Nije šta jedeš nego koliko jedeš

Sensei

Master
Moderator
Poruka
81.872
fghj.jpg

Profesor ishrane Mark Haub je 2010. smršao više od 12 kg jedući "otpad" hranu (Twinkies, Doritos i slatke grickalice) demonstrirajući da je mršavljenje podstaknuto unosom kalorija a ne kvalitetom ishrane.

krastavac je 96% vode
Pa dobro ne treba bas shvatati bukvalno, necu sigurno jesti samo krastavce.

Inace sto se tice "vode" ne moze da zameni potpuno hranu ali malo moze da zavara glad. .Ja sam drzao ekstremnu dijetu pre 5-6 godina sa drasticnim kalorijskim deficitom, i izgubio sam nekih 20-ak kg za 2.5 - 3 meseca, (to sam jednom u zivotu i nikad vise srecom nisam se razboleo) kasnije je islo sporije ali cokoladama i secerom neces nikad da smrsas, to samo mogu da pricaju "eksperti sa interneta" jednostavno unosis visoku kolicinu secera i insulin naglo skace i naglo pada i osecas strasnu glad nakon toga, to i jeste razlog zasto su dijabeticari skloni cesto gojaznoscu.

Pa dobro ne treba bas shvatati bukvalno, necu sigurno jesti samo krastavce.

Inace sto se tice "vode" ne moze da zameni potpuno hranu ali malo moze da zavara glad. .Ja sam drzao ekstremnu dijetu pre 5-6 godina sa drasticnim kalorijskim deficitom, i izgubio sam nekih 20-ak kg za 2.5 - 3 meseca, (to sam jednom u zivotu i nikad vise srecom nisam se razboleo) kasnije je islo sporije ali cokoladama i secerom neces nikad da smrsas, to samo mogu da pricaju "eksperti sa interneta" jednostavno unosis visoku kolicinu secera i insulin naglo skace i naglo pada i osecas strasnu glad nakon toga, to i jeste razlog zasto su dijabeticari skloni cesto gojaznoscu.
naravno da nećeš. Ovde je fokus da je primartna stvar za mršavljenje količina kaloraija koju unosiš. naravno da to variraod slučaja do slučaja, kao i to odakle ćeš kalorije da crpiš

naravno da nećeš. Ovde je fokus da je primartna stvar za mršavljenje količina kaloraija koju unosiš. naravno da to variraod slučaja do slučaja, kao i to odakle ćeš kalorije da crpiš
Ma normalno, ja kad sam drzao tu dijetu nisam vodio nikakve specijalne fensi programe, primarno mi je bilo da smanjim kalorijski unos na osnovu mojih aktivnosti i moje trenutne tezine i izbacim secere kako bih izdrzao sve to (a tu je bio i hleb) i masnu procesuiranu hranu.

Najvaznija stvar je da se zapisuje sta si jeo (postoje aplikacije za to), pojedes jedno zrno kikirikija zapises, to sam procitao negde i uverio se na sebi da lazemo sami sebe koliko pojedemo i krisom grickamo sitnice, jedna bananica, nakon par sati stanglica cokoladice, kasnije opet saka cipsa usput i kad na kraju dana sabiras sta si jeo zaboravices sve to jer to ne racunas kao obrok, uvek ces da nesvesno slazes sebe i uvek ces reci da si pojeo manje nego sto stvarno jesi i zbog toga ljudi najcesce imaju problem da smrsaju, fazon "nista ne jedem a gojim se" nema sanse :p

Sve ovo sto govorim sam doziveo na sebi, inace istina je takodje da u jednom momentu drasticne dijete ces gubiti kilograme sporije iako unosis istu kalorijsku kolicinu kao i prvog dana jer organizam bukvalno ima taj neki odbrambeni evolucijski mehanizam za prezivljavanje usporava metabolizam kako bi ustedeo energiju i cuvao rezerve, tu cesto ljudi odustanu jer su zbog toga cesce umorni i iscrpljeni, ali ako si istrajan i uporan u dijeti organizam popusta i opet ces poceti da gubis brzo kilograme kao i na pocetku.

Ali da drzi neko dijetu sa cipsom i junk food-om, slatkisima, ma nema sanse, stavljam glavu na panj :p Mislim moze vrv. tako da tera 7-8 dana izgubi eventualno kilogram - dva ali nema teorije dalje od toga, cak mozda postoji rizik da zbog te ishrane kasnije nabije jos vise kilograma nego stto je imao na startu.

Sve ovo sto govorim sam doziveo na sebi, inace istina je takodje da u jednom momentu drasticne dijete ces gubiti kilograme sporije iako unosis istu kalorijsku kolicinu kao i prvog dana jer organizam bukvalno ima taj neki odbrambeni evolucijski mehanizam za prezivljavanje usporava metabolizam kako bi ustedeo energiju i cuvao rezerve, tu cesto ljudi odustanu jer su zbog toga cesce umorni i iscrpljeni, ali ako si istrajan i uporan u dijeti organizam popusta i opet ces poceti da gubis brzo kilograme kao i na pocetku.

Ali da drzi neko dijetu sa cipsom i junk food-om, slatkisima, ma nema sanse, stavljam glavu na panj :p Mislim moze vrv. tako da tera 7-8 dana izgubi eventualno kilogram - dva ali nema teorije dalje od toga, cak mozda postoji rizik da zbog te ishrane kasnije nabije jos vise kilograma nego stto je imao na startu.
Pa ako se jede samo jedan snikers dnevno i ništa drugo, ima da se goji , to bez daljnjeg.
Ali ovde je keks u pitanju i malo čipsa.
Sigurno nije jeo kilogram čipsa.
Ako neko ko jede kilo hleba dnevno , plus brza hrana (pica i slično) ,padne na kutiju keksa ima da mršavi.

Pa ako se jede samo jedan snikers dnevno i ništa drugo, ima da se goji , to bez daljnjeg.
Neće. Jedan (američki) Snickers ima 215 kalorija. Minimalni unos, kada si na dijeti, je oko 1.100 kalorija. To je 5-6 snickersa samo da si živ. Telu je normalno potebno barem 2000 kalorija. Ideja je da za resto što fali telo treba da topi salo.

Back