Ni prva, ni druga, nego normalna Srbija

Zoroastar

Domaćin
Poruka
3.783
Bitka između "prve" i "druge" Srbije se vodi već niz godina, a da pri tome nijedna od te "dve" Srbije, protiv one druge zapravo i nema ključno oružje ili argument.
Ta bitka je prevashodno ideološka i već i zato neplodonosna, da ne kažem: jalova.
Pogledaj temu:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/422926-ПРЕНАГЛАШЕНИ-ЕВРОУНИОНИЗАМ-И-ШУПЉИ-ПАТРИОТИЗАМ

Jedini "uspeh" te bitke je stvaranje i održavanje podeljenosti nacije.
Tako gledano, a tako i jeste, i jednu i drugu Srbiju, bolje reći i jednu i drugu stranu bi se moglo optužiti za antisrpstvo.
Jer šta je antisrpskije od stvaranja i održavanja nacionalne podeljenosti?

Normalna Srbija je pronacionalna, ali ne i nacionalistička, a kamoli šovinistička.
Nije ni leva, ni desna, nego uvažava realnost.
Na Evropu gleda kao na milje u kojem se nalazi, a na Evropsku Uniju kao na entitet od kojeg ne beži, a još manje trči da mu se pridruži.
Za normalnu Srbiju Rusija je zemlja na koju se može računati, ali ne i rezervna domovina.
Normalna Srbija SAD vidi kao jednu od svetskih sila, sa kojom nije uputno ulaziti u sukob, ali je ne doživljava i kao politički i ekonomski autoritet.
Normalna Srbija u poznatim političarima vidi ili nesposobne ili i nesposobne i antisrpske elemente.
Normalnoj Srbiji je potrebna normalna opcija.
I dobiće je. Zapravo je već i dobija.
I, da: NORMALNU SRBIJU ČINI VEĆINA SRBA, PA I PRIPADNIKA DRUGIH NACIJA KOJI ŽIVE U SRBIJI.

Желио бих питати кориснике Форума, какав је њихов став о реал-национализму.
Дакле, укратко и упрошћено, то би представљао правац који се залаже за остварење максимално реално могућих користи за сопствени народ и/или државу. Дакле, не бусање у груди, маштарије о неким нереалним границама, звецкање оружјем и сл. али здрава доза бриге за своју државу и народ и покушај да се из сваке прилике извуче максимално могућа бенефит.

Реал-националистима су кроз историју смтрани различити људи : Стефан Немања, Милош Обреновић (говорим само о његовој спољној, не и унутрашњој политици), Јован Ристић, Михаило Обреновић, Милан Недић, Јован Рашковић (Крајина). Можда се неко не слаже са списком и наравно да не сврставам све ове личности у исти кош (далеко од тога).
Но, желио бих чути ваше мишљење о овом политичком правцу. Лично, вјерујем да припадам таквој некој опцији и ономе што би се слободним речником назвало Трећа Србија.
Трећа Србија, бар како је ја данас видим, на ЕУ не гледа као на пут без алтернативе, решење свих проблема или најважније политичко питање али исто тако не сматра ни да би улазак у ЕУ значио малтене "смак света" за нас.

Трећа Србија, како је ја видим, отворена је и за Русију и за Запад и са једнима и другима сарађује у оној мјери у којој је то најбоље за Србију.
Трећа Србија у економији комбинује најбоље елементе либерал-конзервативног и социјал-демократског економског модела.
Трећа Србија је традиционална, помало конзервативна, не и затуцана
Moj stari tekst...

Neće moći. To moraju bit dvije stranke, a po "prirodi" stvari ne možeš bit u obje.
Могу да само пребачим одговорност за један одјељак на неког другог...а странка не би имала национални предзнак. Типа, рецимо Конзервативни реформски покрет (лупих име). Нема одредницу ни српски, ни црногорски, тако да несмјетано дјелује у обе државе. Ја шефујем у једној од њих, неко други и другој и то је то :mrgreen:

I meni je odavno bilo jasno kako stvari stoje, još od Tita preko njegovog neuspelog "naslednika" Slobe, pa do izvikanog Đinđića i ovih sada. A jasni su mi bili i radikali i slični.
Odavno mi je jasno da od svih pobrojanih nema vajde.
Pa ipak to što je /za mene i još neke, možda i za tebe/ odavno jasno, sada postaje jasno i većini.
I tu je šansa za promenu.

Могу да само пребачим одговорност за један одјељак на неког другог...а странка не би имала национални предзнак. Типа, рецимо Конзервативни реформски покрет (лупих име). Нема одредницу ни српски, ни црногорски, тако да несмјетано дјелује у обе државе. Ја шефујем у једној од њих, неко други и другој и то је то :mrgreen:
Contradictio in adjecto! Konzervativizam i reforme ne idu zajedno. Što se śeđenja na dvije stolice tiče, zaboravi dok je vrijeme. Lutke se brzo osile i gazdi dođu glave.

Mi normalni stanovnici ove države OĆEMO:
- Normalan posao, Normalne zarade, Normalne cene , Pravnu državu i policiju koji štiti sav normalan svet od mafijaša i lopova svih kategorija
- Da živimo normalno a da ni sa kim ne ratujemo, kao i da nas niko ne potcenjuje i ucenjuje zbog zatucanih ludaka koji takođe žive na ovim prostorima
- Ljude da delimo po dobrim i lošima postupcima a ne po nacionalnoj pripadnosti
- Da nas bole dupe i za unutrašnju i za spoljnu politiku

Mi normalni stanovnici ove države OĆEMO:
- Normalan posao, Normalne zarade, Normalne cene , Pravnu državu i policiju koji štiti sav normalan svet od mafijaša i lopova svih kategorija
- Da živimo normalno a da ni sa kim ne ratujemo, kao i da nas niko ne potcenjuje i ucenjuje zbog zatucanih ludaka koji takođe žive na ovim prostorima
- Ljude da delimo po dobrim i lošima postupcima a ne po nacionalnoj pripadnosti
- Da nas bole dupe i za unutrašnju i za spoljnu politiku
И да једном приче о привреди превладају спорења о томе ко је издајник, а ко патриота. Врхунски пост, иде репутација. :ok:

Ono bi jadno da sefuje...:tajna:

Back