas previse.

- - - - - - - - - -

Moj stric je ziveo u Njujorku 20 godina, Njegova cerka mi je rekla da im niko nije usao u kucu ni na kafu a da nije u vezi sa nekim biznisom,A za Dance sam procitao da nikada nikoga ne oustaju u dom,Samo u kafani orgasnizuju druzenja, Srecni su i jer su pametni ,nisu hteli da se prosire na racun Nemacke kada su im ponudili posle kraha Treceg rajha,Nije im zinulo durpe .

ovo za Dance meni zanimljivo sta sam video u Kopenhagenu je da deo crkve naprave kao kafanu.

Treba i to razumeti, ne mnogo veliki stanovi i mnogo veci prostor u kafani. Plus privatnost na zapadu se mnogo vise ceni.

Nije sve u novcu, ali mnogo toga jeste.

Moj cale trgovac pre neki dan iz sale pita neke devojke da li su udate da li su vec sta, i njihovo prvo pitanje je bilo da li ima para.

Tako da jeste mnogo toga u novcu, sve dok ga nemas previse.

- - - - - - - - - -

ovo za Dance meni zanimljivo sta sam video u Kopenhagenu je da deo crkve naprave kao kafanu.

Treba i to razumeti, ne mnogo veliki stanovi i mnogo veci prostor u kafani. Plus privatnost na zapadu se mnogo vise ceni.

Danci su protestanti ,jel tako? Nemaju raskosne crkve kao mi od 100 miliona evra ali imaju prvoklasnu infrastrukturu,Gledam kod nas svi imamo neke kucerine po 200m2 a u unutra nas troje.Pravimo stan za to jedno dete koje prosecno imamo a pitanje je da li ce hteti da zivi sa nama kada se ozeni?

Malo stariji prikaz, izašao kao knjiga...

https://www.jutarnji.hr/vijesti/naj...o-ostanu-bez-posla.-kako-je-to-moguce/912742/

Mislim da je mislio na slabije porodicne veze. Nasi koji tamo zive povuku bake i deke da im cuvaju decu dok oni rade,tamo je bebisiting skup, Drugo stari roditelji idu u dom ,to se podrazumeva, To je pojava sve cesca i kod nas ,staracki dom.

Са једне стране се кука како овде деца живе са родитељима до педесете а са друге се модел самосталног живота куди јер, ето, не седе свих петнаесторо око софре са прабабом па она мора у дом.

Са једне стране се кука како овде деца живе са родитељима до педесете а са друге се модел самосталног живота куди јер, ето, не седе свих петнаесторо око софре са прабабом па она мора у дом.

Pa i kaze ovaj covek nije sve ni tamo sjajno. Ne z\nam to guranje dece od kuce sa 18 godina ima svojih prednosti ali i mana, Ispada da oni nikada nisu bili devojke i mladici,da su gurnuti u zivot, Mi ovde umemo da produzimo mladost i zezanje do 30te.

Procitao. Dopada mi se tekst ali ne i podatak da posle 18 h nista ne radi? Ni prodavnice,nisam procitao za kafane ,restorane,Dopada mi se sto svi imaju iste penzije bez obzira sta su radili.Kopenhagen ,grad bez penzionera?

Izašla je i knjiga, a ovo je malo detaljniji prikaz u drugim novinama: https://novi.ba/clanak/179421/kako-...zovu-kod-sebe-najsretniji-su-narod-na-svijetu

Danci paze na radnička prava i ne haju za neki život u kafićima (iako imaju svoje tipove zabave, no u zatvorenom).

Drugačiji narod...

Pa i kaze ovaj covek nije sve ni tamo sjajno. Ne z\nam to guranje dece od kuce sa 18 godina ima svojih prednosti ali i mana, Ispada da oni nikada nisu bili devojke i mladici,da su gurnuti u zivot, Mi ovde umemo da produzimo mladost i zezanje do 30te.

Zato se i beži iz Srbije, zezamo krizu... do 30te.
Od 30te kao nešto radimo gradimo. Dižemo kredite za bicikle...
Sa 60 pevamo pesme Titu i mašemo zastavama kojima je iscureo rok trajanja.

To da se odlazi od kuce sa 18. postaje stvar proslosti.

U Murici tipa 38% milenijalaca zivi sa roditeljima sa trendom porasta.

Slican je trend na celom zapadu, primanja rastu 2.5% a troskovi 10%.

- - - - - - - - - -

Mislim da je mislio na slabije porodicne veze. Nasi koji tamo zive povuku bake i deke da im cuvaju decu dok oni rade,tamo je bebisiting skup, Drugo stari roditelji idu u dom ,to se podrazumeva, To je pojava sve cesca i kod nas ,staracki dom.

Ne samo nasi, dobar deo imigrantskih populacija se slicno ponasa.

Generalno gledano, imigrantske populacije 2-ge generacije su najuspesnije u svim drzavama.

- - - - - - - - - -

Ko onda jede i ide u silne kafice, nocne klubove, odmaralista i ostalo???:think:

Lik je bio na Balkanu par puta i dobio isti lazan utisak ko i vecina stranaca.

Back