Nije normalno, Hrvatska finansira zločionca

siticentar

Domaćin
Poruka
4.802
DRŽAVA MU DAJE 24.000 KUNA PLAĆE, NAKNADU ZA ODVOJENI ŽIVOT I STAN Ispis E-mail
21.09.2009. 19:08
ImageMostar/Zagreb (RTM) - Ne samo što najpoznatijem bjeguncu pred hrvatskim pravosuđem Branimiru Glavašu država svaki mjesec isplaćuje saborsku plaću od oko 24.000 kuna, već on i dalje ima pravo na službeni saborski stan. Iako je već četiri mjeseca u susjednoj BiH, gdje je pobjegao nakon što je u maju nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima, Glavaš cijelo to vrijeme koristi i pravo na državni stan u središtu Zagreba, piše Jutarnji.Isto tako, Glavaš prima i 1000 kuna mjesečne naknade za odvojeni život od obitelji. Iz podataka o svim pravima zastupnika koje smo dobili od saborske službe za odnose s javnošću, Glavaševo ime je među pet onih koji koriste stan za službene potrebe i na popisu je korisnika prava na odvojen život.

Branimir Glavaš je korisnik stana sve dok mu traje mandat - kratko je odgovorila Ružica Šimunović, voditeljica saborske službe za odnose s javnošću na naše pitanje zašto Glavaš i dalje ima državni stan kad, ne samo što je osuđen na deset godina zatvora, već više od četiri mjeseca uopće nije u Hrvatskoj.

Sabor, objasnila je Šimunović, ima nekoliko stanova koje na korištenje dodjeljuje zastupnicima. Riječ je, tvrdi Šimunović, o garsonijerama od 20 do 30 kvadrata u najužem središtu grada, točnije u Jurišićevoj i Ilici.

Mogli su uštedjeti hiljade

Da je Glavaš i dalje zastupnik neupitna je činjenica, jer prema Zakonu, mandat prestaje podnošenjem ostavke, smrću, ako je zastupniku oduzeta poslovna sposobnost ili ako je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci. Glavaševa je kazna još uvijek nepravomoćna.

Iako je potpuno jasno da Glavaš taj stan, otkada je pobjegao u BiH definitivno ne koristi, to ipak ne znači da, recimo, netko drugi ne boravi u stanu.

Osim toga, država već mjesecima plaća najmanje 500 kuna režija za prazan stan. A da je Sabor Glavašev stan, nakon što je on odlučio ne poštivati istu tu pravnu državu i pobjegao u BiH, dodijelio nekom drugom zastupniku, mjesečno su poreznim obveznicima mogli uštedjeti 3050 kuna. Toliko naime, bez troškova režija s PDV-om, Sabor plaća za najam jednog stana zastupniku koji živi izvan Zagreba.

Podaci koje smo službeno dobili iz Sabora pokazuju da je Glavaš u stanu od 11. januara 2008., znači od početka ovog mandata. No, zanimljivo je kako se u istoj tablici navodi da je Predsjedništvo Sabora odluku Mandatno-imunitetnog povjerenstva, koje formalno odlučuje o svim pravima zastupnika, donijelo tek osam mjeseci kasnije.

Pokreće svoju firmu

Glavaš je u BiH pobjegao nakon izricanja presude. Budući da mu je HDZ-ova većina omogućila da ga i prije izricanja presude, ali i još tri dana nakon toga, štiti saborski imunitet, bez problema je prešao hrvatsku granicu i skrasio se u BiH čije državljanstvo ima. Prozvao je tadašnjeg premijera Sanadera da stoji iza njegove presude.

- Dva puta sam prema Sanaderovu nalogu hapšen bez razloga. Treći put me neće uhapsiti - poručio je tada. Nedavno je najavio da u BiH pokreće vlastitu firmu. (Svevijesti.ba)
________________________________---------

Ima nelogičnih događanja i u drugim državama regiona. Ovo je jedan od primjera kako su zakoni u regionu skrojeni da omogućuju zaštitu kriminalaca pa i ratnih zločinaca a na računm poreskih obveznika..
 
Ista ili lična situacija je i u BiH, Srbiji ne oduzima se imunitet nakon prvostepene presude i prava po osnovu zastupničkog statusa ostaju na snazi i finansira se kriminalac, lopov, zločinac iz državnog proračuna.

Ма мани ти мене сад бла бла трућ

Главаш је бегунац који је један од најодговорнијих за рат требало га је убити ко бесну керу.и нема ту сад оправдања .
 

Back
Top