Quantcast

Nezavisnost Kosova krši međunarodno pravo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

gdzd968

Primećen član
Poruka
942
http://www.blic.co.yu/politika.php?id=32496

Nezavisnost Kosova krši međunarodno pravo

Jednostrano proglašena nezavisnost krši međunarodno pravo koje jamči svakoj članici UN, u ovom slučaju Srbiji, njene granice i teritorijalni integritet, ocenjuje se u najnovijoj analizi Centra za evropsku obaveštajnu strategiju i bezbednost (ESISC) u Briselu.

U analizi se dodaje da je samoproglašenje nezavisnosti Kosova problematično u pogledu međunarodnih načela i bremenito posledicama za odnose u trouglu Rusija - SAD - Evropska unija.
Naglašava se da se "ova pitanja otvaraju u već teškoj atmosferi odnosa zapadnih zemalja i Rusije, uz očigledno ponovnu pojavu fronta već sahranjenog hladnog rata".
"U bivšoj jugoslovenskoj federaciji, Kosovo nije bilo konstitutivna republika kakva je imala pravo da izađe iz sastava federacije. Ta pokrajina je bila sastavni deo Republike Srbije i njeno otcepljenje je, u tom pogledu, nezakonito", dodaje se u analizi briselskog institute ESISC, čiji je direktor poznati francuski stručnjak za strateška pitanja i terorizam Klod Monike. U izveštaju ESISC je predočeno da Rusija, iako nije mogla da spreči proglašenje nezavisnosti Kosova, može da zajedno s Kinom, koristeći veto, spreči ulazak Kosova u UN.
"To je novi povod za sukobljavanje s Vašingtonom i sigurno je da će Moskva nastojati da iznudi nadoknade ili se osveti u drugim situacijama - za šta ne nedostaju prilike", ocenjuje briselski institut. Moskva je već upozorila, dodaje se, da jednostrano proglašena nezavisnost u Prištini može imati posledice na područje Kavkaza, druge delove sveta i samu Evropu.
"Svi narodi, provincije ili manjine koje teže nezavisnosti na pet kontinenata mogu se sad pozivati na kosovski primer", navodi ESISC. "Na Balkanu će Srbi u Bosni, Albanci u Makedoniji, deset odsto kosovskih Srba moći utemeljeno, legitimno da traže pravo kakvo je priznato kosovskim Albancima", dodaje se u analizi.
U Evropskoj uniji će na to moći da se pozovu i Katalonci, Baski, kiparski Turci, Flamanci, ili Mađari u Slovačkoj, zaključuje ESISC.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.