Nihilizam

Nihilizam je neizbežna posledica bezuspešnog traganja za apsolutnom, transcendentalnom istinom - ista ne postoji. Svet funkcioniše po principu individualnih iracionalnih pojedinosti koje su deo racionalnog sistema, unutar širokog okvira iracionalnosti. Traganje za savršenstvom je jalovo, jedino što nam preostaje je da prihvatimo sebe kao sastavan deo kosmičkog superorganizma iz kog i crpimo ono što nas čini ljudima - život, strast, ljubav.

Zla i nejednakosti su prost simptom arogatne "aristokratije" koja je sebi kroz istoriju davala za pravo da ostatak čovečanstva vuče kao stoku prema svojoj ideji progresa i savršenstva, udaljavajući ih od onog pravog, koje ne zahteva nikakve kompleksne sisteme već prosto prihvatanje sebe kao dela prirode i prirode kao dela nas. Ovo nije doba nihilizma, već doba arogantnih "ibermenša", gladnih moći potrebne za ispunjenje njihovih trulih ideja, i običnim narodom koji pod njihovim jarmom pada u otuđenost, razočarenje i konfuziju - pored svog materijalnog blagostanja, nema sreće, nema ljubavi.

Ne treba nam nikakva elita i aristokratija. Vreme naduvenih grčkih filozofa koji su živeli na grbači legija obespravljenih robova i pričali prazne priče o svojoj veličini i ispravnosti je još odavno trebalo da se zakopa. U svoj svojoj skromnosti i jednostavnosti, Diogen je bio najveličanstveniji grčki filozof.
Elita je evolucijom stvorena. A mi ni sami ne znamo šta nam treba a šta ne. :sad2:

Dok je helenska nacija u cjelini materijalno nazadovala, nosio je slom drzave sa sobom nuzno dalje poljuljavanje obicaja.

Da samog sebe (Burckhardta) citiram ponovo.

Vidimo da u 4. vijeku dolazi do naglog raspadanja drzave. I Nietzsche smatra demokratiju kao oblik raspada drzave, npr. u aforizmu 472 Ljudskog suvise ljudskog koji je interesantan iz vise razloga . A Burckhardt vidi, prema citatu iznad, da uporedo sa raspadom drzave dolazi i do raspada obicaja. Jedan znak toga je nagla promjena zakona prema hirovima onih koji su se u tom momentu nasli na vlasti.

Nihilizam je doslovno propadanje obicaja: "kad vrijednosti gube svoju vrijednost" - Nietzsche.

I kao sto obicaje nisu stvarale mase, nego aristokrate, pa ni drzavu, tako ce sa dolaskom masa na vlast da propadnu i jedno i drugo.

Ono sto mase zanima je kako doci do novaca, pa im je obrazovanje i filistarstvo bitnije. Kad neko samog sebe i druge tjera da pise zbog novaca, onda je to filistarstvo.

Žao mi je što konstatujem da svi idu grlom u jagode. Životne teme su tu kraj nas i u nama. Naučili smo da ne gledamo svojim očima. Ne slušamo svojim ušima. ...I kao krajnji zaključak - ne živimo svojim životom. Željni smo da dokučimo Istinu, a ona nam stalno izmiče. Ne svojom krivicom. Nego našom krivicom, našim nehajem. Žao mi je što protraćimo život na neke bezvezne stvari. A ono glavno, čemu smo svo vreme težili stalno izmiče i tako zamamno iz daljine mami. Svo vreme nas je neko zamajavao i ometao, potplitao i upućivao na pogrešnu stranu i stazu. A sve je tako prosto i jasno. Samo kada bi bar malo mislili svojom glavom. Kakvih sam se sve gluposti i nonsensa naslušao i nagledao i ostao živ. I to od koga bi to čuo i video, nego baš od onih od kojih bi se tome i najmanje nadao. Nisam toliko pametan pa da ne vidim ako je nešto crno da je crno a ako je belo da je belo. Nikakva objašnjenja nisu potrebna za tako nešto. Nauka nije dosledna pa da se drži svojih postulata i definicija. Nego može i ovako i onako. Svakom su pravilu, zakonu, prikačili rep i izuzetak. Pa je pravilo - izuzetak, a izuzetak - pravilo. Nikada i nikud Nauka ne može stići ako ne razluči i odvoji POJMOVE OD POJAVA. Inače smo svi samo fantazeri i šarlatani, kako neko reče. Kada pitam nekog za nešto jako prosto i naivno, smatra za nepotrebno da mi odgovori. A stalo mi je baš do tog odgovora. Tada će i on sam početi da misli i dela svojom glavom. Osnova, baza su zdravi temelji za zdanje i instituciju koja se zove ISTINA!

Elita je evolucijom stvorena. A mi ni sami ne znamo šta nam treba a šta ne. :sad2:

Postoji prirodna evolucija i društvena evolucija.

Prirodna nije ni dobra ni loša - ona jednostavno jeste, kao činjenično stanje, kao deo prirode. Društvena evolucija su procesi koje su uglavnom pokretale elite, radi ispunjenja svojih hirova, i davale sve od sebe da ih proglase za sastavan deo prirodnog poretka, pomažući se zabludom da je sve novo automatski i bolje.

Potrebe čovečanstva kao celine se ne mogu objektivno utvrditi, i zato je jedino fer da svaki pojedinac ima jednake mogućnosti za ostvarenje svojih subjektivnih potreba i da nema pravo da drugima te mogućnosti uskrati - manje-više, klasični ideal slobode i jednakosti. Društvo koje je to najbolje obezbeđivalo je primitivno društvo, kao egalitarna i slobodna zajednica oslobođena hijerarhija i predrasuda. Kroz istoriju su elite, vodeći se idejom pragmatičnog progresa, slamale tu egalitarnost i stvarale represivne društvene sisteme. Tek od relativno skoro takozvani "progresivci" pokušavaju da negiraju te represivne sisteme i vrate društvo na egalitarni nivo.

Dakle, ko god jednakost, slobodu i bratstvo gura ispred hrabrosti, pravednosti i mudrosti, taj je nihilista.

A ne gospon Šeki-brkaš sezon i fazon...
Sloboda,ljudska prava i mudrost idu zajedno,a tebi šta ostane...:mrgreen:
Kave veze ima država Ničea s ovim državama?Mogo bi ti da uzmeš mač a ja kalašnjikov
pa dvoboj na 200 m...:hahaha:
Jbt...BND Srbije veći danas od BND USA Ničeovog vremena,a elektronski novac nisu mogli ni
sanjati...(Bar nije Žil Vern,savremenik Fridrihov...)

"Mozda se moze reci, da polis uopste – slicno francuskom Konventu – neku odluku zeli da ucini utoliko zesce nepobitnom i vjecnom, sto je ona nerazumnija; ipak, mi tesko mozemo imati pravo, da ih zbog toga osudjujemo; jer mi obavezujemo buducnost na jedan jos ludji nacin, u tome sto u ime progresa pravimo dolazecim generacijama dugove." Jacob Burckhardt

Ne razbiraš ti to Burkarde-to je politička ekonomija u kojoj i Marks zaždio stranputicama...
Ne dugujemo MI ni pinčike-duguje Vlada Republike Srbije,Vlada Republike Hrvatske,Vlada Kraljevine Svenske...
Kapito?Crpe novac iz emisije novca (koliko sme zbog inflacije!) iz fiskalne politike,carina,koncesija,renti,kamata rezervi...
i sama po sebi je PRAVNO LICE u odnosu na svakog građanina!Ko ima firmu-u ravnopravnom odnosu je s državom,
s tim da dugovi države nisu i njegovi-JER BI BIO NELIKVIDAN...
Ali,hajde da ja ne držim ovde čas-mada bi i mnogim srpskim ekonomistima trebalo-kakvi profesori-takvi i učenici...
Svaka čast Juriju,ali njega ili ne razumeju ili ga ne slušaju...Bivši premijer je tipičan primerak...z:mrgreen:

Hoces da se sluzis drzavnom imovinom a da ne ucestvujes u njenom dugu? Odrices se penzije? Ides samo u privatne skole? Ne ulazis u javni wc? Lovis ribu samo u vlastitoj rijeci? Mozak je nekome ljesnik a nekome suplji orah.

Zbog takvih šupljih tikvi kakvi su i profesori univerziteta koji to ne shvataju-bogati su
prebogati i kapital stiče goru tromost u multinacionalnim kompanijama nego kad je
bio državni u kraljevstvima...Hrčak sindrom kancer neoliberalne kapital ekonomije,a o
bankarstvu i rentijerstvu da i ne govorim...To više s viškom vrednosti nema nikakve veze...
Misliš da se bankrotstvo vlada može odlagati unedogled?
Grčka vlada je pred bankrotstvom i da ne preti domino efektom ne bi Merkelova ni mrdnula malim...
Ne kapiraš ti to-to su ipak malo veče pametarije od vrlina Zaratustre...:lol::mrgreen:

Ali posjednici su jedini koji vuku covjecanstvo kao cjelinu naprijed. Znamo kako izgleda socijal-revolucionarna privreda. Imamo sasvim dobru predstavu o tome:

planetoftheapesending.jpg

A posto im ne dozvoljavate ucesce u vlasti, a neki nasilni politicki prevrati nece vise biti moguci, to ce sve morati da ide preko ledja naroda.

Mislim da ce doci trenutak kad ce citava planeta morati duboko da razmisli o tome da li uopste jos zeli da napreduje ili da stagnira u evolutivnom razvoju. I morace onda da donese sasvim svjesnu odluku. Mislim da doba pregrupisavanja tek dolazi.

Mistik dosta toga kapira...
Takvi kao on,kao ja i još dosta takvih,ne plaše se za svoj aktuelni imetak,jer nam pamet i sposobnost garanti veći opstanka
naših porodica nego posed koji danas jeste-sutra nije.ne plašimo se revolucionarnih promena,korenitih reformi društva i slično...
Mada sam u poznijim godinama,još kako znam da zagrizem u probleme,a znam i dosta sličnih,a i snažnijih,pa i mlađih koji
su u stanju da iznesu velike društvene promene...
Samo se čeka da krenu domine-što se nas tiče-u svako doba i bez straha! ! !

Ti govoris kao neko ko nema sta da izgubi i ko ne mari ako najzad ne bude imao sta ni da dobije. I upravo su takvi nihilisti. Oni su zadovoljni i sa nista, pa cak svom svojom dusom tome teze.

Da li se to Nista umotava i uljepsava svecanim rijecima ne mijenja uzasno praznu cinjenicu ropskog marionetskog polozaja u drustvu. Covjek koji je izgubio svaki ukus i svaki cilj i spreman je na svaka ponizenja i odricanja, samo da bi zadovoljio svoju i tudju zavist i mrznju, to su kao oni koji kad dodju do novaca sami sebe uniste.

To su ljudi koji bi radije da su mrtvi nego sto im se zivi.

Ti govoris kao neko ko nema sta da izgubi i ko ne mari ako najzad ne bude imao sta ni da dobije. I upravo su takvi nihilisti. Oni su zadovoljni i sa nista, pa cak svom svojom dusom tome teze.

Da li se to Nista umotava i uljepsava svecanim rijecima ne mijenja uzasno praznu cinjenicu ropskog marionetskog polozaja u drustvu. Covjek koji je izgubio svaki ukus i svaki cilj i spreman je na svaka ponizenja i odricanja, samo da bi zadovoljio svoju i tudju zavist i mrznju, to su kao oni koji kad dodju do novaca sami sebe uniste.

To su ljudi koji bi radije da su mrtvi nego sto im se zivi.
Nemoj da kukaš-ipak si ti slab za takve kao ja...
A kapital imam i posao i firmu i sve,zasad, solidno funkcioniše...No sam dvaput ostajao bez toga i ne plašim se i treči put...
Ono najvrednije ,nikad nisam izgubio-porodicu i to sasvim sređenu i harmoničnu...
To takvima kao ti nija baš shvatljivo... Sposobnost i prijatelji su nešto šta se stvara u hodu i menja...
A voleo bi ti da i među pozitivistima ima nihilista...Mogu ti reči da su retki-više ima hedonista...
Ako ništa drugo,zadovoljstvo je biti uspešan -čisto takmičarski,a i kao psihološki stav onog za kog su
teškoće i prepreke kao sportski izazov...:zelenko3:
Ma idi bidi Niče ili Burkart...:hahaha:

Poslednja izmena:
Postoji prirodna evolucija i društvena evolucija.

Prirodna nije ni dobra ni loša - ona jednostavno jeste, kao činjenično stanje, kao deo prirode. Društvena evolucija su procesi koje su uglavnom pokretale elite, radi ispunjenja svojih hirova, i davale sve od sebe da ih proglase za sastavan deo prirodnog poretka, pomažući se zabludom da je sve novo automatski i bolje.

Potrebe čovečanstva kao celine se ne mogu objektivno utvrditi, i zato je jedino fer da svaki pojedinac ima jednake mogućnosti za ostvarenje svojih subjektivnih potreba i da nema pravo da drugima te mogućnosti uskrati - manje-više, klasični ideal slobode i jednakosti. Društvo koje je to najbolje obezbeđivalo je primitivno društvo, kao egalitarna i slobodna zajednica oslobođena hijerarhija i predrasuda. Kroz istoriju su elite, vodeći se idejom pragmatičnog progresa, slamale tu egalitarnost i stvarale represivne društvene sisteme. Tek od relativno skoro takozvani "progresivci" pokušavaju da negiraju te represivne sisteme i vrate društvo na egalitarni nivo.
Prirodna i društvena. Aham! I sad je prirodna prirodna a društvena je neprirodna?! A zar ljudi ne vode porijeklo od te prirode? I zar nijesu od nje sve naučili??? Ebi ga. :( Ili ebi Amere ako moš. :sad2:

Back