NI NA NEBU NI NA ZEMLJI

• Začetnik teme Začetnik teme Afroo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Afroo

Zaslužan član
Poruka
111.627
..znam da nas ima mnogo i da smo svi od prilike u istom sosu..svi mi koji imamo preko 50 godina zivota i ne dovoljno staza za
penziju, mucimo skoro istu muku trazeci zaposlenje....
...znam i to jer sam osetila na sopstvenoj kozi da skoro ni jedan poslodavac u drzavi Srbiji ne zeli da zaposli nikog starijeg od
maximum 40 godina, i sta sad, sta da radimo i kome da se zalimo...

...uzasna nepravda nam se desava, nismo za penziju i jos smo sposobni da radimo i zivimo od sopstvenog rada, a niko nas
nece, opet sa druge strane znam da mlade zene imaju problem ako nisu radjale i da vecina postavlja to famozno bezobrazno
pitanje, zelite li da radjate i kad to planirate...cisto da ne ispadne kako nisam svesna da i taj problem postoji, a opet znam i
da ce one nekako i negde naci posao...mi u ovim godinama skoro nigde....

...sta uraditi, kome se zaliti, Biro rada postoji samo fiktivno, po pitanju zaposlenja ne rade ama bas nista, kad im se cesce
obracas prosto se ljute (dosadni ste im), ako se ne javite striktno dana kad su naveli kao obavezu brisu vas sa evidencije,
jer se smatra da ste ne zainteresovani za posao...:besna:

...sigurna sam da ovakvih kao ja ima hiljade i hiljade, citava jedna generacija ljudi sposobnih za rad, sedi kod kuce, ili nesto
raducka na crno da prezivi, ako uspe da nadje bilo sta, vecinom neke fizicke poslove koje niko nece, kod bahatih privatnika
za mizeriju ne usudjujuci se ni da pita nista o prijavi i bilo cemu slicnom....znamm isto tako da mnogi ni ne dobiju platu za
koju su radili po xy sati, jer se tamo nekom moze...

....kako resiti problem, kako i na koji nacin doci do posla, ubediti poslodavce da mi u tim godinama mozemo jos mnogo
toga da radimo, da imamo i volje i znanja i motiv isto kao neko sa 35 ili 40 godina, da jednostavno nismo za otips i staro
gvozdje:rtfm:

...izvinjavam se na malo duzem uvodnom postu...isto tako molim one kojima je zivot zezanje i nas problem minoran neka
se ne javljaju...hvala na svakom korisnom savetu....

..to je nesto sto mene jako muci, stvara veliki problem i nervozu svakodnevno....

..na svaki ali svaki objavljen oglas gde se ikako mogu "naci" saljem svoj CV-i i do sad sam ih
poslala bezbroj, a na najvise nisam dobila ni dogovor tipa hvala sto ste se javili, ne odgovarata
nam iz tih i tih razloga....

...iskreno se nadam da postoji sansa da se nekako udruzimo, da pokusamo da dignemo taj
nas problem na "visi nivo" i pokusamo da ga resimo, jer se za nas niko nece zauzeti ako to
sami ne uradimo....

Prvo da ti se zahvalim na temi Afrodita,baš pogađa u centar problema.U istoj sam situaciji i priznajem da sam potpuno izgubila svaku nadu da će neki posao,od nekud,da iskrsne.Desilo mi se da zakasnim sa javljanjem na biro,jednostavno sam zaboravila.Otišla sam da se prijavim i dobila kritiku kao da sam prvačić:''Znate li vi da ne smete to da radite,mi radimo svoj posao,ne smemo da činimo greške,bla,bla,bla...''na kraju mi se smilovala i dala da popunim izjavu,kao da sam pljačkaš banke,naravno to se može samo jednom.Pošto sam ćopkala,pitala me je šta mi je i ponudila da obavim procenu radne sposobnosti kod njihove lekarske komisije,pa će mi kao na osnovu rešenja nekako pomoći.Obavila sam to i plus polagala test kod psihologa,ali potpuni prvak,koji sam ponosno se hvalim položila s odličnim 5.:D Sutra ću te sve papire odneti u biro,pa ću videti šta dalje.Možda se i desi nešto,ko zna?:think: Što se tiče motivisanja ljudi na neku akciju,sumničava sam,sve je to klonulo duhom i jedva preživljava,ali opet dok dete ne zaplače,majka ne daje hranu.

...hvala Hedo:)

...mene su u jednom periodu cak i obrisali sa Biroa, ali posto nisam bila ovde nisam se ne potresala previse, kad sam se vratila isteklo je "kaznenih" 6 meseci pa su me
opet upisali i naravno ponovo zakazali sastanak, gde sam obavezna da prisustvujem, u protivnom ce me opet izbrisati....sem onog redovnog javljanja oni bukvalno nista
ne rade za nas....kad pitam bilo sta vezano za posao kao da ih pitam da me posalju na Mesec, pa se nekad pitam zasto oni uopste postoje, sta je njihova svrha sem da
primaju platu sa drzavnih jasala...a ostali ko prezivi neka se "hvali" kako je to uspeo...strasno....
...zelim ti od sveg srca da resis sto bolje moguse svoju situaciju, jos kad bi dobila penziju pa kolika tolika bilo bi idealno, prosto ne verovatno....

....ja se nadam da nisu svi klonuli duhom, da ima jos ljudi poput nas koji bi nesto da urade od svog zivota, da jos rade i zive od sopstvenog rada,
da se osecaju korisno i sebi i drustvu....

hvala na željama Afro,može skraćeno?
najiskrenije,nikakvoj se penziji ne nadam,nije to Nemanjina ni inavlidska penzija,a nema ni indikacija za to,
najsmešnije mi je kad uđem u biro,vlada tišina i strahopoštovanje u vazduhu,to se vidi na licima ljudi,strah
kao da će ih neko skratiti za glavu ili kao u crkvi,prava smejurija,uhvati me nagon da se glasno smejem,
lupam dok hodam,kijam kašljem,grozna sam priznajem,ali mi idu na nerve,kao da oni meni čine uslugu
samo svojim postojanjem,fuj...
zanima me način na koji bi mi mogli nešto da uradimo,pada li ti nešto na pamet?sindikat u ovoj zemlji ne postoji,
pokrali su za sebe šta su mogli,podobijali stanove i nestali,kome se obratiti?

Poslednja izmena:
...moze naravno, svi na forumu me i zovu tako:)

...da znam o cemu pricas, isto se osecam i isto bih sve to rado radila, samo da ih
malo prodrmam iz te njihove ususkane pozicije, tek da shvate da su tu zbog nas
i da mi ne dolazimo tamo zato sto su lepi i sto nam je dosadno, vec prosto zato
sto od njih ocekujemo da nam i nadju neki posao kad toliko insistiraju na tom
famoznom javljanju....

....jednom su mi nudili nekakav dnevnik koji bih vodila, i u koji bih belezila sve
firme kojima sam poslala prijavu, nisam to htela da radim prosto sto smatram
da je to bezobrazno, ja treba njima da se pravdam kad, koliko i kome saljem
CV-i, a oni kome se oni pravdaju i polazu racune za to sedenje 8h koje ko zna
kako provedu....mnogi dremajuci..:mrgreen:

....nisam jos iskristalisala u glavi sta bi smo i kako mogli, samo znam da moramo
nesto da uradimo, moramo da skrenemo paznju na nas i da pokusamo da resimo
bar neki problem...bila bih jako sretna kada bi posle tog nekog naseg poteza bar
neko dobio posao, kad bi bar samo jedan posto ne zaposlenih pocelo da prima
platu....smatrala bih to uspehom i nekom nadom da ipak nije sve otislo dodjavola....

ovde ni samospaljivanje ne bi pomoglo,izvini ali nisam odolela :)
kako organizovati ljude,obavestiti,mora se registrovati neka gg
organizacija,dobiti silna papirologija da bi to funkcionisalo,
treba naći novac,možda neki donator,ali to su samo snovi,
faktički bi mi morali da radimo posao države i biroa zajedno

...ne znam ni sama, samo znam da nesto mora....

...onda se nadam da ce ovo procitati neko ko moze na bilo
koji nacin da utice negde na nekog da nesto pokrene na nivou drzave...
...da mozda neki poslodavac promisli i ponudi nekom od nas neki posao,
uradi nesto drustveno korisno, a opet dobije savesnog radnika, nekog ko
ce to znati da ceni...

ozbiljno planiram na selo i gajenje necega jer od pemzije nema leba

Nije ni to lako,govorim iz svog ugla.Nemam selo nikakvo,da prodam stan i odem negde je moguće,ali šta kad ostarim i treba mi pomoć i lekari,šta onda,od čega?Drugo,veze nemam šta se na zemlji radi,u ovim godinama i nisam baš za neki fizički posao tog tipa.Nije to samo tako,otići i biće bolje,sve ima svoje dobre i loše strane.Lično,ja vidim samo loše.

...naravno da nije lako, narocito za ljude iz grada koji nisu nikad te poslove radili...organizam je ne naviknut na teske fizicke poslove sto moze da
prouzrokuje ili aktivira pritajene bolesti...cesto dolazi i do smrtnih ishoda, sto znam iz licnog primera mog pokojnog oca, koji je bas tako hteo da
"olaksa" zivot u cak penzionerskim danima, a sve se zavrsilo infarktom i smrcu..:(

...nekad je sve mnogo lakse reci nego uraditi, ja cak imam neko selo, ali da bi se bilo sta tamo radilo treba dosta ulaganja koja ja jednostavno ne
mogu da priustim, ne moze se samo doci na neku zemlju i posaditi kojesta treba tu i znanja i alata i vestine....a mi to sve realno nemamo...

...jos nesto ne znam zasto bismo mi koji smo ovde rodjeni u ovom gradu trebali da idemo u neka tamo sela da bi smo preziveli kad znamo vrlo
dobro koliko je onih koji su iz tih istih sela dosli u grad i ne pada im na pamet da se vrate kuci....mi smo kod svoje kuce i trazimo samo ono sto
nam pripada po svakom zakonu, a to je pravo na rad i dostojanstven zivot, nista vise od toga....

Izgleda da nas nema puno na forumu s ovim problemom,što nije loše,bar ljudi rade.Jeste da su plate bedne,ali su ipak plate,bolje od sedenja i gubljenja vremena.

...naprotiv mislimm da nas ima prilican broj, samo mnogi nemaju naviku da posecuju ovaj pdf, rekla bih da je jedan od najmanje posecenih...mozda je bilo bolje da sam
ovu temu otvorila na dip-u ali sam smatrala da joj je ovde mesto jer ovo sto se nama desava jeste nepravda:(

Dok je covek sposoban da radi, u proseku do 45- zavisi od posla kojim se bavi, dobar je i sebi i porodici i drustvu.
Kada prestane da bude sposoban da radi, bice pojeden, jer umanjuje profit i njegov opstanak je u suprotnosti sa osnovnim principima kapitalizma.
Vracamo se polako u neolitske pecine.
Ebo nas kapitalizam.

..covek je sposoban da radi i posle 45-e, eto vidis u tome i jeste problem jer mnogi misle da kad predjes 50-u si otpisan,
a nisi i mozes jos mnogo samo kad bi ti dali sansu da radis i dokazes se....

...ja nisam trazila kapitalizam, nisam zelela da iko ikad dodje u situaciju da zbog godina ne moze da se zaposli...

Dok je covek sposoban da radi, u proseku do 45- zavisi od posla kojim se bavi, dobar je i sebi i porodici i drustvu.
Kada prestane da bude sposoban da radi, bice pojeden, jer umanjuje profit i njegov opstanak je u suprotnosti sa osnovnim principima kapitalizma.
Vracamo se polako u neolitske pecine.
Ebo nas kapitalizam.

Nema dovoljno pećina.plus što su u to vreme matorce utamanjivali močugama da ne jedu za džabe.

..covek je sposoban da radi i posle 45-e, eto vidis u tome i jeste problem jer mnogi misle da kad predjes 50-u si otpisan,
a nisi i mozes jos mnogo samo kad bi ti dali sansu da radis i dokazes se....

...ja nisam trazila kapitalizam, nisam zelela da iko ikad dodje u situaciju da zbog godina ne moze da se zaposli...

Opšti trend na sve strane.Imaš 50???Još dišeš???Kako se usuđuješ???

..upravo tako, a to je diskriminacija najgore vrste...

Ok,slažem se,neka bude tako,ali neka nam daju penziju sa 30 godina staža,skloniću se kao da me nikad nije bilo.
Odbijam da se ubijem da bih državi olakšala odgovornost,nisam ja prodala moju firmu kriminalcu,koji je oprao pare
i otpustio sve ljude,a onda oterao firmu u stečaj.Poludim od besa kad se samo setim.

Ok,slažem se,neka bude tako,ali neka nam daju penziju sa 30 godina staža,skloniću se kao da me nikad nije bilo.
Odbijam da se ubijem da bih državi olakšala odgovornost,nisam ja prodala moju firmu kriminalcu,koji je oprao pare
i otpustio sve ljude,a onda oterao firmu u stečaj.Poludim od besa kad se samo setim.

...kako bi to bilo lepo, al eto ja i do tih 30 godina staza moram da radim jos 4 ipo godine, nisam ja kriva sto sam bila tehnoloski
visak, i sto od tad ne uspevam da nadjem stalni posao, nesto i jesam radila u medjuvremenu ali je sve to bilo za neki period i
cao....a treba ziveti do te penzije koja je daleko....

Mislim da postoji u zakonu da posle 45g...država plaća doprinose, a vlasnik plate.....trebalo bi osnovati neko udruženje iza koga bi stajala pravnici i ljudi koji poznaju zakon...da bi vodili ovakvu kategoriju ljudi....kao što Krkobabić stoji iza penzionera ili lupam...ali da se treba dobro organizovati da ...po sistemu kao neka partija.....neka stoji tema...neznam dovoljno ko je ko na forumu i možda bi nekima koji su pravne struke, trebalo poslati poziv, na temu...

Mislim da postoji u zakonu da posle 45g...država plaća doprinose, a vlasnik plate.....trebalo bi osnovati neko udruženje iza koga bi stajala pravnici i ljudi koji poznaju zakon...da bi vodili ovakvu kategoriju ljudi....kao što Krkobabić stoji iza penzionera ili lupam...ali da se treba dobro organizovati da ...po sistemu kao neka partija.....neka stoji tema...neznam dovoljno ko je ko na forumu i možda bi nekima koji su pravne struke, trebalo poslati poziv, na temu...

Tačno,to je stimulacija koju država daje da bi mi negde između imali šansu da nas neko zaposli.Koliko ima takvih privatnika?Malo je onih čije su firme dovoljno velike da uđu u to,a nas je previše.Svesna sam da ovo zvuči malodušno,kao da tražim posao,a boga molim da ga ne nađem,ali je tako.Stvarno bi bilo lepo da dođe neko zakonski potkovan,da na možda da neku sugestiju,predlog,šta znam.

Back