Nezavisnost Kosova najavljena za 6 Februar, 2008 !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

UbicaDecijegaLica

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.071
http://www.serbiancafe.com/lat/vesti/3/43388/novosti_kosovo_nezavisno_6_februara

Kosovski Albanci jednostrano će proglasiti nezavisnost 6. februara, saznaju „Večernje novosti”, pozivajući se na dobro obaveštene diplomatske krugove u Beogradu i Parizu. „Ovaj potez Prištine, koji bi značio najbrutalnije gaženje međunarodnog prava i važeće Rezolucije 1244 SB UN, biće izveden u tesnoj koordinaciji sa američkom administracijom i državama stožernicama Evropske unije, zbog čega i nosi šifru ´koordinirana nezavisnost´”, pišu „Novosti”. Prema istom izvoru, promociju druge albanske države na Balkanu prve bi priznale, najpre, Sjedinjene Američke Države, a potom i tri članice Kontakt-grupe: Velika Britanija, Italija i Francuska. Pridružile bi im se Slovenija, kao predsedavajuća EU, Austrija i, naravno, Albanija.

Izvori „Novosti” kažu da će „uvod u rasparčavanje Srbije biti sednica Saveta ministara EU, koja je zakazana za 28. januar”, na kojem će biti ozvaničena odluka o slanju misije EU u južnu srpsku pokrajinu, što bi, praktično, značilo oživljavanje Ahtisarijevog plana koji je doživeo krah u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

„Time bi, zapravo, velike zapadne sile, uz svesrdnu pomoć Vašingtona, otvorile vrata neviđenom političkom presedanu, jer bi civilna administracija UNMIK-a bila zamenjena bez nove rezolucije i bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN!”, ističu „Novosti”.

Rajs: Narednih sedmica ključne za odluke o Kosovu

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je u Vašingtonu da je u nekoliko narednih sedmica važno doneti odluke u vezi statusa Kosova i Metohije kao i da bi nečinjenje dovelo do novih nestabilnosti na Balkanu.

Napori trojke međunarodnih pregovarača su na kraju i „tokom nekoliko narednih sedmica biće važno doneti odluke, jer izostanak odluke o statusu Kosova ne bi stabilizovao Balkan, već bi doveo do nestabilnosti”, rekla je sekretar Rajs na konferenciji za novinare.

Rajsova je istovremeno objasnila da je u toku „serija razgovora” američkih zvaničnika sa predstavnicima Evropske unije oko daljeg razvoja situacije, ali i sa predstavnicima kosmetskih Albanaca od kojih se očekuju garancije da će ispuniti obaveze koje proizilaze iz plana bivšeg finskog predsednika Martija Ahtisarija.

„Takođe, pružamo ruke Srbima kako bi ih uverili da je pred njima evropska perspektiva”, rekla je Rajsova.

Rajsova je ponovila kako je „činjenica da Kosovo i Srbija više nikada neće biti deo iste države. Mislim da je to jasno, To je logično, u stvari, i prema Rezoluciji 1244 kada je Kosovu posebni status dodeljen kao rezultat rata. I važno je za ova dva naroda da krenu u budućnost”, mišljenja je američki zvaničnik.

Rajsova je ponovila da će SAD blisko sarađivati sa EU, razgovarati sa Srbima i kosmetskim Albancima, kao i ostalim zainteresovanima uključujući i Rusiju

Od ključnog značaja je, kazala je Rajsova, da Balkan bude stabilizovan, čime bi bilo „omogućeno zatvaranje tragičnih poglavlja i tragičnih okolnosti balkanskih država kako bi se okončale evropske integracije 17 godina posle okončanja Hladnog rata”. (Mondo)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.