Nije srpski platiti

jomini®

Elita
Poruka
16.801
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/206780/Zakon-stiti-sitne-lopove
Beograd – Mušterija je zaustavila „mercedes“ na benzinskoj pumpi i rekla mi da mu napunim rezervoar. Nije ni izlazio iz automobila. Kada se brojčanik zaustavio na 6.000 dinara, samo se osmehnuo i rekao: „Neću da platim. Ti upiši moj broj registracije, pa me tuži.“ Dao je gas i odvezao se – priča za „Blic“ Beograđanin Žika B., radnik pumpe u Zemunu.
Naravno, na svu muku radnika staje i drugi brat Srbin, vlasnik benzinske pumpe, koji ukradeno naplati od radnika. Možda je ovaj jadnik trebao prvo da traži ključeve od auta i ne toči gorivo dok ovaj ne plati? Ili da naplati prvo, pa onda da toči? A možda i da legne pred auto kad shvati da brat neće da plati?

Ima još:
– Imali smo prijavu da je čovek ušao u prodavnicu obuće, izuo stare patike, obuo nove i mirno izašao. U ovakvim slučajevima, nastaje problem kada radnicima objasnite Zakon, jer štetu gazdi najčešće nadoknađuju od svojih plata. Dve, tri takve krađe mesečno, i nekima ode i cela plata – kažu u policiji.

Inače, ako radnik primeti krađu, ne sme fizičkom silom da zadrži lopova jer je to onda valjda napad ili tako nekako... Jedino da zaključa vrata i da na taj način onemogući lopova da ode dok se ne pojavi policija.

Ovoga ima svuda, ali zašto da baš u ovakvim stvarima držimo korak sa svetom?
Ovakav zakon važi odvajkada, te me zanima zašto se to nije promenilo? Zar su ovakve stvari (samo uslovno rečno sitne) na poslednjoj listi prioriteta? Zar su bitniji Kosovo, bilateralne veze sa Poljskom i slično, zar je to toliko važnije od ovoga?

I ljudima. Ali drugačiji zakon bi verovatno korigovao sve ovo u velikoj meri. Zato i pitam kako to da ove stvari nikad nije potegao neko? Jer ko god reši ili počne da rešava ovakve probleme u zemlji (jesu "sitni" ali ih je mnogo), verujem da bi dobio mnogo, mnogo glasova i veliku podršku.
Ovo nije kao situacija sa korupcijom i slično jer se niko od političara rešavanjem ovakvih pitanja ne bi zamerio nekim "svojim" pajtašima, pa mi utoliko više i nije jasno zašto se ne pokrene rešavanje ovoga.

I ljudima. Ali drugačiji zakon bi verovatno korigovao sve ovo u velikoj meri. Zato i pitam kako to da ove stvari nikad nije potegao neko? Jer ko god reši ili počne da rešava ovakve probleme u zemlji (jesu "sitni" ali ih je mnogo), verujem da bi dobio mnogo, mnogo glasova i veliku podršku.
Ovo nije kao situacija sa korupcijom i slično jer se niko od političara rešavanjem ovakvih pitanja ne bi zamerio nekim "svojim" pajtašima, pa mi utoliko više i nije jasno zašto se ne pokrene rešavanje ovoga.

Ma daj. Čovek je svugde na planeti manje više isti. Koliko ga pritisneš krivičnim zakonima, toliko će biti manje lopova. Lako je biti lopov kad znaš da te država neće krivično goniti. I lako je biti gazda kad znaš da ćeš svu štetu naplatiti iz radničkog džepa.

Ono što je pogrešno u zakonu je što se dela sitnih krađa mere prem vrednosti krađe a ne po nameri. Zamislite situaciju u kojoj lopov ulazi u prodavnicu, otima iz kase 15000din, vadi iz džepa 1din, ubacuje u kasu i odlazi. Po zakonu, država ga neće krivično goniti. Tu treba kažnjavati NAMERU a ne delo. Ukrao bi on i više, da zna da može proći nekažnjeno.

Ma daj. Čovek je svugde na planeti manje više isti. Koliko ga pritisneš krivičnim zakonima, toliko će biti manje lopova. Lako je biti lopov kad znaš da te država neće krivično goniti. I lako je biti gazda kad znaš da ćeš svu štetu naplatiti iz radničkog džepa.
Pa zar sam rekao drugačije u tekstu koji si citirao? :eek:
I u prvom postu sam naglasio da ovoga ima svuda. A logično je što mi najviše bodu oči takve stvari u Srbiji, gde živim. I tebe ne pogađa što se ovo dešava i u Slovačkoj, zar ne?
A postavio sam pitanje za raspravu baš tu gde si me citirao.
Dakle:
Zato i pitam kako to da ove stvari nikad nije potegao neko? Jer ko god reši ili počne da rešava ovakve probleme u zemlji (jesu "sitni" ali ih je mnogo), verujem da bi dobio mnogo, mnogo glasova i veliku podršku.

Ma daj. . Koliko ga pritisneš krivičnim zakonima, toliko će biti manje lopova. Lako je biti lopov kad znaš da te država neće krivično goniti. I lako je biti gazda kad znaš da ćeš svu štetu naplatiti iz radničkog džepa.

Ono što je pogrešno u zakonu je što se dela sitnih krađa mere prem vrednosti krađe a ne po nameri. Zamislite situaciju u kojoj lopov ulazi u prodavnicu, otima iz kase 15000din, vadi iz džepa 1din, ubacuje u kasu i odlazi. Po zakonu, država ga neće krivično goniti. Tu treba kažnjavati NAMERU a ne delo. Ukrao bi on i više, da zna da može proći nekažnjeno.

Nije to baš tačno. Mentalitet ljudi se veoma razlikuje. Evo na primer Japanci i mi, imamo sličnosti ko Tihi okean i Zapadna Morava.:hahaha::hahaha::hahaha:

Ma kakvi crni zakoni, problem je u ljudima. Imamo mi dobrih zakona ali se ne poštuju. Nama jedino sposoban TUTOR može da pomogne.:mrgreen:

Srbija je jedna od rijetkih zemalja gdje radnici toce mušterijama gorivo. natoci si sam i ideš platit a dotle te kamera snima sve sa brojem tablice. ako uhvatiš maglu zove se policija snimka je tu i gotova stvar što se tiće radnika.

mene text podseca na rezimske politicare

dosli su nato vozilima na srpsku pumpu, natocili su do vrha, i prepunili se, a onda pale...placanje...u redu je...platice ko bude morao

diletantizam i inafantilnost na delu, ali od toga se ne zivi, zar ne?

Srbija je jedna od rijetkih zemalja gdje radnici toce mušterijama gorivo. natoci si sam i ideš platit a dotle te kamera snima sve sa brojem tablice. ako uhvatiš maglu zove se policija snimka je tu i gotova stvar što se tiće radnika.

Što se tiče radnika, možda. Opet će gazda Srba da kaže, boli me uvo, što niste pazili.
Ali opet, ako je krađa ispod vrednosti 15000 (do nedavno 8000 dinara), policija ne goni lopova, već se moraš godinama tužiti. Privatna tužba samo.

mene text podseca na rezimske politicare

dosli su nato vozilima na srpsku pumpu, natocili su do vrha, i prepunili se, a onda pale...placanje...u redu je...platice ko bude morao

diletantizam i inafantilnost na delu, ali od toga se ne zivi, zar ne?

J b t, tebi NATO viri iz ušiju...:hahaha::hahaha::hahaha: crkli bi da u nekom postu ne pomenete NATO, Ameriku ili Vatikan...:hahaha::hahaha:

Back