Независност Републике Српске

Шта ће бити последица усвајања резолуције о Сребреници ?

 • Независност Републике Српске

  glasova: 17 32,7%
 • Укидање РС

  glasova: 8 15,4%
 • Биће све као до сада

  glasova: 27 51,9%

 • Ukupno glasova
  52

Mazalica: Sankcijama se direktno ugrožavaju ljudska prava​

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da se novim paketom sankcija pravnim licima i pojedincima iz Republike Srpske direktno ugrožavaju ljudska prava, sloboda poslovanja i tržišta, te protok kapitala.

Srđan Mazalica - Foto: RTRS

Srđan MazalicaFoto: RTRS
Mazalica je rekao da američke sankcija preduzećima u Srpskoj, koja imaju oko 700 zaposlenih, predstavlja veliki udar na te kompanije zbog onemogućavanja poslovanja i primanja zaposlenih preko računa.
- Očekujem da će ova preduzeća pronaći način kako da prevaziđu te probleme - rekao je Mazalica u Banjaluci.
On je mišljenja da sve ovo govori kakva je američka demokratija i njihovo poimanje svijeta.
- Ovo su neki kameni temeljci modernih društvenih demokratija, a ovdje imamo direktno gaženje ljudskih prava i političke obračune sa neistomišljenicima na bazi nikakvih podataka i informacija - zaključio je Mazalica.
Kancelarija za kontrolu imovine stranaca američkog Ministarstva finansija uvela je sankcije za sedam subjekata, te vlasnika Infiniti grupe Đorđa Đurića i generalnog direktora kompanije "Kaldera" Milenka Čičića koji, kako je navedeno, predstavljaju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovu porodicu, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.
U saopštenju je navedeno da je sankcionisana mreža koju čine sedam subjekata - Infiniti internešnel grupa, "Prointer", "Kaldera", Infiniti medija, K-2 audio servis, Una vorld netvork i Sirijus 2001 i dva pojedinca Đurić i Čičić.
 

Stevandić: PIK neformalno tijelo, misle da Srpskoj postavljaju uslove​

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira je neformalno tijelo, koje nema verifikaciju, registraciju, kancelariju, niti lice ovlašteno za zastupanje, poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Nenad Stevandić (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -

Nenad Stevandić (foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ)
Stevandić je istakao da neformalna tijela imaju samo neformalnu silu preko moćnih zemalja i računajući na tu silu, misle da Republici Srpskoj postavljaju uslove.
Komentarišući poziv Upravnog odbora PIK-a Narodnoj skupštini Srpske da brzo izvrši imenovanje dvoje sudija kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH, Stevandić je naglasio da PIK može da traži da NASA pošalje Kristijana Šmita na Mjesec.
- Ono što mi radimo radimo u interesu svog naroda, a ne u interesu PIK-a. Radimo ono što je odobreno u našim institucijama - rekao je Stevandić u Banjaluci.
Poručio je da su zahtjevi PIK-a znak potpune dezorganizacije i dezorijentacije politike koja je u BiH nije dovela do napretka, koja je u BiH blokirala dogovore naroda, blokirala dogovorte entiteta i stalno izaziva tenzije.
 

Kovačević: Srpska potpisnik Dejtona, PIK ne postoji u ovom sporazumu (VIDEO)​

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da Savjet za implementaciju mira ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i da niko nije obavezan da poštuje i uvažava stavove PIK-a jer oni nikoga ne obavezuju.

Radovan Kovačević - Foto: RTRS

Radovan KovačevićFoto: RTRS
- Mi iz Republike Srpske, koja je potpisnik Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa, smo mnogo puta pažljivo čitali Sporazum i nigdje, ni u jednom aneksu ili bilo gdje, nismo naišli na postojanje PIK-a - rekao je Kovačević.
On je pojasnio da je Republika Srpska opunomoćila Saveznu Republiku Јugoslaviju da, na osnovu ženevskih i njujorških principa u čijoj je izradi aktivno učestvovala, u ime Srpske potpiše Dejtonski sporazum.
- Dok SRЈ nije imala tu vrstu punomoći, nije bila ni relevantan sagovornik u Dejtonu i Parizu - naveo je Kovačević.
On je dodao da je Republika Srpska potpisala sve anekse Dejtonskog sporazuma, uključujući i Aneks 4 - Ustav BiH i Aneks 10 koji definiše imenovanje, nadležnosti i prava visokog predstavnika.
Kada je riječ o pozivu PIK-a Republici Srpskoj da "odustane od štetne politike nepriznavanja viskog predstavnika", Kovačević je rekao da Srpska poštuje Dejtonski sporazum, a u BiH trenutno, u skladu sa Aneksom 10 ovog sporazuma, visoki predstavnik ne postoji.

- U Aneksu 10 piše da se visoki predstavnik bira na način da strane potpisnice ovog aneksa, a to su Republika Srpska, Srbija, FBiH, Hrvatska i zajedničke institucije BiH, treba da postignu sporazum, koji nije postignut, a da poslije toga treba da uslijedi relevantna relzolucija Savjeta bezbjednosti UN, a to ništa nije ispoštovano. Poštujući Dejtonski sporazum i Aneks 10, trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik. Mi ne možemo odustati od bilo kakve "loše ili negativne politike" iz razloga što ne možemo odustati od Dejtonskog sporazuma. Mi na tome insistiramo i nećemo prestati da insistiramo - poručio je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska u BiH u Dejtonskom sporazumu unijela i suverenitet i integritet i da danas ima unutrašnji suverenitet i integritet unutar dejtonske BiH.

- To nikakva saopštenja i zaključci ne mogu da promijene, već samo strane, a to su Republika Srpska i FBiH. Srpska ovih dana ima određene prijedloge za FBiH i to je nešto o čemu ćemo razgovarati - rekao je Kovačević.

On je poručio da ne postoji rušilački pohod Republike Srpske na Dejtonski sporazum, već jasna namjera da se očuva ovaj sporazum na način na koji je napisan, a ne onako kako ga neko proizvoljno tumači.
 

Poslanici iz Srpske nisu podržali inicijativu za smjenu Nešića​

Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali inicijativu Kluba SDA za smjenu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića koja je upućena na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma, jer nije dobila entitetsku većinu.

Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA

Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA
Poslanik SNSD-a Milorad Kojić rekao je tokom rasprave da je inicijativa za smjenu Nešića politikanstvo i pokušaj bošnjačkih političara da temu staru više od 20 godina neistinama pokušavaju učiniti aktuelnom, ali da da to ne može proći.
Kojić je naglasio da Bošnjaci uporno pokušavaju da nametnu narativ koji Srbi ne mogu i neće prihvatiti, navodeći da to neće doprinijeti stabilizaciji odnosa već samo produbiti krizu među narodima.
Prema njegovim riječima, kada se govori o Nešićevoj odgovornosti, postoje jasni stavovi Evropske komisije koja je rekla da je ministarstvo na čijem je čelu preduzelo najviše koraka na evropskom putu BiH.
On je dodao da bošnjačkim poslanicima odgovornost ne snosi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković koji je privatizovao ovo ministarstvo.
Kojić je istakao da su u inicijativi za smjenu Nešića iznesene neistine, navodeći da Bošnjaci nisu spremni da uvažavaju 3.264 srpske žrtve u srebreničkoj regiji.
Poslanik NIP-a Mia Karamehić-Abazović rekla je da će glasati za usvajanje inicijative, jer smatra da su neke stvari pogrešne.
Nakon glasanja o inicijativi za Nešićevu smjenu uslijedila je rasprava o Prijedlogu amandmana dva na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba DF-a Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.
Obrazlažući inicijativu, Dunović je rekao da se izmjena odnosi na proces i metodologiju izbora sudija Ustavnog suda BiH, odnosno omogućavanje Visokom sudskom i tužilačkom savjetu da vrši selekciju, kao što je slučaj kod entitetskih ustavnih sudija.
On je izrazio nezadovoljstvo što je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala negativno mišljenje za ovaj zakonski prijedlog.
 

Nešić: Inicijativa SDA - pokušaj da me diskredituju​

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić istakao je prije rasprave o inicijativi za njegovu smjenu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da ona predstavlja samo pokušaj njegove diskreditacije, navodeći da su izjave o navodnom genocidu u Srebrenici izvučene iz konteksta i pogrešno interpretirane.

Nenad Nešić - Foto: RTRS

Nenad NešićFoto: RTRS
Nešić je naveo da njegova namjera nije bila da uvrijedi stvarne žrtve zločina u Srebrenici.
On je istakao da Srebrenica, kao i druga stratišta, nije nešto o čemu se ne smije govoriti. "U decenijama koje dolaze pojaviće se mnoge činjenice o Srebrenici koje neće biti jednostavne, ni za bošnjački, ni za srpski narod, a ni za međunarodnu zajednicu", istakao je Nešić.
Nešić je naveo da njegove izjave nisu bile usmjerene ka negiranju stvarnih žrtava, dodajući da se na današnjoj sjednici treba razgovarati i o 88 lica koja su upisana u CIPS, a njihova imena se nalaze na spomenicima u Memorijalnom centru u Potočarima, te upitao poslanike SDA zašto su dozvolili da sadašnji direktor ovog centra Emir Suljagić tu sahrani svog oca, koji nema nikakve veze sa dešavanjima iz jula 1995. godine.
On je naglasio i da je spreman se pokloniti svakoj žrtvi iz svakog naroda, ali i da nije čuo poslanike SDA da su se oni spremni pokloniti srpskim žrtvama.
Nešić je pred poslanicima pokazao i sliku Anđelka Mlađenovića, čija glava je odsječena, zavezana i odvučena u Srebrenicu i čijom glavom se igrao fudbal.
- Poklonite se ovoj žrtvi i pokažite da je svaka žrtva ista. Za mene je svaka žrtva ista bez obzira čija je - naglasio je Nešić.
Prema njegovim riječima, generacije koje dolaze u srpskom narodu ne pristaju da ćute, te govore istinu svaki dan, i o Anđelku Mlađenoviću, braći Dimitrijević i svima onima koje su Bošnjaci ubili u okolini Srebrenice.
- Pričaćemo i ovdje, i u Briselu, i Beogradu, i Sarajevu, i svuda jer se istina mora čuti, a ona je ista, jer žrtva je žrtva, iz bilo kojeg naroda - dodao je Nešić.
Nešić je upitao poslanika SDA Midhata Čauševića kada će bošnjački narod biti spreman da prihvati da je u Srebrenici počinjen zločin nad srpskim narodom, navodeći da su se svi srpski predsjednici poklonili srebreničkim žrtvama.
- Hoćete li vi doći u Bratunac, u Kravice? Hoćete li doći da se zajedno sa mnom poklonite žrtvama, jer svaka žrtva je ista - upitao je Nešić.
On je naveo i da je sam žrtva zločina, jer je istjeran iz Sarajeva, navodeći da za to što BiH osjeća kao manje-više svoju državu, nije on kriv, nego upravo oni koji su ga istjerali iz Sarajeva.
Nešić je upitao poslanika Čauševića i zašto se ne razgovara o tome da je Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, na čijem je čelu, uradilo najviše na evropskom putu BiH.
- Da vas, gospodine Čaušević, to ne boli ili otkrivanje Skaj aplikacija pa ste zato udarili na mene. Nakon otkrivanja Skaj aplikacija, gdje je najviše pripadnika bošnjačkog naroda, kreću udari na Ministarstvo bezbjednosti i pokušava se rasturiti konktakt tačka sa Evropolom - naglasio je Nešić.
Poslanik SDA Midhat Čaušević obrazlažući inicijativu za Nešićevu smjenu rekao je da je Nešić gostujući na televiziji "na grub način" uvrijedio žrtve navodnog genocida u Srebrenici.
Prema njegovim riječima, Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu izražava i nezadovoljstvo što se Savjet ministara nije očitovao o njihovoj inicijativi za Nešićevu smjenu, dodajući da se izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara moraju "adekvatno sankcionisati".
On je u toku rasprave rekao da će predložiti svom klubu da nakon današnje sjednice podnese prijavu protiv Nešića jer nije prijavio krivično djelo vezano za saznanja o lažnim žrtvama u Srebrenici.
 

Kojić: Nameće se narativ koji nije tačan, srpske žrtve niko neće omalovažavati​

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da se inicijativom za smjenu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića nameće narativ koji nije tačan i da to nije put ka pomirenju, te da niko neće dozvoliti da se srpske žrtve omalovažavaju.

Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA

Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA
Tokom diskusije o inicijativi za rekonstrukciju Savjeta ministara, koja se odnosi na smjenu ministra Nešića zbog negiranja navodnog genocida u Srebrenici, Kojić je reagovao na kvalifikaciju dešavanja u BiH od 1992. do 1995. godine kao agresiju, podsjetivši da je Dejtonski mirovni sporazum ta dešavnja okarakterisao kao tragičan sukob.
- Vi govorite agresija. Znate ko je napravio agresiju, napravili su je mudžahedini koji su odsjecali glave na Vozućoj, pa su zapalili tijela 96 Srba koja ni danas ne mogu da budu identifikovana . rekao je Kojić koji se obraćao poslaniku Midhatu Čauševiću.
Kojić je rekao da Nešić nije negirao zločin, nego da se pozvao na izvještaj Međunarodne nezavisne komisije koja je konstatovala da se u Srebrenici nije desio genocid.
- I kolega /Safet/ Kešo je omalovažio žrtve kada je rekao da je Nešić donio jednu sliku pa maše - rekao je Kojić.
On je podsjetio da je ranije 10 godina radio na istraživanjima zločina nad Srbima, te da će donijeti 35.042 slike da pokaže srpske žrtve.
- Prihvatite to. Ali ne, vi na morbidan način omalovažavate sve žrtve - rekao je Kojić.
On je naglasio da se istina zna i da niko neće prihvatiti laži i obmane koje su se dešavale u Srebrenici.
- Nije to samo spisak živih, ima tu i spisak ljudi koje se nikada prije rata nisu vodili u bazi građanskih stanja - rekao je Kojić i pozvao na reviziju.
Na zahtjev Kluba poslanika SDP-a data je pauza od 15 minuta.
 

Poslanici iz Srpske nisu podržali inicijativu za smjenu Nešića​

Poslanici iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali inicijativu Kluba SDA za smjenu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića koja je upućena na usaglašavanje Kolegijumu ovog doma, jer nije dobila entitetsku većinu.

Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA

Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA
Poslanik SNSD-a Milorad Kojić rekao je tokom rasprave da je inicijativa za smjenu Nešića politikanstvo i pokušaj bošnjačkih političara da temu staru više od 20 godina neistinama pokušavaju učiniti aktuelnom, ali da da to ne može proći.
Kojić je naglasio da Bošnjaci uporno pokušavaju da nametnu narativ koji Srbi ne mogu i neće prihvatiti, navodeći da to neće doprinijeti stabilizaciji odnosa već samo produbiti krizu među narodima.
Prema njegovim riječima, kada se govori o Nešićevoj odgovornosti, postoje jasni stavovi Evropske komisije koja je rekla da je ministarstvo na čijem je čelu preduzelo najviše koraka na evropskom putu BiH.
On je dodao da bošnjačkim poslanicima odgovornost ne snosi ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković koji je privatizovao ovo ministarstvo.
Kojić je istakao da su u inicijativi za smjenu Nešića iznesene neistine, navodeći da Bošnjaci nisu spremni da uvažavaju 3.264 srpske žrtve u srebreničkoj regiji.
Poslanik NIP-a Mia Karamehić-Abazović rekla je da će glasati za usvajanje inicijative, jer smatra da su neke stvari pogrešne.
Nakon glasanja o inicijativi za Nešićevu smjenu uslijedila je rasprava o Prijedlogu amandmana dva na Ustav BiH, čiji su predlagači poslanici iz Kluba DF-a Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.
Obrazlažući inicijativu, Dunović je rekao da se izmjena odnosi na proces i metodologiju izbora sudija Ustavnog suda BiH, odnosno omogućavanje Visokom sudskom i tužilačkom savjetu da vrši selekciju, kao što je slučaj kod entitetskih ustavnih sudija.
On je izrazio nezadovoljstvo što je Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma dala negativno mišljenje za ovaj zakonski prijedlog.
Ajde što nisu Srbi, Nego ni HDZ.
 

1718947543909.png

UPRAVNI ODBOR VIJEĆA ZA PROVEDBU MIRA

PIC: Entiteti nemaju suverenitet, postoje samo na temelju Ustava BiH


Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) sastali su se 19. i 20. juna 2024. u Sarajevu kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir (OOSM) u Bosni i Hercegovini. Dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne šanse i izazove s kojima se BiH suočava.


1c6bceafd5298e969aa11acc2052065f.jpg


20.06.2024.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC), nakon dvodnevne sesije održane u Sarajevu, objavilo je komunike održanog sastanka.

Naglašavajući da provedba Općeg okvirnog sporazuma za mir i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH), Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) podsjeća sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor još jednom potvrđuje svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor ponavlja da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH. Upravni odbor podsjeća vlasti u BiH da je Ustav BiH sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir i da su odluke Ustavnoga suda BiH konačne i obavezujuće i moraju se provoditi. Upravni odbor još jednom potvrđuje svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguranju punog poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i provedbi njegovoga mandata u skladu s Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno. Upravni odbor podvlači da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za osiguranje provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor PIC-a naglašava potrebu za punom provedbom programa 5+2, što je i dalje uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.


Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC-a) sastali su se 19. i 20. juna 2024. u Sarajevu kako bi procijenili prilike koje se tiču Općeg okvirnog sporazuma za mir (OOSM) u Bosni i Hercegovini (BiH). Dvodnevna sesija bila je fokusirana na ključne šanse i izazove s kojima se BiH suočava.

UO PIC-a pozdravlja odluku Evropskog vijeća od 21. marta 2024. godine da otvori pristupne pregovore sa BiH, što je historijski trenutak za ovu državu i sve njene građane. UO PIC-a poziva sve institucije i političke aktere u BiH da iskoriste ovu priliku i rade zajedno na poduzimanju svih neophodnih koraka ka jačanju demokratije, učvršćivanju vladavine prava, garantiranju osnovnih prava i sloboda, te borbi protiv rasprostranjene korupcije.
UO PIC-a očekuje od organa vlasti BiH da bez daljeg odlaganja usvoje državni budžet za 2024. godinu, koji mora na adekvatan način podržati sposobnost svih državnih institucija da pravilno funkcioniraju i ispunjavaju svoje ustavne i zakonske obaveze, uključujući i one koje proizlaze iz procesa evroatlantskih integracija.

UO PIC-a naglašava da su pošteni i transparentni izbori od suštinskog značaja za funkcionalnu demokratiju i poziva sve aktere u BiH da osiguraju nesmetano provođenje lokalnih izbora 6. oktobra 2024. godine. UO PIC-a poziva građane BiH da iskoriste svoje ustavno i demokratsko pravo i glasaju na izborima, koji bi se trebali održati uz povećan nivo transparentnosti i integriteta. UO PIC-a pozdravio je izlaganje dr. Irene Hadžiabdić, predsjednice Centralne izborne komisije BiH, o pripremama za lokalne izbore, te je pohvalio aktivnosti i još jednom izrazio svoju snažnu podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Predstavnici EU, OSCE-a i SAD-a informirali su UO PIC-a o pilot projektima koji imaju za cilj poboljšanje integriteta i efikasnosti izbornog procesa.

UO PIC-a je razgovarao o općem političkom ambijentu u BiH, uz obraćanje potpredsjednika RS Ćamila Durakovića o najnovijim dešavanjima u entitetu RS, uključujući i trenutnu situaciju u Srebrenici.

UO PIC-a najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS) na Opći okvirni sporazum za mir, ustavni i pravni poredak BiH, te njen suverenitet i teritorijalni integritet. Suverenitet pripada Bosni i Hercegovini kao jedinstvenoj državi, čiji je teritorijalni integritet zagarantiran Općim okvirnim sporazumom za mir. Entiteti unutar Bosne i Hercegovine nisu države, oni postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet. Stoga, UO PIC-a poziva vladajuću koaliciju u RS da obustavi sve aktivnosti koje podrivaju državu, njene organe vlasti i njen multietnički karakter. UO PIC-a ponavlja da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za osiguranje poštivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir.

UO PIC-a je također pojasnio da Republika Srpska nije potpisnica Općeg okvirnog sporazuma za mir. Strane u Sporazumu obavezale su se da će u potpunosti poštovati suverenu jednakost, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i da će u potpunosti poštovati i promovirati ispunjavanje obaveza preuzetih aneksima Općeg okvirnog sporazuma za mir, uključujući i njen Ustav.

UO PIC-a je primio k znanju činjenicu da je iz procedure u Narodnoj Skupštini RS povučen Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija te izražava žaljenje zbog negativnog efekta i štete koju je ovaj nacrt zakona već proizveo kada su u pitanju prostor za građansko djelovanje, sloboda udruživanja i sloboda izražavanja. UO PIC-a dalje poziva vlasti RS da povuku odluku o kriminalizaciji klevete, kao i da obustave sve aktivnosti koje ugrožavaju politički pluralizam, slobodu medija, slobodu govora i prostor za civilno društvo, te stigmatiziraju manjine. Ovakvom postupanju nije mjesto u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa višestruko istaknutim opredjeljenjem rukovodstva RS da radi na napretku cijele zemlje ka evropskim integracijama.

UO PIC-a poziva vlasti u FBiH da brzo izvrše preostala imenovanja u Ustavni sud FBiH i u regulatorna tijela, te da usvoje i provedu zakone koji osiguravaju veću transparentnost i integritet javnih funkcija, suzbijaju korupciju i podržavaju ekonomski rast. Ovi koraci su neophodni za dalje unapređenje funkcionalnosti entiteta.

UO PIC-a oštro osuđuje besprimjerne pritiske na pravosuđe, posebno na Ustavni sud BiH. UO podsjeća institucije RS da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće, te da su entiteti dužni da se u potpunosti pridržavaju Ustava i odluka institucija Bosne i Hercegovine. UO PIC-a pozdravlja imenovanje jednog suca u Ustavni sud BiH od strane Predstavničkog doma FBiH i poziva Narodnu skupštinu RS-a da brzo izvrši imenovanje dva suca kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH u cilju osiguranja njegovog efikasnog funkcioniranja.

Nadalje, napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti ozbiljno utiču na provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. UO PIC-a poziva na hitno napuštanje politike RS o nepriznavanju i nesuradnji sa visokim predstavnikom. UO PIC-a upozorava da je poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH obaveza i očekuje od vlasti RS-a da konstruktivno surađuju sa visokim predstavnikom.

UO PIC-a ohrabruje domaće organe da se konstruktivno angažiraju u pronalaženju prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine, što predstavlja ključni element Programa 5+2. Nerješavanje ovog pitanja ozbiljno utiče na investicije i privredni rast države.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 23. maja Rezoluciju o Međunarodnom danu komemoracije i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine. UO PIC-a poziva sve javne zvaničnike u BiH da okončaju praksu negiranja genocida i da rade zajedno na izgradnji povjerenja i razumijevanja u interesu stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

UO PIC-a poziva sve strane da promoviraju okruženje koje će pogodovati pomirenju, a koje se može graditi samo na istini, miru i pravdi. Svi politički lideri u BiH imaju odgovornost da vode ovaj proces, zasnovan na dijalogu i međusobnom poštovanju. To zahtijeva prihvatanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, odavanje počasti i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu nacionalnost, rad na lociranju, pronalasku i identifikaciji nestalih, te istragu i krivično gonjenje osumnjičenih koji su i dalje na slobodi. Dijalog i povjerenje su preduvjeti za stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, kao i za održiv ekonomski razvoj.

UO PIC-a pohvaljuje napore gospodina Jonathana Mennutija, prvog zamjenika visokog predstavnika (PDHR) i supervizora za Brčko Distrikt, u radu sa članicama Upravnog odbora na provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma, implementaciji Programa 5+2 i kreiranju dinamičnih reformi u Brčko Distriktu. UO PIC-a izražava dobrodošlicu gospodinu Louisu Crishocku, koji će preuzeti ulogu prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko Distrikt.

UO PIC-a održat će svoj sljedeći redovni sastanak 3. i 4. decembra 2024. godine
 

1718958639890.png

INDIKATIVNA PORUKA DRAGANA ČOVIĆA: "Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH. TAČKA!"


Okupljanje stranaka koalicije na nivou države BiH, biće, rekao je Čović, 2. jula u Mostaru. Cilj je, kazao je, stabilizirati odnose. Najavio je da će se do tada raspraviti pitanje funkcionisanja većine – Trojka, HDZ i SNSD.


slika33331231231233.jpg


Prije 20h

Lider HDZ-a Dragan Čović u narednih osam mjeseci obavljat će funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Tim povodom održao je tradicionalno “Druženje uz kafu” s novinarima gdje je govorio o aktuelnim temama, ali i odgovorio na pitanje šta će uraditi u slučaju da vlasti Republike Srpske pošalju prijedlog o "mirnom razdruživanju".

“Imali smo zadnjih 20 godina desetke različitih incijativa kako promijeniti Ustav BiH ili Anex IV 4 Dejtona. Inicijative koje govore o decentralizaciji BiH, centralizaciji BiH van ustavnog okvira, razdruživanju, bilo ih je i biće. Ja se uvijek baziram na Ustav isključivo. Predstavnici politike koju ja predstavljam imaju svoju ideju kako bi trebalo transformirati bh. društvo, ali o tome ćemo pričati ako se otvori pitanje o Ustavu BiH. Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH, tačka. Za to ne postoje ustavni preduvjeti i opet tačka“, rekao je Čović.

Kazao je kako ima ideja da se pokuša skrenuti pažanja da vlast ne funkcioniše i da ima dosta nametnutih odluka i drugih problema…

“Što se tiče HDZ, BiH je apsolutno nedjeljivo društvo. Hoćemo li nekada imati 2/3 većine da nešto drugačije unaprijedimo ovu nesavršenu organizaciju… Pokušali smo to prije skoro 20 godina, kada smo bili blizu promjene, ali današnji trenutak nije siguran za mijenjanje Ustava”, rekao je Čović.

Samtra kako je pravi put da se otvori pregovarački proces u EU i onda pokušati riješiti neke stvari.

“Smatram da jedino razdruživanje može biti razdruživanje u EU”, naglasio je.

Kazao je kako je uvjeren da se budžet može brzo dogovoriti, ali da se i može ubrzo formirati Pregovarački tim i Plan rasta, ono što nam je potrebno na putu ka EU.

“Želimo nastaviti jedan snažan odnos i komunikaciju s prijateljima iz međunarodne zajednice koji nekada razumiju, ali nekada i ne razumiju šta radimo. Počesto nemamo sklad u međusobnom djelovanju. Samo par dana nakon vijesti iz Brisela imali smo nametanje djelića Izbornog zakona, uvjeren sam da smo to trebali sami uraditi. Ovako smo poslali sliku da nismo u stanju to da uradimo”, rekao je Ćović.

Kazao je kako je održao radni sastanak s kolegijem s obzirom da idu godišnji odmori i na obaveze koje imaju. Ukoliko bude bilo potrebe, održat će i vanrednu sjednicu za budžet.

Okupljanje stranaka koalicije na nivou države BiH, biće, rekao je Čović, 2. jula u Mostaru. Cilj je, kazao je, stabilizirati odnose. Najavio je da će se do tada raspraviti pitanje funkcionisanja većine – Trojka, HDZ i SNSD.

“Rekao bih da se ne bavimo sami sobom, dovoljno negativnog je urađeno. Moramo učiniti da u mirnoj atmosferi upravljamo ovim procesima, a onda imamo pravo tražiti od međunarodnih predstavnika da nas ohrabre i da odluke donosimo sami”, rekao je Čović.

Istakao je kako je “budžet dobar test funkcionisanja većina”.
 

Back
Top