Nezdrave/toksične veze

Urwald

Aktivan član
Poruka
1.552
Nezdrava veza je partnerski odnos koji ima određene probleme, nesuglasice ili destruktivne obrasce ponašanja, ali možda ne nužno u tolikoj meri da bi se mogao smatrati toksičnim. Nezdrave veze obično karakterišu problemi u komunikaciji, nedostatak međusobnog razumevanja, težak stres i napetost, ali ne nužno i emocionalno ili fizičko zlostavljanje.

Toksična veza je partnerski odnos u kojem se često javljaju štetni i destruktivni obrasci ponašanja, emocionalna zlostavljanja, manipulacije, nedostatak poštovanja i podrške, te generalno negativna dinamika koja ozbiljno ugrožava dobrobit i sreću osoba u vezi.

Da li ste se nekada našli u nekom vidu ovih veza i ako jeste kako je to izgledalo/koliko je trajalo?
Koji su bili prvi znaci koje ste prepoznali i šta ste uradili kada ste ih prepoznali?
Da li poznajete parove koji su u ovakvim vidu partnerskih odnosa?
Koliko su ovakve stvari učestale kod nas u Srbiji/(na Balkanu)?

Nezdrava veza je partnerski odnos koji ima određene probleme, nesuglasice ili destruktivne obrasce ponašanja, ali možda ne nužno u tolikoj meri da bi se mogao smatrati toksičnim. Nezdrave veze obično karakterišu problemi u komunikaciji, nedostatak međusobnog razumevanja, težak stres i napetost, ali ne nužno i emocionalno ili fizičko zlostavljanje.

Toksična veza je partnerski odnos u kojem se često javljaju štetni i destruktivni obrasci ponašanja, emocionalna zlostavljanja, manipulacije, nedostatak poštovanja i podrške, te generalno negativna dinamika koja ozbiljno ugrožava dobrobit i sreću osoba u vezi.

Da li ste se nekada našli u nekom vidu ovih veza i ako jeste kako je to izgledalo/koliko je trajalo?
Koji su bili prvi znaci koje ste prepoznali i šta ste uradili kada ste ih prepoznali?
Da li poznajete parove koji su u ovakvim vidu partnerskih odnosa?
Koliko su ovakve stvari učestale kod nas u Srbiji/(na Balkanu)?
Pa i nisam jer nisam lako ulazio u veze. Jeste izazov, makar i po cenu da ispadnem gad, ali to je ono sto me je drzalo podalje od tih situacija. Nekako sam se uvek vodio pitanjima i teznji da mi odgovori budu jasni. Ako je odgovor zamucen i osetim se da nisam na nogama, to mi je uvek bio prvi signal da ta osoba i nije za nesto duze. Pogotovu ako su emocije u pitanju. Da li si zadovoljan, da li imas osecaj neispunjenosti u nekom delu? Cega? Da li osecas da moras da pruzas afekciju zarad seksa? Da dokazujes ljubav na ovaj ili onaj nacin? Da li je mozda onaj tip lako povredljive osobe? Ili onaj tip koja nosi neke "traume od ranije"? Ili mozda ultra giga cvrsta bez mana? Kakvi su joj stavovi? Kako gleda na muskarce? Kako komunicira sa njima? Kakav joj je idealan muskarac? Pojam ljubavi? Kako gleda na intimu? Seks? Kako gleda na tebe? Kakav je odnos sa ocem imala? Kako ju je majka vaspitavala? Ko joj je pravi autoritet bio u porodici? Model ponasanja? Kako gleda na romantiku? Jel joj romantika nacin da uzme, da joj se pruza bez reciprociteta ili nacin da se poveze sa nekim kroz obostranu intenciju? Da li je dosledna? Odvazna? Samostalna? Ume li da bude nezna? Osetna? Racionalna? Poverljiva? Da li je patrijarhalno vaspitana u modernom drustvu? Da li feminizmom prikriva prezir prema muskarcima? Ekstrem?

Hebeš veze bez problema. Ne verujem u veze gde teče samo med i mleko.
To mi pre deluje kao sapunjara, a ne život.
Prava je veza kad ne gutate, kad umete da se zakačite, počupate (bez tabanja, ovo počupate je u pesničkom smislu :p), izvređate, ispičkarate pošteno, a posle čas dva lađenja izljubite, oprostite, zaboravite i izhebete do koske.
Takve veze ne pucaju.

A one prve s med i mleko bubnu ko atomska.
I svi se oččuđavaju: Kako oni, kako je moguće, a bili su tako lep par. :mrgreen:

Back