Niče još jedan veliki tržni centar: Neke radnje prvi put u Srbiji

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Подстицање потрошачких навика и лакша доступност робе и потрошачима у унутрашњости Србије


Niče još jedan veliki tržni centar: Neke radnje prvi put u Srbiji

Gornji Milanovac -- U Gornjem Milanovcu gradi se novi tržni centar, a u njemu će oko 200 stanovnika tog grada dobiti radna mesta.
1602146977963.png



Gradilište budućeg tržnog centra obišao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Prilikom obilaska, Kovačević je istakao da je zadovoljan zbog otvaranja tog objekta u gradu, prvenstveno jer će oko 200 sugrađana upravo ovde obezbediti sebi radno mesto ali i zato što će Milanovčani na raspolaganju imati 23 prodajna objekta, od kojih su neki prvi put u Srbiji.

1602147004921.png



Kovačević kaže da je neverovatna transformacija u ovom delu grada za samo 6 meseci, od kada je položen kamen temeljac za izgradnju novog Šoping parka.

Do sada sve teče odličnom dinamikom i prema dogovoru.

"Prezadovoljan sam što objekat ovako izgleda ali i što će Milanovac napokon dobiti Tržni centar velikog kapaciteta, a posebno jer određene radnje koje će ovde poslovati, nemaju svoje prodajne objekte u široj okolini. Baš zbog toga očekujemo i veliki broj kupaca iz celog Moravičkog okruga", rekao je Kovačević.

Značajno je i što je, kako je naveo, regulisana saobraćajnica, odnosno urađen prvi deo Ulice Miše Lazića i dodao- "Čim grubi radovi oko objekta budu gotovi, uradićemo i drugi deo ulice, kako je i dogovoreno".

"Osim toga što će brojni svetski brendovi stići u Gornji Milanovac, što je u ovaj prostor uloženo oko 8 miliona evra, veoma je bitna i činjenica da će oko 200 naših sugrađana dobiti posao upravo ovde u Šop parku", istakao je Kovačević.
 
Dobro, hvala. :D
I meni je Segedin bliži, mada ću u novembru imati jedan obilazak Šumadije. Nisam našao podatak kad će ovo biti otvoreno.
Ја сам родом из Горњег Милановца. : )
Ево, сад ћу провести десетак дана тамо па ти се могу распитати : )
 
Još pre pandemije, širom Amerike cija je povrsina 9.834.000 km² a broj stanovnika 328,2 miliona,se zbog internet prodaje tržni centri zatvaraju a pandemija ih je dotukla.Prema dostupnim podacima do sada ih je zatvoreno oko 400, aizgledi za budućnost za oko 1.100 centara koji još rade nikada nije bila lošija.Uveliko se razmislja da se trzni centri kao na primer luksuzni tržni centar na Menhetnu, koji ima tri sprata, Neman Marcus-a, pretvore u kancelarijski prostor .Tržni centri su sastavni deo američkog načina života od nastanka potrošačkog društva tokom pedesetih godina prošlog veka. Ni u jednoj zemlji na svetu nema više prodajnog prostora po glavi stanovnika – 21 kvadratni metar kao sto je u Americi.. Na drugom mestu je Kanada sa 15 i potom Australija sa 10 kvadratnih metara.

Evropa je takav model prihvatila 20 godina kasnije.

U Srbiji cija je povrsina 88.361km2 .a broj stanovnika 6,982 miliona prema dostupnim podacima, trenutno je oko 40 velikih maloprodajnih objekata sa više od 220.000 kvadrata, a u naredne dve godine biće izgrađeno još najmanje 250.000 kvadrata ovog prostora sa tendencijom da njihov broj poveca, iako su površine koje zauzimaju već premašile milion kvadratnih metara.

Zbog jeftinije onlajn prodaje, svetski trgovinski lanci poput Amazona, Gepa i Kejmarta ukidaju maloprodajne objekte i otvaraju logističke centre.
Stručnjaci predviđaju da će za 10 godina 85 odsto preduzeća u svetu trgovati samo preko interneta.
Strucnjaci kazu da u Srbiji tržni centri nemaju razloga za strahovanje, uglavnom zato što se ne očekuje brza promena potrošačkih navika.

Ali postavlja se pitanje sta kada se promene potrošacke navike ?
 
Da, ali pitanje je da li će toliko biti i kod nas. Drugačije tržište i porezi. Hvala u svakom slučaju.
U dosta trgovina (odjeće i obuće) vidim i cijene u vašim dinarima. Pretpostavljam da te cijene vrijede onda i kod vas. Ali ispada skuplje kod vas kad se preračuna u eure ili pomnoži/podjeli s tih 15.5. Nije puno skuplje, ali ipak ispada skuplje kod vas (tj. ta cijena u dinarima).
 

Back
Top