Nihilizam

Ti govoris kao neko ko nema sta da izgubi i ko ne mari ako najzad ne bude imao sta ni da dobije. I upravo su takvi nihilisti. Oni su zadovoljni i sa nista, pa cak svom svojom dusom tome teze.

Da li se to Nista umotava i uljepsava svecanim rijecima ne mijenja uzasno praznu cinjenicu ropskog marionetskog polozaja u drustvu. Covjek koji je izgubio svaki ukus i svaki cilj i spreman je na svaka ponizenja i odricanja, samo da bi zadovoljio svoju i tudju zavist i mrznju, to su kao oni koji kad dodju do novaca sami sebe uniste.

To su ljudi koji bi radije da su mrtvi nego sto im se zivi.
Grdno si ođe omanuo. :mrgreen: Imaš poneki biser. :lol: Al ko ćorava koka! :rotf:

Mistik dosta toga kapira...
Takvi kao on,kao ja i još dosta takvih,ne plaše se za svoj aktuelni imetak,jer nam pamet i sposobnost garanti veći opstanka
naših porodica nego posed koji danas jeste-sutra nije.ne plašimo se revolucionarnih promena,korenitih reformi društva i slično...
Mada sam u poznijim godinama,još kako znam da zagrizem u probleme,a znam i dosta sličnih,a i snažnijih,pa i mlađih koji
su u stanju da iznesu velike društvene promene...
Samo se čeka da krenu domine-što se nas tiče-u svako doba i bez straha! ! !

BIVSTVO
ne
IMETSTVO

Mi smo spremni na promene, ... čeka se bumerang globalizma koji će da kosi one glave i one strukture "korisnih idiota" koje su instalirane na njegovoj infrastrukturi. Niko ne znatačno kako će izgledati domino (bumeranga), ali treba se upoznati sa nekim scenarijima. Naravno fiinansijksi kartelski sektor je ključan od gore i bankrotsvo mase od dole. Svakako, biće tu i malo ideologije, mora nešto netvarno i nevidljivo da tvori i drži tvarno i vidljivo.

BIVSTVO
ne
IMETSTVO

Mi smo spremni na promene, ... čeka se bumerang globalizma koji će da kosi one glave i one strukture "korisnih idiota" koje su instalirane na njegovoj infrastrukturi. Niko ne znatačno kako će izgledati domino (bumeranga), ali treba se upoznati sa nekim scenarijima. Naravno fiinansijksi kartelski sektor je ključan od gore i bankrotsvo mase od dole. Svakako, biće tu i malo ideologije, mora nešto netvarno i nevidljivo da tvori i drži tvarno i vidljivo.
Može li se što postići sa butterfly boomerang? :lol:

Kako će da preživi predator ako ne pojede nešto???

Ako je čovek predator drugom čoveku, ni ne treba da živi.

Prirodna i društvena. Aham! I sad je prirodna prirodna a društvena je neprirodna?! A zar ljudi ne vode porijeklo od te prirode? I zar nijesu od nje sve naučili??? Ebi ga. Ili ebi Amere ako moš.

Vode poreklo, ali nisu sve od nje naučili - ljudi su jedina živa bića sa sposobnošću apstraktnog mišljenja, stvaralaštva i delimičnog oslobađanja od prirodnog poretka. Prirodna anomalija, može se reći.

Vode poreklo, ali nisu sve od nje naučili - ljudi su jedina živa bića sa sposobnošću apstraktnog mišljenja, stvaralaštva i delimičnog oslobađanja od prirodnog poretka. Prirodna anomalija, može se reći.
Na Zemlji! A možda je i to zabluda. Ja sam ubijeđen da mnoge ž. vrste razmišljaju poput čovjeka. I to je automatski apstrakcija. Dovoljno je da se posmatra duel lovca i lovine pa da se nedvosmisleno dođe do prethodnog zaključka.

"apstraktno" razmisljanje lol. za razliku od kakvog razmisljanja? od "neapstraktnog" razmisljanja?

svako zivo stvorenje kojoj je u cilju da iskoristi okolinu u svoju koristi mora da izgradi MAPU okoline, mapu teritorije, u svojoj vugli da bi moglo bilo sta da preduzme. a apstrakcija se upravo odnosi na mapu teritorije iliti model sveta. toliko o "apstraktnom" razmisljanju i kako ga zivotinje ne koriste.

"apstraktno" razmisljanje lol. za razliku od kakvog razmisljanja? od "neapstraktnog" razmisljanja?

svako zivo stvorenje kojoj je u cilju da iskoristi okolinu u svoju koristi mora da izgradi MAPU okoline, mapu teritorije, u svojoj vugli da bi moglo bilo sta da preduzme. a apstrakcija se upravo odnosi na mapu teritorije iliti model sveta. toliko o "apstraktnom" razmisljanju i kako ga zivotinje ne koriste.
Očito je da je govorni aparat nastao upravo pod pritiskom misaone bujice, dakle, nastavak je misli, odnosno, misaona finalizacija je. To automatski implicira da misli nijesu svojstvene samo čovjeku.

Srećna Nova! :zskace:

Jedan od oblika nihilizma smatram i sokratovsku borbu znanja protiv instinkata. Npr. kad odemo na fakultet, tamo nam se ne nudi hrana za dusu, nego apstraktno "znanje po sebi" odsjeceno od svih instinktivnih potreba. Ili stalno bombardovanje seksualnim sadrzajima je nacin da se odvuce paznja od korisnosti seksualnog nagona.

Uglavnom nastoji se razbiti piramida

znanje ->
navika ->
nagon ->

i time uzdrmati temelji zivota. I sami politicki protesti golisavih djevojaka su smisljeni radi napada na korisnost instinkta, jer korisnost seksa je ipak u stvari 1 na 1, dok gola zenska je stvar 1 na x.

Jedan od oblika nihilizma smatram i sokratovsku borbu znanja protiv instinkata. Npr. kad odemo na fakultet, tamo nam se ne nudi hrana za dusu, nego apstraktno "znanje po sebi" odsjeceno od svih instinktivnih potreba.
Da si zavrsio taj fakultet, saznao bi da je "znanje po sebi" ipak neophodno za posao koji ces raditi.
Neko ko se posle fakulteta zaposli na projektovanju centrale, mora koristiti znanje od koga ti bezis, "znanje po sebi".
Instiktima se ne moze promeniti IP adresa.
Ono o cemu ti pricas i sto ti nedostaje zove se obicno kucno vaspitanje (OKV).

Ono sto pises punih sest strana je negiranje.
Prvo kao onaj koji je otisao zauvijek pa sada kao Dionys.
Negiras bas sve cega se dokacis.
Iz toga vidim da si nihilista.
A sada se vrati na uvodni tekst, i videces da je istinit.

Poslednja izmena:
Ono sto ocekujemo, to nazivamo ispravno i pravo; sta nas zacudjuje, sto nas cudi, to hvalimo ili kudimo. Prvo osjecanje cudjenja je strah: pohvala i kudjenje su proizvod straha. Naspram tome ono ispravno i pravo nas ostavlja zadovoljnim, za osjecanje je neutralno i odgovara zdravlju. - Ono, sto svako od sebe i drugih ocekuje u svakoj situaciji, dakle ono uobicajeno u svakoj kulturi, nije za neku drugu kulturu ono uobicajeno i pobudjuje njihovo cudjenje, pobudjuje pohvalu i pokudu, i u svakom slucaju biva prejako osjecano. Kulture ne razumiju ono sto pripada zdravlju drugih. Ono ocekivano, ono uobicajeno, ono zdravo, ono za osjecanje neutralno, cini najveci dio onog sto jedna kultura naziva obicajima.

Pod pretpostavkom, da se uvijek ocekuje samo zlo, neprijatno iznenadjenje, onda je covjek uvijek u neprijateljskoj napetosti, postaje za druge nepodnosljiv i sam pati od nedostatka zdravlja: takve prirode izumiru. U cjelini su samo zadovoljnije i rase bogatije nadom ostale u zivotu. - Ko uvijek ocekuje nesto lose, postaje zao, naime neprijateljski sumnjicav i nemiran; to je posledica pesimistickih nacina misljenja.

Nietzsche

Mistik dosta toga kapira...
Takvi kao on,kao ja i još dosta takvih,ne plaše se za svoj aktuelni imetak,jer nam pamet i sposobnost garanti veći opstanka
naših porodica nego posed koji danas jeste-sutra nije.ne plašimo se revolucionarnih promena,korenitih reformi društva i slično...
Mada sam u poznijim godinama,još kako znam da zagrizem u probleme,a znam i dosta sličnih,a i snažnijih,pa i mlađih koji
su u stanju da iznesu velike društvene promene...
Samo se čeka da krenu domine-što se nas tiče-u svako doba i bez straha! ! !

samo mi nije jasno gdje si ti i dosta takvih da zagrizu u društvene probleme koji nas globe evo već 20ak godinica. gdje je ta vrla sposobnost, zašto smo u ćorsokaku kao kolektiv?

"Ko osjeca i misli mnogo odudarajuci, taj propada, on ne moze da se razmnozava. Prema tome, mogla bi postojati neka granica za stepen individualnosti. U vremena, kad je osjecaju neugodnom, kao u nasem (i kao u svoj dosadasnjoj moralnoj istoriji covjecanstva), slabo se nasledjuje nagon za to. U vremena kad je (individualnost) osjecaju sa zadovoljstvom, lako sama sa sobom pretjera i stvara krajnju izolaciju (i sprecava kroz to opstu plodnost covjecanstva). Sto slicnije, utoliko vise raste plodnost, svako srece jednu odgovarajucu zensku: dakle prenaseljenost usled morala. Sto manje slicnosti utoliko —"
Nietzsche, 1880

I onda jos dodju zenske da protestvuju kako muskarci bez individualizma umiru u ratu, kad ono one ubijaju i novorodjencad.

Ne znam da li sam ovo vec rekao: u demokratiji dolazi do unistenja svih vrijednosti, do nihilizma. Zato vise niko nikog ne cijeni i svako sam sebe namece. Naravno, niko nas ne tjera da budemo demokrate i da ne postujemo odredjene vrijednosti.

I u sistemima u kojima nikad nije formalno vladala jednakost i demokratija, demokratija nastaje tako sto se gospodari okrecu proizvodnji hrane i materijalizmu u cjelini, tako da do hrane i sredstava lako dolaze i najnizi slojevi i kroz to se osjecaju jednakima. I Dionisov kult se slavio u proljece, kad je priroda darivala sve ljude svojim plodovima, i tad su klasne stege spadale.

I nadčovek će nešto morati da jede i eto mu demokratije...To je u prirodi čoveka,
samo što nagon za održanjem-produženjem egzistencije,neki zovu kukavičlukom...
Ako negiraju nagon za održanjem-negiraju valjanost egzistencije...KUKAVIČKI...

Niče je bio riščanin...Oduševljen Hristom,glavnim glumcem u tragediji "Smrt kralja judejskog",
koju od njegove družine naručio ,da se osveti Irodu za spletke u Rimu kod imperatora,Pilat,
namesnik Judeje...Kad su videli narednih dana Hrista živog i zdravog,oni primitivni barbari
se udronjali od straha da je vaskrsao itd...Niče je bio Hristov fan...:mrgreen::hahaha::rotf:

nihilizam je stanje svesti neverovanja ni u jednu od mase pojava koje drugim ljudima pružaju smisao življenja...
dakle, nihilizam je širi pojam od pojma ateizma.
nihilisti su ljudi po kojima život nema smisla i sve je uzalud....
nihilista odmahuje rukom pred svim vrednostima koje drugim ljudi služe kao motor da nastave dalje sa geganjem ka ništavilu i produkcijom novih mučenika koji će ih odmeniti kad crknu...

bar ja u tom značenju koristim taj termin....

nihilista odmahuje rukom pred svim vrednostima koje drugim ljudi služe kao motor da nastave dalje sa geganjem ka ništavilu i produkcijom novih mučenika koji će ih odmeniti kad crknu...

Pa i da nije te pokretne trake koja donosi novu grupu ljudi kojim je podaren život (ili nametnut jaram egzistencije, zavisi kako shvataš isti)- svet ne bi imao više smisla, samo bio podnošljiviji.
Da su druge vrednosti ljudima putokaz svet bi bio drugačiji, ali da li bi imao više smisla?
Kako god okreneš gradivne elemente ovog sveta, kako god ih budeš ređao- uvek dobijaš apsurd.
Možeš ti danima oblikovati kule od peska- naizgled stvaraš novo, ali i dalje imaš samo pesak.

što je postavljao oziman citat šopija - ni da pečene prepelice padaju s neba i svako sretne odmah svoju dragu - ne bi bilo ništa bolje....
međutim, neki ljudi se samozavaravaju (iz mog ugla gledano), prime se na nešto, nađu neki cilj, neko stremljenje, uspevaju u tome i onda je nešto lakše čak i lepo mogu da prožive....

Slažem se.
Mada je to možda i do nas samih.
Hese u "Stepskom vuku" za svog junaka Harija kaže da nije naučio da bude zadovoljan svetom jer je po prirodi nezadovoljan čovek.
Zato je nihilizam pre svega odraz karaktera, a tek onda filozofsko učenje.
Mada ga je nemoguće negirati pred čovekom koji ne priznaje zadovoljstva.
Jer je to slamka lažnog smisla za koju se svaki čovek hvata.

Počeću kao Ozi da se ponavljam...Doduše to i pripada dedama,a ovih dana se upisujem...
Elem...
Ako mislimo vremenski (mada tvrdim da "t" treba izbaciti-to je subjektivno sećanje),pre
rođenja nismo postojali čitavu večnost! ! !
Posle našeg življenja,čeka nas ista takva večnost...
Koliko vredi tada taj "tren" našegživljenja,našeg postojanja...
I sem Matfiziksa,svako ,jednostavnom proporcijom dolazi do toga da se beskonačnosti oduzmu
i da je vreme života beskonačno vredno! ! !
Verujte matematici-tu ne greši...
Tako da ja imam običaj da kažem da je život najvredniji brilijant bez kog svi brilijanti sveta ne vrede ni
pišljiva boba...

Ali razlika beskonačnosti nije definisana. :)
Tako i život, bar u okvirima ljudske logike.
I onda se sve svede na subjektivan doživljaj- ili budeš srećan s tim, ili ne.
Ili budeš prosto prazan.
Istina je jedna, ali van svih ovih draži.
Čovek ništa ne zna o tome, a hoće li biti zadovoljan svojim trenutkom ili ne, zavisi od njega.
To je već pitanje volje i osećanja, a ne logike.

Back