Nihilizam

• Začetnik teme Začetnik teme Alita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Alita

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
385
Sta mislite o filozofiji Fridriha Nicea? Posto sam na telefonu pa ne mogu kucati u nedogled, prelepicu chatgpt odgovor na sustinu niceove filozofije.

Suština Ničeove filozofije može se sažeti u nekoliko ključnih koncepata:

1. Smrt Boga – Niče je tvrdio da je tradicionalna religija, posebno hrišćanstvo, izgubila svoju moć nad ljudskim umovima. Fraza „Bog je mrtav“ ne znači doslovnu smrt božanstva, već propast religijskih vrednosti u modernom društvu.

2. Nadčovek (Übermensch) – Niče je zamišljao idealnog čoveka koji prevazilazi ograničenja morala nametnutog od strane društva i religije, stvarajući sopstvene vrednosti i smisao života.

3. Volja za moć – Osnovna pokretačka sila života nije opstanak (kao kod Darvina), već volja za moć – težnja za prevazilaženjem sebe, dominacijom i stvaranjem.

4. Kritika morala – Niče je razlikovao „gospodarski moral“ (koji proslavlja snagu, moć i kreativnost) i „robovski moral“ (koji slavi slabost, poniznost i sažaljenje). Smatrao je da je hrišćanstvo nametnulo robovski moral, kočeći ljudski razvoj.

5. Večno vraćanje istog – Hipotetički koncept koji postavlja pitanje: ako bi morao da proživiš svoj život iznova, beskonačno puta, da li bi to prihvatio? Ovaj test služi kao kriterijum da li neko zaista živi autentično i strastveno.

Da li se slazete sa njim i zasto? Ako se ne slazete, zasto ne.

Na osnovu čeka to tvrdiš? Po čemu bi te Niče, recimo, zaglupio? Po čemu si ti mudriji od njega te je on zaglupljivač? Gde on to greši, a ti si shvatio? :think:
Tako sto se njegovo misljenje kosi s drugim "filozofima" a ja nkad nisam imao uzore da bih birao izmedju njih,tako i ne namecem svoja drugima,imas i nove moderne mudrace koje ce mladje generacije zaglupeti ,jel kazes da i oni trebaju da ih prate

Tako sto se njegovo misljenje kosi s drugim "filozofima" a ja nkad nisam imao uzore da bih birao izmedju njih,tako i ne namecem svoja drugima,imas i nove moderne mudrace koje ce mladje generacije zaglupeti ,jel kazes da i oni trebaju da ih prate
Na njemu je (Fridrihu) da demantuje pređašnje škole filozofije i da iznese svoj stav o tome. Na nama je da čujemo mišljenja različitih mudraca i da sami donesemo sud o ovome svetu. To što imamo new age filozofe i "mudrace" ne znači da ih trebamo pratiti. Ali je uvek neophodno čuti šta je neko rekao, analizirati, ali zaista analizirati šta je time hteo reći i onda odlučiti ima li to smisla ili ne.

Ne moraš to činiti, niko te ne primorava.

Na njemu je (Fridrihu) da demantuje pređašnje škole filozofije i da iznese svoj stav o tome. Na nama je da čujemo mišljenja različitih mudraca i da sami donesemo sud o ovome svetu. To što imamo new age filozofe i "mudrace" ne znači da ih trebamo pratiti. Ali je uvek neophodno čuti šta je neko rekao, analizirati, ali zaista analizirati šta je time hteo reći i onda odlučiti ima li to smisla ili ne.

Ne moraš to činiti, niko te ne primorava.
A dobro reci mi kako nepismen seljak, koji nije nikad nista procitao ima zivotne mudrosti koje znace nesto

A dobro reci mi kako nepismen seljak, koji nije nikad nista procitao ima zivotne mudrosti koje znace nesto
Vrlo lako. I on je razmišljao, ali i kroz iskustvo došao do dobrih zaključaka o životu. Nisu filozofi Bogom dati, već obični ljudi koji su razmišljali, baš kao i taj seljak, kako kažeš.

Vrlo lako. I on je razmišljao, ali i kroz iskustvo došao do dobrih zaključaka o životu. Nisu filozofi Bogom dati, već obični ljudi koji su razmišljali, baš kao i taj seljak, kako kažeš.
On je citanjem drugih napravio poprecno misljenje,dok su nepismeni samouki a nama ostaje da ih sve citamo i zaglupimo se,u najmanju ruku da se posvadjamo i ratujemo

Jedina razlika što je jedan pismen da zapiše, a drugi nepismen. Pa i Vuk je špartao po narodu da zapisuje. Aj da se ne gađamo tramvajima oko osnovnih stvari, blamčina je...

Mislim da mu je glavna ideja oko koje je najviše gravitirao - "nadčovek".
Potom, stižu opravdane reakcije na to maglovito određenje, kroz njegov antipod - "svečovek", do kog je došao Dostojevski, posredstvom Šopenhauera.
Večno pon.istog deluje kao lično opisan krug sveta doživljen kao pakao... Nema se izlaza. Šopenhauer barem ostavlja vrata kroz svoju filozofiju patnje. Svetlo na kraju tunela... Ničeanski moral se zatire u atomizaciji svakog pojedinačnog slučaja, ujedino ga previđajući "igrom iznad dobra i zla", biva u riziku da potone do golog pragmatizma, zato je i krunisan nihilizmom... E, sad... ako se, pak, krene od njega... ;) i izlapeli brkonja zasjaji. :cool:

Back