- Poruka
- 3.406
pa onda mogu samo reći : JEEEEEEEE !!!Могу све.
rekoh već, totalno sam ispao iz sistema, nisam eksperimentisao sa linuxima nekoliko godina
pa ne znam kako funkcionišu na novim mašinama
pa onda mogu samo reći : JEEEEEEEE !!!Могу све.
Kod njega vec GPT file sistem na disku, verovatno je SSD u pitanju. Novo je to da na GPT file sistemu nema vise extended particije. Ali zato mozes da napravis vise primarnih, na Windowsu do 128 na primer.Све дистрибуције могу да се инсталирају на UEFI-у. Упуства за инсталацију на јутубу углавном су UEFI/GPT.
Kod njega vec GPT file sistem na disku, verovatno je SSD u pitanju. Novo je to da na GPT file sistemu nema vise extended particije. Ali zato mozes da napravis vise primarnih, na Windowsu do 128 na primer.
Zavisi od distribucije kod nekih je manje vise "automatizovano" formatiranje diska. Kod drugih moras sam da izaberes alat za formatiranje. Ali nije "strasno" postoje detaljna uputstva na netu ili youtube.
Da moze i na MBR ali fabricki je kod novijh na GPT, i jos ako je win bio preinstaliran onda je to sto posto GPT na disku.Ja имам SSD и на МBR фајл систему је.
Дистрибуције углавном користе једну од ова три инсталациона програма (Ubuntu installer, Anaconda или Calamares) и сва три раде посао како треба. Код свих је аутомотизовано. Инсталација Линукса је далеко лакша од Виндовса данас. Само пратиш упуство и то је то.
Пример инсталационог процеса преко Calamares - најпопуларнијег инсталационог програма за Линукс.
i ovaj lap je na SSD-u...512 gbJa имам SSD и на МBR фајл систему је.
Nisam u toku, ja samo samo koristio slackware, tu moras sam da izaberes alat za formatirannje diska.
Ako je tako kao sto kazes, onda nece biti problema u vezi instalacije.
uvek sam koristio MBR i kad sam imao samo jedan sistem na kompuDa moze i na MBR ali fabricki je kod novijh na GPT, i jos ako je win bio preinstaliran onda je to sto posto GPT na disku.
uvek sam koristio MBR i kad sam imao samo jedan sistem na kompu
ta opcija mi je bila uvek nekako ziher
hvala, jako korisna informacija pošto nema više legacyUEFI + GPT увек иде.
Zato sam i napisao tako, ne samo cfdisk imas i fdisk,gdisk ima ih vise.Slackware, Аlpine и Void користе стари инсталер. Код њих прво мораш да средиш партиције преко cfdisk-a. па онда да покренеш инсталер позивом из командне линије. Модерни Линукс инсталациони програми раде сав посао за тебе.
Slackware je zaeban...jednom sam razbucao hard disk sa njim pa sam morao da radim neki regenerate klastera koji je trajao nekoliko sati
Размишљао сам да ставим Slackware 15 на лаптопу.
Што се тиче инсталације она није тешка али мораш да познајеш добро пакете ако желиш да направиш мининални систем.
onda Srećno !!
u stvari, dva puta sam ga imao kao instalaciju i oba puta mi je pobrljaveo hard disk
jako je 'agresivan' sistem za klasičan hard..e sad ne znam kako se ponaša na SSD-u, možda će biti sve okeejj
onda ti želim svu sreću ovog svetaЛаптоп ми има HDD.![]()
Тај HDD свеједно морам да форматирам. Кандидати су Slackware, Gentoo или Void. Лаптоп тренутно не палим често.onda ti želim svu sreću ovog sveta
a čuj, instalacija bilo kojeg linuxa nije problem(čak i BSD koji nije linux), ali ako se radi o Slackware, oprez na maximum
ako želiš kasnije da ga zameniš nekim drugim linuxom..imaćeš peripaetija, ali bože moj, linux je zanimljiva avantura...samo napred![]()
leleee..zaboravio sam za Gentooo..to je tek ringišpil za instalaciju u smislu jednostavnostiТај HDD свеједно морам да форматирам. Кандидати су Slackware, Gentoo или Void.
Ја и овако урадим бекап на други хард па бришем све пре него што нешто ставим.![]()
leleee..zaboravio sam za Gentooo..to je tek ringišpil za instalaciju u smislu jednostavnosti
Sabayon (Gentoo derivat) ti je jednostavniji
a eto, koliko ja kaskam za vremenomУгашена дистрибуција.
naravno..kad budem imao živaca i pre svega vremena možda opet probam Gentoo da instaliramGentoo је озбиљан кандитат. Морам да га ставим па куд пукло.![]()
naravno..kad budem imao živaca i pre svega vremena možda opet probam Gentoo da instaliram
odlična distribucija