Ниче џамија у БГ - без дозволе

SrBkinja_

Zainteresovan član
Poruka
416
БЕОГРАД је добио још једну џамију! Припадници удружења „Исламска заједнице Рома и осталих припадника“, за само месец дана, на Старом сајмишту, без одговарајућих дозвола, подигли су двоспратни објекат величине 340 квадрата, који уместо минарета има куполу.

Надлежни о објекту, који је још увек у „сивој фази“ градње, нису имали појма. Тек у среду поподне, инспектори општине Нови Београд су посетили градилиште.

Међутим, Алија Дуљај, вођа удружења грађана, које углавном окупља Роме са Косова и Метохије, категорично тврди да има све потребне „папире“.

- Џамија је изграђена на месту некадашњег молитвеног места, који је изгорело у мају - за „Новости“ прича Дуљај. - Жеља нам је да у овом центру окупимо сву сиромашну ромску децу и њихове родитеље. Имамо сада 76 малишана, од четири до 17 година, који похађају нашу школу. Ту се моле богу и уче да не краду, да се не дрогирају и да живе у складу са вером.

Према његовим речима, новац за изградњу, поред прилога верника, добио је од пријатеља Срба. Средства за изградњу покушао је да потражи и од амбасада арапских земаља у Београду.

rep-dzamija_620x0.jpg


НЕРЕГИСТРОВАНИ
У званичном државном Регистру цркава и верских заједница, нема „Исламске заједнице Рома и осталих припадника“. Они су правно регистровани маја 2011. године, али само као обично удружење грађана (АПР решење бр. БУ17386/2011).

- Амбасадама исламских земаља послали смо допис, али нико од њих није није нам одговорио или послао новац - прича Дуљај, који је потврдио да нема никакаву сарадњу са Ријасетом Исламске заједнице Србије.

Припадници, до сада непознате „Исламске заједнице Рома и осталих припадника“ желе да у новој џамији, у недељу прославе велики празник Рамазански бајрам, у присуству око 300 верника. Муфтија србијански Мухамед Јусуфспахић није желео да разговара на ову тему .

За новоподигнути објекат на Старом сајмишту, нико није чуо, па чак и комшије из околних улица. У овај део Београда, иако је само два километра од центра престонице, мало ко залази. Улице су уске и мрачне. Нема великих стамбених зграда. Ту су старе, оронуле куће и картонске уџерице. После бомбардовања 1999. године, у овај део главног града доселило се око стотинак породица са Косова и Метохије. После расељавања нехигијенског насеља испод Газеле, неки су нови дом потражили, управо у овом кварту.


ИНСПЕКТОРИ ОБУСТАВИЛИ РАДОВЕ

ГРАЂЕВИНСКИ инспектори општине Нови Београд наложили су да се прекину сви грађевински радови. За уџерицу, на којој је подигнута џамија, је 2003. године поднет захтев за легализацију, па тај део објекта неће бити диран. Али дозидани део, ако буде био у сврси стамбеног простора, мора бити срушен. Према Дуљајевим речима, реч је о верском објекту, па ће коначну одлуку донети градски Секретаријат за урбанизам, који једини и може да да дозволу за градњу верског објекта. Како „Новости“ сазнају, зона око Старог сајмишта је заштићена и тамо није дозвољено никакво зидање. Према детаљном урбанистичком плану, на Новом Београду још увек није дефинисана локација за изградњу џамије.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:392998-Nice-dzamija-u-Beogradu
 
БЕОГРАД је добио још једну џамију! Припадници удружења „Исламска заједнице
Рома и осталих припадника“, за само месец дана, на Старом сајмишту, без одговарајућих дозвола.........

Добио ђахамију или циганизацију Старог сајмишта ?
 
otkud ciganima pare da grade dzhamiju a zhive u kartonskim kutijama???

Tri cigojnera sede za stolom u kafani i hvale se jedan drugom:
- Ja sam za petnest dana skin'o 35 kila!
- Ja sam za deset dana skin'o 40 kila! Pohvali se drugi.
- A ja sam za sedam dana skin'o 45 kila! Reče treći.

Sluša to konobar sa strane pa im reče:
- Ma daj, ne lažite bre Cigani! Nemoguće je da čovek skine toliko sala za tako kratko vreme!
- Ko priča o salu, kume?. Pričamo o bakarni oluci, o bakarni kablovi...
 
otkud ciganima pare da grade dzhamiju a zhive u kartonskim kutijama???

Dobro pitanje.
Verovatno se nadaju da ce im na racun "obespravljenosti" drzava darivati stanove.
Jedan stan u Beogradu vredi duplo vise nego moja kuca koju su pravile dve generacije!
Ko je ovde obespravljen?!
Kako prave dzamije tako i kuce neka si naprave, da to bude pravilo!
Kad to postane pravilo - zakon, onda im po hitnom postupku dati dozvolu za gradnju jer mi ne ugrozavamo nicija verska prava, a proterati ih iz kartona jer sire zarazu.
 

Back
Top