Nihilizam

Ne, lepo sam rekao, nije definisano.

U suprotnom možeš reći:
Beskanačno +1 =beskonačno
Beskonačno + 2 = beskonačno
Beskonačno +120334024820948234 =beskonačno

Razlika beskonačnosti bi tom logikom mogla da bude bilo šta 1, 2 ili taj ogromni broj, sasvim svejedno.

0/0, beskonačno/beskonačno, beskonačno- beskonačno su matematici nedefinisani oblici.

Da ne ulazimo u to koliko je čoveku beskonačnost intuitivno bliska... Ali ovo za nedefinsanost svakako važi.
Pa tako i oduzimanjem dela večnosti koji nije naš od celokupne večnosti dobijaš nešto nedefinisano.
To je kao s ovim brojevima u primeru koji sam gore dao, život može biti bilo koja od ovih brojki...
Sve zavisi od vrednosti koju mu mi damo.

Sad vidim da si rekao "razlika"...
Ali,nema tu razlike.ako postoji neki (recimo-nepravilni) kontinuitet).
To što smo se mi zadesili gde jesmo,matematički ne menja ništa,bar ne značajno...
Dobro,to znači ,ujednoi da se može zanemariti...pa zanemari...:mrgreen:
Da li sam rekao:sem Metafiziksa?:hahaha:
(Proporcija je samo subjektivni rakurs...:kez:)

Poslednja izmena:
Ma dobro, složićemo se da je konačnost ništavna- bio to tren ili dva, to nije ništa naspram večnosti.
Ali kako ćeš ti da reaguješ na tu istinu ne tiče se toliko logike koliko tvog ličnog, subjektivnog izbora.
Branko Miljković navodi da su moguće dve reakcije na ovaj svet- diviti mu se i pomiriti sa svojom ništavnošću.
Meni se čini da ljudi uglavnom biraju ovo prvo jer je lakše (a i prirodnije).

Moral gospodara ne zahtijeva rat, nego strogost, i zato aristokrate nose oruzje i vole ga.

Ljepota se mora braniti oruzjem od zavisti i DESTRUKTIVNOSTI!

p.s.
Sjecam se jedne Arijevske sage koja je opisivala napad nekih Azijata na kola koja su prevozila oca i njegovu kcer. Azijati su samo htjeli da otmu djevojku, a otac ih se naubijao strijelama, dok nisu uspjeli da ga savladaju.

I bas tako ja zamisljam covijaxa - tip izuzetno ruzan, sa pivskim stomakom (obicno oni pricaju prostakluke, i zato su Srbi veoma prost narod).

Aristokrate vole oruzjem da poubijaju i svoje clanove porodice. Vole i incest. Vole da ubijaju neistomisljenike. U kom svetu ti zivis, zna samo Alisa iz Zemlje cuda.

Arijevske sage su pisali bajkopisci o Azijatima koji su imali kalendar, barut i papirni novac. To je arijanstvo,a ne pljuvanje po tudjim narodima. I kad smo kod pljuvanja, zanimljivo je sto sebi dozvoljavas da ceo jedan narod nazivas veoma prostim. To govori koliko si ti prost a i primitivan. Plemenit covek to sebi ne bi dozvolio, jer dedukcijom zna da nije upoznat sa 6 miliona Srba, pa da o njima donosi generalni zakljucak. Projekcija vlastitog sovinizma ili autosovinizma je niska i ruzna. To kako ti zamisljas ostavlja prostora za tumacenje tvog karaktera. A to bi vec bilo porazavajuce. Ako mozes da shvatis...

P.S. Drazi mi je jedan Balkanac - Srbin, Musliman, Hrvat, Makedonac, koji nekog licimera i lazova onako lepo stera u pi@ku materinu, nego ljude poput tebe koji se predstavljaju kao obrazovani i inteligentni, a ni po cemu se ne razlikuju od prostaka prema kojima osecaju nekakav licemeran prezir. Takve je Konfucije smatrao najgorom vrstom ljudi. I to sa pravom. Psovka nije jedina uvreda. Veca je uvreda kada ``nacitan`` i umisljen samoljubac koristi znanje i knjige da vredja druge ljude, ma ko oni bili. U svakom narodu ima prostakluka, ali je najgori prostak odeven u visoke reci i tudje misli.

Poslednja izmena:
nihilizam je stanje svesti neverovanja ni u jednu od mase pojava koje drugim ljudima pružaju smisao življenja...
dakle, nihilizam je širi pojam od pojma ateizma.
nihilisti su ljudi po kojima život nema smisla i sve je uzalud....
nihilista odmahuje rukom pred svim vrednostima koje drugim ljudi služe kao motor da nastave dalje sa geganjem ka ništavilu i produkcijom novih mučenika koji će ih odmeniti kad crknu...

bar ja u tom značenju koristim taj termin....

Nekad je bog bio smisao po sebi, a nihilizam je zakljucak da vrijednosti ne vrijede, jer nema ovog smisla po sebi, tj. da nista pojedinacno nema smisla, jer nedostaje glavni smisao.

Ako u svijetu i univerzumu nedostaje smisao po sebi, dakle, ako je bog mrtav, to jos ne znaci da smisao po covjeku ne moze postojati. Sta ako je necija egzistencija dostojna obozavanja ili barem afirmisanja? Zar to ne bi imalo smisla?

Poslednja izmena:
što je postavljao oziman citat šopija - ni da pečene prepelice padaju s neba i svako sretne odmah svoju dragu - ne bi bilo ništa bolje....
međutim, neki ljudi se samozavaravaju (iz mog ugla gledano), prime se na nešto, nađu neki cilj, neko stremljenje, uspevaju u tome i onda je nešto lakše čak i lepo mogu da prožive....

Bilo bi bolje kad covjek ne bi pravio lose. Ko samom sebi zlo cini, za njega on nema smisla. Svako je sebi bog kad si dobar.

Slažem se.
Mada je to možda i do nas samih.
Hese u "Stepskom vuku" za svog junaka Harija kaže da nije naučio da bude zadovoljan svetom jer je po prirodi nezadovoljan čovek.
Zato je nihilizam pre svega odraz karaktera, a tek onda filozofsko učenje.
Mada ga je nemoguće negirati pred čovekom koji ne priznaje zadovoljstva.
Jer je to slamka lažnog smisla za koju se svaki čovek hvata.

Tacno tako - izraz karaktera. Ako svijet nema smisla po sebi, to ne znaci da nam licno mora biti lose. Mozda su boga i stvorili samo oni ljudi kojima je licno bilo dobro i htjeli su to stanje da ovjekovijece. Pesimizam se ne opravdava kroz nedostatak smisla - zdrav covjek stvara smisao.

Bogove su stvarali oni koji su strahovali za vlast te da bi je učvrstili strahopoštovanjem budala...
(A Zmajevcu nisi odgovorio...Ostao bez teksta?Maca jezik? Škripi tastatura?:kez::aaa::smeker:)

Ako svijet nema smisla po sebi, to ne znaci da nam licno mora biti lose.

Da li mi se čini ili i i ti stavljaš znak jednakosti između smisla i sreće (što na nivou pojedinca, što globalno)?
Ne znam zašto to ljudi rade....
Svi imamo potrebu i za jednim i za drugim, ali su to ipak različite stvari.
Mada, praksa pokazuje da je sreća uglavnom dovoljan uslov da se smisao zaboravi...
Iz te perspektive nije ni čudo što poistovećujemo te stvari.
Ali one ipak nisu iste.

Da li mi se čini ili i i ti stavljaš znak jednakosti između smisla i sreće (što na nivou pojedinca, što globalno)?
Ne znam zašto to ljudi rade....
Svi imamo potrebu i za jednim i za drugim, ali su to ipak različite stvari.
Mada, praksa pokazuje da je sreća uglavnom dovoljan uslov da se smisao zaboravi...
Iz te perspektive nije ni čudo što poistovećujemo te stvari.
Ali one ipak nisu iste.

Sreca je valjda dostignuti smisao, a smisao je, kao i u staroj grckoj tragediji, "predstaviti ljude kakvi bi trebali biti", dakle, boljim, mocnijim nego sto jesu.

Odreci se vida,
odreci se sluha,
odreci se govora,
gledamo na svakom koraku.

Odreci se casti i buducnosti za one koji dolaze,
odreci se pamcenja, istorije, predaka,
odreci se korena koji nas hrane i od stihija cuvaju
i to svakodnevno vidimo.

Odreci se razuma i proglasiti lose za dobro,
odreci se lepog i proglasiti ruzno za lepo,
odreci se bogova i proglasiti djavole za vladare
i to vidimo na svakom koraku.

Zbog nametnute politicke korektnosti stvari odavno ne nazivamo pravim imenom,
zato ih vise ne razlikujemo.

Na jednoj temi se odricu sopstvene seksualnosti,
na drugoj se odricu sluha i vida, i umetnosti jer ne donosi profit,
na trecoj se odricu tudjih naroda i vodja,
ne shvatajuci da time i njihov narod nestaje,
i jos su odavno odrekli pravo na zivot drugim bicima.

Da li ce ista na kraju ostati?
Hoce.
Ne mogu se odreci onoga cega nisu svesni.
Ne mogu se odreci onoga sto nikada nisu prihvatili kao svoje.
Onoga sto je od njih vece.
Od njihovog ne.
Mogu se odreci samo onoga sto su sami stvorili.
Kada to urade, jedino cega ce se odreci bice sopstvena mrznja.

Poslednja izmena:
Ovde imamo i nihilistu i anti-nihilistu:

"There is no escape. You can't be a vagabond and an artist and still be a solid citizen, a wholesome, upstanding man. You want to get drunk, so you have to accept the hangover. You say yes to the sunlight and pure fantasies, so you have to say yes to the filth and the nausea. Everything is within you, gold and mud, happiness and pain, the laughter of childhood and the apprehension of death. Say yes to everything, shirk nothing. Don't try to lie to yourself. You are not a solid citizen. You are not a Greek. You are not harmonious, or the master of yourself. You are a bird in the storm. Let it storm! Let it drive you! How much have you lied! A thousand times, even in your poems and books, you have played the harmonious man, the wise man, the happy, the enlightened man. In the same way, men attacking in war have played heroes, while their bowels twitched. My God, what a poor ape, what a fencer in the mirror man is- particularly the artist- particularly myself!" — Hermann Hesse

"You supposed that in the absence of any human or divine code the only values were those of the animal world, in other words, violence and cunning. Where lay the difference between you and me? Simply that you readily accepted despair and I never yielded to it. Simply that you saw the injustice of our condition, to the point of being willing to add to it, whereas it seemed to me that man must exalt justice in order to fight against eternal injustice, create happiness, in order to protect against the universe of unhappiness. Because you turned your despair into intoxication, because you freed yourself from it by making a principle of it, you are willing to destroy man’s works and to fight him in order to add to his basic misery. I, on the contrary, choose justice in order to remain faithful to the world. I continue to believe that this world had no ultimate meaning, but I know that something in it has meaning and that is man, because he is the only creature to insist on having one. This world has at leas the truth of man and our task is to provide its justification against fate itself, and it has no justification but man, hence, he must be saved if we want to save the idea we have of life. With your scornful smile you will ask me, “What do you mean by saving man?” And with all my being I shout to you that I mean not mutilating him, and yet giving a chance to the justice that man alone can conceive." — Albert Camus

Je suis sûr qu'il ya une bonne raison pour laquelle le tribunal interne sont en utilisant des textes dans une langue étrangère. Aussi, je suis sûr que vous savez que la raison, c'est vous. Cependant, celui qui cite Camus, aurait à faire sur l'original, en français. Par conséquent, je conclus que c'est le manque de communication culturelle de base. Je ne veux pas le croire, mais je ne peux pas m'empêcher de penser que vous essayez d'impressionner vos études interlocuteurs.
Juste pour que vous le savez, le forum anglais à paraître drôle, parce que la traduction du français désespérément pauvre. Grenouilles voir chevaux pour être mis au point afin qu'elle cite en anglais..........

Poslednja izmena:
Nihilizam u suštini pobija sam sebe...
Ako ništa nema smisla, besmislen je i sud o besmislu.
Nihilizam je prosto logički neodrživ.
Mada, ja i dalje ne znam šta bih mogao navesti kao smisao života.
Ipak, dobro je znati da ga mora biti.

Da zivot ima smisla, zar ga ne bi u beskonacnom vremenu jednom morao dostici? Uopste, postavljanje bilo kakvog smisla je besmisleno, jer sta onda kad taj smisao bude dostignut? Prema tome, smisao je samo kosulja koja se isprlja i onda promijeni, a unutra cuci volja. Koliko vidim, covjecanstvo se pocelo gadno prljati i vrijeme je da volja promijeni kosulju.

Back